Juka karolińska,ogrodowa (Yucca filamentosa )
Re: Juka ogrodowa
A czy ta Yucca color guard kwitnie? W jednej ze szkółek usłyszałam, że jeszcze się kwiatu nie doczekali - chociaż ja i tak zakupiłam ją przez wzgląd na piękne liście 

-
- 100p
- Od: 9 mar 2011, o 21:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piotrze. Dzięki za podanie nazwy, nie będzie już bez imienna.
Czy kwitła już u Ciebie? Pozdrawiam.

- Piotr=)
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 maja 2008, o 17:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie jeszcze nie kwitłą ale wiem że zakwitaja moze w tym roku moja zakwitnie mam ich 3 szt jedna cztero letnia i dwie trzy letnie jeszcze nie kwitły 

Spis tematów
Róbmy w życiu to co nas cieszy ;)
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Piotrze Twoja variegata jakieś brzydkie ma liście , mam z taką samą etykietką , kupioną w Majstrze po 14 zł i teraz żałuję ,że nie kupiłam dwóch bo u mnie jest jedną z najładniejszych .Dwa lata temu w sklepie o. w Brzozowie zobaczyłam Bright Edge , która miała obok drugą siewkę całą w żółtym kolorze no i się skusiłam , nie wiedząc ile kosztuje . Córka wracając ze szkoły kupiła mi ją , 36 zł, przepłaciłam a żółty przyrost bardzo marnie rośnie .
Beata
Beata

- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy yucca sapphire skies rośnie szybko czy raczej wolno? Kupiłam dwie zabiedzone w Auchan za 6 zł i prawie się nie ruszyły przez cały poprzedni sezon.
- Piotr=)
masz też Y. gloriosa Vargata....? pokaż fotoPiotr=) pisze:U mnie jeszcze nie kwitłą ale wiem że zakwitaja moze w tym roku moja zakwitnie mam ich 3 szt jedna cztero letnia i dwie trzy letnie jeszcze nie kwitły

Bo glorioza to juka która tworzy pień ona nie jest tak bardzo wytrzymała na mrozy jak inne juki. Moją szargneło mrozem i dlatego ma takie liście ale odbuduje się w lecie

Co do Bright Edge młody przyrost czesto jest żółty potem sie wybarwia na własciwy kolor

Nie rośnie szybko żądna juka nie rosnie szybkoAgnieszka Gie pisze:Czy yucca sapphire skies rośnie szybko czy raczej wolno? Kupiłam dwie zabiedzone w Auchan za 6 zł i prawie się nie ruszyły przez cały poprzedni sezon.

Spis tematów
- Piotr=)
hesperaloe ale cudnie ci rosną ehhh
mije przymroziło glorioze na pewno bo były trochę silne nrozy ale to nic odbuduje sie na wiosne

mije przymroziło glorioze na pewno bo były trochę silne nrozy ale to nic odbuduje sie na wiosne
Spis tematów
- Piotr=)
Spis tematów
- Agnieszka Gie
- 100p
- Od: 15 maja 2008, o 16:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

To moje juki. Były zaatakowane przez jakieś grzyby. Ta mniejsza straciła wszystkie liście, większej obcięłam tylko końcówki. Na szczęście udało mi się je uratować.
Przy okazji mam prośbę o identyfikację, o ile to możliwe u tak młodych roślin. Kupiłam je z etykietą 'rostrata', ale nie jestem pewna czy to na pewno to. Obecnie liście mają zielone. Latem na słońcu stają się niebieskie.
Moją jukę okręciłam agrowłókniną - to jej pierwszy rok w gruncie i bałam się, że przemarznie. Jakieś podłe zwierzę
ściągnęło jej otulinkę i widać, że ma zbrązowiałe końcówki
. Mam nadzieję, że to jej jedyny uszczerbek na zdrowiu