MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alette
100p
100p
Od: 11 kwie 2013, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.8

Post »

zagiel pisze:Ja mam 200 kokonów rogatej i kilka tysięcy ogrodowej ;:215 I właśnie pada śnieg ;:145 i zrobiło się biało.
Obrazek
Pozdrawiam zagiel
zagiel Fajnie, że masz aZ tyle ;:63 , pogoda wróci, ja to nie mam nic... Jedynie dwa ładne domki dla murarek i puste trzciny i rośliny na ogrodzie i nadzieję... :D Pocieszam się, że jak będzie zła pogoda, to trzmiele będą zapylać, dwa domki mam kupione, pomalowane na niebiesko, czekam już na wiosenną pogodę ;:3

Pozdrawiam :wit
Gdybym nawet wiedział, że jutro świat przestanie istnieć, to jeszcze dziś zasadziłbym drzewko jabłoni.
Marcin Luter
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czemu domki na niebiesko malowane, czy to ma jakieś znaczenie? Ja mam podpalane, stoją wbite w kącie, przy siatce, przy malinach i w chrzanie całą zimę .
Pozdrawiam! Gienia.
Luck
100p
100p
Od: 18 sty 2020, o 18:32

Post »

U mnie wszystko jeszcze śpi. I bardzo dobrze bo jest sporo śniegu. W zeszłym roku był ciepły marzec i początek kwietnia, a później zrobiło się brzydko. Murarki siedziały dwa tygodnie pochowane, dlatego niech się nie śpieszą z wygryzaniem.
adam_k27
200p
200p
Od: 21 kwie 2020, o 07:55

Post »

U mnie budzące się murarki zrobiły ślad z odchodów od pudełka lęgowego do kratki ochronnej. Tak jakby szły gęsiego jedna za drugą :D
Obrazek
zagiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2018, o 15:47

Post »

gienia1230 gdzieś czytałem że dla trzmieli tak się maluje domki ;:215 u mnie krokusy i przebiśniegi kwitną i śnieg leży a rogata jest na działce 100 km ode mnie ;:145
alette jak masz domki i trzcinę to w tym sezonie NA PEWNO będą ogrodowe tylko trzeba Łupać pamiętaj ;:215
U mnie w mieście jeszcze cisza śpią :heja

Pozdrawiam zagiel
Pozdrawiam zagiel
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nic nie kwitnie oprócz kilku krokusów , nawet stokrotki się pochowały . jedynie ciemiernik cuchnący pięknie się prezentuje pośród śniegu.
Czas nastał odpowiedni i jak widać sporo rogatej się wygryzło , co z tego jeśli za oknem -1 , a dziś dosypało prawie 10 cm ....podobnie jak rok temu

Obrazek
Puszczykot
100p
100p
Od: 28 sty 2017, o 21:43

Post »

U mnie własnie tak samo. Trzymałem kilka dni w lodówce ale wygryzają się i tak i tak mimo , ze ledwie się poruszają. A na zewnątrz pustynia kwiatowa i w nocy po 5 stopni mrozu. Ale jutro wystawię. Trudno się mówi. Musza sobie dać radę.
pasjon
50p
50p
Od: 18 wrz 2015, o 19:35

Post »

wrzucam link do strony dzicyzapylacze.pl, w którym przeczytacie dobre rady dla budowniczych domków i stołówek dla trzmieli. Polecam całość. A dla niecierpliwych w czytaniu- podstawowy kolor interesujący trzmiela to ŻÓŁTY- dlatego obwódki otworów wejściowych malujcie na żółto- https://dzicyzapylacze.pl/budka-dla-trz ... le-sprawy/
adam_k27
200p
200p

Post »

W tamtym roku wzdłuż miejsca parkingowego na naszym podjeździe sadziłem trawy ozdobne. Podczas tej czynności znalazłem podziemne gniazdo os, a kawałek dalej podziemne gniazdo trzmieli. Gniazdo os zalałem wodą i pozabijałem wyłażące osy w tym królową. Gniazdo trzmieli zostawiłem, jedynie niedaleko wejścia wbiłem kawałek bambusowego palika żeby wiedzieć gdzie jest wejście. Ciekawe czy w tym miejscu w tym roku również będą mieszkać trzmiele?
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

adam_k27 pisze: Gniazdo os zalałem wodą i pozabijałem wyłażące osy w tym królową.
Ale to nie ma się czym chwalić , skoro tam były wcześniej to nawet o nich nie wiedziałeś i w niczym ci nie przeszkadzały
adam_k27
200p
200p

Post »

markonix pisze:
adam_k27 pisze: Gniazdo os zalałem wodą i pozabijałem wyłażące osy w tym królową.
Ale to nie ma się czym chwalić , skoro tam były wcześniej to nawet o nich nie wiedziałeś i w niczym ci nie przeszkadzały
Przeszkadzały. W tym miejscu często kręciły sie osy i dzieci się ich bały. Czasami osy były agresywne. Jak grilowaliśmy to kręciły się wokół jedzenia i wpadały do napojów. W tym miejscu zniszczyłem w tamtym roku ponad 5 gniazd a one ciągle zakładały nowe. Najpierw zakładały gniazda w skrzynkach elektrycznych i gazowych. Potem wewnątrz ogrodzenia, a na koniec pod ziemią. Likwidację tego gniazda też przypłaciłem kilkoma użądleniami.
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59

Post »

Ubiegłoroczny przyrost nożycówek, nie cały, bo to tylko z nowych pakietów trzcinek. Bez gniazd ze starych pakietów, do których dodawałem uzupełnienia trzcin. Grubość warstwy trzcinek około: 8-10 cm. Stare pakiety z gniazdami nożycówek i wałczatek właśnie są w przerobie.

Obrazek
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

adam_k27 pisze:W tamtym roku wzdłuż miejsca parkingowego na naszym podjeździe sadziłem trawy ozdobne. Podczas tej czynności znalazłem podziemne gniazdo os, a kawałek dalej podziemne gniazdo trzmieli. Gniazdo os zalałem wodą i pozabijałem wyłażące osy w tym królową. Gniazdo trzmieli zostawiłem, jedynie niedaleko wejścia wbiłem kawałek bambusowego palika żeby wiedzieć gdzie jest wejście. Ciekawe czy w tym miejscu w tym roku również będą mieszkać trzmiele?
Większej głupoty nie mogłeś zrobić.
adam_k27
200p
200p

Post »

kenaj5389 pisze:
adam_k27 pisze:W tamtym roku wzdłuż miejsca parkingowego na naszym podjeździe sadziłem trawy ozdobne. Podczas tej czynności znalazłem podziemne gniazdo os, a kawałek dalej podziemne gniazdo trzmieli. Gniazdo os zalałem wodą i pozabijałem wyłażące osy w tym królową. Gniazdo trzmieli zostawiłem, jedynie niedaleko wejścia wbiłem kawałek bambusowego palika żeby wiedzieć gdzie jest wejście. Ciekawe czy w tym miejscu w tym roku również będą mieszkać trzmiele?
Większej głupoty nie mogłeś zrobić.
Miłośnik os? Budujesz im domki żeby zamieszkały w twoim ogrodzie?
kenaj5389
200p
200p
Od: 11 cze 2018, o 14:46

Post »

A żebyś wiedział.
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”