W moim zielonym świecie

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: W moim zielonym świecie

Post »

Ślicznie kwitnie epiphylum ;:138
To trochę nie moje klimaty, ale ta roślinka zawsze mi przypomina moją teściową i może dlatego mam do niej
niejaki sentyment. Miała ona trzy piękne dorodne egzemplarze, które zawsze były oblepione gąszczem pełnych czerwonych
kwiatów. Wyglądało to bajecznie. ;:108 Za to bez kwiatów to takie sobie kłujące badylki, ale to tylko w moich oczach. ;:224
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
mloda
100p
100p
Od: 10 wrz 2012, o 14:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale Ci ładnie kwitnie, moje nie jest aż tak cudowne i jeszcze nie kwitło, w związku z czym oczy na razie nacieszyć muszę u Ciebie :lol:
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Piękne epi ;:oj
Sylwio,powiedz mi kochana,jak z wklejaniem zdjęć przez inny ''hosting'' :roll: (czy jak to tam się piszę :oops: )Czy to jest płatne?
Bo ja korzystam z fotosika,ale po ''tajniacku''.Na razie nie płacę.Ale pewnie do czasu ;:224 ;:174

Pierwszy raz widzę,by falk puszczał pęd kwiatowy ze środka rozety ;:oj .Hm.Poszukaj,może coś znajdziesz na ten tem.u storczykarzy.Bardzo mnie tym zdziwiłaś.Jak się czegoś dowiesz,to koniecznie napisz ;:180 ;:65
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Różowe cudo. O mały włos, a bym przegapiła. ;:oj
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Tak piękne Epiphylum mam dwa. Jedno nigdy nie kwitło , a drugie bardzo kwitło, ale w ubiegłym roku nie - coś mu nie zapewniłam,
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Re: w moim zielonym świecie

Post »

sylvi pisze: ... to czy to dobrze że phalenopsis wypuścił pęd kwiatowy ze środka rozety liści???
Nie umiem tego fachowo wyjaśnić,bo jakoś tak mi coraz dalej od Orchidarium ,ale wiem ,że nie jest to dobrze dla storczyka.Prawdopodobnie nie wypuści już następnego liścia,zwyczajnie nie da się .Tak czytałam i wystrzegałam się kupowania takich okazów.
Awatar użytkownika
jolcia1212
500p
500p
Od: 8 gru 2009, o 21:45

Post »

:wit Sylwio
Jeśli chodzi o storczyka to Renata ma rację. To się nazywa basal czy jakoś tak. Storczyk niestety nie przetrwa, bo nie posiada już wierzchołka wzrostu. Pocieszające jest to, że powinien wypuścić drugą roślinkę z boku, która będzie się rozwijała. W trakcie tego stara powoli obumrze. Jeśli wykażesz się cierpliwością będziesz miała nową roślinkę własnego chowu. Ja obecnie mam jednego takiego storczyka i zapewniam Cię że nie zawsze był taki. Jeśli pozwolisz pokażę Ci jak to wygląda u mnie

Obrazek
Po lewej ten duży liśc to pozostałość po starej roślinie i na prawo młoda roślinka. Nawet widać suchy badyl, ten który wyrósł ze środka. Właśnie dziś zbieram siły aby go przesadzić, bo nie podobają mi się jego korzenie, ale to juz inna sprawa. Życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
mrinwestor
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2011, o 19:21

Post »

A, to ja też mam taką sytuację ze storczysiem , nie wiedziałam że to o to chodzi.
Człowiek całe życie się uczy.
Awatar użytkownika
renatas
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 paź 2010, o 17:33

Post »

jolcia1212 pisze: Storczyk niestety nie przetrwa, bo nie posiada już wierzchołka wzrostu.
Ot właśnie ;:108 o to mi chodziło ,tylko słówka brakowało! Brak stożka wzrostu!...ale może być tak ,jak pisze Jola.
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Reniu i Jolu bardzo dziękuję za info, choć przyznam szczerze, że jestem dobita, bo falek sam w sobie rośnie baaaaaaaaaardzo zdrowo ;:145 ;:145 ;:145
a może zdarzają się przypadki, że wypuści kolejne liście????? Bo nowej rozetki jak na razie nie widzę ;:223
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

o rany ale mądrości się dowiedziałam o falku ;:196 Twój Sylwia rośnie super, a, że jeszcze nie wypuścił nic to nie znaczy, że w jakąś piękną noc tego nie nadrobi ;:224
kwiaty epi śliczne ;:167 jak to Ela napisała... kłujaczki same w sobie nie są atrakcyjne, ale tak samo o grudnikach pomyślałam, żadna piękność z niego póki w kwiatki nie obrośnie ;:108
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

To kwitnące epi to piękny widok w jesienne dni. Jest przepiękne ;:oj
Sylwio a gdzie go trzymasz przez zimę?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28

Post »

Witaj Sylwio! ...odczułam niepohamowaną chęć ponownego obejrzenia Twoich piękności...oglądam...podziwiam....i wzdycham z zachwytu.. ;:196
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
eva-
500p
500p
Od: 24 wrz 2011, o 21:12

Post »

Epi piękne, ja mam podobno czerwone, ale jeszcze jest małe.
Storczykiem się nie przejmuj, na pewno wypuści keiki lub basal keiki Musisz tylko cierpliwie poczekać.
Ja na swoje czekałam ok. 1,5 roku, w międzyczasie wypuścił 2 pędy kwiatowe :wink:
Niestety widać było że roślina po woli marnieje. Jak już myślałam że po nim, obdarzył mnie nową roślinką. ;:138
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Kochane kobietki, dzięki za tak liczne odwiedziny i miłe słowa - zwłaszcza pod adresem epifilum :D
Niestety nie mogę jakoś wygospodarować czasu na FO, za dużo obowiązków :( ale staram się choć czasem zajrzeć tu i tam :wink:

Patrycja na wiosnę chętnie mogę się wymienić bo będę musiała roślinkę uformować, bardzo przerosła na jedną stronę i musi stać na podłodze, bo nawet kamienie w doniczce nie pomogły, ale czerwone epi mam, jednak w twojej bogatej kolekcji na pewno coś znajdę :wink:

Jola1313 ja teraz korzystam z iv.pl, korzysta się bezpłatnie - na razie :wink:

jolcia i renatas - kochane, za wcześnie spanikowałam, pędzik wyrasta tuż pod najmłodszym liściem, zatem jest nadzieja, że stożek wzrostu zachowany ;:215

mmaryla - nie mam gdzie wynosić ich na zimę i trzymam w domu, szarotka kiedyś pisała, że u niej rosną i kwitną na parapecie pod kaloryferem :shock: Ja swoje jak najdłużej trzymam jesienią na balkonie i to jest ich jedyne przechłodzenie

a wszystkich pozostałych gości serdecznie ;:196 i dziękuję za odwiedzanie moich zielony podopiecznych ;:162
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”