A co z liśćmi nie są odparzone przez słońce?PiotrekP pisze:U mnie ogrodówki też rosną w pełnym słońcu... dobra przepuszczalna gleba i podlewanie wprost do korzenia pozwala roślinie bardzo dobrze rosnąć.
Hortensja( Hydrangea )- rozmnażanie
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hortensja - rozmnażanie i barwienie
Ela
- LadyK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu ja tez mam kilka w pełnym słońcu.Chciałam je wyeksponować z przodu dlatego tak ulokowałam. Konretnie to na takim stanowisku rosną Fantasia, Y& M romance, Magical amethyst, Schloss wackerbargh, Bavaria i Y&M expression. Te 3 pierwsze w ogóle nie mają cienia 3 ostatnie maluńki od krzewu z jednej strony. Żadnej z nich nie popaliło liści a wiadomo jakie było lato ale te, które mi kwitły miały po jakimś czasie mocno wypłowiałe kwiatostany i ogólnie przez to krócej kwitły. I jeszcze jedna sprawa musiałam je bardzo mocno podlewać codziennie ponieważ szybko więdły im liście. No i oczywiście podstawa to podlewanie w korzeń nie po lisciach - chyba że jak już słońca nie ma ale takie rzeczy to każdy zapalony ogrodnik wie 

Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
- LadyK
Wyglądają pięknie to prawda.
Mewo kupiłam ałun. Wcześniej nigdzie go nie mogłam dostać. Mieszkam przy małym miescie i jak pytałam w ogrodniczych to tylko wielkie oczy robili jakby to było nie wiadomo co i odpowiedź jedna jak zwykle: mamy tylko nawóz do hortensji niebieskiej.
Nie wiedzialam jeszcze wtedy, że ałun można kupić także w formie kosmetycznej, jak przeszukałam w internecie to mi wyszło, że lepiej, taniej i przy okazji innych zakupów wyjdzie mi ałun glinu w proszku w sklepie z odczynnikami chemicznymi. Nie mam zamiaru bawić się w ścieranie. A i też mi się bardziej podobają takie różnobarwne niż czystoniebieskie.
Mewo kupiłam ałun. Wcześniej nigdzie go nie mogłam dostać. Mieszkam przy małym miescie i jak pytałam w ogrodniczych to tylko wielkie oczy robili jakby to było nie wiadomo co i odpowiedź jedna jak zwykle: mamy tylko nawóz do hortensji niebieskiej.
Nie wiedzialam jeszcze wtedy, że ałun można kupić także w formie kosmetycznej, jak przeszukałam w internecie to mi wyszło, że lepiej, taniej i przy okazji innych zakupów wyjdzie mi ałun glinu w proszku w sklepie z odczynnikami chemicznymi. Nie mam zamiaru bawić się w ścieranie. A i też mi się bardziej podobają takie różnobarwne niż czystoniebieskie.
Pozdrawiam Katarzyna
No niestety ale niewiele osób ze sklepów ogrodniczych ma pojęcie do czego służy ałun.
Mnie też bardziej się podobają różnokolorowe
Mnie też bardziej się podobają różnokolorowe

Pozdrawiam. Ewa
- LadyK
Prawda? A powinni mieć pojęcie skoro się tym zajmują. Myśle, że jak zacznę w tym roku to też jakis efekt będzie, pod warunkiem jeszcze, że mi zakwitną bo lisci to przecież nie zabarwię 

Pozdrawiam Katarzyna
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z ałunem się bawię już 2 rok powinnam w tym roku zobaczyć efekty.
podobają mi się hortensje Reniak takie wielobarwne ,jedną z moich też tak podlewałam może też tak cudnie zakwitnie.
podobają mi się hortensje Reniak takie wielobarwne ,jedną z moich też tak podlewałam może też tak cudnie zakwitnie.
Ela
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Proszę o pomoc.
Dostałe dziś bardzo dużo gałązek hortensji. Co ma z nimi zrobić najpierw do wody aż kożenie puszczą czy od razu do ziemi. Pomóżcie bo nie chcę ich zmarnować. 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Do ziemi, mniejszy kłopot i większy % przyjęć
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Rafik zrób sobie pół na pół . Jeśli do wody to dodaj węgiel drzewny nie będzie gniło i pleśniało a jak do ziemi to przykryj jakimś woreczkiem, słoiczkiem i powinno się udać
. Powodzenia
.

-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Ja moich nie nakrywałam woreczkiem(jak nakryłam to pojawiła się pleśń) .Teraz stoją tak jak na zdjęciach wyżej i Anabelle wypuszcza z boku już odrost 

Tylko tych gałązek mam ponad 100 i nie mam tyle miejsca na nie.
a szkoda mi któryś wyrzucić.
A jak potrzymam je w wodzie to puszczą korzenie i będzie wszystko OK? Potem będzie już cieplej to na strych czy gdzieś się znajdzie miejsce. Co myślicie, w wodzie mniej się przyjmie? 

Moja przygoda z roślinami Zapraszam.
- "Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!"-
Helen Mirren
- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Rafik ja powiem Ci tak- rozmnażałam w zeszłym roku hortensje bukietowe w wodzie i kilka mi się przyjęło tzn puściło korzenie i mam sadzonki. Natomiast ogrodówki czy drzewiaste lepiej puszczają korzenie w ziemi. Tak wyniki z obserwacji innych osób bo ja nie ukorzeniałam innych prócz bukietowe. Jeśli do wody włożysz węgiel drzewny to nie powinny pleśnieć ani gnić . Osobiście wolę rozmnażać w wodzie bo widzę "postęp" w ukorzenianiu ale to tylko moje zdanie - podkreślam.
- LadyK
Każdy ma inne doświadczenie, bo ja także ogrodówki zawsze ukorzeniam w wodzie i zazwyczaj zawsze mi się udawało chyba na 99%
Myślę, że Rafik pisząc o patyczkach ma na myśli bukietówki bo teraz to takie się ukorzenia. Ogrodówki latem.
Myślę, że Rafik pisząc o patyczkach ma na myśli bukietówki bo teraz to takie się ukorzenia. Ogrodówki latem.
Pozdrawiam Katarzyna