W mojej piekarni upiekłam dzisiaj
Bułeczki pszenne z czosnkowym nadzieniem. Pyszne na ciepło i zimno. Jednak zdecydowanie wieczorem, bo w pracy pachniemy czosnkowo
Przepis zaczerpnęłam z blogu ,Moje wypieki'
Na 12 bułeczek potrzeba:
40 dkg mąki pszennej chlebowej / ja wzięłam typ 2000/
2 dkg miałkiego cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
260 g mleka
3 dkg masła
Do posmarowania bułeczek: 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
Nadzienie;obrane ząbki czosnku/ ja dałam sześć!/, miękkie masło,pietruszka - natka
Wyrobić gładkie ciasto z podanych składników.Masło musi być rozpuszczone. Z drożdży świeżych zaczyn.
Ciasto przełożyć do miski i zostawić do wyrastania. U mnie wyrastało ponad godzinę.
Z wyrośniętego uformować bułeczki, które ułożyć na blaszce i odstawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie zmiksować składniki nadzienia.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, ponacinać wzdłuż i w nacięcia włożyć czosnkowe nadzienie
Wstawić bułeczki do nagrzanego piekarnika i piec 20 min. w temperaturze 200-180 stopni
W całym domu pachnie czosnkiem, ale to zdrowo jesienią :P
