Ogródek Pszczółki cz. 6

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz. 6

Post »

Loki, codziennie nam zapowiadają że następny dzień będzie słoneczny i codziennie odwołują
więc nie ma się co dziwić że mamy cały czas jesień. Jakoś żadnych upałów na widoku ale takie 25
stopni to by się przydało zamiast tych 20 stu.
Pozdrowionka :wit

Byłam wczoraj w końcu w ogrodniczym a tam takie sierpniowe smutnawe pustki. Nic jeszcze z jesiennych
dostaw poza nieciekawymi chryzantemami i ładnymi astrami. Ale u mnie astrów się wybywam bo ciągle
chore na mączniaka więc ich nie wzięłam.
Poza tym żadnego wyboru ;:223 kilka letnich roślin walających się po kątach. No cóż nie było wyjścia
bo przecież trzeba czymś wypełnić te puste donice wiszące i skrzynkę na parapecie po wyrzuceniu
chorych i przekwitłych już roślin. Posadziłąm więc w skrzynce cyklamenka domowego, będzie kwitł do
mrozów ale zimy nie przeżyje. I do tego dostałam tylko pasiaste petunie filetowo białe i różowo białe
a w zasadzie to ich niedobitki i oby tylko chciały jeszcze kwitnąć i rosnąć może akurat będzie dobrze
do wiszących donic na całą jesień.

Jak już się rozrosną to popstrykam im fotki a póki co trochę zielska kwitnącego teraz w ogrodzie

Obrazek

Brunnera się rozszalała jak ją przesadziłam bardziej na światło

Obrazek

Trojeść dodaje trochę kolorku cienistej rabacie

Obrazek

I daliowy portrecik

Obrazek

Milutkiego niedzielnego wieczorka :wit
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

abeille pisze:Brunnera się rozszalała jak ją przesadziłam bardziej na światło

Obrazek
Piękna jest ta kompozycja... :)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wiesiu i ja zachwycam się kompozycją z trawkami...przepięna jest....trawki wszędzie wprowadzają taką lekkość i zwiewność ;:138
Dalijki cudne.....ja konieczne muszę posadzić sobie chociaż jedną taką okazalsza , bo mam same jednoroczne maluchy :D
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To taki żarłok z tego bielinka? :shock:
To chyba już wiem, co mi liście wcina ;:223
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu ja też skłaniam się ku rudbekii.
Jakoś jeżówki mnie nie biorą, nawet te najnowsze.
Mam też jedną tą co Ty, ale stale słabo kwitnie , więc chyba też nie zawojuje mojego serca.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Wiesiu lubię bardzo takie fotograficzne opowieści o roślinkach, owadach. Kiedyś na krzaku tawuły zostawiłam piękną gąsienicę, która w ciągu trzech dni dokładnie go objadła. Żałuję bardzo, że nie miałam wtedy jeszcze aparatu. Kompozycja z Brunnerą piękna i
abeille pisze:Trojeść dodaje trochę kolorku cienistej rabacie

Obrazek
ta też jest piękna. Rozszyfruję ją i podsadzę niektórymi Twoimi roślinkami moją cienistą rabatkę.
A u nas po przedwczorajszych upałach śladu już nie ma, mamy dzisiaj chłodny, słoneczny dzień. Taki lubię. Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Agatko ;:196 cieszę się że Ci się spodobała...

Aguś, trawki są wszędzie dobrze widziane, świetnie uzupełniają pozostałe bylinki i tak jak mówisz
dodają im zwiewności. Na każdej rabacie mam chociaż jedną trawkę bo jak by się bez nich obyć. Tą bardzo
lubię ale za nic nie chce zrobić większej kępy a miały być trzy takie kępy w kształcie fontanny. To jest
hakonechloa macra 'Aurea' jedna z ładniejszych jak już się rozrośnie.

Obrazek

Aniu, pilnuj bielinka go bo to wielki żarłok ;:224

Grażynko, też wolę rudbekie ale jeżówką nie pogardzę, jeśli jest ładna... :;230

Lusiu, artystyczna duszo ;:196 wiesz też dobrze co tygryski lubią najbardziej... ;:167
cieniste rabaty nie są łatwe do obsadzenia, bo albo za sucho albo za ciemno. Ale jest na szczęście
kilka roslin co lubią takie warunki. U nas dalej jesienna jesień... aż by się chciało do lata ;:14
Agapanty mi już przekwitły choć miały kwiaty przez dwa miesiące.

Obrazek

Za to bardzo mnie ucieszył clematis x durandii tak się zabrał za ponowne kwitnie że kwitnie lepiej niż
na wiosnę. To nowe tegoroczne nasadzenia. Za to 'Hagley Hybrid' padł mi w tym roku na uwiąd.

Obrazek

Milutkiego wieczoru :wit
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu, miło mi, że siadasz na mojej-swojej ławeczce. :D Zastanawiam się, czy coś koło niej posadzić?
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wiesiu, :lol: śliczne te kompozycje z trawkami. ;:108
Moje agapanty w tym roku zastrajkowały i nawet nie wypuściły żadnego pędu kwiatowego. :(
Teraz też mamy spore oziębienie. Dzisiaj poczułam już powiew jakby jesiennego powietrza. Mam nadzieję, że to chwilowo tylko jesień zagląda, by zobaczyć, czy ktoś tutaj się może za nią stęsknił. Ale ja takich nie widzę. :uszy
Pod koniec tygodnia podobno znowu lato pokaże , kto tu jeszcze rządzi. :lol:
Dzisiaj kupiłam pierwsze cebule tulipanów w Biedronce i w takich kolorach ognistych, jak Ty lubisz. :lol:
Pogodnego dnia na jutro i słoneczka Ci życzę. ;:3
:wit
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Adrianko, siadam bardzo chętnie na Twojej mojej ławeczce nad oczkiem. Bardzo ją lubię taką jak jest :heja
Buziaczki ;:196

Krysiu, u mnie jeden z agapantów też nie zakwitł. Nie wiem czy to dlatego że zimował na dworzu bez osłony
czy dlatego że musi się rozrosnąć? Zobaczę w przyszłym roku. Też mi nie tęskno do jesiennej aury, oby jak najpóźniej
do nas dotarła. ;:108 Ogniste tulipanki wiosną dodają ciepła które brakuje ogrodowi i budzą owady. Czy zauważyłaś
że wiosenne kwiaty są bardzo często mocno żółte?
Uściski :wit

Dzisiaj pokażę może mniej widowiskowe i bardziej dyskretne ale rzadko spotykane roslinki, chyba nawet nie spotykane
w Polsce bo ciepłolubne. U nas też rzadko ją można spotkać w ogrodzie, to jest Zauschneria californica czyli fuksja
kalifornijska. Pierwszy raz od dwóch lat u mnie zakwitła bo potrzebuje dużo słońca i ciepła aby kwitnąć

Obrazek

Drugi jest bardziej popularny, to Euryops pectinatus który jest częśto spotykany na wybrzeżu Śródziemnomorskim
gdzie tworzy duże metrowe krzaki. Ja co roku walczę o jego przeżycie, bo on nie lubi mrozów a kwitnąc na ogół
od grudnia do kwietnia musi być w formie zimą. Ten akurat bardzo mi przemarzł tej zimy i połamany przez koty
dopiero po wielu miesiącach zaczął rosnąć. Za to teraz zakwitł przed czasem. :heja będę się cieszyć
jego kwiatami jeszcze przed zimą.

Obrazek
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Widzę że i we Francji lato średnie, ale ja i tak wpadam do Ciebie ogrzać się w promieniach słońca :D
Piszesz, że jesteś zadowolona z koleusów - ja wręcz przeciwnie. Nie sprawdziły się w mokrym, szkockim klimacie i nie będę się bawić w sianie ;:224
Trawy piękne ;:108
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Wiesiu, to się wygrzałaś. W pełnym ;:3 Lubię Cię tam widzieć. ;:196 Mam nowe , zaciszne miejsce, docelowo pachnące, na małą ławeczkę. Na razie
wpuściłam pchłę. :D
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Aga, fajnie że wpadłaś, lato chyba nigdzie w Europie nie dopisało poza Bałkanami w tym roku. Masz rację
co do koleusów, to chyba jednak nie na szkocki klimat. Hosty i żurawki to zupełnie co innego. Bardzo dobrze się czują
u Ciebie no i hortensje powinny też tak jak w Bretani. Klimat im służy. Nie tak jak u mnie, za sucho i za ciepło jednak
aby mieć ładne hortensje nie mówiąc juz o hostach ;:223

Adrianko, pokaż to nowe miejsce na ławeczkę pliz ;:196 a co za pchłę wpuściłaś?

Dzisiaj zakwitł powtórnie clematis 'Mme Cholmondelay' posadzony na wiosnę. Dobrze mu tutaj w półcieniu. Nawet liście
mu nie wyschły tak jak innym.

Obrazek

Następne z moich trawek Imperata 'Red Baron' i Kostrzewa sina. Podzieliłam ją na wiosnę i posadziłam w kilku różnych
miejscach. Dwie padły a dwie rosną i to jedna cały czas w donicy. Jest chociaż więcej podlewana.

Obrazek

Obrazek

Młodziutki pasikonik chowa się w zieleni liści Cantedeski etiopskiej czy jak tam na to się po polsku mówi.

Obrazek

Łypie na mnie okiem przy robieniu zdjęć ale pewnie myśli że go nie widać na takim tle.
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Wiesiu, świetne to zdjęcie z pasikonikiem ;:138
Co do roślinek to masz rację - żurawki u mnie dobrze się czują i hosty też. Choć hosty w tym sezonie mam strasznie podziurawione przez ślimaki i inne głodomory ;:224

Clematis śliczny ! A i trawkowe szaleństwo widzę u Ciebie :uszy
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Wiesiu hakonechloa macra 'Aurea' u Ciebie jest zielona ? Ja mam 2 i obie są żółte,ta co rośnie w słońcu teraz dostaje jeszcze różowego kolorku a w półcieniu nie. :) Red Baron wcale się u mnie nie " rozłazi " wprawdzie 3 razy go przesadzałam ale ma się dobrze tylko jakby stał w miejscu :? Widzę,że Ty też jesteś zwolenniczką dodawania traw na rabatach ... ja także dzielę i upycham gdzie się da... :) Pozdrawiam Cię serdecznie :!:
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”