Uszczykuje się nie tylko rośliny jednoroczne ale wszystkie ktore chcemy rozkrzewić w różnych celach np ,zagęszczenia lub uzyskania bardziej obfitego kwitnienia.
tadzik0000 pisze:Witam. Posiałam paczuszkę osteospermum inaczej stokrotka afrykańska. Sadzonki mają już od 5-8cm po 3,4 listki. Rozsadziłam je i co dalej? Słyszałam coś o uszczykiwaniu ale nie wiem czy powinnam i jak to zrobić. Czy ktoś się na tym zna?
Możesz śmiało uszczykiwać- swoim pourywałam czubki kilka dni temu i zaczynają się powoli krzewić.
Każdy czasem przegrywa.
? Każdy? Być może ? ja nigdy.
Pozdrawiam, Kasia
Witam wszystkich.Jestem nowa na forum.Pierwszy raz siałam stokrotki,od prawie miesiąca stoją w tunelu. Czy możecie pokazać swoje jak wyglądają na dzień dzisiejszy,bo mam wrażenie ze moje stoją w miejscu.
pozdrawiam
hania
Jak tam wasze stokrotki, pochwalcie się czy już wam kwitną, moje troszkę urosły (uszczknęłam im środki aby się rozkrzewiły, ale przy takiej wielkości jak są teraz to może pokażą pączki w lipcu... a giełdy i targi kuszą już kwitnącymi, oj kuszą ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Coś moje maleństwa nie chcą ładnie rosnąć, może to przez to że są w wielodoniczce? (po 10szt), myślę żeby je już wsadzić na miejsce docelowe (maluszki mają ok 7cm, ale nie rozkrzewiły się jeszcze po uszczknięciu czubka).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia. "Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Fabi piękną kompozycje zrobiłaś pochwał się w wątku balkonowym. Mogłaby być inspiracją dla innych. Haniu nie wiem kiedy twoje zakwitną, ale moje są identycznych rozmiarów, więc czekam i trzymał kciuki razem z tobą.