Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Zablokowany
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mediolobiwki i reszta chwastów - czarny

Post »

Dzięki :] Z tym szałem chodzi o to, że w poprzednim roku, kiedy mi 30 pozycji (czyli ok. 90 roślin) mniej kwitło, jak się zrobił wysyp to od razu połowa była w kwiatach. No ale w tym roku pogoda słońce dawkuje, więc trza się przyzwyczaić.

Obrazek
Jeszcze sulka kilkakrotnie pokazywana na forum kwiatek pokazała.
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
magda_sl
50p
50p
Od: 21 lut 2013, o 13:33

Post »

Chciałam się przywitać bo jestem pierwszy raz w Twoim wątku :wit
Cudowne masz rośliny aż miło popatrzeć ;:138
Częściej będę tu zaglądać żeby oczy nacieszyć
Pozdrawiam, Magda
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na następny sezon planuję z zrobić takie stoły/inspekty podobne do Twojego. I zwiększyć kolekcję oczywiście ;:224
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Bardzo ładnie u Ciebie. Kwiaty śliczne, rośliny mniej :lol: Najbardziej podoba mi się zbiorówka ;:215 Świetnie to wygląda. Czy to jedyny stół z kaktusami, jaki posiadasz? Nie wiem dlaczego, ale wydawało mi się, że masz dużo więcej roślin. Choć pewnie jakby dodać wysiewy... ;:224
Awatar użytkownika
popiolek69
500p
500p
Od: 22 paź 2011, o 22:11

Post »

Też najbardziej lubię zbiorówki, niezłe stado tam masz ;:138
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

magda_sl - witam i zapraszam. Jeszcze ze 2-3 tygodnie będzie tak kolorowo, potem może już być kwiatów trochę mniej :]

sokolica - z kaktusami mam jeszcze jeden stół, ale oprócz meksykańczyków, lobiwek i paru innych roślin, tam tylko kuwety z siewkami. Moja kolekcja medio bardzo młoda i oparta na wysiewach, więc póki co 1,5 metra kwadrat tego. Kupnych roślin parę jest, ale wiele pozycji nie do dostania w ten sposób, no i cenowo wychodzi kosmos, w szczególności jeśli chcę minimum 2 rośliny z jednej pozycji (jak sieje to po 3-6 sobie zostawiam). Ale zakładając, że cały czas sieje, a roślinki rosną - w końcu w większości tych doniczuszek są po 3 roślinki, to z roku na rok będzie jakiś przyrost powierzchni ;P
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

;:oj ;:oj No to poleciałeś po bandzie, chciałabym żeby u mnie "nie było takiego szału", wszystkie mediolobiwki super ;:138 ;:138 ;:138
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
hanna133
500p
500p
Od: 23 sty 2013, o 16:22

Post »

:wit :wit :wit :wit co jak co,ale kotka masz prześlicznego:)
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajnie wygląda to porównanie Medio z Rebutią. Czy Medio już większe nie urosną? I czy dają na starsze lata odrosty?
Awatar użytkownika
Rejden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2012, o 18:02

Post »

Piękne te Twoje kwitnące zagony.
Niesamowita ilość kwiatów jeszcze się zapowiada.
Nowości też super. ;:138
Widziałem, że zamieniłeś kilka zdań z Genkem... to anielska dusza naszego oddziału.
Mam nadzieję, że Cię zaprosił na spotkania w Gliwicach.
Ja osobiście też serdecznie zapraszam, bo warto. :D
Awatar użytkownika
pieczarah
500p
500p
Od: 14 lis 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

stół "nie szałowy", ot kilka kolorków ;:306 :;230 taki chleb powszedni dla każdego :wink:
zapowiada się pięknie, może podepnę się pod Agnieszkę i kawkę w towarzystwie kłujących też wypiję ;:224

zakupy gliwickie (pan z Ligoty jak dobrze pamiętam Waldek) bardzo ładne, również zakupiłam u niego turbo.
niestety zakupów u Czecha nie dokonałam, czego strasznie żałuję ;:223

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora ;:167 choruję na pomarańczowe kwiaty ;:173
pozdrawiam,ania
kłujące
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kocur to jakiś czas temu zaś się bił i stracił pazur, który się teraz nie goi tylko ropieje, no i siedzi w domu. I jest ciężki do zniesienia :]

Mediolobiwki oczywiście rosną wieksze. Zresztą trzeba brać poprawkę na to, że ta rebucja to już trochę latek ma. Niektóre medio same idą w trochę większą kulkę (oczywiście to nie feraki), np. aureiflorki. Większość jednak korpusiki ma drobne, choć można je przypędzić. Kilka moich kupnych roślin ma ogromne, jak na medio korpusy, jak z Niemiec sprowadzałem rarytasy to dostawałem takie duże 'ogóry' :] Natomiast większość z czasem się krzewi na potęgę. Poniżej wkleję fotkę trochę to ilustrującą.

Rejden widzisz zaskoczyłeś mnie w feworze zakupowym i chyba niegrzecznie żony swojej nie przedstawiłem, no i nie przypomniałem o kawce, a niedziela nie była najgorsza na to. W każdym bądź razie jeszcze raz, jakby ktoś chciał wpaść w najbliższy weekend - miejmy nadzieję, że słonko będzie - to zapraszam, kwiatki medio jeszcze będą :]
A z Genkiem to trzy razy rozmawiałem, bo gdzie nie poszedłem to on tam był ;) Kiedyś wybrać się muszę.

Dziś jak wróciłem wyskoczyłem na ogród, cykłem parę fotek i nagle łup, grzmotneło i z północnego zachodu przyszła chmura, że od razu ściana wody i w kilkadziesiąt sekund się kałuże na ogrodzie porobiły. Kwiaty oczywiście nie rozwijały się zbytnio.

Obrazek
Wyżej wymienianą starą rebucyjkę musiałem cyknąć, bo jedyna dziś ładnie kwiatuchy porozkładała i sporo ich.

Obrazek
Cośtam z kwitnących u mnie po raz pierwszy próbowało sił, ale bezskutecznie bez słońca. Tutaj trochę rozchylona WR 633 Mediolobivia pygmaea var. nigrescens (występująca tez pod dziwną nazwą M. diersiana var. atrovirens). Nie za często dostępna, a jak już to udaje ją zwykła diersianka, którą też zresztą miałem, jako WR 633. Ta ma jednak całkiem inne, charakterystyczne ociernienie.

Obrazek
I rzut na roślinki (jak się kliknie 2x to się znacząco fotka powiększy) w terakotowych piąteczkach (gdzie trochę małych siewek), paru tylko póki co czarnych siódemkach (gdzie parę ogórów) i w dwóch największych dziesiątkach kupna kępa M. haagei v. orurensis i M. steinmannii v. eucalyptana. Docelowo u mnie wsjo będzie w siódemkach, ale to za jakie 10 lat ;)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widok na kolekcję z lotu ptaka rewelacyjny. ;:215
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Kurduplowate rośliny interesujące :) ale mnie bardziej ciekawi gdzie takie czarne 'kuwety' można nabyć bo widzę, że idealnie pasują do 'piątek'. Moje które obecnie używam, po 1-2 sezonach zaczynają się sypać :|
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
Paula15
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 16:15

Post »

Mediolobivia einsteinii var. aureiflora- faktycznie jej kwiaty robią wrażenie ;:oj

Mediolobivia malochii KHM 9840-nieeee tam pod spodem nie może być kaktusa, tak na pewno jest wazon z wodą :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”