Mój kawałek ziemi w ROD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD

Post »

Tosiu - dziękuję, a kciuki trzymamy ale cięęęężko będzie...

Bozuniu - na razie to podobno coraz większy problem z tymi azjatyckimi. Aksamitki posadzone, w sumie po całym ogródku mam mnóstwo aksamitek (część była wsadzona jako jeszcze malutkie), te największe poszły koło lilii, dalii i jeszcze koło róż piennych. Jakoś zdjęcia nie zrobiłem, ale następnym razem zrobię i pokażę. A co do hosty to masz rację, miejsce ma idealne, praktycznie jedyne miejsce gdzie przez prawie cały dzień jest cień i ma mnóstwo wody przy kranie, bo zawsze coś tam się rozleje :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Remi, byłam w tym parku, tzn. mieszkałam na kwaterze przez 2 tygodnie na ulicy przy której jest bazylika i park, było to dawno,
ale wracając do dzisiaj, ja kopru już nie sieję w rządki tylko rzucam gdziekolwiek wczesną wiosną i później po kilka ziaren, takiego mszyce się nie imają, ciężko im go znaleść, :;230 ja też trzymam kciuki ;:215
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Zosiu, to warto teraz po latach wybrać się znowu przy okazji :) A co do kopru to w przyszłym sezonie będe musiał tak zrobić, tym bardziej że widzę że parę nasionek przy sianiu poleciało gdzieś indziej i jakieś pojedyncze koperki wschodzą bez problemu, ale to z 3-4 szt.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chłopie, co za obrzydlistwo pokazujesz miej litość nad starymi.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko ;:oj Dlaczego uważasz że moje aksamitki to obrzydlistwo?
:;230
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Biedronka to normalnie jak broszka. Ja najbardziej lubię ważki. Piękne te 'polskie' biedronki. Obawiam się że nie tak łatwo będzie zahamować inwazję tej azjatyckiej, nasz klimat robi się coraz bardziej suchy - zwłaszcza wiosną, one zapewne są 'twardsze'. Tu u nas na północy od kilku lat nie ma deszczu około 1 miesiąca (marzec-kwiecień-maj), a jak pada to rzadko. Nie pamiętam zdjęć z Parku w Oliwie na której to stronie Remi?
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Olu zdjęcia są na stronie 38 o tu: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=518 , ale to tylko część, resztę możesz obejrzeć w większej rozdzielczości tutaj: http://minus.com/mIuhuUbF4/1f
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Dobrze,że masz dobrą sąsiadkę,bo tak to biegaj na działkę i podlewaj.Fajnie mieć kogoś życzliwego.Biedronki są piękne.Takie troszkę inne ;:63 ;:108
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Remi podpory na ogórki ściągnęłam od Mirki
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 5&start=42
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Gosiu - oj bardzo dobrze, tym bardziej, że często przyniesie jakieś sadzonki "bo ma za dużo", sama podpowie i pokaże jak co robić, a ostatnio przyszła i posadziła mi fasole, bo stwierdziła "że u siebie już nie ma gdzie, a u mnie znajdzie miejsce" - i to wszystko mimo 75 lat - chociaż po tym jak i co robi, jej miłości do ogródka itd, powiedziało by się, że jest sporo przed 60 :)
Po prostu "złota Kobieta" ;:138

Mariolu - dziękuję za linka, widziałem już na różnych fotkach, tylko nie wiedziałem jakiej muszą być wysokości :)

A wczoraj w końcu u nas popadało! ;:180
i to całkiem ładnie, całe popołudnie, potem wieczorem i w nocy. I to nie ulewa, ale taki dłuuuugi spokojny deszcze! Nie będzie trzeba jutro podlewać :heja
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05

Post »

Remik wejdź na kaszubskie pogaduchy
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Grażynko czytałem już i w Twoim wątku, niestety nie da rady praktycznie od następnego większość weekendowych terminów do połowy sierpnia jest dla mnie nieosiągalna, a szczerze żałuję ;:145
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Trochę deszczu i parę cieplejszych nocy oraz gorących dni, i wszystko zaczęło na działce troszkę mocniej startować.
W końcu zakwitła pierwszymi kwiatam jedna róża pienna, a kolejne na dniach też powinny.
Od razu powiem, że wszystkie moje róże to nn, odmiany raczej starsze, tym bardziej, że wszystkie maja 5 albo i więcej lat, gdyz sadzone były jeszcze przez moją Mamę. Jeśli ktoś by rozpoznał którąś to będę wdzięczny ;:180

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu druga z pnących, która trochę wymarzła ale odbija:

Obrazek

I parę innych, na których już widać paki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kwitną pierwsze aksamitki:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Juka ogrodowa, jedna z 2 sadzonek, które dostałem :)

Obrazek

Rabatka obok pergoli:

Obrazek

Obrazek

I w końcu :tan wyczyściłem i troszkę uporządkowałem rabaty przed altanką, z liliami, daliami, poszło tam też trochę aksamitek, cynie... W końcu jakos to wyglada (w tle jeszcze nie wyczyszczony fragment z przekwitłymi tulipanami/narcyzami/żonkilami - nie patrzeć :wink: )

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
A klemki dalej swoje :( wątłe listeczki, co prawda w górę powoli sie pna, ale wygladają jak powojnik w wersji bonsai, a dostały juz nawet aksamitki "pod nóżki".

Trytoma - wyszła z ziemi i... zobaczymy co dalej
Obrazek

Pierwszy liliowiec:
Obrazek

czosnek ozdobny:
Obrazek

A pod świerczkiem tojeść kropkowana:
Obrazek

A pod altanką się zagęściło (niestety maciejka zwinięta, nie pomyślałem bo mogłem jeszcze pod wieczór zdjęcie zrobić)

Obrazek

I jeśli się nie zanudziliście, to parę zdjęć z warzywniaka:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I zebrałem 3,8kg truskawek!!! Sam byłem w szoku, że aż tyle (fakt że je troszkę przetrzymałem bo czekały na powrót dziecka :) )
Wszystkie słodziutkie "kaszubskie" (Senga sengana).

Obrazek

Smacznego! ;:3
Obrazek
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

ale piękne !!! wiedziałam kiedy tutaj mam wejść :lol: przeboskie !!! na pewno smakują tak samo, ja uwielbiam truskawki :lol:
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29

Post »

Remi warzywniak - cudo ;:oj . Aż mi się wierzyć nie chce, że przychodzisz na działkę co jakiś czas a przecież wiem, że tak jest ;:224 .Wygląda tak, jakbyś siedział tam non stop i pielił, dopieszczał, podlewał. Sąsiedzi podlewają - zgadłam ? Inaczej sałata dała by ciała ...
Ile metrów 2 liczy sobie Twoje królestwo ? Nabieram chęci na przekształcenie części mojej działki na warzywniak.
Róże - ba-jecz-ne !
Truskawki - jak z obrazka. Już zanotowałam nazwę. ;:333 W przyszłym roku będę miała poziomkę "Regina" i truskawkę "Senga sengana" ;:215
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”