Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Danka65
100p
100p
Od: 18 mar 2012, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 10

Post »

Lucynko, każdy z nas ma swój gorszy czas. Jest to właśnie ten jesienno-zimowy, poświąteczny.
Czy można się temu dziwić przy takiej pogodzie? Raczej nie :?
Ale masz u boku swojego Męża i kotkę milusińską i to jest cudowne.
Dużo energii poświęciłyśmy na przygotowania świąteczne to teraz należy nam się rekonwalescencja :wink:
Dobra książka, ulubiona herbatka, zakupy nasion i już weselej na duszy ;:3
Lucynko życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku , dużo zdrówka i radości ;:168
:wit ;:3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Lucynko Misia wygląda cudnie wyciągnięta pod kocykiem, a z miną...no o co chodzi? daje przykład jak każdy ogrodnik powinien spędzać zimę ;:306
Przymulony teraz jest każdy, bo opadły emocje świąteczne, a szarość zaokienna nie nastraja do sylwestrowych nawet nie szaleństw, ale choćby spacerów ;:65
Wszystko minie jak zaświeci słonko, spadnie śnieg a na końcu przyjdzie wiosenka. Wcześniej jeszcze jak zaczniemy siać i parapety się zazielenią..a W roku w ogrodzie w kalendarzu już zalecali sianie kilku kwiatów, a nawet pomidorów :D i wiesz jak mi się zrobiło cieplutko na serdcu ;:167
Zdrówka i radości zarówno na Starym jak i na Nowym Roku Obrazek
Obrazek Do Siego Roku ;:196 ;:196
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Lucynko kochana i ja dołączam do grona zmęczonych tą aurą. Jesteśmy na Dolnym Śląsku u rodziny i tu pogoda okropna - leje, wieje, szaro, buro i ponuro. Tym bardziej miło ogląda się letnie wspominki, które napawają tęsknotą ale i nadzieją, że już niedługo rozpoczniemy nowy sezon. A z kończącym się rokiem przesyłam życzenia szczęśliwego, zdrowego Nowego Roku. ;:196 ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Lucynko - miłego oczekiwania na przesyłkę z nasionami ;:215
Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku, niech będzie bardzo szczęsliwy dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Lucynko łączę się w bólu, pogoda naprawdę jest paskudna ;:219 Ale kotek świetnie poprawia humor, pierwsze zdjęcie świetne :;230
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witajcie!
Wiem, że bardzo źle to o mnie świadczy, ale muszę się przyznać, że nawet pisać mi się nie chce, gdy za oknami ciemno.
Jednak gdy zobaczyłam, ile miłych Gości przyszło do mojego wątku, stwierdziłam, że straszna ze mnie niewdzięcznica i to mi pomogło przezwyciężyć nicniechcenie.
Od wczorajszego wieczoru jesteśmy już sami, tzn. M, ja i zwierzaczki. Misia i Mikrus głównie śpią, M albo u swoich gołąbków, albo też posypia, a ja... a ja nic nie robię, bo nawet nad książką powieki mi opadają, a spać w dzień nie mogę, mój organizm się buntuje na dzienną drzemkę.
Pobuszowałam trochę w swoim zbiorze nasion, przygotowałam kolejną porcję do wysyłki, odkryłam nasiona kwiatów, których zapomniałam wysiać przed rokiem, dzięki czemu teraz będą jak znalazł i w oczekiwaniu na skoki narciarskie zajrzałam tutaj.

Maryniu - rozumiem Twoje obawy, sama jeszcze tak niedawno miałam podobną sytuację. Bardzo Ci współczuję i przytulam do serca. ;:167 ;:168 Będzie dobrze, musi być, czego życzę Wam z całego serca.

Basiu [apus] - robię, co mogę, by nie zwariować z nudów i braku słońca. Wiem, że trzeba to przeczekać i tylko pocieszam się coraz to zbliżającą się wiosną.
Pięknie Ci dziękuję za życzenia, które odwzajemniam w całej rozciągłości. ;:196

Danusiu [danuta z] - no właśnie: czy przypadkiem szpital nie jest dla chorych?
Żarty żartami, ale by poddać się konkretnemu zabiegowi, wszystko inne musi być w porządku. Będzie dobrze, tylko dbaj o siebie. ;:167

Elżuniu - masz słuszność. Po Nowym Roku szybciej popłyną dni, zwłaszcza gdy zacznę pierwsze wysiewy, a przymierzam się siać heliotrop dziesiątego, a potem jeszcze osiemnastego stycznia (zgodnie z zaleceniami biokalendarza ogrodnika).
Koty mądre stworzenia i wcale nie takie odludki, jak o nich się mawia.
Za życzenia pięknie dziękuję i oczywiście odwzajemniam. ;:196

Asiu [iwwa] - mimo wszystko damy radę, jak zawsze. No i wierzymy, że nowy roczek okaże się bardzo łaskawy zarówno dla naszego zdrowia, jak również dla naszych ogrodów.
Niech się spełni Tobie i nam wszystkim. ;:196

Mireczko - ja pod kocyk?! Nic z tego. Dopiero bym sobie dzień zepsuła bólem głowy i chandrą jak stąd do tamtąd. ;:306
Wiosna coraz bliżej i tylko to się teraz liczy.

Alu [Alicja125] - gdybym ja miała niedaleko taką sąsiadkę... Mam wprawdzie sąsiadkę działkowiczkę, ale z innego ogrodu i na dodatek aktualnie jest wyjechana. A siać będę już bardzo niedługo, więc będzie zajęcie.
Ślicznie dziękuję Ci za dobre życzenia i wzajemnie samego dobra w nowym roku Tobie życzę. ;:196

Danusiu [Danka65] - wszystko byłoby dobrze, gdyby nie ta zaokienna szarzyzna. Pragnę słońca jak kania dżdżu. ;:204
Serdecznie dziękuję za dobre życzenia i wzajemnie samego dobra życzę. ;:167

Marysiu [Maska] - czy mam rozumieć, że Ty mnie pod kocyk wysyłasz? A ja nie chcę! Ja chcę tylko słoneczka.
Siać będę już wkrótce, a zacznę od heliotropów. Oczywiście zgodnie z biokalendarzem, jak zawsze. ;:108
Szampana z Mikołajem wypiłam, dziękuję, a życzenia przyjmuję z radością i z gorącym ;:167 odwzajemniam. ;:196

Beatko [Bazyla] - jesteś u Rodzinki, a to zawsze weselej i wśród najbliższych nawet pogoda niestraszna, atmosfera rodzinna grzeje i weseli. ;:333
Nowy sezon już wkrótce, a za życzenia serdeczne dzięki i wzajemnie życzę Ci wspaniałego roku 2019. ;:167

Beatko [Beaby] - tym razem będą to wyłącznie nasiona warzywek, które zakupiłam, by nie biegać po marketach w poszukiwaniu odmian.
Pięknie dziękuję za życzenia noworoczne, które z całego serca odwzajemniam. ;:167

Natalko - jest nadzieja na lepsze jutro, kiedyś przecież ten nasz ból musi minąć, czego Tobie i sobie najszczerzej życzę. ;:196

Miałam kiedyś taką już dużą wierzbę 'Hakuro', którą wstrętny karczownik wykarczował ze wszystkich korzeni.

Obrazek

Obrazek

Tak sobie powspominałam, a teraz wracam do codzienności.
Z biokalendarza na styczeń wypisałam dla Was tylko te dni, które są najbardziej korzystne dla siewu i sadzenia kwiatów i ziół kwitnących, bo na sianie innych roślin raczej jeszcze za wcześnie.

Tak więc w styczniu siejemy: 08, 09 i 10 oraz 17 i 18 dnia miesiąca.

Za chwilę zaczyna się transmisja skoków narciarskich, wobec tego zmykam. Wrócę po.

Szampańskiej zabawy 'sylwestrowej' Wszystkim Wam życzę. ;:33 ;:23
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No masz Misia wygryzła Panią! ;:306 ;:306
Lucynko może chociaż w styczniu posłucham kalendarza ;:306
Dobrej nocy pod kocykiem czy na kocyku ;:306 ;:196
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Mam nadzieję, że nie załamałaś się wynikiem. Może jutro bedzie lepiej
Jak ja zazdroszczę takich spokojnych dni
Chciałabym choć jednego dnia, kiedy nie musiałabym się ruszać z domu i żebym nie musiała niczego robić, tylko leżeć na kanapie.
O dziwo kiedyś udawało mi się to od czasu do czasu, ostatnimi czasy nie bardzo, mimo, że w pracy sie uspokoiło.
Życzę Ci, żeby kolejny rok był cały taki jak byś chciała ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Ostatni dzień starego roku zmierza ku końcowi. Muszę przyznać, że mijający rok nie był dla mnie zły. Przeciwnie. Był bardzo dobry, ponieważ rozwiązane zostały wszystkie ważne sprawy i to rozwiązane z pozytywnym wynikiem.
Bardzo bym chciała, by ten nowy roczek nie był gorszy, tyle i aż tyle mi się marzy.
Każdy z nas ma jakieś marzenia noworoczne. Niech więc wszystkim się one spełnią. Niech ten nowy rok przyniesie wszystkim dużo radości, pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem, a w ogrodach i na działeczkach niechaj rozwija najpiękniejsze kwiatki i zapewni najsmaczniejsze owoce oraz warzywka.
Lampka szampana na pożegnanie i powitanie:
Żegnaj roku 2018! :wit Obrazek Witaj 2019! ;:100

Marysiu [Maska] - kota górą, zasłużyła sobie, więc niech mnie na jakiś czas zastąpi. ;:306
Ja już jestem uzależniona od kalendarza. Zbyt długo się z nim zaprzyjaźniałam, by teraz rezygnować. :lol:
Pod kocykiem, na kocyku.... A nic z tego! ;:7 Pod kołderką śpi się znakomicie. Dziękuję. ;:196

Gosiu [Margo2] - jeśli masz na myśli wyniki naszych skoczków, to nie było źle ;:185 , przeciwnie - było prawie bardzo dobrze. ;:333
Poczekaj do emerytury, a wtedy dopiero zobaczysz, jak to na nic czasu nie będziesz mieć. ;:224 :;230
Bardzo dziękuję za życzenia ;:196 i Tobie - Wam - życzę również spełnienia wszystkich marzeń. ;:167 ;:196
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Lucynko jak dobrze czytać, że ten kończący się rok dla Ciebie nie był zły ( ja napisałabym zupełnie inaczej, dobrze że ostatni dziś dzień)
Każdy masz rację ma plany na nadchodzący sezon, przy naszej pomocy na pewno się uda je zrealizować. Tobie życzę aby domek został pięknie zagospodarowany, a przestrzeń wokół niego fajnie obsadzona. Do tego dorzucę worek ze zdrowiem aby nic nie szwankowało.
Szampanem się poczęstowałam, dziękuję ;:180
Misia super wygląda na nowym awatarku, proszę pomiziać.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55

Post »

Lucynko, Tobie już w głowie sianie?
Podobno jeszcze czekamy na mroźną zimę i wiosną daleko.

Miałaś piękną wierzbę, została zniszczona na amen?
Nam też takie bydlę ogryzło korzenie w jabłoni ale tak się grzebaliśmy że ścinaniem że chyba umorzenia się na nowo i teraz rośnie. Jak nie wycięliścir to może i dał waszego drzewka jest szansa?

Co do depresji zimowych dni to ja też ostatnio zdolowana ciągle, do tego r?żne życiowe problemy. Ale wierzę że z wiosną jak zajmiemy się nasionami to wszystko zn?w minie. A teraz pozostaje planowanie- ja od tego mam zeszycik kt?ry zapisuję i zarysowuję jak tylko mnie coś dopada. Warto więc p?ki co planować .
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Lucynko :wit . Wszystkiego dobrego w Nowym Roku Ci życzę ;:196 . Samych sukcesów w każdej dziedzinie życia i dużo zdrowia ;:196 . O sianiu jeszcze nie myślę, Ty to jednak jesteś szalona ;:173 . Póki co nie mogę przetrwać tej dennej pogody i czekam na białą zimę . Pozdrawiam :wit .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Już jest! Jest ten nowy, młodziutki jeszcze i pełen niewiadomych. Nowy Roczek.
Do mnie przyszedł we mgle i deszczu, ale przyprowadził też wiatr, który w okolicy południa przepędził chmury i około czternastej na niebie pokazało się słoneczko. Walczyło ono, to ;:3 z chmurami, to wygrywało, to przegrywało, ale i tak weselej się zrobiło na duszy. A tuż przed zachodem barwiło niebo rozmaicie.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Dorotko [korzo_m] - wierzę mocno, że obecnie nam panujący roczek i Tobie przyniesie dobrą nadzieję ;:108 , czego z całego serca Ci życzę. ;:167
Bardzo dziękuję, Dorotko za wszystkie życzenia, szczególnie za ten worek ze zdrowiem, ;:196 bo wszystko można, gdy tego dobra nie brakuje. ;:303
Misia miziana kilkanaście razy dziennie. Taka przytulaśna się ostatnio zrobiła jak nigdy dotąd. W podzięce słodziutko pomrukiwała. ;:168

Majeczko - w mojej głowie sianie tkwi już od chwili, gdy zamknęłam sezon działkowy i tylko doczekać się nie mogę, by zacząć. ;:306 Niezależnie od tego, jaka będzie zima i czy w ogóle będzie, moje parapety zazielenią się bardzo niedługo. :tan
Niestety, wierzba powoli usychała, a gdy zajrzałam do korzeni, sama się przewróciła. Nic pod konarem nie było. ;:174 A karczownik złapał się na pułapkę zastawioną na szczury w gołębniku. Tylko trochę za późno. ;:223
Życzę Ci, by wszystkie zawirowania poszły sobie precz, byś mogła cieszyć się dniem codziennym i spokojnie planować. ;:167 ;:196

Ewelinko - pięknie dziękuję ;:168 i Tobie również życzę wspaniałego całego roku bez chorób, kłopotów, niedobrych niespodzianek. Zdrówka i szczęścia dla całej Twojej rodzinki. ;:97 ;:97 ;:97 ;:97
A ogród niech Ci zakwitnie jak nigdy dotąd. ;:63

Niech nam się wszystkim darzy. Dobrej nocy! ;:100
jagusia111

Post »

Lucynko jeszcze raz najlepszego w nowym roku. Przygody z karczownikiem współczuję. Ja też miałam z nim kłopot w minionym roku. Jesienią zaczęły mi padać drzewka w sadzie, ale tak dziwnie w jednym rzędzie co drugie drzewko. Pojawiały się też kopce, ale na początku myślałam, że to krecie bo kretów mam tam zatrzęsienie. Stwierdziłam, że to pewnie myszy obgryzają bo obok jest nieużytek, w którym ich nie brakuje. W ruch poszły więc odpowiednie środki. Po pewnym czasie stwierdziłam, że to nie myszy bo myszy raczej rządkami nie chadzają. No i któregoś dnia znalazłam nieżywego już winowajcę. Pierwszy raz widziałam na oczy karczownika. Mam tylko nadzieję, że nie miał potomstwa, ale to okaże się wiosną jak drzewka zaczną się wybudzać.
Awatar użytkownika
Alicja125
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2015, o 00:46

Post »

Witaj Lucynko w Nowym Roku Życzę Ci spełnienia realizacji planów oraz tego co sobie życzysz aby ten nowy roczek nie był gorszy. Mnie nowy roczek przywitał deszczem silnym wiatrem a o godzinie 22 przyszedł grad wielkości jak starty styropian i burza która trwała gdzieś 10 min. zazdroszczę słoneczka. Pozdrawiam :)
Pozdrawiam Alicja
Ogrodnictwo to nauka, nauka, nauka. Na tym właśnie polega zabawa. Cały czas się uczysz!
Działeczka ROD- zielony domek cz 2 ,Moje kwiaty,
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”