Tak,o to mi chodziło. Zainteresował mnie ten temat, chciałabym postawić domek dla dzikich pszczół i nic więcej nie robić, bo to co Wy robicie to mnie przerasta.Nie mam ani czasu, ani wiedzy.BozenkaA pisze:Przechowam do wiosny w zimnym garażu, jeśli o to Ci chodziło![]()
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach CZ.II
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach. CZ II
ania1590
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jaką głębokość i średnice powinny mieć otwory dla murarek i innych dzikich pszczół?
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Średnica od 7 do 10 mm a długosc około 20 moze byc trochę wiecej do 25 jeśli chodzi o murarkiOgrodnik88 pisze:Jaką głębokość i średnice powinny mieć otwory dla murarek i innych dzikich pszczół?
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Zapisuję wątek i lecę czytać.
- markonix
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Ja po ostatniej inspekcji mam około 250 szt kokonów , zważywszy na to że wiosną miałem zaledwie ich około 15-20 szt , teraz leżakują w lodówce .....za aprobatą mojej małżonki 

- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
Rośliny cebulkowe jak np:Krokusy,Żonkile,Tulipany są miododajne?
- markonix
Dla owadów wszystkie kwiaty są pożyteczne , te kwitnące najwcześniej dają właśnie jedzonko dla budzących się wcześniej pszczółek ...
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Ja mam rdestowiec, zawsze go ścinam a teraz przyda się jak ulal na domki dla bzyczących. 

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
To nic strasznegoania1590 pisze:Zainteresował mnie ten temat, chciałabym postawić domek dla dzikich pszczół i nic więcej nie robić, bo to co Wy robicie to mnie przerasta.Nie mam ani czasu, ani wiedzy.

Podstawą jest mieszkanie więc rozejrzyj się w okolicy za trzciną, tylko musi być porządnie wyrośnięta i gruba. Ewentualnie w grę wchodzi wspomniany rdestowiec, ale on nie wszędzie występuje. Wiem też, że przyciętą trzcinę można kupić na allegro bliżej wiosny, chyba nawet nasz kolega z forum oferował. Rurki trzeba umieścić w domku lub gdzieś pod niskim okapem - ważne żeby nie zamakały.
Możesz hodować murarki bez wyłuskiwania, wtedy same będą sie wygryzać z rurek. Minusy - nie wiadomo ile ich jest i nasilona presja owadów pasożytniczych. No i co roku trzeba będzie dołożyć około 3x wiecej rurek, aby nie uciekły. Z tego co kojarzę murarka nie zasiedla drugi raz tych samych rurek.
Inne gatunki też się wprowadzą, nawet do cienkich rurek

Pozdrawiam, Maciek.
- markonix
Ja też tak myślałem , ale od kiedy mam za zadanie zdobycie rurek , to wprawne oko wyłuskuje go z daleka podczas jazdy nawet po Krakowie i jego okolicachEwentualnie w grę wchodzi wspomniany rdestowiec, ale on nie wszędzie występuje.

- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
A u mnie go nie ma, znam tylko jedno stanowisko w okolicy. Prawdopodobnie kiedyś został tam celowo posadzony i rośnie do dziś.
Ja też mam to "skrzywienie"
Widząc gdzieś trzcinę od razu oceniam ją pod kątem przydatnosci na rurki.
Ja też mam to "skrzywienie"

Pozdrawiam, Maciek.
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
Witam. Zabrałam się do budowy domku dla murarek tylko nie bardzo wiem gdzie je kupić,może mi ktoś poleci sprawdzonego hodowcę.
- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
ranczowiczko cóż samemu trzeba zrobić...najprostrzej jest kupić skrzynie głębszą taką jak mają np na rynku , zamocować stalilne nogi i samą skrzynie obić papą albo czyms nieprzemakalnym no i wystarczy siateczka za pare zł kupić od góry przybić na stałe a dół gwożdziami przybić tak by można było siatke podnosić np ku górze by ją otwierać....ja taką mam miedzy nogami ułożyłam kloce starego drewna, a w samej skrzyni mam bambusy i trzcinę.
:)
- Ranczowiczka
- 200p
- Od: 2 gru 2012, o 13:47
Dzięki kidaa21 a gdzie kupię murarki jakiegoś sprawdzonego dostawcę może polecisz 
Ja już trzcinę pomału wycinam mam ją 100 metrów od domu i codziennie przynoszę po parę sztuk ze spacerku

Ja już trzcinę pomału wycinam mam ją 100 metrów od domu i codziennie przynoszę po parę sztuk ze spacerku

- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
oj kochana 200? wg mnie ciut za dużo ...licz się z tym że połowa to mogą być samice a każda składa srednio po 25 jajeczek czyli około 3 rurki średniej gługości 15cm i z otworami ok 1,5 cm bedziesz potrzebowała jakies 300 sztuk trzciny a odpowiednio duze otowry ciezko jest znalesc, po za tym licz sie z tym że obce samice z okolic też sie zlecą, ....a co do dostawców jest tu pare osób wystarczy sie odezwac , też moge upchnąc z 15 po 0,10 gr za sztuke + wysyłka 4 zł
:)