U oster sezon 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: U oster sezon 2012

Post »

Kilka dni mnie nie było, ale po prostu totalny brak czasu :cry:
A poza tym było okropnie: wczoraj choć wiatr był cieplejszy to pogoda była pod psem:

Obrazek Obrazek

U nas sporo się działo; po pierwsze mamy dwóch nowych członków rodziny: urodzone wczoraj :lol:
dwóch chłopaków :)
Obrazek Obrazek

Po drugie: udało mi się doprowadzić jako tako huśtawkę do huśtawkowego wyglądu:

przed Obrazek Obrazek

i wczoraj: Obrazek

Kiedy siedziska będą zamontowane z resztą - nie omieszkam pstryknąć fotki.
Kilka lat temu miałam dziwną przypadłość: w szmatlandiach za kilka złotych wyszukiwałam zasłony
w bardzo dobrym stanie, niektóre jeszcze z metkami , nie wiem po co, bo ich nie używam. Okazało
się, że znalazła jedna z nich zastosowanie. Rozprułam ją na pół i z jednaj połowy wyszły siedziska do
podwójnej huśtaweczki, a z pozostałej części uszyję nowy pokrowiec na huśtawkę zieloną.
Jak nie zapomnę fotnąć huśtawki, wkleję zdjęcie z końcowych efektów.
Idę jeszcze obszyć drugą huśtawkę: przebywanie na dworze nie służy żadnemu sprzętowi, ale huśtawek
nie mam gdzie przetrzymywać i zaraz widać na nich "ząb czasu" i wpływ słońca :evil:

Zamówiłam folię na namiot :roll: W piątek odbieram i może uda się go pokryć, pomidorki, papryka czekają.

Idę popracować :wit Życzę spokojnego i słonecznego dnia ;:138

Doklejam gotowca:
Obrazek

Teraz przypomniało mi się, że mam sprzed czterech czy pięciu lat fotele bujane, którym też
należałoby wymienić pokrowce, bo z jednego "spadł" mój mężuś. Materiał spłowiał i nie wytrzymał ;:306
Niewiele z nich korzystałam, czas zacząć 8-)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wczoraj poszyłam ale nie miałam czasu na wklejanie nowych fotek. Nadrabiam dziś:
na zdjęciu nie widać, jak bardzo wypłowiałe i brudne jest to poszycie.

Obrazek
Naszyłam nieużywaną już zasłonkę. Nie przypuszczałam, że będzie tak prześwitywać, ale jest
po deszczu i przykleiła się do spodu ;:131 , więc może dlatego:

Obrazek Obrazek

I na razie musi starczyć. Mam za dużo pracy, żeby się roztkliwiać nad ozdóbkami.
Towarzyszyły mi rudzielce, najpierw czekały za oknem, żeby je wpuścić do mieszkania, potem
wspierały mnie dzielnie mrucząc który głośniej:

Obrazek Obrazek

Musiałam narzucić na sofkę stare prześcieradło, bo Niunia po porodzie skacze gdzie się da i zabrudziła
mi już łóżko ;:185 Ale kotkom starocie nie przeszkadza ;:333

Te rudzielce są cudownymi kotami. Są niesamowicie mizialskie, bardzo wzajemnie przyjacielskie i opiekuńcze.
Nigdy nie widziałam żeby z sobą walczyły, choć to samce już dwuletnie. A były takie maniusie ;:oj :

Mówiłam już, że kocham maj?
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek :heja
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie Ci wyszło te obszycie tych bujawek!! Na tą większą przydałby się materiał z bardziej wyrazistymi kolorami, jak w tamtych!!
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Ale tęcza:)
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

misiaczekm pisze:Fajnie Ci wyszło te obszycie tych bujawek!! Na tą większą przydałby się materiał z bardziej wyrazistymi kolorami, jak w tamtych!!
Misiaczku, też tak myślałam, ale w bitwie rozumu z upodobaniami wygrał rozsądek: u mnie zawsze jest patelnia.
Nie mogę postawić pawilonu, bo wiatr ma go za nic! Już kilka mi poniszczył, dlatego dałam sobie na razie
spokój z zadaszeniem i zacienieniem tego kawałka patelni. Czekam za efekt zadrzewienia ;:306
Dlatego jak najjaśniejsze pokrycia, by słońce nie paliło zanadto i nie niszczyło w jeden sezon mojej pracy.
Ale za to poduszeczki mam w kolorach najróżniejszych. Mam nadzieję, że ubarwią ten kątek wystarczająco.
Jak nie zapomnę i będzie odpowiednia pogoda (pada od rana z przerwami), to pokładę poduszeczki i porobię
fotki, jak to mniej więcej wygląda, kiedy są huśtawki i krzesełka "przyodziane w swoje ubranka: ;:224

Oluniu, jedynie ta tęcza wynagradza męczarnie z taką pogodą. Całe dnie dmie jak w "Kieleckim", nie możemy
nałożyć nowej folii, czekamy na dzień "małowietrzny", bo bezwietrzne u nas się nie zdarzają ;:145

Nie dało się porobić fotek ;:202 taką mamy piękną pogodę!
*U nas było po 15-tej urwanie chmury :cry: Ziemia wprawdzie potrzebuje ale ja niekoniecznie :shock:
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja pokrowce szyję z tego, co mam w domu, bo wiesz jak to jest z kupowaniem nowego :roll: podoba mi się ta huśtawka jak leżaczki, no super jest sobie posiedzieć i jeszcze się pohuśtać ;:224 u mnie to pewnie wojna by się toczyła o te krzesełka hihi ale mam też do poleżenia i do pohuśtania się i najwyższa pora moją ubrać w nowe, poszyte pokrowce i położyć poduszki, ale ciągle pada, albo zimnica i szkoda mi żeby zmokły...
...w Biedronce była taka tania kołdra za 14,99 i się tak zastanawiałam kupić-nie kupić, a mogłam kupić, bo zawsze mogę wykorzystać taką pikowaną kołderkę na ławki, huśtawki i na krzesełka...coś bym już wymyśliła ;:224 ..jak będą jeszcze to chyba kupię i niech mocy nabiera, a lato się jeszcze nie zaczęło, więc udam się do tego sklepu i niech mocy nabiera u mnie ta kołderka :wink:
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Bogumilka pisze:Ja pokrowce szyję z tego, co mam w domu, bo wiesz jak to jest z kupowaniem nowego :roll: :wink:
Boguniu, ja też! Mamy skłonności do zbierania "przydasiów" - co przekłada się na fakt,
że szyjemy z tego, co mamy" ;:304 Nieraz wpada mi coś do rąk i jestem zaskoczona, że to
mam, bo myślałam, że już to dawno wyrzuciłam ;:138 no, i jest jak znalazł. Te zasłonki
czekały na swoje wykorzystanie jakieś sześć lat a może i dłużej? ;:224 ;:131

Pogoda zwariowała :evil: Maj jak nie maj! Kwiecień był ładniejszy i chyba cieplejszy,
ale dziś między kroplami deszczu wyjrzało słoneczko i mogłam zrobić zdjęcia nowych nabytków
ogrodowych :tan Byłam zaskoczona, że badziew i grube, fajne poduchy były w jednej cenie :shock:

Każda po 30 zeta ;:138 niestety, ostatnie

Obrazek Obrazek

Wiem, że za krotkie na obydwu, na nie mam inne, odpowiedniej długości poduchy, ale chciałam zobaczyć jak
będą się prezentować na fotelach i składanych krzesłach. Jeśli jutro będzie cieplej, spróbuję wszystko
poprzymierzać na właściwych modelach. W każdym razie Biedronka mnie mile zaskoczyła

Obrazek

I kilka migawek z zaniedbanych w tym roku północnych rabatek "pod bzami":
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I to tyle na razie :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Niestety, pogoda nadal nie dopisuje. Do tego pozbawiona jestem środka komunikacji, (autko w naprawie),
co w naszym wypadku jest wyjątkowo upierdliwe :evil: Od zawsze (od kiedy dochodzi do nas autobus miejski)
rozkład jazdy jedynego środka lokomocji miejskiej miał się nijak do potrzeb mieszkańców naszego rejonu
miasta; u celu jest się albo ponad pół godziny wcześniej albo po czasie :evil:
Nie ważne, że autobus jeździ zawsze prawie pusty - ważne, że do nas dojeżdża!
O zgrozo! Gdyby odjazdy dopasowane były choćby do pociągów bądź zajęć w szkole - jeździłby w 70%
zapełniony! Ale komunikacja jest państwowa, więc nikomu nie zależy na ekonomii - wszystko bilansuje się, gdy
bierze się pod uwagę inne, przepełnione linie :shock:

Ale żeby nie kwękać do końca postu, milszy temat. Kilka zdjątek: mamusia z dwójką dwu-latków jedzą
śniadanko

Obrazek Obrazek

A tutaj świeży przychówek: pudło nie zadowalało mamuni: dziś w nocy przeniosła dzieci za szafkę ;:202
Dobrze, że je wyciągnęłam, okazało się, że dzieci są niedokarmione. Wieczorem jadę do mlekodaja, muszę
je dokarmiać. Matka nie ma prawie pokarmu, a dzieci ciągle głodne: :? A ponieważ Niunia miała potrzebę
przeniesienia dzieci, wymościłam im w szufladzie. Mój dres okazał się niezwykle pożądaną ściółka ;:215

Obrazek Obrazek

Szukałam w sklepach zoologicznych mieszkanka z małym otworkiem dla Niuni na "wchód-wychód" ;:224
dla miotu, by matka czuła się bezpieczna. Niestety, nie ma takich. Będę musiała uszyć sama, może to nisza
na rynku? :roll:

W ogródeczku niewiele się dzieje, za to na podwórzu za domem wykopki spowodowane
koniecznością podwyższenia szamba o jeden "pierścień".
Stąd też i rurę doprowadzająca ścieki do szamba trzeba podnieść: będzie zmieniony spad.
Nic ciekawego dla oglądających, za to dla nas ku pamięci
Obrazek Obrazek

Biorę się za lekje z dziećmi, wróciły ze szkoły ;:224
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Tak mniej więcej od siedemnastej było u nas pięknie i słonecznie.
Zabrałam się za sprzątanie w składziku przydasiów. Niestety, okazało się że przydać się może jakieś 10%
z zbieranych latami tzw. "szkodawyrzucić". Słoneczko zrobiło swoje ;:224 ;:218
W połowie sprzątania dobrnęłam do kilku mebelków ogrodowych. Wyciągnęłam szezląg, dwa fotele bujane, stary leżak
(mój ulubiony). Zaczęłam od zreperowania foteli, bo najmłodsze ze wszystkich wymienionych ;:108

Obydwa wyglądały tak:

Obrazek Obrazek

Po naprawie jeden wygląda tak (drugi potem)

Obrazek Obrazek

Obrazek

Jutro mnie nie ma, ale w sobotę, jeśli będzie ładna pogoda, powinnam wszystko skończyć. Przynajmniej
bym chciała. ;:333
Awatar użytkownika
Bogumilka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 17:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Fajnie Ci ten bujany fotel wyszedł ;:333 sama zobacz jak to dobrze mieć takie przydasię ;:224 ...ja dzisiaj miałam wolne, ale nie miałam ochoty na żadne prace, w domu jak i w ogrodzie i cały dzień się leniłam i leniłam, a teraz mam poczucie winy, że straciłam dzień wolny od pracuni na byczenie się ;:223
Awatar użytkownika
colli28
500p
500p
Od: 2 cze 2012, o 22:16

Post »

Wandzia ale masz długie nogi na fotkach :;230 :;230 a co do foteliszcy są super ekstra ci to wyszło:)
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kociamberki słodziutkie!!

Ta poducha jakby od tego fotela była!!
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzięki Kochani za dobre słowo ;:180 ;:196

Jutro pochwalę się drugim fotelem, skończyłam późnym wieczorem...
Jeszcze tylko odwiedzę Was
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Dzień piękny! ;:138 I choć zimny wiaterek, to z rana poleciałam porobić fotki moich dzieł :oops:
Najpierw moje starocia: ulubiony ponad 30-letni leżak i 15-letni szezląg, wymagający kilku zabiegów:
spawacz musi przymocować nóżkę a mąż oczyścić z odłażącej farby i pomalować na nowo:

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

No i drugi fotel do kompletu ;:138 W zeszłym roku nie dałam rady poreperować. Dla ośmiu osób mamy miejsce :tan

Obrazek Obrazek

Chcę jeszcze poszyć poduszki na krzesła, mam ich 12 ;:202 Potrzebuję sporej ilości zasłon ;:131

Rozejrzę się jutro w szmatlandii, w soboty jest najtaniej, bo specjalnie drogich nie potrzebuję ;:224
Mąż był przeciwny osłanianiu przed wiatrami tego zakątka ;:223 . Nie rozumiał mojego "kaprysu" ;:202
Dzisiaj przyjechał z zabiegów, popatrzył na ten zakątek i stwierdził, że trzeba jednak coś tu zrobić ;:138 ;:138 ;:138

Kropla drąży skałę, to prawda ;:333
Mam jeszcze zamiar sklecić skrzynkę na poduchy, żeby były jak najbliżej zakątka "pod gruszą" ;:108
Muszę tylko za każdym razem kazać mężowi chować poduchy, sam zobaczy, że skrzynia jest NIEZBĘDNA :uszy
Może serce mu skruszeje i sam się za nią weźmie?
Za chwilę jadę do Międzyrzecze do najstarszego dziecka z naszej trójeczki. Dlatego zależało mi na
wcześniejszym napisaniu tego posta :uszy
Mam nadzieję, ze podróż upłynie bezpiecznie ;:215
Miłego dnia i do wieczora :wit :wit
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p

Post »

Wyjazd i powrót udany. Dla nas. Dla kogoś był to ostatni wyjazd!
W drodze powrotnej jakieś 20 km za Gorzowem na S3 natknęliśmy się na niewielki korek. Z dala widać było
niebieskie błyskające światła. Ale nasz kierunek był wolny. To na przeciwległym pasie, jadący od strony
Szczecina w kierunku Gorzowa prawdopodobnie samochód osobowy (na zdjęciu trudno ocenić) uderzył o
barierkę jakieś 200 metrów wcześniej. Strażacy zbierali odłamki blachy z barierki. Skutki wypadku były straszne!
Myślę, że auto koziołkowało i z impetem wbiło się w ramę ekranu osłaniającego las od drogi. Z jaką szybkością
jechał kierowa, którego prędkości nie wyhamowało uderzenie o barierkę, tylko jakieś 150-200 metrów koziołkując
wbił się tak głęboko w osłonę? Widok był naprawdę przerażający.

Obrazek Obrazek

Współczuję ludziom stojącym w kilkukilometrowym korku. Podobno miało to trwać dwie godziny. Temperatura
asfaltu wynosiła 32st. C
Obrazek Obrazek

Znalazłam w necie zdjęcia z miejsca wypadku. To był spory samochód, ale z szoferki nic nie zostało:
http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/51,3 ... 8.html?i=0
Rzeczywiście jedna osoba zginęła, dwie inne w ciężkim stanie. Strasznie mi żal rodzin ofiar...

Uzupełniam zdjęcia z ogródka dla proformy, to w końcu wątek ogrodniczy ;:223
Zarosnięte rabatki na terenie "odzyskanym":
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

I nasz "nowy" stary zakątek widziany rano z okna; musiało dobrze wiać, skoro fotel narzuciło na stół ;:131

Obrazek

Wiem, wiem, nie ma się czym chwalić :oops:
Ale jak uporządkuję ten zachwaścior, to będę miała porównanie ;:224
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”