Oj może, jak się jest z ukochaną osobątu.ja pisze:Jacku - czy tydzień bez działki i Forum może być tak do końca cudowny...?
Chciałam Wam pokazać pewną ciekawostkę- taki mały wybryk natury:
![]()
Ten słonecznik wyrósł sobie ni stąd ni zowąd pod moim balkonem, dosłownie na placu budowy. Jest wielce prawdopodobne,że to efekt mojego dokarmiania ptaków zimą.
A gdybyś tak połowie z nich obtrząsnęła wiosną wszystkie zawiązki owoców? Czy nie przestawiło by się owocowanie na rok następny? Miałabyś mniej, ale co roku zamiast dużo, ale tylko co 2 lata...Raczek pisze:[...]Moje jabłonki mają jabłka co dwa lata i w tym roku wypadło robienie.![]()
![]()
[...]
Izo! Chętnie bym Ci podesłał nasiona eszolcji ale tutaj jej nie mam. Rośnie i rozsiewa się sama w starym ogrodzietu.ja pisze:Ale ze mnie gapa! O jakiej gruszce pisałam wyżej??? Przecież ja mam śliwkę japońską a nie gruszkę! Nie wiem dlaczego gruszki chodzą mi po głowie...Może dlatego,że mam już serdecznie dość jabłek?!
Ufff... nie mam siły ani czasu przepisywac więcej, ni sprawdzac błędówNajwiększą, powszechnie spotykaną wadą upraw amatorskich jest owocowanie jabłoni co drugi rok, nazwane owocowaniem przemiennym. Wśród jabłoni mamy odmiany ze skłonnością do owocowania corocznego i przemiennego. Odmiany James Grieve, Szampion, Jonatan i Idared owocują z reguły corocznie, natomiast Papierówka, Melba, Wealthy, Antonówka, Jonagold, Ligol i wiele innych mają skłonność do owocowania przemiennego. Przy przemiennym owocowaniu w jednym roku zawiązuje się na drzewie 4-5 razy więcej jabłek niż powinno, a w drugim nie ma plonu w ogole. Spowodowane jest to tym, że w roku obfitego owocowania jabłoń jest tak obciążona owocami, że nie jest w stanie zawiązać pąków kwiatowych, a więc następnej wiosny nie kwitnie i nie owocuje.
Corocznemu owocowaniu sprzyja silne cięcie wiosenne, zwłaszcza cięcie szczegółowe polegające na usuwaniu pędów drobnych. [...] Obfite nawożenie równiez sprzyja corocznemu owocowaniu, [...]
Podstawowym zabiegiem regulującym owocowanie jest przerzedzanie zawiązków owocowych. [...] Mała karłowa jabłoń powinna wydac co roku ok. 20 kg jabłek. [...] Na drzewie nie powinno byc więcej niż 160 jabłek.