Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
- Igala
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) cz. 2
przemek1136 Czasami zwierzęta jedzą właśnie takie trujące bo mają taką potrzebę, w ten sposób regulują sobie instynktownie metabolizm,florę jelitową itd. Zauważyłam to u mnie po dzikich kotach. Zaden się nie otruł,wręcz wyzdrowiały. 

Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Kontrolowana dzikość cz.2
Czosnek niedźwiedzi-racjonalana uprawa, czyli jak nie wydawać kasy na darmo.
Czosnek posiany w lipcu wykiełkował do października ,bez stratyfikacji.

W lutym była odwilż.Odkryłem skrzynki.Czosnek utworzył małe cebulki.Było ciepło, więc przysypałem cebulki biohumusem, aby nie przeschły.
Ze zdjęć możemy zrozumieć, jak ważny jest cień i dlaczego czosnek porasta głównie północne stoki gór.Mądre źródła podają, że w przyrodzie ze 100nasion do 3roku przeżywa od 1 do 10sztuk.Dlatego zalecane jest sianie w skrzynkach, gdzie możemy zapewnić nasionom optymalne warunki.

Obecny stan siewek.Siewki przebiły warstwę biohumusu i widać maleńkie listki.

Nasiona wysiewamy w czerwcu i lipcu.

W lutym była odwilż.Odkryłem skrzynki.Czosnek utworzył małe cebulki.Było ciepło, więc przysypałem cebulki biohumusem, aby nie przeschły.
Ze zdjęć możemy zrozumieć, jak ważny jest cień i dlaczego czosnek porasta głównie północne stoki gór.Mądre źródła podają, że w przyrodzie ze 100nasion do 3roku przeżywa od 1 do 10sztuk.Dlatego zalecane jest sianie w skrzynkach, gdzie możemy zapewnić nasionom optymalne warunki.

Obecny stan siewek.Siewki przebiły warstwę biohumusu i widać maleńkie listki.

Nasiona wysiewamy w czerwcu i lipcu.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Skorzystałem z Twoich (mutagen) doświadczeń i w tym roku wszystkie zakupione cebulki powędrowały do doniczek i na razie stoją w tunelu. Nie koniecznie dlatego, że chciałem je podpędzić ale głównie z powodu, że 2 stanowiska pod docelowe nasadzenia nie są jeszcze gotowe. Liście już prawie nadają się do jedzenia. 2 doniczki wkrótce trafią na parapet kuchenny. 

Pozdrawiam.przemek1136 pisze:Skorzystałem z Twoich (mutagen) doświadczeń i w tym roku wszystkie zakupione cebulki powędrowały do doniczek i na razie stoją w tunelu. Nie koniecznie dlatego, że chciałem je podpędzić ale głównie z powodu, że 2 stanowiska pod docelowe nasadzenia nie są jeszcze gotowe. Liście już prawie nadają się do jedzenia. 2 doniczki wkrótce trafią na parapet kuchenny.
Myślę, że warto, abyś zamieścił jakieś zdjęcia pokazujące aktualny wygląd roślin.Jak to się mówi, jedno zdjęcie to jak tysiąc słów.
Oglądałem twoje poprzednie zdjęcia i podziwiałem twoją pracę.Posadzić tyle sadzonek to strasznie dużo czasu i pracy.Ja od paru lat nie sadzę cebulek, tylko je rozkładam i przykrywam ziemią,biohumusem,liśćmi itd.zależnie od tego co później będzie z nimi robione.
Rośliny rosną jak perz, aby tylko nie przeschły.Rośliny w skrzynkach pokazane na zdjęciu też nie były sadzone tylko rozłożone i przykryte.Trwało to parę minut.
-

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 mar 2019, o 23:04
We wtorek otrzymam cebulki czosnku niedźwiedziego. Czy mogę je wysadzić do gruntu (mieszkam na Mazurach), czy bezpieczniej do skrzynki i trzymać w domu?
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 2 lut 2013, o 19:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sadź do gruntu.
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W lesie gdzie chce posadzić czosnek niedźwiedzi rośnie corocznie pełno zawilców. Jeśli będą ze sobą konkurować to czy czosnek poradzi sobie?
"Artificem commendat opus"
Zawilec i czosnek niedźwiedzi nie będą sobie przeszkadzać.
Byłem dzisiaj na działce z czosnkiem niedźwiedzim.W ściółce z liści pokrywającej czosnek są tysiące małych siewek.
Ciężko to uwiecznić moim 20letnim aparatem.Warto aby posiadacze uprawy czosnku niedźwiedziego rozgarnęli ściółkę i sprawdzili czy coś jest między liśćmi.Jeśli nie ma to znaczy, że trzeba siać w skrzynkach.Przypominam, że z tysiąca siewek w naturze po trzech latach zostają od 10 do 100 roślin, jak podają mądre książki.Osobiście nie liczyłem.
Dołączam zdjęcia roślin posianych w skrzynkach w lipcu 2018.Niewiele widać, bo siewki przysypałem, aby uchronić przed przeschnięciem, a poza tym jak jest mało słońca to mój aparat słabo działa.
Oczywiście ściółki nie grabimy, ani nie pozyskujemy sadzonek, bo zniszczymy młode siewki.Olbrzymia większość siewek w ściółce, jest dużo mniejsza od siewek w skrzynkach.To tyle na dzisiaj.Jak będę miał coś ciekawego do przekazania, to się zamelduję.

Byłem dzisiaj na działce z czosnkiem niedźwiedzim.W ściółce z liści pokrywającej czosnek są tysiące małych siewek.
Ciężko to uwiecznić moim 20letnim aparatem.Warto aby posiadacze uprawy czosnku niedźwiedziego rozgarnęli ściółkę i sprawdzili czy coś jest między liśćmi.Jeśli nie ma to znaczy, że trzeba siać w skrzynkach.Przypominam, że z tysiąca siewek w naturze po trzech latach zostają od 10 do 100 roślin, jak podają mądre książki.Osobiście nie liczyłem.
Dołączam zdjęcia roślin posianych w skrzynkach w lipcu 2018.Niewiele widać, bo siewki przysypałem, aby uchronić przed przeschnięciem, a poza tym jak jest mało słońca to mój aparat słabo działa.
Oczywiście ściółki nie grabimy, ani nie pozyskujemy sadzonek, bo zniszczymy młode siewki.Olbrzymia większość siewek w ściółce, jest dużo mniejsza od siewek w skrzynkach.To tyle na dzisiaj.Jak będę miał coś ciekawego do przekazania, to się zamelduję.

- Teresa Pszczola
- Od: 6 sty 2016, o 17:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja grządka z czosnkiem już się zaczyna zielenić. W miejscach gdzie małe siewki wschodzą zbyt gęsto, delikatnie je przesadzam w inne miejsce. W jesieni przysypuję grządkę bukowymi liśćmi. To pomaga.
-