u tych gymnoli co mi się ostały zauważyłem że kwiaty otwierają się przed południem gdy nie świeci na nie słońce , a gdy później są oświetlone przez słońce są zamknięte , wiele kaktusów robi wprost przeciwnie , otwierają kwiaty gdy jest pełne słońce , ja obstawiam że miały za dużo słońca , poza tym od kogoś słyszałem że gymno u niego kwitły na słońcu jak szalone ale wymagały multum wody , bez wody gdy wyjechał na słońcu pozasychały nawet dorosłe roslinysokolica pisze:Mnie on wygląda na bodenbenderianum, albo po prostu riojense. Ale co ja się tam znam![]()
Nie wiem Henryku, dlaczegoAnisitsii, bruchii, mesopotamicum, mihanovichii, baldianum, neuhuberi - u tych pozasychały
A jeszcze u innych, nie gymno. Nie wszystkie oczywiście, ale niektóre miały po jednym pąku, więc teraz nie mają wcale. Słońca u mnie chyba więcej, niż w innych częściach kraju, a mimo to...
Mały sucholubny zbiorek
- ejacek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mały sucholubny zbiorek
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marianie widocznie coś u mnie jest nie tak
Sporo pąków zaschło. Najbardziej żal mi G. mihanovichii, ponieważ miał ich 6 i liczyłam na zbiorowe kwitnienie. Tymczasem zbiorowo popełniły seppuku i ostał się jeden
Ale pojawiają się też nowe, więc coś tam jeszcze u mnie będzie.
Przy okazji, jedyny obecnie kwiatuszek:
Gymnocalycium quehlianum
[/url]
[/url]
I niepokazywane do tej pory:
Gymnocalycium pungens

oraz Gymnocalycium NN który miał być G. hybopleurum v. ferox, a mi nie wygląda na takiego. Gdyby komuś udało się go zidentyfikować, będę wdzięczna.

Z moich obserwacji wynika, że kwiaty gymno pojawiają się głównie w godzinach popołudniowych. Nie wiem, czy tak jest u wszystkich gatunków, ale wszystkie, które mi kwitły, to zawsze mniej więcej w porze obiadowej, a zaraz potem się zamykały. Ja mam słońce do ok 13. I jak do tej pory nie miało to wpływu na kwitnięcie. Pąki otwierały (i otwierają się) i bez słońca. Ale masz rację, co do zasuszania. Nie znajduję innej przyczyny, jak to, że w jakimś momencie wystawione były na zbyt wysoką temp i zbyt palące słońce, przy okazji absolutnie suchego podłoża. Od czasu drugiego podlania jeszcze nic nie zaschłoejacek pisze: u tych gymnoli co mi się ostały zauważyłem że kwiaty otwierają się przed południem gdy nie świeci na nie słońce , a gdy później są oświetlone przez słońce są zamknięte , wiele kaktusów robi wprost przeciwnie , otwierają kwiaty gdy jest pełne słońce , ja obstawiam że miały za dużo słońca , poza tym od kogoś słyszałem że gymno u niego kwitły na słońcu jak szalone ale wymagały multum wody , bez wody gdy wyjechał na słońcu pozasychały nawet dorosłe rosliny

Przy okazji, jedyny obecnie kwiatuszek:
Gymnocalycium quehlianum

I niepokazywane do tej pory:
Gymnocalycium pungens

oraz Gymnocalycium NN który miał być G. hybopleurum v. ferox, a mi nie wygląda na takiego. Gdyby komuś udało się go zidentyfikować, będę wdzięczna.

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne i kwiatuszek i nowe roślinki.
G. pungens to rarytas - roślina wyróżniająca się w kolekcji.
U mnie G. hybopleurum v. ferox podobny...
Pilbeam pisze o tej variecie tylko cytuję: "var. ferox*, with very stout radial spines and no centrals".

G. pungens to rarytas - roślina wyróżniająca się w kolekcji.
Młoda roślina - nie skreślaj jej na razie.miał być G. hybopleurum v. ferox, a mi nie wygląda na takiego

U mnie G. hybopleurum v. ferox podobny...
Pilbeam pisze o tej variecie tylko cytuję: "var. ferox*, with very stout radial spines and no centrals".
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
Magdo - ale dajesz czadu z tymi Gymno,co którego pokażesz, to ładniej ucierniony.
Nie wiem,czy wszystkie tak mają,ale moje Gymnocalycium kwitną od wiosny do póżnej jesieni,
więc kwiatów na Swoich powinnaś mieć jeszcze sporo.
Nie wiem,czy wszystkie tak mają,ale moje Gymnocalycium kwitną od wiosny do póżnej jesieni,
więc kwiatów na Swoich powinnaś mieć jeszcze sporo.
- Farel
- Od: 22 lip 2009, o 17:17
Masz fajne nowości, szczególnie ten NN mi się podoba 

- eikoden
- Od: 12 kwie 2011, o 14:22
U wszystkich fanów kaktusów, obserwować można taki wysyp kwiatów, że brakuje mi tekstów by opisać zachwyt 
Tak więc do wszystkich i przy okazji jak właścicielka się nie pogniewa chciałbym pogratulować wszystkim co mają kujące kwitnące kaktusy!!

Tak więc do wszystkich i przy okazji jak właścicielka się nie pogniewa chciałbym pogratulować wszystkim co mają kujące kwitnące kaktusy!!
- sokolica
Tego mi właśnie brakowałohen_s pisze: Pilbeam pisze o tej variecie tylko cytuję: "var. ferox*, with very stout radial spines and no centrals".

Marian, Farel, Tomek dziękuję. Kwiatki będą, pąków jeszcze dość. Będą też kolejne rośliny

Ech ci naukowcy:hen_s pisze:Pilbeam pisze o tej variecie tylko cytuję: "var. ferox*, with very stout radial spines and no centrals".
Backberg w pierwotnym opisie - cyt. Radial spines the same as the type, c. 7-9. Central spines (1)-2,...
Ciekawostka - ciernie gdy suche szare jak popiół (ash-grey), gdy wilgotne w kolorze kasztanowo-brązowym (chestnut-brown)
pozdrawiam
tomek
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Przede wszystkim nie traktował bym opisów Backeberga na poważnie a jemu samemu nie nadawałbym miana "naukowiec".
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
masz rację , z ciekawości podpatrzyłem jak z nimi jest i otwarte są przed południem gdy słońce nie świeci , potem słońce i są zamkniete ,a najszersze pełne otwarcie jak słońce przejdzie po południusokolica pisze:Z moich obserwacji wynika, że kwiaty gymno pojawiają się głównie w godzinach popołudniowych.ejacek pisze: u tych gymnoli co mi się ostały zauważyłem że kwiaty otwierają się przed południem gdy nie świeci na nie słońce , a gdy później są oświetlone przez słońce są zamknięte , wiele kaktusów robi wprost przeciwnie , otwierają kwiaty gdy jest pełne słońce , ja obstawiam że miały za dużo słońca , poza tym od kogoś słyszałem że gymno u niego kwitły na słońcu jak szalone ale wymagały multum wody , bez wody gdy wyjechał na słońcu pozasychały nawet dorosłe rosliny
- sokolica
Kilka nowości:
Gymnocalycium ferox v. ferocior młodziutka roślina, jeszcze lata miną nim nabierze właściwego wyglądu.
[/URL]
[/URL]
Gymnocalycium parvulum v. amoenum HV 667
[/URL]
[/URL]
Gymnocalycium morroense TOM 07-179
[/URL]
[/URL]
Gymnocalycium spegazzinii v. punillense JC 5606
[/URL]
[/URL]
CDN...
Gymnocalycium ferox v. ferocior młodziutka roślina, jeszcze lata miną nim nabierze właściwego wyglądu.

Gymnocalycium parvulum v. amoenum HV 667

Gymnocalycium morroense TOM 07-179

Gymnocalycium spegazzinii v. punillense JC 5606

CDN...

- banditoo
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
No piękności tu pokazujesz, gdzieś takowe nabyła? Czekam na więcej
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Tym razem zadziwiłaś.
Te rośliny nie są często spotykane - właściwie to praktycznie są nie do dostania. Postawiłaś na rarytasy.

Te rośliny nie są często spotykane - właściwie to praktycznie są nie do dostania. Postawiłaś na rarytasy.

-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
Uwielbiam ich kwiaty, ale po raz kolejny serce mi szybciej zabiło na widok ich cierni!
Unikatowe, piękne i widać, że w świetnej kondycji na początku swego życia. Niech zdrowo dalej rosną!
Unikatowe, piękne i widać, że w świetnej kondycji na początku swego życia. Niech zdrowo dalej rosną!