Fajnie patrzeć na kwiaty lilii pod koniec sierpniadodad pisze:Ja w zeszłym roku sadziłam cebule nawet pod koniec maja. Ostatnie kwitły końcem sierpnia

Fajnie patrzeć na kwiaty lilii pod koniec sierpniadodad pisze:Ja w zeszłym roku sadziłam cebule nawet pod koniec maja. Ostatnie kwitły końcem sierpnia
Oczywiście, że zakwitną. Oba terminy - wiosenny i jesienny są dobre do sadzenia lilii. A nawet wiosną więcej ludzi sadzi niż jesienią. Ja swoje pierwsze w życiu lilie posadziłam w połowie czerwca ( dopiero co kupiłam działkę, byłam na targach, mieli cebule więc kupiłam ). Zakwitły mi na początku września. Zrobiły furorę na ogródkach działkowych. Mam je do tej pory choć minęło już kilka lat. Teraz kwitną wcześniejroots23 pisze:...
A tak nawiasem pytając to mam pytanko-przez głupotę albo przez miłość do lilii zakupiłam na allegrooo ok 20 cebulek lilii. No i mam problem. Czy jak wsadzę je do ziemi ok marca lub kwietnia to czy one jeszcze zakwitną czy nie? Proszę o odpis.
Serdecznie dziękuję, w takim razie zidentyfikowałam swoją lilięmoniczek pisze:Odmiana 'Honeymoom' jest pachnąca.Galadriela pisze:Dzień dobry, mam głupie pytanie, czy lilia z grupy O.T. "honeymoon" jest pachnąca? (bo próbuję właśnie jedną swoją lilię zidentyfikować i po zdjęciu w internecie by się zgadzało ale tego na zdjęciu nie zobaczę)
![]()
Mnie najlepiej rosną sadzone właśnie nie jesienią w a wiosną (nie wiem czemu - takiego focha mają chyba), i zauważyłam że lilie mają to do siebie że wyrównują wzrost, więc nie ważne kiedy posadzona i tak zakwitnie +/- w swoim czasieroots23 pisze:piękna ta lilia różowa.
A tak nawiasem pytając to mam pytanko-przez głupotę albo przez miłość do lilii zakupiłam na allegrooo ok 20 cebulek lilii. No i mam problem. Czy jak wsadzę je do ziemi ok marca lub kwietnia to czy one jeszcze zakwitną czy nie? Proszę o odpis.
howlit pisze:Kolega Euzebiusz pomylił chyba dział. Tu piszemy o tym, co uprawiamy w ogródku, a w kwiaciarniach na pewno nie sprzedają lilii z gruntu. Żeby coś doradzic , to jak napisała Koleżanka powyżej , trzeba by wiedziec co nasza Forumowiczka kupiła.Gdyż nawet w obrębie jednego gatunku, różne odmiany kwitną w różnych terminach.
Rozumiem , że dla kwiaciarni lilie rosną w klimatyzowanych szklarniach , w których rośliny są sztucznie oszukiwane w terminach nadejścia wiosny. Może i tak. W warunkach ogrodu na małą skalę też można roślinę oszukać. Nawet kąt nachylenia grządki może dać kilkudniowe rezultaty.Zibi_41 pisze:Gdyby było inaczej cieszyły by nas w kwiaciarniach przez 3 miesiące w roku. Ale nie popadajmy w skrajności.