Aprilkowy las cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz. 2

Post »

Marzenko, to do najbliższej paczki mogę Ci dorzucić tą jasno zieloną dąbrówkę Alba bo ona się ciut rozrosła, reszta to świeże nabytki i jeszcze dobrze nie ukorzenione. Tą ciemną dostałam od Aguni. jest śliczna. Moja ciemna od SZ ma zupełnie inne liście takie bardziej wydłużone.
Justi, bardzo mi przykro że odarłam Cię ze złudzeń :(
Madziu, to tylko tak rozkosznie wygląda ;:223 co z tego że wysypię korę jak jej zaraz nie widać pod dywanem z igieł, a to już ładnie nie wygląda :twisted:
Dominiko, trzeba przyznać że sroki nie są głupie a nawet są bardzo sprytne. Tego ich wrzasku też nie lubię. Ostatnio przepędziły sójki z mojego lasku :twisted:
Dominiko, tak pies dawno posadzony, teraz myślę co wokół niego. Stoi tam po lewej ledwie widoczna oścista ale jakoś nie mogę się zdecydować. Myślisz że by pasowała po lewej zamiast liatrii?

Obrazek to ujęcie też chyba nie najszczęśliwsze ;:131

Obrazek

A limelight jest faktycznie ogromna. Wczoraj dosadziłam jej koleżankę, dziś obfocę bo kończyłam już po ciemku ;:19

Lilijki dają jeszcze czadu :tan
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
gatita
500p
500p
Od: 15 kwie 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:wit Jolu, melduję się w Twoim nowym wątku. Ostatnio krucho u mnie z czasem, ale postaram się to nadrobić ;:196
Gatita I,Gatita II
Zapraszam ! Agata
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczy ze zdumienia przecieram ;:oj Agatko, gdzie się podziewałaś ;:138
Jak fajnie że wracasz na łono forumowe ;:4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu, ale dopasowało twoim hortensjom, że tak wspaniale kwitną. ZResztą wiadomo, masz tak samo jak ja kwaśną ziemię, a one to uwielbiają.
Co do Wrednego, to on mi się ogromnie podoba. Wygląda czasm jak płonąca pochodnia. Sama miałam na niego chętkę. Może kiedyś znajdę miejsce, to go wcisnę.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

April, myślałam sobie o tej Twojej rabacie na prawo od garażu - czy miedzy migdalkiem a tamaryszkiem jesteś tyle miejsca żeby tam coś dosadzać? Migdalek dosyć mocno się rozrasta, podobnie jak tamaryszek i byliny byłyby łatwo zagluszone...chyba ze chciałabyś tam koniecznie coś dosadzić, to może piennego migdalka, żeby nie szaleć za nadto z ilością odmian na jednej rabacie, a Migdalek pienny fajnie wypełniłby tą przestrzeń...jakie drzewka planujesz przy ogrodzeniu? Fajnie wyglądałaby tutaj cisy Hicksii... ;:224
A pomiędzy tamaryszkiem, a drzewem obrośniętym winoroślem, mogłoby być coś trawiastego, żeby nawiązywalo do azurowej formy tamaryszka i wąskich liści kosasćow..tyle ze potrzebne wtedy słońce a kosasćom dużo wody...Ta obwódka z bergenii, nie za blisko? Może fora splaszcza ten obszar, ale wydaje się blisko.
Pozostałe pokazane zakątki już pięknie dopieszczone ;:333 ja tez zbieram igły z sosen, będzie do sciólkowania :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ja bym ościstą posadziła trochę z tyłu, bo zasłoni te niższe. Swoją mam zamiar ciąć w kulę, ale liczę że z metr pozwolę jej urosnąć.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Jolus, te Lilie to chyba trochę pózniej wkladalas do ziemi? Jak mi powiesz, ze wczesna wiosna, to uschne z zazdrosci :;230 po moich zostało już tylko wspomnienie.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dominiko, chcesz jej pozwolic urosnąc metr? To trochę poczekasz chyba. Z tego co wiem, to bardzo wolno rośnie. Moja sasiadka ma kilkuletnie, które mają może 120 cm. To jest bardzo fajna kompaktowa sosna. Lubie w niej własnie te powyginane gałązki z gęstymi igłami.
Jolu, na razie nic mi nie przychodzi do głowy z tą rabata przy garażu. Chyba powiinam już iśc śpać, bo ledwo widze na oczy. Tylko żal bo tyle ogrodów jeszcze można by odwiedzić
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Ale ja wiem, że trochę poczekam. Tylko, że moim zdaniem trzeba przewidzieć fakt, że jednak urośnie :wink: Metr to docelowo jako maksymalna wielkość - jak będzie niższa przez kilka lat to bardzo mi to odpowiada - za nią planuję jakąś wysoką trawę (miskanta pewnie), przed nią na razie nic nie ma, ale planuję coś niziutkiego. Posadziłam ją między drzewami (wiśnią i żółtym klonem), więc ma miejsce na rozrośnięcie się nieco na boki (to jest południowa strona, więc drzewa jej nie zacienią).
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Jolu,przypomniałas mi zdjęciem smakowitych malin,że muszę je zebrać,bo mam w zamrażalniku kruche ciasto i będę kombinować z masą budyniowa i malinami z nowego przepisu z netu.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dominiko, oścista ma jak dla mnie bardzo fajny pokrój. Taka powyginana, nie za gęsta. Dobra na rabaty
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie po pracowitym weekendzie, niestety nie ogrodniczo więc nie mam się zbytnio czym pochwalić ;:224

Wando, faktycznie hortensje czują się świetnie ;:196 będę na nie więc stawiała przy planowaniu dalszych rabat ale już nie w tym roku bo ani czasu ani funduszy nie wygrzebię ;:29 Ok dosadziłam jedną limelignt bo była dziura pomiędzy innymi hortensjami :;230

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Jak się rozrośnie to będzie taki szpalerek na zakręcie rabaty składający się z 2 Anabellek, hortensji pnącej i 2 Limelight, a przed nimi czerwone trawki :tan

Kasiu, dzięki że myślałaś o mojej rabatce ;:196 Też się początkowo zastanawiałam nad drugim migdałkiem w tym miejscu albo nad magnolią. Jest tam dość sporo miejsca. Jednak po tym jak wpadłam na pomysł z drzewkami wzdłuż tego małego ogrodzenia to teraz nie wiem co w środek. A przy ogrodzenu, po burzy mózgów na Fo, będzie najprawdopodobniej jakaś śliwa, jeszcze nie wiem jaka - za tamaryszkiem, a pomiędzy migdałkiem a tamaryszkiem, na tle śliwy będzie Wiąz Wredei. Tak więc chyba drugi migdałek odpada. No sama nie wiem. Tamaryszek i migdałek będę mocno przycinane żeby nie były wielkoludami. Tamaryszek chcę żeby się zagęścił. Jeszcze myślałam że może drugi Tamaryszek tylko taki jesienny?
Trawy to świetny pomysł ;:97 , muszę sobie nad nimi pomyśleć. Tylko też pewnie jakieś nie za wielkie żeby nie cieniowały za bardzo warzywniaka ;:333
Część bergeni będzie jeszcze odsunięte, bo jak sadziłam wiosną to nie wiedziałam że tak się rozrosną, ale chyba lepiej robić to na wiosnę? Czy teraz? Poradź bo nie mam z nimi doświadczenia.
Kasiu tu ujęcia z góry przed pracami. Przęsło ma 2,5 metra długości więc Migdałek ma tyle przestrzeni i Tamaryszek też kolejne 2,5 metra. Tam można jeszcze dużo zmieścić
Obrazek
Obrazek
Dominiko, właśnie nie wiem co z tą ościstą. Pasowałby mi tu element srebrny. Może przesadzić pierisy do przodu a ościstą cofnąć? i przed nią pierisy?
Nie mam odpowiedniego zdjęcia niestety żeby to było widać. Też będę ją przycinać żeby się maksymalnie zagęściła. U Ciebie między wiśnią a klonem będzie wyglądała zachwycająco ;:215

Magdo, lilie gdzieś końcem czerwca, celowo późno sadzone żeby mieć je kwitnące jak najdłużej ;:108 Niestety pomyłki w odmianach, ale i tak jestem z nich bardzo zadowolona. Dla Ciebie najnowsze zdjątka :uszy
Obrazek jest jeszcze parę pączków....
Obrazek

Gosiu, dzięki że próbowałaś, ja też mam często takie zawieszenia w funkcjonowaniu że nic do głowy nie przychodzi ;:168 I tak jesienią już tej rabaty nie zacznę bo nie mam siły i czasu więc jeszcze Cię pomęczę przez zimę ;:173 Zaczęłam tylko wyznaczać kształt między rabatą a planowaną trawką, bo będę miała trochę trawki :;230

Obrazek

Małgoś, niestety nie mam tyle malin żeby na ciasto wystarczył ;:174 Poza tym takich rzeczy to nie robię, wolę drewno łupać i kopać doły :;230 :;230 I pewnie na kawałek ciasta już dziś się nie załapię ;:191

I mój misz-masz:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek hortensja Pink Diamond

Obrazek Wiciokrzew po przemarznięciu zimą, z małej odnóżki, którą psy wcześniej ułamały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek I jedyne co udało mi się w weekend zrobić to posadzić lawendę, która stała na tarasie. Mam nadzieję że przezimuje :lol:
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Joluś, rabatka z trawką Red Baron bardzo mi się podoba ;:138
Plany ogrodowe masz duże, już jest ślicznie a będzie ..... ;:215
Hortensje ;:167
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kurcze, ale pracowita mróweczka z Ciebie ;:333
Tez jestem ciekawa jak ta lawenda przezimuje. Będziesz moim królikiem doświadczalnym :wink: :lol:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu, i tak dużo zrobilaś przez ten sezon, więc możesz i powinnaś być z siebie dumna ;:196 . Mnie teraz sadzenie cebulowych zajmuje każdą wolną chwilę, ale bez przesady. Zwolniłam i to bardzo, choć wczoraj trochę pokopałam, bo koło domku Młodego poszerzyłam rabatę i będzie tam przedszkole liliowe z cebulek przybyszowych od Ciebie.
Bardzo chętnie przyjmę dąbrówkę ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”