Cebula dymka, wiosenna i ozima.Cz.1
Re: Cebula dymka, wiosenna i ozima.
Nie ma specjalnego przepisu - ten sposób podał mi dwa lata temu człowiek który uprawia czosnek zimowy na sprzedaż - kupowałam u niego czosnek do sadzenia. Rozrabiam trochę wapna z wodą (takiego do malowania drzewek) tak aby nie było za gęste. Zanurzam dymkę (i ząbki czosnku też) w tej zawiesinie naokoło minuty. Wyciągam na papier aby obeschły. I zaraz sadzę. Mam porównanie bo gdy pierwszy raz sadziłam cebulę bez zaprawiania nie wyszło nic - była zeżarta i nie urosła. Na drugi rok już zaprawiana urosła bardzo ładnie i robaków nie było. Mam nadzieję że w tym roku też się uda 

Pozdrawiam Asia
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kochana Asiu serdecznie dziękuje , mam nadzieje że mi się uda i coś zbiorę
Witam,
Na jaką głębokośc sadzić dymkę?
Na "internecie" można znaleźć zdjęcie cebulek sadzonych w dość głębokich dołkach. Co o tym myślicie?
http://www.wymarzonyogrod.pl/galeria/up ... 1962/7411/
http://budujesz.info/artykul/cebula-dym ... ,1001.html
Na jaką głębokośc sadzić dymkę?
Na "internecie" można znaleźć zdjęcie cebulek sadzonych w dość głębokich dołkach. Co o tym myślicie?
http://www.wymarzonyogrod.pl/galeria/up ... 1962/7411/
http://budujesz.info/artykul/cebula-dym ... ,1001.html
-
- Przyjaciel Forum - silver
- Od: 6 sty 2013, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja sadzę właśnie tak jak na zdjęciu. Posadziłem 2 rzędy tak po prostu, bez dołka i deszcz mi ją wymył. Te z dołków pozostały nieruszone. Wsadzam, tak żeby czubek wystawał.
Polska moją Ojczyzną. Andrzej
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Posadź ,żeby końcówka cebulki była tak 2-3 mm pod ziemią
Po prostu wciśnij ją mocno w ziemię.

Wszystkie znane mi książki każą sadzić tak, by tylko sam czubeczek wystawał. Całkowite przykrycie ziemią, tak jak i wsadzenie tylko do połowy, są ponoć błedem.
Ja sadze właśnie tak, że tylko czubek wystaje i jest ok co roku. Ale nie próbowałam inaczej.
Ja sadze właśnie tak, że tylko czubek wystaje i jest ok co roku. Ale nie próbowałam inaczej.
Ja mimo że posadziłam tak że tylko czubeczek ledwo wystawał, dziś musiałam parę sztuk docisnąć - jakby nóg dostały i wyszły ze swoich miejsc. Podejrzewam ptaszki ale któż to wie ...
Zaczyna rosnąć tzn. pokazuje się szczypior.
Zaczyna rosnąć tzn. pokazuje się szczypior.
Pozdrawiam Asia
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Cebula dymka ma taki trochę brzydki charakter.Rozrastające się korzonki powodują tzw.wysadzenie cebulki na wierzch.Odwrotnie do czosnku,który wrasta wgłąb.W przeszłości przyjmowano,że każdą cebulkę,bez względu na rodzaj wsadzano na głębokość 2 jej wielkości(wysokości).

Uprawa cebuli dymki ma wiele zalet. Przede wszystkim cały sezon można zbierać świeży szczypior, a pod koniec roku wyrośnięte cebule.
Kiedy sadzić? Dymkę można sadzić już w marcu, bowiem nie jest wrażliwa na kilkudniowe przymrozki.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moja dymka też przy sadzeniu solidnie wciśnięta a ostatnio szczególnie po opadach deszczu musiałam kilka docisnąć bo silne wiatry zapowiadają więc mogła by hulać po całym ogrodzie ... 

Witam
Mam pytanie czy jeśli taka cebula z dymki wypuści szczypior, czy można ją podlać saletrzakiem 0.5%?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Ja wprawdzie podsypywałem,ale można i podlać rozrobionym saletrzakiem.

A co byłoby lepsze: podlanie roztworem kurzaka czy saletrzak?
Witam
Ja chciałbym zapytać o sposoby dymienia cebuli dymki.
Wiem że najlepszym sposobem jest przechowywanie jej przez kilka tygodni w temperaturze chyba ok 30C
Podobno w sklepach można kupić dymkę zaprawianą której nie trzeba dymić, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.
Słyszałem też od jednej kobiety że można to robić używając gorącej (albo wrzącej) wody.
Czy ktoś zna te sposoby, lub inne skuteczne?
Pozdrawiam
kixo81
Ja chciałbym zapytać o sposoby dymienia cebuli dymki.
Wiem że najlepszym sposobem jest przechowywanie jej przez kilka tygodni w temperaturze chyba ok 30C
Podobno w sklepach można kupić dymkę zaprawianą której nie trzeba dymić, ale nie wiem ile jest w tym prawdy.
Słyszałem też od jednej kobiety że można to robić używając gorącej (albo wrzącej) wody.
Czy ktoś zna te sposoby, lub inne skuteczne?
Pozdrawiam
kixo81
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
Dziś 1 kg dymki poszedł do gruntu. Troszkę Wolskiej, trochę białej i czerwonej.
Odnosząc się do ostatniego postu: znajoma opowiadała mi, że jej mama zalewa dymkę przed wysadzeniem...wrzątkiem. Podobno rokrocznie ma piękne dorodne cebule, bez jakichkolwiek oprysków przeciw czemukolwiek.
Ja niestety nie odważyłam się na taki zabieg, może kiedyś do tego dojrzeję.
Odnosząc się do ostatniego postu: znajoma opowiadała mi, że jej mama zalewa dymkę przed wysadzeniem...wrzątkiem. Podobno rokrocznie ma piękne dorodne cebule, bez jakichkolwiek oprysków przeciw czemukolwiek.
Ja niestety nie odważyłam się na taki zabieg, może kiedyś do tego dojrzeję.
Pozdrawiam, Marta.