Mój taras - ogródek

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Ela czy te datury to z tego roku takie piękne :roll: :oops: Moje to maluchy przy Twoich i daleko im jeszcze do kwitnienia :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Elu- jak datura ta kwitnąca znosi panujące zimno, zwłaszcza nocne?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2008, o 14:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu mam 2 duże datury z ub.roku a reszta to ukorzenione jesienią badylki.
Te duże zimowały w piwnicy a cała reszta rozpanoszyła się na parapetach w domu
i to właśnie jeden z parapetowców miał taki falstart :lol: :lol: :lol:

Ewo te temperatury to takie same i w dzień i w nocy :evil: chyba rozpalę w kominku

Obrazek
który dostał w tym roku nową oprawę
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu-to PRAWDZIWY KOMINEK, nie to co mój elektryczny z efektem płomienia :cry: W dzień jest odrobinę cieplej,a dziś nawet jak wiatr nie wieje(ale rzadko) całkiem znośnie.I od rana nie pada.
Byłam w OBI, przecenione takie szczątki,że nie znajdzie się wariat by kupić, a lawenda, wprawdzie spora -45 zł.Były też drzewka bobkowe- laurowe w zbliżonej cenie.Datury tylko w dziale "cmentarnym" już po agonii.Czemu tego nie podlewają, przecież muszą mieć spore straty?
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo ale mnie rozśmieszyłaś w ten ponury dzień - dział cmentarny w OBI :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zauroczyły mnie tak wcześnie kwitnace liliowce i taka kępa,może wiesz jak nazywa sie ten żółto kwitnacy skalniaczek ,bo nie doczytałam?
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pospacerowałam sobie po Twoim ogródku Elu - przypomniałaś mi o Daturach,które uprawiałam onegdaj na balkonie super był zapach /waniliowy/całą rodzinę bliższą i dalszą zaopatrzyłam w sadzonki ale kłopotliwe przechowywanie ich się zrobiło bo były imponującymi już okazami i zakończyłam przygodę z nimi.Było to kilka lat temu.A teraz widzę,że na forum wiele osób uprawia, to sobie z przyjemnością pooglądam :roll: no ale bez zapachu...Sprawiłaś sobie magę :o ale ta jakaś inna ? - ja znam magę-lubczyk .Wygląda inaczej.Ale to pewnie jakaś nowość,których coraz więcej na naszym rynku.
Pozdrawiam.
Maryna. ;:54
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu pani w ogrodniczym powiedziała, że to magii ale nie tradycyjny lubczyk tylko
prawdziwa :roll: ...no i zrobił się od razu problem, pobuszowałam a raczej pogoglowałam
i nic takiego nie znalazłam.Wszędzie pisali że magii to lubczyk.Powiem tylko ,że zapach ma magii,
może to faktycznie jakaś nowość
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Eluś, ja w tym roku tez siałam lubczyk-magii i faktycznie nie słyszałam, aby była taka roślinka odrębna magii :roll: Może faktycznie to nowość......
Czy ja już w Twoim wątku pisałam, iż uwielbiam takie ceglane mury i przy nich rośliny? Klimat u Ciebie wprost śródziemnomorski ;:109
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu,lubczyk popularnie od zapachu nazywają też maggi,ale dlaczego miałby być nowością? Nawet w skansenie w Nowym Sączu na przykład jest w każdym wiejskim ogródku jako typowa roślina uprawiana przez każdą z 4 grup etnograficznych której budownictwo tam prezentują.Naturalnie w sektorze cygańskim go nie ma tylko dlatego,że nie uprawiali ogródków..
W podwórkowym mam lubczyk, proszę oto część mego ogródka, lubczyk w samym centrum.Ma obcięte liście,żeby się przyjął, bo wielki był.Wysiałam go też z nasion,ale to dopiero co,więc jeszcze nie skiełkował.

Obrazek
Awatar użytkownika
Agulina
200p
200p
Od: 27 maja 2009, o 15:21

Re: Mój taras - ogródek

Post »

Obrazek[/quote]

Czesc Elu! Coz za piekny ogrod!!! Nie moge napatrzec sie na to zdjecie! Strasznie lubie stare ceglane sciany,mury itp....- piekne!
Moja - przetrzymala zime w domu i juz puszcza nowe paczki!
Pozdrawiam serdecznie! ;:31
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo tylko te moje niby maggi /wg zapewnień pani w ogrodniczym/ wygląda tak
i raczej lubczyk to to nie jest

Obrazek Obrazek

A to widoczek z mojego okna na Stare Miasto ,bardzo podobny do twojej okolicy

Witam Cię Agulino na moim tarasie ! :wit
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu,lubczyk ma liście podobne do selera, tylko większe, sama roślina może mieć i półtora metra wysokości.Maggi pachnie właśnie lubczykiem, który wchodzi w skład tej płynnej przyprawy.To Twoje wygląda na rozmaryn ale i podobne do lawendy. A jak pachnie?
Nasionami lubczyka od Teresat mogę się podzielić.Wysiałam tylko kilka.
Dzięki za widok z okna-domy w nieco mniejszej skali i dużo lepszy bruk!I pewno mniejszy ruch samochodowy?

Obrazek
Awatar użytkownika
ElzbietaaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i klops...teraz wiem na pewno, że mam miętę pieprzową no i może lawendę
a trzecia roślinka NN ?Może ją Ewo rozpoznasz

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Mona74
100p
100p
Od: 7 cze 2009, o 21:13

Post »

Elżbieto -jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego talentu! Twój ogród nie jest imponujący w oczywisty sposób, a jednak powala na kolana. masz rękę do zieleni, niesłychany talent. obejrzałam Twój wątek od początku i jestem w szoku - od pięknej ceglanej ściany, do datur - myślałam, że tylko w ogrodach botanicznych kwitną - do siewek, sadzonek i wspaniałych pomysłów. podoba mi się, że do swoich roślin odnosisz się tak personalnie i po ludzku (ten głupek do orlika mnie rozbawił :lol: :lol: ). rycynus mnie powalił na kolana (to jest jednoroczne? :shock: ), a canny u Twojej Mamy - TAK ROSNĄ>???? powiedziano mi, że nie ma szans, aby one zimę przeżyły,a tu taki wzorst???

jestem w nieustannym szoku i wierz mi - będę tu stałym gościem. nie ruszam się stąd. muszę tylko obmyślić sposób, aby namierzyć gdzie zaglądałam, bo jestem tu od wczoraj i jeszcze się nie poukładałam ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”