Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
- lunaria
- 50p
- Od: 5 sie 2013, o 12:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mrówki i metody ich zwalczania. - 1cz.
W tym roku mam prawdziwa plagę mrówek. O ile w zeszłym roku Substral na mrówki dawał radę, to w tym roku nie działa. Wypróbowałam już kilka sposobów, ale bez skutku.
A swoją drogą, czy wiecie dlaczego część mrówek nie robi typowego mrowiska, tylko mam po działce rozsiane dziesiątki dziurek w ziemi i tam te mrówki się kręcą??
A swoją drogą, czy wiecie dlaczego część mrówek nie robi typowego mrowiska, tylko mam po działce rozsiane dziesiątki dziurek w ziemi i tam te mrówki się kręcą??
?Be the type person that when your feet touch the floor in the morning, the - says, ?Aww shit..they`re up??.
pozdrawiam Ania
pozdrawiam Ania
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Ja na mrówki od lat stosowałam taki puder dla psa na pchły ,działał w 100%. W tym roku kupiłam Afanisep pylisty . Fajny ma dozownik , ale już mi się kończy chociaż miałam dwa . Mam ogrom mrówek , na kilkunastometrowej obwódce z kamienia pod każdym kamieniem były mrówki a najgorzej jak współpracują z mszycami . Przed wczoraj opryskałam zwisającą brzozę kilku metrową na mszyce a wczoraj wieczorem zbierając ślimaki zobaczyłam cały pień w mrówkach . Zaraz je posypałam , ale kończy mi się już drugie opakowanie a dostałam od znajomych boraks i wyczytałam ,że ma różne zastosowanie i teraz tym będę z nimi walczyć .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kupiłam dzisiaj mietę -taką na parapet w domu
Okazuje się że w doniczce jest gniazdo mrówek
Tych czerwonych-gryzących
Co robić ?
Wstawiłam na razie do wiadra z wodą ale co dalej ?
Okazuje się że w doniczce jest gniazdo mrówek
Tych czerwonych-gryzących
Co robić ?
Wstawiłam na razie do wiadra z wodą ale co dalej ?
Pozdrawiam Beata 

- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Bettysolo posyp ziemię mieloną kawą,u mnie poskutkowało
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czosnek płoszy je skutecznie, niestety, paskudy przenoszą się w inne miejsce 

Pozdrawiam Eugenia
- bettysolo
- 500p
- Od: 12 paź 2010, o 17:13
Posypałam kawą i faktycznie się wyniosły 
Dzięki

Dzięki

Pozdrawiam Beata 

- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
Re: mrówki
U mnie mrówki oblazły dwie jabłonki. wyglądało to paskudnie, bo całe pnie były w mrówkach... posypałam bez większej nadziei proszkiem na mrówki z brosa i na następny dzień ich nie było! mijają już dwa miesiące i nie wróciły, więc gorąco polecam
szkoda, że w domu nie można użyć tego proszku 

-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
-
- 500p
- Od: 14 lip 2012, o 23:09
Liście z krzaków pomidora tez płoszą skutecznie mrówki .
pozdrawiam serdecznie Gabrysia
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Re: Duże leśne mrówki(Kowale)
O jak dużym obszarze mówisz?
-
- 100p
- Od: 5 lip 2011, o 12:10
W sumie są to dwa miejsca. W jednym naokoło 20 m kw, pod 8 m świerkiem srebrnym. Następne miejsce jest oddalone około 200 m i jest to trawnik z rabatami otoczony zaroślami o wymiarach mniej więcej 40 m na 60 m. na wystawie południowej,. Słońce świeci tam praktycznie cały dzień.
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
To zacznij od czegoś prostego jak np. Bros proszek na mrówki. Jeżeli nie załatwi sprawy, to trzeba będzie sięgnąć po jakiś inny.
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Witam
Na początku tego roku podsypałem trochę obornikiem bydlęcym, obecnie zauważyłem, że sporo mrówek jest w miejscach gdzie wcześniej był obornik. Tydzień temu wyprzątnąłem miejsca wokół drzewek i krzewów ale widzę, że mrówki pozostały. O ile nie martwią mnie mrówki na ziemi to już trochę zastanawiają te na kwiatach. Czy one nie robią nic nie pożądanego? Czy należy wytępić te mrówki?
Widziałem też, że mrówki w liściach czereśni robią sobie wylęgarnie zawijając liść. Znalazłem to na 4 liściach i od razu usuwałem.
Więc co robić z tymi mrówkami? Zostawić je bo raczej nic złego nie robią? Czy wytępić (tego wolałbym uniknąć bo wiadomo, że środek owadobójczy zadziała też na inne pożyteczne owady).
Na początku tego roku podsypałem trochę obornikiem bydlęcym, obecnie zauważyłem, że sporo mrówek jest w miejscach gdzie wcześniej był obornik. Tydzień temu wyprzątnąłem miejsca wokół drzewek i krzewów ale widzę, że mrówki pozostały. O ile nie martwią mnie mrówki na ziemi to już trochę zastanawiają te na kwiatach. Czy one nie robią nic nie pożądanego? Czy należy wytępić te mrówki?
Widziałem też, że mrówki w liściach czereśni robią sobie wylęgarnie zawijając liść. Znalazłem to na 4 liściach i od razu usuwałem.
Więc co robić z tymi mrówkami? Zostawić je bo raczej nic złego nie robią? Czy wytępić (tego wolałbym uniknąć bo wiadomo, że środek owadobójczy zadziała też na inne pożyteczne owady).
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Re: Mrówki
Mrówki na czereśni próbują założyć hodowlę mszyc. Powinieneś je wytępić.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 200p
- Od: 20 kwie 2014, o 18:12
Re: Mrówki
OK czyli trzeba je wytępić. Dzięki