Oto moje Storczyki
-
- 500p
- Od: 19 sie 2008, o 21:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Oto moje Storczyki
Na razie trudno okreslić
jest ostro zakończone i na razie małe. A keiki wyrasta spomiędzy liści??

- -ewelina-
- 500p
- Od: 14 sie 2007, o 23:14
Witaj Dawidzie,
z opisu wynika, że doczekałeś się keiki
Poczytaj ten wątek - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=
Pozdrawiam,
Ewelina

Pozdrawiam,
Ewelina
-
- 500p
Dziękuję-ewelina- pisze:Witaj Dawidzie,
Pozdrawiam,
Ewelina

Hahaha...Dawidzie, jeszcze nie wiesz co to, a już się pytasz kiedy zakwitnie 

-
- 500p

- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
Orchideomaniak pisze:Na razie trudno okreslićjest ostro zakończone i na razie małe. A keiki wyrasta spomiędzy liści??
Keiki może wyrosnąć spomiędzy najniższych liści, ale rzadko to robi, zwykle w takich miejscach są pędy. Keiki najczęściej pokazuje się na storczyku, który stracił stożek wzrostu. Czasami też wychodzą keiki na pędach. Jeden z moich ma 2 keiki, na jednym keiku 3 pędy kwiatowe, oprócz tego 2 nowe pędy i 3 stare z dorosłej rośliny.
-
- 500p
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dawidzie, na moim choruszku, gdy już trochę się poniósł (wypuścił nowe korzonki i listki) też wyrosło coś dziwnego, pierw cieszyłam się, że to pęd, jednak z czasem okazało się, że to basal keiki, wyrastające spomiędzy liści. Zastanawiam się po co roślina zainwestowała w to keiki, skoro sama jest jeszcze słaba. No, cóż, niezbadane są wyroki boskieOrchideomaniak pisze:spomiędzy liści wyrasta coś co nie przypomina ani pedu ani korzonka - nie mam pojecia co to może być - czekam aż podrośnie i wtedy zrobie fotkę. Chyba że już ktoś po opisie wie co to moze być

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
-
- 500p
Dziwność polega na tym że u mnie roślina już nie wygląda na słabą
wypuściła sporo korzonków, tylko ma nowe liście małe
Przyroda lubi zaskakiwać ;) Będę obserwować i jak podronie wstawie fotki

Mam również kolekcję Phalenopsis .Kwitną mi slicznie chociaz nie nawożę ich wcale . Mam jednak pewien dylemat : czy nalezy obcinac korzonki ,ktore wychodzą z doniczki ?Przyznam ze szpecą doniczkę i rozprzestrzeniają się okrutnie .Boję się ze uszkodzę dojrzale okazy .
Dzięki za za wszelkie informacje.
Dzięki za za wszelkie informacje.
-
- 500p
Nie należy ich obcinać, ponieważ nimi roślina czerpie wilgoć z powietrza, więc są one bardzo ważne. Witam serdecznie na forum
Powinnaś się cieszyć że aż tyle masz tych korzonków 

- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
Re:
Witam -masz cudne okazy.Orchideomaniak pisze:Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrzeCzekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Pozwoliłam sobie zacytować stare Twoje wątki-szukałam info na temat właśnie tych donic

Do tej pory miałam ciut wody na dnie-ale zauważyłam,że moje korzonki ciut podgniły-nie wszystkie-ale.....
Milusińskie podlewam raz w tygodniu i oprócz tego zraszałam.
Powiedz mi proszę-jak Twoje kwiatuszki reagują na nawilżanie od spodu i czy zraszasz?
Pozdrawiam
-
- 500p
Re: Re:
Nie zraszam moich storczyków. Kiedy korzenie przeschną - czyli zrobia sie szare - mniejwięcej raz na 2 tygodnie wlewam wode do doniczek prawie do samej góry i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem wyciągam storczyki z doniczek wylewam wodę i czekam aż odciekną ale nie do końca, zawsze tak aby na dnie osłonki znalazło sie trochę wody, ale nie może ona dotykać korzeni. W przypadku moich osłonek to tak 0,5-1 cm wody na dnie. Tak zostawiam do następnego podlewania, u mnie korzonki nie gniją, wręcz mają sie bardzo dobrze. Jutro specjalnie dla ciebie wrzuce zdjęcia korzeni w doniczkach u moich storczyków.
- Alima2
- 1000p
- Od: 16 sie 2009, o 22:49
Bardzo dziękuję-będę czekała-czyli znowu muszę ją wlaćOrchideomaniak pisze:Nie zraszam moich storczyków. Kiedy korzenie przeschną - czyli zrobia sie szare - mniejwięcej raz na 2 tygodnie wlewam wode do doniczek prawie do samej góry i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem wyciągam storczyki z doniczek wylewam wodę i czekam aż odciekną ale nie do końca, zawsze tak aby na dnie osłonki znalazło sie trochę wody, ale nie może ona dotykać korzeni. W przypadku moich osłonek to tak 0,5-1 cm wody na dnie. Tak zostawiam do następnego podlewania, u mnie korzonki nie gniją, wręcz mają sie bardzo dobrze. Jutro specjalnie dla ciebie wrzuce zdjęcia korzeni w doniczkach u moich storczyków.Alima2 pisze:Witam -masz cudne okazy.Orchideomaniak pisze:Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrzeCzekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Pozwoliłam sobie zacytować stare Twoje wątki-szukałam info na temat właśnie tych donic
Do tej pory miałam ciut wody na dnie-ale zauważyłam,że moje korzonki ciut podgniły-nie wszystkie-ale.....
Powiedz mi proszę-jak Twoje kwiatuszki reagują na nawilżanie od spodu i czy zraszasz?
Pozdrawiam

-
- 500p
Proszę bardzo. Tak się zastanawiam czy podlewanie raz w tygodniu i dodatkowo zraszanie to nie za częstoAlima2 pisze:Bardzo dziękuję-będę czekała-czyli znowu muszę ją wlaćOrchideomaniak pisze:Nie zraszam moich storczyków. Kiedy korzenie przeschną - czyli zrobia sie szare - mniejwięcej raz na 2 tygodnie wlewam wode do doniczek prawie do samej góry i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem wyciągam storczyki z doniczek wylewam wodę i czekam aż odciekną ale nie do końca, zawsze tak aby na dnie osłonki znalazło sie trochę wody, ale nie może ona dotykać korzeni. W przypadku moich osłonek to tak 0,5-1 cm wody na dnie. Tak zostawiam do następnego podlewania, u mnie korzonki nie gniją, wręcz mają sie bardzo dobrze. Jutro specjalnie dla ciebie wrzuce zdjęcia korzeni w doniczkach u moich storczyków.Alima2 pisze:Witam -masz cudne okazy.Orchideomaniak pisze:Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrzeCzekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Pozdrawiam