Adenium - Róża pustyni cz.2

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.2

Post »

A jakbyś spróbował zaszczepić np. na pereskiopsis? Może by się uchowała. :D

Sam skorzystałem z oferty Piotrka, z resztą jak obiecywałem sobie pod koniec roku 2010. Będę musiał po palety skoczyć do ogrodnika. :)
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zastanawiam się czy takie maleństwa jak na ostatnim zdjęciu ArkadiuSa powinny mieć bardzo wilgotno i być pod przykryciem, a jeżeli tak to jak długo i kiedy trzeba je odkryć i kiedy ograniczyć podlewanie.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Młode siewki Adenium, najlepiej "trzymać" w stałej temperaturze i wilgotności, mniej więcej do osiągnięcia ładnie wykształconej drugiej pary liści. Następuje to mniej więcej po 3 tygodniach. Mniej więcej bo ma na to olbrzymi wpływ właśnie temp. i wilgotność w jakiej rosną siewki a także kluczowy jest dostęp do światła.

Pytasz czy powinny mieć bardzo wilgotno. Hm... podłoże winno być wilgotne cały czas. Po wykształceniu drugiej pary liści zwiększamy przerwy między podlewaniami, a jak roślinka ma już 6 liści to w ogóle można ją zostać samą sobie :P - wszak jest już duża ^^

Jak tak robię i rezultaty mam niezgorsze ^^ (jednak zawsze można lepiej zapewne) :P
Awatar użytkownika
hiacynta
200p
200p
Od: 15 lis 2010, o 23:01

Post »

Może zacytuję tajskiego hodowcę:
Post emergence: we gradually reduce water and allow the seedlings to fatten- moisture is kept to just on the dry side of moist to get the maximum caudex thickening. Feeding is kept to a minimum and only if seedlings are looking yellowish. Calcium nitrate + Potassium nitrate mixed in 2:1 proportion and dissolved in water to give an EC of 1-1.5 is used.

- wysiewać w ubogie podłoże

- słabo podlewać, słabo nawozić mieszanką azotanu wapnia i azotanu potasu w proporcji 2:1, roztwór 1-1,5%

http://www.tropicanursery.com/adenium/seeds.htm
Awatar użytkownika
przemo1413
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2011, o 16:34
Kontakt:

Post »

Panie Piotrze proszę niech mi pan wyśle do siebie jakiś kontakt żebym mógł wysłać panu swoje dane i kasę za nasionka bo na pw nie mogę pisać moje gg to 3990302 a e-mail przemo1413@vp.pl proszę o kontakt tylko nie przez pw .
Moje kaktusy:)Cz.1Cz.2
Moje lilie :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33

Post »

Dostawca u którego zmawiam udzielał mi kilku wskazówek odnośnie wysiewów. Troche ciężko było niektóre spełnić. Najlepiej wysiewać do mieszaniny żółtego piasku, łusek ryżu i małych (drobnych) odpadów bawełnianych - u nas tylko piasek do zdobycia. Podlewanie w sezonie letnim codziennie lub co drugi dzień - chodzi pewnie o rośliny trzymane na pełnym słońcu - nie w domu!!! Podlewać najlepiej wieczorem. Nawożenie rozpoczynać końcem marca, kończyć w listopadzie. Ważny jest stosunek NPK i tak:
N - odpowiada za kaudex i łodyge
P - jak roślinka zawiązuje nasiona wtedy przewaga P w nawozie
K - przyczynia się w znacznym stopniu do kwitnienia
Najlepsze są nawozy w płynie.
I to cyba tyle z takich najważniejszych informacji...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
abelia
100p
100p
Od: 8 sty 2011, o 19:00

Post »

[quote][Jak tak robię i rezultaty mam niezgorsze ^^ (jednak zawsze można lepiej zapewne) :P/quote]J
Może można lepiej, ale nikt by lepiej nie wyjaśnił początkuącemu :D
Maluchy okryte, jeden dzień bez okrycia chyba im nie zaszkodził.
do Piotka_m - instrukcja obrazkowa wysiewu wystarczyła do dzisiaj, tackę po pierogach przeliczyłam na swoje doniczki :D
Baaardzo dziękuję Wszystkim za pomoc.
pozdrawiam Joasia
Awatar użytkownika
pozia
200p
200p
Od: 28 lut 2011, o 20:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

dziś doszły do mnie nasionka adnium obesum :) będę je wysiewać po wekendzie :tan
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

U mnie niestety nic nie przyszło ; ( Czemu mnie to musiało trafic ;(
Awatar użytkownika
MalinaG
1000p
1000p
Od: 30 sie 2008, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To mój drugi wysiew...mają 2 tygodnie...z 10 nasionek wzeszło 7.....wśród nich jest jedna w wersji mini :D

Obrazek

a tu z pierwszego wysiewu o miesiąc starsze
Obrazek

jestem zaniepokojona,bo na dwóch zauważyłam przysychające listki
Obrazek
Pozdrawiam Ala
Zapraszam do siebie
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Normą jest ponieważ to są te 1 listki które wypuściły adenia ona maja prawo uschnąć i opaść nie martw się ;)
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

A moje maleństwo wypuszcza nowe listki :heja ale mój kot mu się czegoś podejrzliwie przygląda ;:154
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

MalinaG > oby i moje tak ładnie i zdrowo rosły :)
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

Witam wszystkich miłosników Adenium ;)
jestem na forum już od dawna i podglądam.. :) postanowiłam napisać bo dziś robiłam "cięcie" moich maleństw podzielę się z wami linkiem. proszę o opinie. czy dobrze to wykonałam... itd. ;:224 wysiałam nasionka tych roślinek ponad 9 miesięcy temu... dokładnie 05.06.2010 roku pamiętam datę dokładnie bo to urodziny mojego synka... ciągle wydaje mi się ze są za małe jak na swój "wiek" ale to mam nadzieje tylko moje wariactwo.... tutaj link dajcie znać co myslicie...
https://picasaweb.google.com/1023418650 ... pcCC3ammMQ#

i jeszcze pytanie do piotr_m czy miała bym szanse na 100 nasionek??? to wariactwo... wiem :) ale co możemy poradzić jak tak bardzo to cieszy... :wink:
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26

Post »

Witaj zabielka w gronie zarejestrowanych użytkowników :P

Przeglądałem sobie właśnie twoje zdjęcia.
zabielka pisze:ciągle wydaje mi się ze są za małe jak na swój "wiek"
Nie martw się, nie są małe, są normalnego i wzrostu i grubości kaudeksu, zwłaszcza że siane były dopiero w czerwcu. Pamiętaj że rosły tylko okresu zimowania, a więc nie 9 a 5-6 miesięcy (liczę do listopada-grudnia) i teraz dopiero ruszają ponownie z wegetacją.

Co do samego przycinania - tutaj ekspertem nie jestem, ale ...
1. Zdjęcie nr 1 - rozumiem że są to te dzisiaj obcinane fragmenty rośliny ? Jeśli tak i jeśli zostały wsadzone w podłoże w celu ukorzenienia się, to wcześniej należało je około tygodnia przesuszyć. Dopiero po tym okresie wędrują do podłoża.
2.Zdjęcia 7-13 - DRASTYCZNE cięcie !! :( Co prawda widać tam jeden odrost ale "ostro" je pojechałaś :twisted:
moim zdaniem nieco za ostro. Sam mam jednego takiego mocno ściętego i niestety już od kilku tygodni nic się z nim nie dzieje a inne ładnie puszczają odrosty. Miejmy nadzieję że mu to nie zaszkodzi.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”