Róże w donicach

Zablokowany
Lev779
100p
100p
Od: 12 lis 2011, o 04:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże w donicach

Post »

Dzień dobry!
Ja hoduję róże w donicach, drugi rok i większość z moich 60 odmian posiada ADR. U mnie świetnie rosną, kwitną i nie chorują następujące gatunki: Chopin - polska, pachnąca biało-kremowa, chippendale,
golden celebration - duże, piękne złotawe kwiaty i oszałamiający zapach, Big Purple, Falstaf, Bonica, Alinka, Merkury 2000 (czerwona), Edenrose (biało-różowa).
Pozdrawiam współbraci w różanym szaleństwie
Gosia ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

;:7
Uprawa 60 odmian róż w donicach, to nie lada wyzwanie...
Cieszę się, że nas coraz więcej :!:
Powiadasz, że większość z Twoich róż posiada ARD..., a która z wymienionych... ;:306
Może pokażesz nam zdjęcia Twoich skarbów i podzielisz się z nami swoimi doświadczeniami. ;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sie 2009, o 10:43

Post »

Miała być Gaujard, ale to raczej nie ona? :wink:

Obrazek

Dopiero zakwitła Augusta Luise, cieszę się bardzo, bo długo walczyłam z przędziorkiem

Obrazek
Lev779
100p
100p

Post »

Alexia, z wymienionych certyfikat mają: Chopin, Big Purple i Falstaf. Poza tym na pewno jeszcze: Golden Celebrstion, Szwarc Madonna, Aquarell, Artemis, Astrid Grafin von Handenberg, Barock, Baronese,Berstein Rose, Gospel, Mary Ann, Nostalgie, Voyage,Hanstadt Rostock, Mariateresia, Midsummer, Pastella, Alexandra, Amelia, Bonita, Capricia, Nina, Racguel, Acapella, Best Impresion, Erotica, Polarsen, Crown Princessa Margareth, Novalis i jeszcze kilka, ale w tej chwili nie pamiętam, musiałabym sprawdzić. Postaram się też zrobić trochę zdjęć, żeby się pochwalić.
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam pytanie do Was, posiadających róże w pojemnikach. Przez cały sezon walczę z przędziorkiem. Pomimo oprysków, a w zasadzie wręcz kąpieli w Magusie czy Suminie, one mają się dobrze. Nic na nie nie działa! Czy u was też taka plaga czy tylko u mnie? Ja zdążyłam się podtruć, moim krzakom zwijają się liście, żółkną, w końcu odpadają. A ja nic nie mogę z tym zrobić. Jestem całkowicie bezradna.
Nie wiem jak to wygląda w ogrodzie, bo takiego nie mam, czasami sobie myślę, że może róże w donicach, to poroniony pomysł.
Lev779
100p
100p

Post »

Meluzyno, przykro mi z powodu Twoich róż moje róże nie cierpią z powodu przędziorka, za to kilka podłapało grzyba. Uważam, że róże w donicach to wcale nie jest zły pomysł. Tylko wiedzy czasem brak ;:145
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

meluzyna, na temat zwalczania przędziorka mieliśmy nie dawno tutaj dyskusje (teraz jest w wątku o przędziorkach), na chemii się nie znam.
Czy jesteś pewna, że jeszcze są pajączki :?: Może to już tylko porażone liście. One odpadną, ale wyrosną nowe.
Czy uprawa róż w donicach to poroniony pomysł..., TAK, powtarzam to sobie to od 15 lat..., a róże u mnie ciągle są ;:306 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety są nadal i mają się dobrze, oglądam je pod lupą jak sobie spacerują i za nic sobie mają moje opryski. Może używają masek gazowych? :wink: Ciekawe, czy zginą zimą?

Wiem, że jest dział o przędziorkach, ale nie ma tam nic nowego o czym nie wiem.
Lev779
100p
100p

Post »

Kiedy moja różyczka zgubiła wszystkie liście, przycięłam jej pędy o połowę, wkrótce wypuściła nowe pędy i liście. To było miesiąc temu, teraz kwitnie. Ma cztery pąki. Tylko nie wiem czy to nie za drastyczna metoda :evil:
Pozdrawiam
Gosia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Meluzyno, z tego co wiem, przędziorki (matki, one są czerwone) zimują w glebie. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to mocny prysznic, potopisz je.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dźwigałam mniejsze donice do wanny i robiłam solidny prysznic moim różyczkom, podczas pamiętnych trzydniowych ulew wystawiałam donice, praktycznie wszystko pływało. I co? I nic. Odżyły. Ja mam chyba jakieś przędziory-mutanty.
WAnia
100p
100p
Od: 5 sty 2013, o 20:28

Post »

Meluzyno, a stosowałaś Envidor? Po trzech latach walki z przędziorkiem (różnymi środkami), ciągle nie mogłam się go pozbyć. W tym roku, wiosną, użyłam tego specyfiku i wreszcie róże wyglądają normalnie. Warunkiem sukcesu, tak sądzę., jest bardzo dokładne pokrycie liści płynem, szczególnie ich spodniej części, gdyż środek ten działa tylko kontaktowo.
Awatar użytkownika
meluzyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie próbowałam, ale pewnie spróbuję. Dzięki :D
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ci mali wysysacze roślin uodparniają się. Poza tym schowa się taka jedna w kąciku listka, albo tymczasowo pomieszkuje w glebie i natychmiast zaczyna produkować kolejne pokolenie przędziorków. Spryskuj rośliny mgiełką wodną kilka razy dziennie, na noc po spryskaniu zakładaj szczelnie worki foliowe. I najlepiej kilkanaście dni z rzędu. Szkoda zdrowia na trutki.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Róże”