Kasiu dziękuję za cenne uwagi. Projekt był potrzebą chwili, gdyż dostałam 5 szt. cyprysików i musiałam je jakoś umiejscowić, najlepiej wykorzystując sąsiedztwo już posadzonych roślin.
Chętnie zrobiłabym sobie projekt całości na tym programiku, ale mam tylko wersję demo, która nie pozwala wgrać własnego tła, tylko korzystam z "gotowców", stąd tylko kawałek. Pomyślę chyba nad zakupem full wersji
Odpowiem na Twoje pytania:
>>czy taki mieszany żywopłot będzie posadzony na całości? - szczerze mówiąc nie wiem. Mam wrażenie, ze będzie nudno. Ta działka jest długa, więc prowadzenie cały czas tego samego będzie monotonne. Ale jednocześnie nie ma pomysłu...

Chciałabym jak najszybciej zasłonić się od strony sąsiedztwa zwłaszcza po prawej stronie, nawet jeśli ma to być na razie tylko pojedynczy rząd. Później będę myśleć o niższych piętrach nasadzeń.
>>Czy kącik brzozowy jest tylko w tym jednym miejscu? - na razie tak, ale chcę posadzić po przeciwnej stronie działki, trochę bliżej domu jeszcze kilka brzóz.
>>
A miejsce z altaną na grila, o którym pisałaś kiedyś, będzie w centralnej części? - zaznaczyłam na zdjęciu to miejsce, jest tam trochę głazów (całkiem sporych), które wykorzystam do aranżacji. Opisałam też roślinki, które już są posadzone. Przy brzozach rośnie jeszcze dereń.
na razie tyle...