Ulubione storczyki Art :) cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ulubione storczyki Art :) cz.2

Post »

Asiu,wybacz,że tą drogą,ale nie chcę zaśmiecać Ci wątku wpisami typu:ach jak u Ciebie pięknie,przeczytałem cały itp.
Nie przeczytałem i jeszcze długo nie przeczytam.Za dobry jest,za dużo w nim wiedzy,żeby ot tak go przewertować.
Zawsze czytam całe wątki ale robię sobie przy tym zapiski,odnośniki i ściągi :oops: z ciekawszymi informacjami a to trwa.Czytanie całych wątków wolę nawet bardziej niż wertowanie aktualnych wpisów.Fascynuje mnie obserwować jak z nowicjuszy szukających porady czy pomocy stajecie się fachowcami udzielającymi rad innym.Super sprawa.

Pięknie piszesz o swojej kolekcji,o tym co i jak robisz;to chyba jeden z najciekawszych wątków.Piszę chyba bo przeczytałem ich dopiero ok.trzydziestu,więc mogą być jeszcze jakieś nieodkryte perełki.Tylko,że czasu zaczyna mi brakować.Bywa,że jestem na forum 10 godz.a zaległości nie ubywa,a jeszcze trzeba swój wątek prowadzić,wpisać się tu i ówdzie,a żeby jeszcze nie pisać szablonów! ;:109
Tak więc dalej będę tylko czytelnikiem Twojego wątku i cichym obserwatorem Twoich osiągnięć.Jedyne co na teraz to zostawię w nim mały śladzik,żeby było mi łatwiej Cię podglądać. :oops:

Twój stały czytelnik,H.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:oops: ;:103 ;:104 jasna ch.....,TO MIAŁO BYĆ PW,przepraszam.

No to mam "mały śladzik" :;230
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Henryku,
nie szkodzi, że pw trafiło na "widok " :P
Jest miłe dla Wszystkich, dla Joanny-Art, szczególnie przyjemnie.

Gdyby pomyśleć :roll:
To...cóż po samym kwitowaniu "ale ładne" lub piękne ,czy inne ;:224 łauuuu .Bądź pomachanie ikonką ;:179 ?
I choć każdy lubi pieszczotkę słowną, to nadmiar skutkuje tym, co wiemy -rozmywaniem treści :x .
To sposób na zabijanie tematu i wiemy ;:58 .. jak coś potrafi wyglądać, gdy jest tylko zagłaskane :;230 .
Sam zachwyt to nie wszystko ; on jest tak oczywisty w obliczu storczyka, ze nawet nie wypada o tym mówić .
Nie na tym polega rozmowa moim zdaniem.

Dałeś Henryku piękny komentarz - interesujący ,szczery od ;:167 .
- osobiście bardzo lubię wtapiać się w takie przemyślenia.

Gratuluję wpisu ;:138

pozdrawiam JOVANKA
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jovanko ;:109 ! Henryk następny w kolejce zaraz po Tobie, w grupie osób, których wpisy chętnie czytuję na tym FORUM ;:32
Pozdrawiam Was serdecznie i piszcie jak najwięcej ;:215 ;:92
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Henryku...można było posta jeszcze edytować... :P Ale piękny wpis, niech sobie "wisi" na wątku ;)
Asiu, zaczynam uwielbiac małe masdevallie. Gdzieś mam spis masdevalli od Madzi <Madzik> i czasami sobie googluję którąś, co by do listy chciejstw dopisać... ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Asiu, Masdevallie pięknie rosną, jak to robisz, a zwłaszcza jak zapewniasz im niskie temperatury na parapecie? Gratuluję pędu u Phal. schilleriana ;:63 Jak długo ją masz i jakiej jest wielkości? Też mam ją od ponad roku, ale chyba jest mniejsza od Twojej i pędu jeszcze nie widać, a czekam niecierpliwie...
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Henrykbb pisze:Asiu,wybacz,że tą drogą,ale nie chcę zaśmiecać Ci wątku wpisami typu:ach jak u Ciebie pięknie,przeczytałem cały itp.
Nie przeczytałem i jeszcze długo nie przeczytam.Za dobry jest,za dużo w nim wiedzy,żeby ot tak go przewertować.
Zawsze czytam całe wątki ale robię sobie przy tym zapiski,odnośniki i ściągi :oops: z ciekawszymi informacjami a to trwa.Czytanie całych wątków wolę nawet bardziej niż wertowanie aktualnych wpisów.Fascynuje mnie obserwować jak z nowicjuszy szukających porady czy pomocy stajecie się fachowcami udzielającymi rad innym.Super sprawa.

Pięknie piszesz o swojej kolekcji,o tym co i jak robisz;to chyba jeden z najciekawszych wątków.Piszę chyba bo przeczytałem ich dopiero ok.trzydziestu,więc mogą być jeszcze jakieś nieodkryte perełki.Tylko,że czasu zaczyna mi brakować.Bywa,że jestem na forum 10 godz.a zaległości nie ubywa,a jeszcze trzeba swój wątek prowadzić,wpisać się tu i ówdzie,a żeby jeszcze nie pisać szablonów! ;:109
Tak więc dalej będę tylko czytelnikiem Twojego wątku i cichym obserwatorem Twoich osiągnięć.Jedyne co na teraz to zostawię w nim mały śladzik,żeby było mi łatwiej Cię podglądać. :oops:

Twój stały czytelnik,H.
HENRYKU, baaaardzo dla mnie miły i jak piszą Jovanka i Justynka - piękny Twój pozostawiony "śladzik" :D
Gdyby ta ikonka :oops: była nieco większa, pokazałaby prawdziwie mój rumieniec...
Napisałeś dużo mądrych spostrzeżeń i jestem pewna, że tak postępując ;:101 ;:37 ;:132 wkrótce i Ty będziesz udzielać innym porad ;:208
Ciekawa jestem, który mój wątek zacząłeś czytać ? Do pierwszego sama nieraz wracam, bo dla mnie tam właśnie jest najwięcej wiedzy
i to nie moja zasługa, bo porad udzielały mi osoby mądrzejsze ode mnie, a najwięcej Jovanka ;:180
Dziękuję Joasiu za Twój ciepły dla Henryka komentarz pod moją nieobecność,
jak zwykle trafiający w samo sedno i....również od ;:167
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, Mambo,widzę że coraz więcej nas miłośniczek(ków) Masdevallii ;:63 Te maleńkie są rzeczywiście urocze ;:226
A niską temperaturę na parapecie mam bez żadnych specjalnych zachodów z mojej strony w północno-wsch. pokoju, gdzie często mam
rozszczelnione okno dla zapewnienia ruchu powietrza.

O Phal. schilleriana pisałam TUTAJ.
Obecnie największy liść ma dł. 9 cm, a reszta mniejsza. Rok temu roślina była większa, ale pozbyła się najstarszych liści i pozostały małe.
Jednak i tak najbardziej cieszą mnie jej odbudowane korzenie. Od sierpnia ub. roku będzie kwitła po raz drugi.
Życzę Ci Mambo, abyś i Ty doczekała się pędu :)

A teraz pokażę Wam moje wczorajsze zmagania z przesadzaniem i podziałem mojej Cattleyi. Bardzo się obawiałam tej 'operacji'.
Jak się okazało, był najwyższy czas, żeby zadziałać. Całą bryłę korzeniową ledwo wyjęłam z doniczki. Korzenie na zewnątrz
były przerośnięte, w wielu miejscach (pomimo wcześniejszego namoczenia) mocno przytwierdzone do kawałków kory i skały wulkanicznej.

Obrazek Obrazek

Najmniej ciekawy okazał się środek bryły, bo tam była cała plątanina miękkich korzeni do usunięcia.
Wydobycie rozłożonego podłoża spomiędzy korzeni zajęło mi ok. 2 godzin ;:213
Pozostałym zdrowym korzonkom zafundowałam kąpiel w letniej wodzie z dodatkiem szarego mydła i wódki:

Obrazek Obrazek

Najtrudniejsze dla mnie było jednak dzielenie rośliny. Jak tu rozerwać (rozciąć) ściśle złączoną całość ???
Z bólem część rozerwałam, inny jeszcze dość duży kawałek rozcięłam. Na pewno Cattleya to odchoruje.
Jednak była już za duża, a młode przyrosty wyrastały anemiczne.
Oto jedna z części po podziale i pojedyncza psb, która sama odpadła. Ma zdrowe korzonki, ale wątpię, czy w pojedynkę przeżyje.
Jednak nie zaszkodzi posadzić i poobserwować:

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, dziś Was zamęczę :wink:
Słucham na żywo w TVP Kultura przesłuchań XVI -go Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego i mam wenę do pisania :D

Tak więc na zakończenie parę fotek ciekawego storczyka (Liparis conylobulbon)

Przypomnienie pączków i wyrastające obecnie na potęgę zaczątki młodych psb.:

Obrazek Obrazek

A teraz malutkie (ok.3 mm) kwiatuszki. Z bliska pachną :)

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Asiu :) męcz nas, dręcz nas :lol: Znów pokazałaś coś małego, co od razu mi się rzuca w oczy :) Gdybyś to cudeńko kiedyś dzieliła to ;)

Nieźle się namęczyłaś z tą cattleyą. No, ale to znaczy, że pięknie u Ciebie się rozrosła, że Twoja opieka jej odpowiada.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja również ze słuchawkami na uszach ale bez weny do pisania.
Tak sobie tylko poczytuję Was,jednak dając pierwszeństwo Chopinowi.
Asiu, ;:132 cz.I str.23

Włączcie sobie pokaz slajdów ze storczykami i dajcie na słuchawki transmisję z koncertu!

REWELACJA

Etiudy,nokturny w kwiatach ;:83
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko, jeśli Liparis będzie się w tym tempie rozmnażał, to masz obiecany kawałek :)

Henryku, jak miło, że jeszcze ktoś na Forum odczuwa to, co ja :)
Masz rację - REWELACJA ! ;:74 (nie ma niestety ikonki z fortepianem)
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

;:167
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ale tu ciągle ślicznie... ;)
Asiu-
świetna robota z tą katlejką ;:108 Ja nie mam dużego doświadczenia z tymi storczykami, ale mogę się pochwalić sukcesem, że właśnie taką , pojedyńczą psb mam od AniL i puściła mi korzonki i nową, maleńką psb. Na wiosnę pojedzie w świat.

Zatem i Twojej życzę, żeby rosła. No chyba, że nie Będziesz mieć do niej cierpliwości, to chętnie ją przyjmę pod swój dach ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Asiu nareszcie nadrobiłam zaległości w Twoim wątku :oops: :heja i przyznam, że pięknie u Ciebie rosną i kwitną Twoi podopieczni. Liparis ma śliczne drobniutkie kwiatuszki ;:108 z bliska piszesz pachnie a jaki to zapach :?: Phal. bellina śmiesznie wygląda z nie do końca rozwiniętym kwiatuszkiem. ;:108 Operacja rozdzielania cattleyki wyszła super i można się wzorować na fotkach. I gratuluję pędzika na phal. schilleriana , wychodzi na to , że obie będziemy miały ten wspaniały widok w niedługim czasie. ;:77

Doczytałam w innym wątku ( u Henryka), że sadzonka phal. eqestris słabo Ci rośnie ;:224 a możesz wkleić zdjęcie takie jak jest trzymana - w jakich warunkach , światło, wilgotność, temperatura :?: Ja mam 2 odsadzone keiki i rośną dobrze więc dziwię się czemu Twój nie chce współpracować. ;:108
Pozwolę sobie pokazać Ci w jakich warunkach siedzą moje 2 keiki - akwarium z maluchami , na południowym cieniowanym oknie , dziś pozwoliłam im zażyć troche ;:3 Rozpoznasz bez trudu , która doniczka, bo na keiku rośnie mały nowy keik.

Obrazek
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”