Oto moje Storczyki

ODPOWIEDZ
Orchideomaniak
500p
500p
Od: 19 sie 2008, o 21:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Oto moje Storczyki

Post »

Na razie trudno okreslić :) jest ostro zakończone i na razie małe. A keiki wyrasta spomiędzy liści??
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
-ewelina-
500p
500p
Od: 14 sie 2007, o 23:14

Post »

Witaj Dawidzie,

z opisu wynika, że doczekałeś się keiki :)
Poczytaj ten wątek - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight= :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

-ewelina- pisze:Witaj Dawidzie,

z opisu wynika, że doczekałeś się keiki :)
Poczytaj ten wątek - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight= :)

Pozdrawiam,
Ewelina
Dziękuję :) już czytam :) tylko nie wiem czy się cieszyć z dzidziusia :) długo trzeba czekac żeby zakwitło keiki?? Przyznam że to mój ulubiony. Kupiłem go jako 2 mój storczyk.
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Hahaha...Dawidzie, jeszcze nie wiesz co to, a już się pytasz kiedy zakwitnie :D
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

:oops: Przepraszam poniosło mnie :lol: Poczytalem o tym keiki :) jeszcze raz dziękuję, zaraz poszperam i wkleje zdjęcie o którego mi storczyka chodzi
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Orchideomaniak pisze:Na razie trudno okreslić :) jest ostro zakończone i na razie małe. A keiki wyrasta spomiędzy liści??

Keiki może wyrosnąć spomiędzy najniższych liści, ale rzadko to robi, zwykle w takich miejscach są pędy. Keiki najczęściej pokazuje się na storczyku, który stracił stożek wzrostu. Czasami też wychodzą keiki na pędach. Jeden z moich ma 2 keiki, na jednym keiku 3 pędy kwiatowe, oprócz tego 2 nowe pędy i 3 stare z dorosłej rośliny.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Tak wyglądał kiedyś mój choruszek:

Obrazek Obrazek

Teraz już wiecie czemu tak się martwię ;)
Awatar użytkownika
Baryczka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2008, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Orchideomaniak pisze:spomiędzy liści wyrasta coś co nie przypomina ani pedu ani korzonka - nie mam pojecia co to może być - czekam aż podrośnie i wtedy zrobie fotkę. Chyba że już ktoś po opisie wie co to moze być :?:
Dawidzie, na moim choruszku, gdy już trochę się poniósł (wypuścił nowe korzonki i listki) też wyrosło coś dziwnego, pierw cieszyłam się, że to pęd, jednak z czasem okazało się, że to basal keiki, wyrastające spomiędzy liści. Zastanawiam się po co roślina zainwestowała w to keiki, skoro sama jest jeszcze słaba. No, cóż, niezbadane są wyroki boskie :)
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Dziwność polega na tym że u mnie roślina już nie wygląda na słabą :) wypuściła sporo korzonków, tylko ma nowe liście małe :) Przyroda lubi zaskakiwać ;) Będę obserwować i jak podronie wstawie fotki
Monikas33
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 lis 2009, o 18:36

Post »

Mam również kolekcję Phalenopsis .Kwitną mi slicznie chociaz nie nawożę ich wcale . Mam jednak pewien dylemat : czy nalezy obcinac korzonki ,ktore wychodzą z doniczki ?Przyznam ze szpecą doniczkę i rozprzestrzeniają się okrutnie .Boję się ze uszkodzę dojrzale okazy .
Dzięki za za wszelkie informacje.
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Nie należy ich obcinać, ponieważ nimi roślina czerpie wilgoć z powietrza, więc są one bardzo ważne. Witam serdecznie na forum :) Powinnaś się cieszyć że aż tyle masz tych korzonków :)
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Re:

Post »

Orchideomaniak pisze:Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrze :D Czekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Witam -masz cudne okazy.
Pozwoliłam sobie zacytować stare Twoje wątki-szukałam info na temat właśnie tych donic :)
Do tej pory miałam ciut wody na dnie-ale zauważyłam,że moje korzonki ciut podgniły-nie wszystkie-ale.....
Milusińskie podlewam raz w tygodniu i oprócz tego zraszałam.
Powiedz mi proszę-jak Twoje kwiatuszki reagują na nawilżanie od spodu i czy zraszasz?
Pozdrawiam
Orchideomaniak
500p
500p

Re: Re:

Post »

Nie zraszam moich storczyków. Kiedy korzenie przeschną - czyli zrobia sie szare - mniejwięcej raz na 2 tygodnie wlewam wode do doniczek prawie do samej góry i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem wyciągam storczyki z doniczek wylewam wodę i czekam aż odciekną ale nie do końca, zawsze tak aby na dnie osłonki znalazło sie trochę wody, ale nie może ona dotykać korzeni. W przypadku moich osłonek to tak 0,5-1 cm wody na dnie. Tak zostawiam do następnego podlewania, u mnie korzonki nie gniją, wręcz mają sie bardzo dobrze. Jutro specjalnie dla ciebie wrzuce zdjęcia korzeni w doniczkach u moich storczyków.
Awatar użytkownika
Alima2
1000p
1000p
Od: 16 sie 2009, o 22:49

Post »

Orchideomaniak pisze:
Alima2 pisze:
Orchideomaniak pisze:Ja kupuję ceramiczne osłonki do storczyków, mają one takie jakby podwójne dno. To znaczy że doniczka w której zasadzono storczyk trzyma się u góry, a pod spodem ma wolną przestrzeń, do tej wolnej przestrzeni nalewam wody tak aby doniczka plastykowa Phalaenopsisa nie dotykała wody, to zapewnia większą wilgotność. Na razie po przekwitnięciu wypuszczają nowe liście i korzenie wiec tak im chyba dobrze :D Czekam na pedy kwiatowe, a przekwitły niedawno
Witam -masz cudne okazy.
Pozwoliłam sobie zacytować stare Twoje wątki-szukałam info na temat właśnie tych donic :)
Do tej pory miałam ciut wody na dnie-ale zauważyłam,że moje korzonki ciut podgniły-nie wszystkie-ale.....
Powiedz mi proszę-jak Twoje kwiatuszki reagują na nawilżanie od spodu i czy zraszasz?
Pozdrawiam
Nie zraszam moich storczyków. Kiedy korzenie przeschną - czyli zrobia sie szare - mniejwięcej raz na 2 tygodnie wlewam wode do doniczek prawie do samej góry i zostawiam na godzinkę lub dwie. Potem wyciągam storczyki z doniczek wylewam wodę i czekam aż odciekną ale nie do końca, zawsze tak aby na dnie osłonki znalazło sie trochę wody, ale nie może ona dotykać korzeni. W przypadku moich osłonek to tak 0,5-1 cm wody na dnie. Tak zostawiam do następnego podlewania, u mnie korzonki nie gniją, wręcz mają sie bardzo dobrze. Jutro specjalnie dla ciebie wrzuce zdjęcia korzeni w doniczkach u moich storczyków.
Bardzo dziękuję-będę czekała-czyli znowu muszę ją wlać :)
Orchideomaniak
500p
500p

Post »

Alima2 pisze:
Orchideomaniak pisze:
Alima2 pisze:
Witam -masz cudne okazy.
Pozdrawiam
Bardzo dziękuję-będę czekała-czyli znowu muszę ją wlać :)
Proszę bardzo. Tak się zastanawiam czy podlewanie raz w tygodniu i dodatkowo zraszanie to nie za często :?: Doradź się jeszcze kogoś na forum jeśli mozesz ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”