Nowy ogród Jacka 2010

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Nowy ogród Jacka 2010

Post »

Witaj Fragolu :!: Warto stworzyć dzwonkom dobre warunki, a odwdzięczą się pięknym kwitnieniem i będą potem bezobsługowe :) W zasadzie nie lubią nawożenia, chyba że te wielkokwiatowe ogrodowe. Mojego dalmatyńskiego tez omal nie zmarnowałem, sadząc go na skalniaku (czytaj - na patelni). Teraz już wiem, co było nie tak i dzwonki "dopieszczam" :wink:

Halinko, czyściec wełnisty jest dobry jako roślina okrywowa. Nie do zdarcia. Wielkokwiatowy się nie rozłazi i ma piękne kwiaty. Jeszcze mam czyśćca leśnego. Skromniejszy od swoich krewniaków ale zobaczyłem dziś, że ładnie się komponuje z funkiami na cienistych rabatach :)

Izo, szczeliny dla niskich dzwonków są idealnym miejscem. U mnie nawet brzoskiwniolistny rósł jak szalony w szczelinie. A różowy skalny, to może miał być gargański :?: Taki trochę brudny róż ale spod kwiatów nie widać w ogóle liście. Pięknie teraz kwitnie :)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Jacku mam nadzieję że iryski nie pogniją i w przyszłym roku wszystkie ode mnie
zakwitną .

U mnie jeszcze kwitną te wysokie nie wszystkie ale kwitną .

Genia
x-d-a

Post »

Jacku, śliczne dzwoneczki pokazałeś; to takie urocze i bezpretensjonalne roślinki. Twój dzwonek kamczacki przypomina mi nieco mój dzwonek Poszarskiego - też bardzo się rozrasta, lubi rosnąć wśród kamieni i ma śliczny, niebieściutki kolor...
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Irysową pałeczkę w tej kwitnącej sztafecie przejęły irysy holenderskie, luizjańskie, syberyjskie, japońskie. Twoje na pewno będą cieszyć oczy w pełnej krasie w przyszłym roku. Już teraz ładnie poprzyrastały i zostały przesadzone w suchsze miejsce.

Dalu, dzwonek Poszarskiego też piękny (trochę większy od dalmatyńskiego) i czekam na jego pierwsze kwitnienie u mnie. Wyratowałem go przed zalaniem. Tak, prostota i wdzięk dzwonków jest rozbrajająca :)
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku :D
Piękne widoczki :!:
Urocze dzwonki :D Tyle lat miałam Poszarskiego w skrzynkach i wszystkie wymarzły.
Pięknie prezentuje się Twój czosnek.
Super podpisane zdjęcia jeszcze tak nie potrafię :oops:
Coś wspomniałeś o kwitnieniu irysów Luizjany i Japońskich, czy dobrze zrozumiałam :? Czemu nie pokazałeś ich :evil:
Jacku, napisz proszę, jakie masz ogrodnicze marzenia, czego poszukujesz :?: :D
;:3 ;:3
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aguś :!: Irysa japońskiego już pokazałem (taki niebieski podobny do syberyjskiego), a luizjański jeszcze się nie rozwinął, jak robiłem zdjęcia przed dwoma dniami. Ale prawdopodobnie nie będzie pomyłki, odmianowej, bo wyłania się piękny granatowy kolor (taki jak lubisz :) )
Niestety wielu kwiatków nie pokazuję, bo ogród teraz tak pędzi do przodu, że nie nadążam.
Ogrodnicze marzenia :?: To mnie zaskoczyłaś pytaniem ;:224 Marzeniem moim jest doprowadzić urządzanie ogrodu do końca i mieć kontrolę nad wszystkim, co w nim rośnie, a zwłaszcza nad chwastami :;230 Ale to marzenie w ciągu dwóch lat się spełni więc to raczej plan...
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Bardzo ładny ten czyściec.....a o dzwonkach nie wspomnę...moje ulubione wszelakie dzwonki :tan
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
Irena37
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2008, o 18:27

Post »

Jacku iryski są tak piękne wręcz cudowne, patrzę i podziwiam, ich urodę podkreślają super zdjęcia. Moje irysy w tym roku nie zakwitły a szkoda.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko, cieszę się, że jest nas więcej - miłośników dzwonków :wit

Irenko, irysy w ogóle nie zakwitły u Ciebie :?: To przykre. Mi też wiele nie zakwitło ale przy większej ilości tych kwiatów łatwiej się z tym pogodzić. Zresztą dużo mam młodych, dlatego nie pozakwitały.

Dziękuję wam za odwiedziny :)
Dziś robiłem opryski na chwasty. Wydałem wojnę skrzypowi, który wyrasta jak szalony na nowej rabacie.
I oczarował mnie zapach parczeliny, która pierwszy raz zakwitła. A byłem z niej niezadowolony na początku, bo miała być kłokoczką :)
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku jeden irysek lizjański od Ciebie zgnił , chyba za dużo deszczu .
Syberyjskie kwitną pięknie .

Genia
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Chyba spróbuję z tym dzwonkiem dalmatyńskim....
Mam jedną rabatę otoczoną kamieniami, może zechce pomiędzy nimi rosnąć ?
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Geniu :!: Luizjański zgnił :?: To roślina błotna więc jak to możliwe :?: Może to coś innego.

Mariolka, daj szansę dalmatyńskiemu u siebie :) Byleby go te kamienie nie zakryły, bo to jednak bardzo mały dzwonek. Właśnie przekwitł ale już kwitną inne dzwoneczki :)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Na pewno mu podpasuje, na dodatek jak piszesz że jest malutki to ja go tym bardziej zapragnęłam :D
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Chyba muszę dać swoje dzwonki do identyfikacji. U mnie liści to nie widać u dalmatyńskiego - same kwiaty. Dostałam wczoraj kawałek jakiegoś dzwonka i nie wiem co to może być. Poszarskiego raczej nie, bo tamten jest taki bardziej niebieski. Może gargański...U sąsiadki rósł raczej w cieniu i jest dość mocno wyciągnięty. Irysów luizjańskich chyba nie znam :oops: Ciekawa jestem jak wyglądają - czekam na fotki Twoich.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jacku przysłałeś 3 jeden bródkowy i 2 luizjańskie jeden zgnił nie wiem czemu .

Genia :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”