Truskawki amatorska uprawa - cz.1
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: truskawki amatorska uprawa i .
[brianoks][/b]
Zrób jak chcesz, najwięcej nauczyć się można metoda prób i błędów.
Zrób jak chcesz, najwięcej nauczyć się można metoda prób i błędów.
brak polskich znaków
- majs
rianoks
Słowa może i dobre, najważniejsze to aby przeanalizować wszystko to co poszło nie tak jak powinno i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski.
A tak na przyszłość to proponuje posłuchać na początek rad ludzi którzy maja jakiś staż w uprawie tego "zielska", a jak zarobisz troszkę kaski to dopiero eksperymentować i przeprowadzać "badania naukowe"
Jeśli chcesz uprawiać truskawki to moja rada jest taka, zostaw to co już posadziłeś i zacznij wszystko od nowa, tzn. przygotowanie stanowiska itd. bieganie po wszystkich forach truskawkowych w necie, i szukanie potwierdzenia własnych pomysłów nic nie pomoże. jedyne rozwiązanie to zacząć wszystko od nowa. Jest jesień przygotuj ziemie i wiosna zacznij wszystko od nowa, a najważniejsze to kup sadzonki z plantacji certyfikowanej a nie na rynku od byle kogo.
Słowa może i dobre, najważniejsze to aby przeanalizować wszystko to co poszło nie tak jak powinno i wyciągnąć z tego odpowiednie wnioski.
A tak na przyszłość to proponuje posłuchać na początek rad ludzi którzy maja jakiś staż w uprawie tego "zielska", a jak zarobisz troszkę kaski to dopiero eksperymentować i przeprowadzać "badania naukowe"
Jeśli chcesz uprawiać truskawki to moja rada jest taka, zostaw to co już posadziłeś i zacznij wszystko od nowa, tzn. przygotowanie stanowiska itd. bieganie po wszystkich forach truskawkowych w necie, i szukanie potwierdzenia własnych pomysłów nic nie pomoże. jedyne rozwiązanie to zacząć wszystko od nowa. Jest jesień przygotuj ziemie i wiosna zacznij wszystko od nowa, a najważniejsze to kup sadzonki z plantacji certyfikowanej a nie na rynku od byle kogo.
brak polskich znaków
Nieodpowiednia tkanina?
Na działce posadziłam truskawki na agrowłókninie, żeby nie mieć roboty z odchwaszczaniem.
Kupując, mąż powiedział w sklepie do czego ma być przeznaczona. Teraz widzę, że tkanina nie wchłania wody. Jak to jest, z tego co pamiętam, powinna przepuszczać powietrze i wodę.
Sadzonki posadziłam w odległościach 50x50 cm. Kredą narysowałam kratownicę, zrobiłam otwory w miejscu przecięcia linii. I co teraz: martwić się, czy jest dobrze?
Agro-a jest czarna. Jak to będzie po deszczach?
Pozdro Mirka
Kupując, mąż powiedział w sklepie do czego ma być przeznaczona. Teraz widzę, że tkanina nie wchłania wody. Jak to jest, z tego co pamiętam, powinna przepuszczać powietrze i wodę.
Sadzonki posadziłam w odległościach 50x50 cm. Kredą narysowałam kratownicę, zrobiłam otwory w miejscu przecięcia linii. I co teraz: martwić się, czy jest dobrze?
Agro-a jest czarna. Jak to będzie po deszczach?
Pozdro Mirka
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Prawdopodobnie czarna włóknina ma stronę dobrze przepuszczającą wodę i drugą która nie chce przepuszczać. Spróbuj przyłożyć kawałek do ust i dmuchaj powietrze, jedna strona trochę blokuje a druga swobodnie przepuszcza.
Więc może położyłaś niewłaściwą stroną.
Nowa włóknina nie przepuszcza wody tak odrazu ale z czasem to się zmienia.
Więc może położyłaś niewłaściwą stroną.
Nowa włóknina nie przepuszcza wody tak odrazu ale z czasem to się zmienia.
Wczoraj sprawdzałam spodnią stronę i też wody nie przepuszczała. Dzisiaj przetestuję jeszcze z powietrzem. Mam nadzieję, że to się zmieni-tak jak mówisz, po pewnym czasie. Bo np ręczniki, przed pierwszym użyciem należy wyprać, żeby wchłaniały wodę. Oby tak było...
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W tym roku po raz pierwszy zastosowałem czarną włókninę pod folią i zauważyłem ,że słabo przepuszcza wodę, to ułożyłem linie kroplujące pod włókniną i po problemie.Ważne ,że koniec z chwastami.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
W tym roku położyłam nową włókninę pod arbuzy, podlewaliśmy po włókninie,mniejszym strumieniem niż zazwyczaj, wpijało wodę ale przy kładzeniu sprawdzałam metodą dmuchania którą stroną kłaść.
Więc możliwe, że położyłam złą stroną. Zaraz idę sprawdzić, aż się boję. Tyle roboty, a poza tym zrobione podłużne nacięcia, bo na brzegu są też drzewa.
- majs
mirka2
Możesz ugnieść ziemie naokoło sadzonek,woda będzie sobie spływać prosto do dołka.
Wszystkie znane mi agro przepuszczają wodę, choć na początku zachowują się jak parasol.
Możesz ugnieść ziemie naokoło sadzonek,woda będzie sobie spływać prosto do dołka.
Wszystkie znane mi agro przepuszczają wodę, choć na początku zachowują się jak parasol.
brak polskich znaków
Jeżeli na początku jak parasol, pocieszyłeś mnie Majs.
Dobrze radzisz, ubiję ziemię wokół i truskawka sobie poradzi.
Suzano, sprawdziłam też z dmuchaniem i z obu stron tak samo.
Dzięki Wam za pomoc, pozdrawiam Mirka
Dobrze radzisz, ubiję ziemię wokół i truskawka sobie poradzi.
Dzięki Wam za pomoc, pozdrawiam Mirka
-
Nie może byćmirka2 pisze:

Oo !.Co to ?. Z truskawek schodzimy na seks ?.mirka2 pisze:Suzano, sprawdziłam też z dmuchaniem i z obu stron tak samo.

Pozdrawiam
- majs
Właśnie to samo pisałem. Oj dziewczyny dziewczyny

brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 18:30
oo hehhe
majs ja do tego co pisałeś wczesniej to też mam taki zamiar od nowa:) zaczać:)

ehh ta ortografia