Dżdżownice kalifornijskie! hodowla i inne zagadnienia

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Wolfik
200p
200p
Od: 15 lis 2012, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dżdżownice kalifornijskie i kompost

Post »

Dorota46 a widzisz.. Was Dorot jest dużo na forum,za pewne Was pomyliłem.Chodziło mi o kręcenie rurek z papieru dla pszczół.
Styropian od spodu to superpomysł,bo rzeczywiście jest znakomitym izolatorem.
Mi też uciekały w 2 lata zaraz po włożeniu i chyba poginęły.Nie wiem co było przczyną.W zeszłym roku mniejsza część uciekła do stojącego metr dalej worka z z krowim obornikiem,który kupiłem w punkcie Polskiego Związku Działkowców za 5-6 złotych chyba za 20 kilo.A może i więcej bo się zmęczyłem przenosząc 5 worków 20 metrów.2 razy odpoczynek robiłem.Choć nieukrywam,że po anginie coś rzuciło mi się na serce....
Ale teraz jest o wiele lepiej.Pracuję nad sobą. Zwiększam w tym roku poletko z ziołami. ;:333
W tym roku siedzą spokojnie choć nie widzę świeżego narybku co mnie zastanawia i martwi.W kompostowniku już są w górnej części tuż pod świeżymi odpadami.
Mam znajomego w Katedrze Ochrony Ziemi Powierzchniowej,który obiecał zrobić chemiczną i biologiczną analizę biohumusu.Ale to dopiero będzie można pomyśleć jak odkryję kompostownik.
Ktoś pisał,że ziemia dżdżownicom szkodzi.Ja w tym roku nagminnie przykrywałem wszelkie odpady warstwami ziemi.Z prostego powodu - nie miałem zbyt biologicznych odpadów a musiałem czymś wypełnić kompostownik aby dżdżownice miały w czym zimować.
Warstwa zielska po pomidorach- ziemia, warstwa liści-ziemia,zgnite jabłaka spod drzew-ziema,liście-ziemi. Itp. itd.Aż do wypełnienia kompostownika.
Jak odkryję kompostownik i będę wybierał przerobiny humus to porobię zdjęcia i powysyłam.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Wolfik
200p
200p

Post »

Wolfik
200p
200p

Post »

Jedrucha
To że chodzą po bokach to naturalne,tym bardziej gdy na górze jest jakieś wieczko,albo skrzynka stoi w ciemnym pomieszczeniu. Z odpadami nie przesadzaj,poszukaj w sadzie liście zeszłoroczne.Możesz zgrabić grabkami i co zgarniesz włącznie z trawą, włóż do skrzynki. Obecnie pogoda jest w kratkę i za pewne ponownie pojawią się pogodne dni.Odpady gniją i wydzielają dużo cieczy.Gazeta może tak dobrze wszystkiego nie przepuścić.
Dobrze przefermentowany obornik krowi możesz kupić w sklepach ogrodniczych lub punktach PZD. Od biedy może być granulowany.
Ziemia taka z ogródka nie szkodzi robakom. Kalifornijki to dżdżownice ściółkowe co nie oznacza,że nie mają żadnego kontaktu z ziemią.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje zaszalały w walentynki, gdzie nie ruszę pełno kokonów ;:224 .
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 cze 2014, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czują wiosnę ;:224
U mnie podobnie.
Moje wątki
Festina Lente
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz mam problem, bo zniosły również w mniejszych pojemnikach :lol: , jedzenie jest na dole, dżdżownice w jedzeniu i na środku pojemnika a kokony zaraz przy powierzchni (a chciałam wykorzystać ziemi do wysiewu :roll: ).
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic innego Ci nie pozostaje, tylko zrobić sito z otworkami mniejszymi od kokonów.
Moje wątki
Festina Lente
Wolfik
200p
200p

Post »

Lepiej poczekaj ,aż się wylęgną (ok.30 dni) i odczekaj 2 tygodnie aby podrosły.Jedyny minus to taki,że mogą pojawić się nowe kokony.Na twoim miejscu bardzo bym się cieszył,że są kokony.U mnie ZERO!!
Dosyp liści z ogródka to tam się z kokonami przeniosą i dołóż kartonu.Dżdżownice lubią składać kokony przy źródle celulozy.
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W głównym pojemniku robią co chcą, mają dorzucane liście także jak sprawdzałam to szaleją w liściach, w mniejszych pojemnikach całość była obrócona aby robaki poszły w dół (niestety kokonów ze sobą nie zabrały :lol: ), nie dodaję im tam jedzenia na górę aby całe towarzystwo można było zebrać i wrzucić z powrotem do głównego (lub do kompostownika gdy się ociepli), ogólnie to były nietrafne pomysły mamy że mi je rozdzielała, zasypywała dodatkowo ziemią z gliną i surowymi obierkami z ziemniaków ;:14 .
Że składają kokony przy celulozie to wiem, także strach pomyśleć co one w tych mniejszych pojemnikach mają na dnie, bo im wsadziłam zamoczoną tekturę na sam spód z dodatkiem liści ;:oj .
Będę musiała pomyśleć nad tym sitem, bo nawet mi do głowy nie przyszło aby je zmontować :roll: .
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wczoraj zlewałem biohumus, widać po efektach miłosnych igraszek, że idzie wiosna. Dostały w nagrodę sporo zielonych łodyg jęczmienia w nagrodę za efektywną pracę.
8-)
Moje wątki
Festina Lente
Wolfik
200p
200p

Post »

Zajrzałem kilka dni temu do kompostownika,włożyłem rękę do ziemi (bo nasypałem jej sporo),odgarnąłem nieco i oto moim oczom ukazało się mnóstwo malutkich niteczek.Ogarnąłem w innym i to samo.Mnóstwo,mnóstwo!! ;:138
Nie wiem czy powodem tego jest fakt,że jesienią wrzuciłem dużo kartonu, o wiele,wiele więcej niż kiedyś.
W kwietniu w ciepły dzień otworzę kompostownik i porobię fotki.Mam nadziej,że do kwietnia ich jeszcze przybędzie. ;:333
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24

Post »

Mam je od niedawna i też zauważyłam dużo białych nitek. :tan
Awatar użytkownika
Biotit
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wolfik pisze:Zajrzałem kilka dni temu do kompostownika,włożyłem rękę do ziemi (bo nasypałem jej sporo),odgarnąłem nieco i oto moim oczom ukazało się mnóstwo malutkich niteczek.Ogarnąłem w innym i to samo.Mnóstwo,mnóstwo!! ;:138
Nie wiem czy powodem tego jest fakt,że jesienią wrzuciłem dużo kartonu, o wiele,wiele więcej niż kiedyś.
W kwietniu w ciepły dzień otworzę kompostownik i porobię fotki.Mam nadziej,że do kwietnia ich jeszcze przybędzie. ;:333
Tam, gdzie mieszkasz zimy chyba nie miałeś, jeśli Ci bez żadnych zabiegów przeżyły w kompostowniku.
smolka pisze:Mam je od niedawna i też zauważyłam dużo białych nitek. :tan
Iza, nie ma nic przyjemniejszego niż taki widok, na drugim miejscu stawiam kokony.
Moje wątki
Festina Lente
Wolfik
200p
200p

Post »

Biotit Owinąłem na zimę od dołu już niepotrzebnymi banerami wyborczymi.Małymi banerami.Górną obłożyłem kawałkami kartonu i owinąłem całość czarną agrowłókniną,ale tylko z powodu estetycznych i żeby czymś scalić kawałki (większe,mniejsze) kartonu.Trochę przy spodzie osypałem ziemią coby wiatr im pod kiecke nie podwiewał. :wink:
Takie opatulenie miało tylko jeden cel-zapobiec penetracji wiatru w kompostowniku co skutkowało by szybkim i głębokim przemarzaniem.Wrzucone jesienią różne odpady musiały dawać ciepło. Wystarczyło tylko zapobiec jego utracie.
Jutro o ile będzie pogoda porobię zdjęcia i powrzucam.
Wolfik
200p
200p

Post »

Kompostownik przygotowany do przezimowania.

Owinięty "ociepleniem" i obpsypany lekko od dołu.
Obrazek
Karton,zwykły karton układany w kawałkach jakie w domu miałem.Po mleku również.
Obrazek
Tutaj worek po paszy dla drobiu.W worku prawdopodobnie folia.
Obrazek
A tu pokazują się banery zdjęte z płota po zakończeniu głosowania. Zawsze gdzieś coś wisi za długo to można pomóc. 8-)
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”