Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje spełnione marzenie - tu.ja cz.5

Post »

Sytuację komplikuje fakt, że moja róża nie kwitnie. W tym roku wyjątkowo długo się zbiera, ale też majowe przymrozki nieźle ją uszkodziły-startowała od zera. Nazwę Lilian Frost znalazłam na FO, w dziale różanym jest "Charakterystyka niektórych odmian róż". Liliowców cała masa :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iza ;:196 , i co, fajnie tak wrócić do swoich włości, nie ?

Pewnie teraz rwiesz wszystkie chwaściory naraz . :lol: Trochę popadało, to one rosły w najlepsze. :(
Pokaż, co masz nowego. I mam nadzieją na relację z ogrodu "Na Rozstajach". ;:65

:wit
dalekiport
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Izo ,widzę że też skusiłaś się na nowe roślinki,to jest strasznie zaraźliwa choroba,praktycznie nieulczelna .Niestety ciekawe trawy są relatywnie drogie bo w cenie iglaków, ale wybór jest spory i przynajmniej sadzonki są zazwyczaj ciekawsze wizualnie jeśli nawet mają tylko 2-3 lata.Aby podziwiać piękno iglaków szczególnie tych miniaturowych trzeba anielskiej cierpliwości,przynajmniej przez pierwsze lata zanim troszkę urosną i pokażą swoją faktyczną urodę, ale cóż tak jak pisałam to nieuleczalna choroba i wcale nie chcę się z niej wyleczyć. :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Dzięki Agusia! Liliowców mam sporo, ale warzywnika się jeszcze nie dorobiłam :wink: A Ty masz duży, urozmaicony i zadbany.
Agness - u mnie na razie pomyłek nie widać, ale większość tegorocznych lilii jeszcze w pąkach. Najgorsze, że poznikały napisy na znacznikach i same znaczniki też :(
Dziękuję Andrzejku w imieniu moich liliowców. To dopiero początek liliowcowego festiwalu.
Ewuś o róży Lilian Frost napisałam u Ciebie. Mam spore wątpliwości czy taka istnieje. Liliowce potrzebują kilku ciepłych dni bez opadów i wtedy dopiero będzie ich masa. Mam nadzieję, że mnie mile zaskoczą. Jesienią i wiosną sporo ich nabyłam od Forumków.
Krysiu cudownie wręcz się wraca. Dziś M zrobił koszenie i działka wygląda ciut lepiej. Jednak co najmniej tygodnia potrzebuję by doprowadzić ją do porządku. Miejscami chwasty przerosły mi kwiaty :evil: Nie wiadomo w co ręce włożyć. A jeszcze przecież sporo roślin przytachałam z wojaży. W Ogrodzie na Rozstajach zrobiłam grubo ponad 100-tkę zdjęć. Jestem oczarowana tym miejscem. Przez te 10 lat dużo się tam zmieniło.
Sylwano to fakt, że sporo roślin kupiłam, ale jeszcze więcej dostałam. Iglaki miniaturowe interesują mnie raczej tak na przyszłość ( mało miejsca zajmują ). Niestety wciąż czekam na nową altankę ( w nowym miejscu ) i to mnie troszkę ogranicza w tworzeniu nowych rabat. Traw mam kilka i to raczej te popularne. Z przykrością stwierdzam, że ogrodnictwo to dość kosztowne hobby.

Dzisiaj troszkę powalczyłam na działce, ale prawie tego nie widać. Złapałam w obiektyw kolejne liliowce:
Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Urocze sa te liliowce i faktycznie sporo ich nazbierałaś - ciekawa kolorystyka i wiekszość w ciepłych tonacjach.
U mnie tez kwitną ale nie jestem na działce każdego dnia więc czasami nawet nie widzę tych, które kwitły.
Dodatkowo ciągle opady deszczu niszczą ich wygląd na tyle,że nawet nie ma jak fotki zrobić.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Liliowce cudo :!: Wróciłaś chyba w największy ich "wysyp", bo po deszczach kwitną przepięknie ;:3
Bletilla zimuje u mnie dość dobrze (okryta tylko stroiszem) ale chyba przymrozki uszkadzają pąki kwiatów, bo w tym roku mam tylko jeden.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Witaj Iza :wit fajnie że już wróciłaś w dodatku wypoczęta i z nowymi ciekawymi nabytkami :D Liliowce piękne kolorki i ładna kolekcja ;:138 szkoda tylko że to kwiat jednodniowy ale za to kilku pąkowy więc jest czas się napatrzeć :D Omoshiro kupiłam dwa lata temu aż za ...15 zł ;:224 50 zł to chyba spora przesada :roll:
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo,niezłą kolekcję liliowców zgromadziłaś.Ja mam tylko dwa odmianowe,z tego żółty pełny nie zakwitł mi w tym roku,może za młody od wiosny.
Czy masz może róże okrywowe?
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Izo - nie mogę się napatrzyć na Twoje liliowce ;:138 ;:138 , a Ty co dzień pokazujesz nowe :shock: Ile Ty ich masz ;:224 :lol: A warzywnik nie potrzebuje tyle nakładów finansowych, na wiosnę też możesz sobie zafundować (jeśli miejsce znajdziesz między liliowcami :;230 )
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22

Post »

Piękne masz lilie i liliowce Izuniu. Ja tez wracam z chorobowego po 2 miesiącach i działka mnie zachwyca mimo zachwaszczenia. Twoja lilia różowa w kropeczki podoba mnie się najbardziej.
Ja też wstawiłam swje kwitnące , raglądnij jeżeli znajdziesz czas.
Mnie najbardziej brakuje czasu, wysianych roślinek nie mogłam popikować ani posadzic. Klącza dali też sadziłam w czerwcu, może zdażą zakwitnąc.
Zycze Tobie dużo zdrowia.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57

Post »

Liliowce urzekają kolorami i urodą płatków, pręcików, słupków... ;:111
Można powiedzieć, że tak anatomicznie - mają wszystko na wierzchu :;230
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Witam miłych Gości!
Krysiu - sporo nazbierałam, bo to podobno kwiaty dla leniwych ;:224 Wiesz one lubią wodę, nawet bardzo, ale kwitnącym kwiatom ciągłe deszcze niezbyt służą :roll: Przeważają u mnie kolory jasne, a brakuje mi ciemnych zdecydowanych barw i fioletów. Kilka takich kupiłam , ale zakwitną chyba dopiero w przyszłym roku... Niecierpek przeżył moją nieobecność choć nie wygląda zbyt rewelacyjnie. Nadmiar deszczu mu chyba zaszkodził.
Jacku w moim regionie liliowce dopiero zaczynają kwitnąć - na moje szczęście. Żałuję, że złamał się pęd kwiatowy temu od Ciebie i nie mogłam zobaczyć jak kwitnie. Dzięki za info o bletilli. Swoją porządnie przykryję w tym roku ( u mnie zimy ostrzejsze). Nie wiem czy dobrze zrobiłam, że posadziłam ją w donicy. Chciałam sobie ułatwić ewentualną ewakuację przed zimą.
Eluś- niektóre liliowce mają dużo pędów i sporo pąków - będzie co podziwiać. Też uznałam, że 50 zł za marny pędzik to przesada - inaczej bym go kupiła :wink:
Małgocha - od 3 lat co roku kupuję liliowce. Sporo dostałam z wymian na Forum. Kolekcja rośnie...Pełnego żółtego dostałam w zeszłym roku, ale chyba też mi nie zakwitnie. Niestety jeszcze nie mam róż okrywowych, ale "chodzą mi po głowie" :) Dopiero jesienią "dorosłam" do rabatowych :oops: Wcześniej tylko podobały mi się wielkokwiatowe - Forum zmienia gusty...Dlaczego pytasz o róże okrywowe?
Agusia - ja wiem, że warzywnik jest tańszy - ale bardziej pracochłonny i trzeba trzymać się terminów :oops: Miałam przez 2 lata własne pomidorki, ale odpuściłam już je sobie. Może kiedyś zdecyduję się na warzywnik...Muszę policzyć swoje liliowce, bo sama nie wiem ile odmian u mnie rośnie.
Witaj krysad! Przykro mi, że i Ciebie dopadło jakieś choróbsko. Dziękuję za uznanie w imieniu lilii i liliowców. Mam nadzieję, że i Twoje wbrew wiosennym obawom pięknie kwitną - zaraz to sprawdzę. O dalie się nie martw - zakwitną. Ja kiedyś kupiłam na wyprzedaży pod koniec czerwca, posadziłam i zakwitły o nietypowej porze - we wrześniu, ale zakwitły. Za życzenia dziękuję i Tobie również życzę zdrówka!
Ela - muszę się przyznać, że ja najbardziej jestem wrażliwa na kolor. Takie anatomiczne szczegóły jakoś nie robią na mnie wrażenia. Nawet te koronki i falbanki na niektórych uważam za przesadę ;:224

Nie mam żadnych dzisiejszych zdjęć z działki, bo byłam w rozjazdach. Sprawy rodzinne wygnały mnie znów do Trójmiasta. Pokażę więc kilka zdjęć z Ogrodu na Rozstajach - może znajdziecie w nich inspiracje...

Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek, Obrazek

Na koniec "coś" co mnie najbardziej zaskoczyło i urzekło:
Obrazek, Obrazek - prawie idealnie czarne bratki :shock: - czyż nie jest to niesamowity widok? Jak dla mnie są piękne. A dzisiaj w Gdańsku na jednym z balkonów ujrzałam prawie czarne surfinie - część była jednolita, a część miała żółte paski ;:108
Awatar użytkownika
agusia2410
500p
500p
Od: 30 kwie 2011, o 11:46

Post »

Czarne bratki - wspaniałe ;:138 ;:138 i do tego czarne surfinie (prawie) szkoda że nie zrobiłaś zdjęcia, (chociaż moze i dobrze, mogli by Cię oskarżyć o szpiegostwo :;230 :;230 ) :wit
Awatar użytkownika
Ulcia
200p
200p
Od: 1 lip 2011, o 14:00

Post »

Ojej jak cudownie u Ciebie. To moje klimaty! Nic dodać nic ująć!
Pozdrawiam Ula
POZDRAWIAM. URSZULA, OGRÓD ULCI KLUB MŁODYCH RÓŻYCZKOWYCH EMERYTEK
...I nieprzytomnie biegnąc przez świat
rzucasz na wiatr młodość swoją i urodę.....
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Izo,pytam,bo też mi chodzą po głowie do posadzenia przed róża parkową.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”