Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Wszystko o pomidorach 6 cz. (13.03.11 - )

Post »

sebapila i forumowicz dziękuje za odpowiedź.

Tak pomidory są w tunelu.

Jutro pójdę jeszcze raz zrobić dokładny ogląd tych liści.
Takie żółte przebarwienie już się pokazywało tu i ówdzie.
Teraz na pomidorze ze zdjęcia.

Pomidory rosną na terenie dawnego pola, które zarasta sosną i brzozą.
Ziemia to: (ponieważ pole jest nieuprawiane od lat gdzieś 20-stu ) na sztych trochę próchnicy,
a dalej zwietrzelina skalna :roll: czyli kruszący się piaskowiec ciężkowicki.

Nagrzewa się bardzo dobrze to podłoże, wilgoć też głębiej trzyma bardzo dobrze.
Ale za urodzajne to nie jest.W sezonie rosną na tym terenie wspaniałe maślaki, kozaki, prawdziwki.
Chyba więc mam przy okazji dobra mikoryzę ;:224

Ja, jak dałam radę to przekopałam to z kilkuletnim obornikiem,
wymieszałam z nawozem chyba unifoską i posadziłam. To na jednej połówce tunela.
Na drugiej już nie miałam siły :tan kopać i zrobiłam dołki, do dołka tenże obornik i do tego pomidor.

Od tego czasu opryskałam już 3 razy ekolistem standard i podlałam 2 razy Plantonem ( tym do pelargonii),
dawkami mniejszymi z obawy przed przedobrzeniem.
Wodę do podlewania mam bardzo miękką bo ze swojego źródełka,
żelazistą- nie wiem czy to żelazo ma jakieś znaczenie.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeżeli, jak piszesz, woda ze żródła jest miękka, oznacza to, ze w wodzie tej jest mało albo w ogóle nie ma jonów wapnia i magnezu, bo to one powodują, że woda jest twarda. Jeżeli tych składników nie ma w wodzie , najprawdopodobniej nie ma ich i w glebie. Zatem gleba Twoja może być mocno kwaśna a na takiej glebie występują niedobory magnezu lub/i utrudnione pobieranie azotu przy którym nowe, wierzchołkowe liście mogą być żółte. Obawiam się, że na dłuższą metę nie obędzie się bez dolistnego nawozenia jakims nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

forumowicz na tym pomidorze to nie jest niedobór magnezu
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Post mój weteran został poprawiony .Dziwię się, dlaczego nie korzystasz z mądrości umieszczonej w swojej stopce.

:wit :wit
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Tak to wygląda
ObrazekObrazek
Obrazek

Zakropliłam ziemię i okazało się, że nie jest taka bardzo kwaśna,
dla porównania drugą próbkę zakwasiłam cytryną, żeby było widać różnicę kolorystyczną,
ale to wcale nie znaczy, że ziemia nie ma braków . Na pewno ma, czy wobec tego ekolist standard wystarczy ?

ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

forumowicz pisze:Post mój weteran został poprawiony .Dziwię się, dlaczego nie korzystasz z mądrości umieszczonej w swojej stopce.
Nie uważam Cie za głupca :) :wit
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Kasencja

Post »

sebapila pisze:wow ;:138
8-)
widzę,że coraz to ładniejsze avatary się pojawiają ;:138
Wstaw sobie, też się pozachwycamy 8-)
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz napisałeś. Jeżeli, jak piszesz, woda ze żródła jest miękka, oznacza to, ze w wodzie tej jest mało albo w ogóle nie ma jonów wapnia i magnezu, bo to one powodują, że woda jest twarda. Jeżeli tych składników nie ma w wodzie , najprawdopodobniej nie ma ich i w glebie. Zatem gleba Twoja może być mocno kwaśna a na takiej glebie występują niedobory magnezu lub/i utrudnione pobieranie azotu przy którym nowe, wierzchołkowe liście mogą być żółte. Obawiam się, że na dłuższą metę nie obędzie się bez dolistnego nawozenia jakims nawozem wieloskładnikowym z mikroelementami.Mam pytanie czy ja robię dobrze podlewając rośliny deszczówką zamiast z wodociągu?.Mam ją około 700 litrów po średnich opadach. :wit
Pozdrawiam Marian
------------------
11krzych

Post »

Marian, deszczówka jest "miększa" od wody ze źródła. Teoretycznie to jest to woda destylowana (a raczej demineralizowana).
Tylko u mnie w mieście dzięki działalności lokalnego przemysłu ciężkiego deszczówka jest jak nawóz wieloskładnikowy :)
Zawiera całą tablicę Mendelejewa, nawet to pomiędzy wodorem a helem :)

Żarty na bok - deszczówka to miękka woda, u mnie też.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Mam tak miękką wodę, że na początku nie mogłam się przyzwyczaić,
jak spłukiwałam mydło, ciągle miałam wrażenie, że jest nie spłukane,
w czajniku zero osadu

Ale ja wstawiłam zdjęcia i jakby forumowicz mógł rzucić na nie okiem :wink:
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Marian
Pytasz, czy nie zawadzi podlewać rośliny deszczówką zamiast wodą z kranu. Pytanie jest retoryczne ponieważ wszystkie rośliny uprawiane w otwartym gruncie są przecież podlewane przez cały okres z nieba niczym innym tylko deszczówką . Powiem Ci, że rośliny kwasolubne takie jak np borówka amerykańska wręcz powinny być podlewane tylko deszczówką.

Pozdrawiam
Marianzet1
100p
100p
Od: 20 lip 2008, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zasadniczo miałem na myśli o podlewaniu pomidorów i ogórków w szklarni,gleba ma około 5-6ph. ;:14
Pozdrawiam Marian
------------------
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przepraszam jokaer, że przegapiłem Twoje nowe zdjęcia . Teraz sprawa jest jasna bo poprzednio przy bocznej projekcji stożka wzrostu tak jednoznacznie nie było. Jest to ewidentny niedobór azotu. Niestety przyczyna tego już taka jednoznaczna nie jest. Może ten niedobór wystąpić tak przy braku azotu w podłożu jak i przy jego utrudnionym pobieraniu co ma miejsce przy systematycznym przelewaniu podłoża i przy pH poniżej 5,5. Ponieważ pomidory dobrze reagują na nawożenie amonową forma azotu podlej krzaki roztworem 0,5 % saletrzaku/ zawiera dodatkowo wapń co się pomidorom przyda skoro brak jest jego w wodzie gruntowej/ lub, z braku saletrzak ,o,5 % roztworem saletry amonowej z dodatkiem 5 dkg dolomitu mielonego na 10 l wody. Po 3-4 dniach powinno być widać reakcję roślin.

Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

I tu się zgadza Pomidoro, diagnoza jest trafna, bo cóż ja dziś zauważyłam,
dokładnie teraz czyli koło 18
otóż ja te pomidory podlałam wczoraj dość mocnym i dość obficie roztworem gnojówki z pokrzywy,
plus kurzeniec ale on w normalnej ilości,

zdjęcia były robione wcześnie rano.

Teraz już tylko dwa pomidory miały wyraźne jeszcze zażółcenia i tak sobie pomyślałam, może azotu im brak?
Co by się i zgadzało, bo na drugiej połówce pomidory posadziłam bezpośrednio na tym starym oborniku i nie mają nic żółtego.

Ja dziś byłam w miasteczku i kupiłam w płynie saletrę wapniowo-magnezową, może być?
Pisze na tym, że można wykonać i oprysk dolistny i podlać można.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeżeli pomidory zareagowały pozytywnie na podlanie je gnojówką odradzałbym Ci oprysk saletrą. Możesz przedobrzyć. Polewaj gnojówkę miedzy rzędy by uniknąć zasolenia w bezpośrednim otoczeniu roślin. Jeżeli jest to uprawa pod folią nie ograniczaj podlewania tylko do gnojówki. Woda jest również potrzebna by wypłukiwała składniki pokarmowe w głąb gleby w zasięg korzeni. Albo podlewaj częściej gnojówka o mniejszym stężeniu/ np 1:20/. W tym okresie wzrostu lepsza jest gnojówka z kurzeńca. Pożniej trzeba pomyśleć o zwiększeniu udziału potasu poprzez dodatek siarczanu potasu lub, jeżeli masz taką możliwość, zmienić gnojówkę z kurzeńca na krowieniec.

Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”