Wanda w podłożu i nie tylko

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wanda w podłożu i nie tylko

Post »

No ja już jedną zabiłem, dlatego trochę się obawiam i zbieram dane. :)
Za 18 zeta to też bym kupił bez zastanowienia ale do tej pory za mniej niż 100 nie spotkałem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
jack55
50p
50p
Od: 10 lis 2008, o 10:22

Post »

Tylko za 18 zł, to są do "reanimacji" - przeżyją lub nie...
jack55
Awatar użytkownika
harribo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2014, o 21:34

Post »

Witam wszystkich :)
jestem jeszcze laikiem w uprawie Vandy, ale to już moja druga roślinka (pierwszą zalałam, zgnił jej trzon i niestety ją złamałam :roll: ) i chciałabym, żeby ta nie podzieliła losu pierwszej :oops: Generalnie nie jestem zdecydowana do końca w kwestii podłoża - wcześniej trzymałam ją w szklanym wazonie z podłożem (keramzyt + mieszanka kory) i zaczęła wypuszczać wtedy korzonka
Obrazek
jednak kiedy coś mnie tknęło żeby ją wyjąć, okazało się że reszta korzeni zgniła i praktycznie została w podłożu, więc później trzymałam ją w tym samym wazonie tylko bez podłoża z odrobiną keramzytu z wodą na dnie
Obrazek Obrazek

Vanda "z przodu" tzn. z tej strony zwykle ją widzę, nie wzbudzała żadnych moich podejrzeń
Obrazek

Jednak "z tyłu" tzn. od strony, którą opiera się o ścianę, zaczęło się coś zmieniać
Obrazek

To właśnie ten problem "z tyłu" - zgubiła już 2 albo 3 liście :(
Obrazek

Drugi problem to korzenie - nie dość, że zmarnowałam małego korzonka to jeszcze te dojrzałe są na wykończeniu :(
Obrazek

Czy mogę ją jeszcze jakoś uratować? Kąpałam ją już w Topsinie, przecierałam liście wodą z cytryną... Czy to jakiś grzyb? Jak reanimować korzenie? Czy włożenie do kamieni pomoże? Strasznie mi na niej zależy, bo kupiłam ją jako "zdolną do kwitnienia" a jeszcze nie widziałam jej kwiatów :(
Awatar użytkownika
NataS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lis 2013, o 21:42

Post »

Czy mogła zalegać woda w tych liściach? Tak to wygląda... Moczysz ją do poziomu korzeni, czy również trzon?
pozdrawiam
NataS
Awatar użytkownika
Beatrice
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2009, o 21:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Haribo, niestety nie mogę powiększyć zdjęć, ale naprawdę uważasz, że vandy rosną w podłożu ???? nawet nie wiem co to za roślinka u Ciebie rośnie :)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... da#p747582
Awatar użytkownika
harribo
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 sie 2014, o 21:34

Post »

NataS pisze:Czy mogła zalegać woda w tych liściach? Tak to wygląda... Moczysz ją do poziomu korzeni, czy również trzon?
Szczerze mówiąc, to właśnie wydaje mi się, że za wysoko są te liście, żeby mogła zalegać w nich woda :? przyznaję, że popełniłam ten grzech i moczyłam ją nieco powyżej korzeni, ale tak żeby nie zanurzać liści. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że trzon jest aż tak wrażliwy :(
Beatrice pisze:Haribo, niestety nie mogę powiększyć zdjęć, ale naprawdę uważasz, że vandy rosną w podłożu ???? nawet nie wiem co to za roślinka u Ciebie rośnie :)
To był okres, kiedy sądziłam, że to storczyk jak inne, a np. Phalaenopsis są sprzedawane w doniczkach z podłożem/korą. Teraz już przekonałam się, że Vanda jest jednak inna ;:124
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”