Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów.
- moniczek
- 1000p
- Od: 19 sie 2010, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój ogród - czarujący zakątek kwiatów i krzewów
Maryniu okryję je dobrze. Dopiero co były wsadzone, a zima w Polsce jest kapryśna. Szkoda gdyby przemarzły, bo codziennie je oglądam i podziwiam. Dziś u mnie z pogodą lepiej, więcej błękitnego nieba i słonka. Ostatnie trzy dni były bardzo deszczowe i brzydkie.
- moniczek
- 1000p
Kwitnie aster...to już ostatnie kwiatki.

Krzewuszka z koloru brunatno-czekoladowego przybrała barwę cappuccino.

]
Róża jeszcze zielona.

Ostatnie dni były bardzo deszczowe.

Krzewuszka z koloru brunatno-czekoladowego przybrała barwę cappuccino.

Róża jeszcze zielona.

Ostatnie dni były bardzo deszczowe.

- Reni4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Witaj...
Piękne kolory jesieni...u mnie też mokradło..):
Widzę że zaczynasz przygodę z Wrzosami..są takie piękne..
Żurawki też masz ładne...dają zwłaszcza teraz trochę koloru..bynajmniej u mnie...
)Dziękuję.za odwiedziny 

Piękne kolory jesieni...u mnie też mokradło..):
Widzę że zaczynasz przygodę z Wrzosami..są takie piękne..

Żurawki też masz ładne...dają zwłaszcza teraz trochę koloru..bynajmniej u mnie...

- Fabi 12
- 1000p
- Od: 18 sty 2010, o 21:20
moniczek pisze:
Witam .
Przepraszam , że tak z doskoku , ale zainteresował mnie ten krzew - co to za cudo?
Czy to jakiś bez?
Pozdrawiam Fabiola.
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...
Mój ogród - Fabi 12 - Witam w moim ogrodzie ...

- moniczek
- 1000p
Reniu żurawki tak mi się spodobały, że dokupiłam na jesień jeszcze kilka.
Właśnie wróciłam do domu, przed chwilką je posadziłam przy głównej ścieżce. Uważam, że wygląda to całkiem ładnie. Teraz tak szaro i ponuro, a kolorowe listki dodają koloru i blasku. W październiku troszkę zaszalałam z zakupami...Wracając do wrzosów to już uwielbiam moje małe wrzosowisko. Szkoda, że miejsca trochę mało, a musi starczyć też na inne chciejstwa. Z tego powodu rabata wrzosowa na razie nie będzie powiększana.
Fabi12 witam.
Ten krzew długo był u mnie pod nazwą nieznaną, ale tutaj na forum został rozpoznany jako lilak Meyera 'Palibin'. Rzeczywiście o tej porze roku jest przepiękny jeśli chodzi o kolor liści. Najpierw listki są zielono - żółtawe, potem robią się jasnożółte z domieszką ciemnego różu. Drugie zdjęcie, na którym jest pokazany cały krzew trochę przekłamuje kolor - nie jest aż tak blady, raczej jasny. A latem pięknie kwitnie na fioletowo, kwiatki pachną. W uprawie też nie mam większych problemów (jak przeszkadzają mi jakieś za długie gałązki i krzew trochę przytnę to nie rwie się do intensywnego odrastania, powiedziałabym, że jest kompaktowy; nie zmarzł mi żadnej zimy). Ale się rozgadałam...
Aovin Szkoda, że kolorowe liście opadają...trzeba się naelektryzować tymi barwami, żeby mieć je w zapasie do wiosny.
Zimą tylko biel, szarość i zieleń żywotników będę miała koło domu. 

Fabi12 witam.

Ten krzew długo był u mnie pod nazwą nieznaną, ale tutaj na forum został rozpoznany jako lilak Meyera 'Palibin'. Rzeczywiście o tej porze roku jest przepiękny jeśli chodzi o kolor liści. Najpierw listki są zielono - żółtawe, potem robią się jasnożółte z domieszką ciemnego różu. Drugie zdjęcie, na którym jest pokazany cały krzew trochę przekłamuje kolor - nie jest aż tak blady, raczej jasny. A latem pięknie kwitnie na fioletowo, kwiatki pachną. W uprawie też nie mam większych problemów (jak przeszkadzają mi jakieś za długie gałązki i krzew trochę przytnę to nie rwie się do intensywnego odrastania, powiedziałabym, że jest kompaktowy; nie zmarzł mi żadnej zimy). Ale się rozgadałam...

Aovin Szkoda, że kolorowe liście opadają...trzeba się naelektryzować tymi barwami, żeby mieć je w zapasie do wiosny.

- Reni4
- Od: 21 wrz 2009, o 15:01
Zaskoczyłaś mnie tym kannami ..zostawianym na zimę w gruncie ..moje zawsze giną):
witaj Moniko,
Moc kolorów u Ciebie jesienią; nigdy bym nie przypuszczał, że lilak Meyera 'Palibin' może przybrać taką spektakularną barwę.
Moc kolorów u Ciebie jesienią; nigdy bym nie przypuszczał, że lilak Meyera 'Palibin' może przybrać taką spektakularną barwę.
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Moniko ten lilak Meyera również mnie zainteresował ,wiosną będe musiał się za nim rozejrzeć.Czy to prawda że jest krzewem niskim i zwartym ?.
Pozdrawiam Zenek
- moniczek
- 1000p
Reniu one rosną w zwartej kupie (w wyciętym prostokącie w chodniku) i może temu nie przemarzają? Albo są głęboko posadzone... Jednak nie kwitną obficie, dużo jest samych liści. Kiedyś nie zwróciłabym uwagi na te kwiaty, ale od kiedy ma się ogródek to już inna sprawa.
Marcinie ten lilak pięknie rozświetla ogród jesienią. Latem zaś pachnące kwiatki wyglądają cudnie.
Zenku mój krzew jest stary, rósł jeszcze zanim przejęłam ogródek.
Nie jest duży, nie ma nawet 1,5 m wysokości. Mocno rozłożysty na boki też nie jest. Pokrój nie idealnie okrągły, ale zwarty, przypominający wyglądem kulkę. Z tego, co wiem w sklepach można też kupić równie atrakcyjną formę na pniu. 

Marcinie ten lilak pięknie rozświetla ogród jesienią. Latem zaś pachnące kwiatki wyglądają cudnie.
Zenku mój krzew jest stary, rósł jeszcze zanim przejęłam ogródek.

- moniczek
- 1000p
Wieczorową porą czas na zdjęcia...
Troszkę z moich zakupów - iryski i jedna z kilku żurawek.

Dzwonek Poszarskiego zrobił mi niespodziankę. Z maleństwa z podsuszonymi listkami wyrosła zieloniutka kępka. I zaczyna kwitnąć po raz drugi...w październiku.

Troszkę z moich zakupów - iryski i jedna z kilku żurawek.

Dzwonek Poszarskiego zrobił mi niespodziankę. Z maleństwa z podsuszonymi listkami wyrosła zieloniutka kępka. I zaczyna kwitnąć po raz drugi...w październiku.

- moniczek
- 1000p
Iglaki przyprószone złotem zachodzącego, jesiennego słońca.

- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
Witaj Moniko pięknie prezentują się Twoje iglaki w promieniach zachodzącego słońca,ostatnią żurawką jaką kupiłem w tym roku jest taka sama jak Twój ostatni zakup.
Pozdrawiam Zenek
- moniczek
- 1000p
Zenku witam.
Moja żurawka też była kupiona jako ostatnia w tym roku.
Już jest posadzona, oby przetrzymała zimę. Dołączyło do niej też kilka innych odmian, kolekcja powolutku się rozrasta. Udało mi się dziś popołudniu przyłapać pozłocone iglaki...rzeczywiście pięknie się prezentują i mam je na wyłączność. 

Moja żurawka też była kupiona jako ostatnia w tym roku.

- moniczek
- 1000p
Nowe żurawki posadziłam obok domu.
'Strawberry Swirl'

'Black Out'

'Peppermint Spice'

'Pluto'

'Cinnabar Silver'

Żurawki w grupie.