Cudowny powiew wiosny! cz.38

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cudowny powiew wiosny! cz.38

Post »

Wzdycham sobie do Twoich zdjęć, Marysiu... Zwłaszcza, że przez upały kwiaty strasznie szybko przekwitają. Upolowałaś fruczaka ;:215 U mnie ostatnio był na goździkach, też bardzo lubię je obserwować. Też (jak zwykle) zachwyca mnie Westerland, jak już będę organizować nowy ogród, to będę musiała go sobie sprawić. Będzie pasować do Rumby :)
Jak miło, że kaczuchy mają się dobrze, mam nadzieję, że kurczaczki jednak wyjdą z jaj i lęg będzie lepszy, niż ostatni. My teraz czekamy na przepiórki i mamy obawienia, bo energetyka przepina prąd na nowe słupy i kilka razy dziennie odcinają nam zasilanie... Na krótko, ale zawsze to przerwa w pracy inkubatora.
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, dużo piękności u Ciebie. bogaty ten Twój ogród. Podobnież taki jest najzdrowszy. róże pięknie kwitną i cieszą oczy. Dzwonki bardzo lubię. Kupiłam dzisiaj goździki te niskie pachnące. Widzę, że Ty też je masz. Takie małe a tak pachną. Cud natury. Pozdrawiam i ;:196
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56

Post »

Już poszło, no, zobaczymy :wink:
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Marysiu kaczki na zdjęciu są fantastyczne, masz rację śmieszne, one tak wszystko razem robią.
Proszę nie wyrzucaj siewek dzwonków.
A ja myślałam, że już masz dużo nowych piskląt, a tu cisza, czyżby faktycznie kogut był do d....
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam Was moje Drogie Ogrodniczki ;:4

Jakaś niemoc mnie ogarnęła, chyba ta pogoda mnie nie lubi tzn. organizm mój jej nie lubi ;:223

Justynko zostawię maki i zbiorę świeże nasiona, a nuż za rok Twój nowy ogród zakwitnie...czego Ci życzę!

Obrazek

Obrazek

Karolciu napisałam o patyczkach z telefonu tak na szybko, bo wiesz upały i trzy dni w drodze a nie daj Boże poczta zawali to na pewno nic z tego nie będzie. Monty Don jak pobiera sadzonki w ogrodzie ....swoim to od razu wstawia je do woreczka strunowego i ja się tego trzymam.
Fruczak gołąbek często od lat odwiedza mój ogród ale kiedyś pojawiał się jak kwitły floksy czy werbeny teraz już od wczesnej wiosny przylatuje i smakuje w coraz to nowych roślinach :D
U mnie wkrótce zaczną kwitnąć floksy!

Obrazek

Gosiu kaczki są bardzo ruchliwe a jak widzą aparat to chyba instynktownie uciekają...może w genach mają polowanie na kaczki ;:306

Obrazek

Agnieszko trudno u mnie sfotografować takie szerokie ujęcia, bo szerokość ograniczona ;:306 Natomiast angielskie ogrody owszem ale przy szeregówkach w Londynie ;:306 ostatnio Alan Titchmarsh użył określenia ogród batonowy ;:306
Ja nigdy nie byłam migrenowcem ale czasem mam czas gdy wiem że mam głowę ;:222 Na pewno z wiekiem praca z głowa w dół jest problemem...czyli plewienie :wink:
Dla Ciebie lilia candidum i pierwszy raz w tym miejscu i to dwoma pędami zakwitnie, ale będzie zapach ;:167

Obrazek

Aniu z lęgami już się poddaję i po upałach podjadę do Krzeszowic dokupić kilka młódek, bo stadko raczej stare co widzę w jajach...wielkie ale coraz mniej ;:222 kaczuchy rządzą ustawiają kury i najlepsze! koguta jak spełnia swoje obowiązki ;:306 Westerlanda będę rozmnażać jak się uda to masz jak w banku! ;:333
Dla ciebie Ascot!

Obrazek

Ewuniu goździki mam w kilku odmianach i łatwo się rozmnażają w odpowiedni sposób i w odpowiednim momencie tzn po kwitnieniu i pędy młodsze trzeba przysypywać ziemia, a będziesz miała kobierzec pachnący :D
Tak mnie uczyła stara ogrodniczka, która mi dawała pierwsze sadzonki.
Dla Ciebie moja najnowsza ostróżka ;:196

Obrazek

Dorotko Dorotko nic nie wyrzucam i powiem szczerze, będziemy je szukać w moim buszu ;:306
Kogut kochin jest ;:222 Pamiętasz ktoś opowiadał o jakimś goleniu ...może tu leży przyczyna ;:224
Mam dla Ciebie przymiotno i mojego aminka ;:333

Obrazek

Obrazek

Poza tym dostałam kilka lat temu takie liście z informacją a tu masz takie liście i nie wiem czy Ci się będą podobać. Co roku liście lekko omarzają ja je obcinam...czasem okrywam ale to nic nie daje. W tym roku zarosły je róże i wczoraj robiąc zdjęcia patrzę, a w liściach coś jest! Zdjęcie robione przed wieczorem i ciemne, ale dzisiaj odgarnę zasłaniacze i zrobię lepsze!

Obrazek

Obrazek

Czy ktoś wie co to za irys?

Chryzantemy chyba niedługo zakwitną!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niebo straszyło ale nic z tego, a dzisiaj gorąca kisłota! niebo popielate a nie błękitne.

Obrazek

Chłodu i miłego weekendu!
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Marysiu
Moje ulubione lilie, dzięki ;:196
Zapach mają zwalający z nóg i bardzo staromodny wygląd - co lubię :D
Kojarzą mi się zestawione razem z niebieskimi ostróżkami - tymi ''poniemieckimi'' z moją Babcią r. 1913.
Marysiu strasznie zagadkowy irys, skojarzył mi się z iris cristata, ale liście nie pasują.
Florian będzie wiedział.
Trzymaj się Marysiu i nie męcz w te upały :!:
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,róże masz urocze i cała reszta chce nadrobić za nimi ,tak różnie nam rozkwitają roślinki,maki u mnie jeszcze nic nie zakwitają a u ciebie takie już rozwinięte ,ja mam susze ogromną aż sie boję o ogród ,bo nie wiem jak on to wytrzyma ,a ja nie jestem w stanie tyle podlewać codziennie ,pozdrawiam i miłego dnia bez migreny ;:196
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45

Post »

Marysiu Twój busz jest niesamowity.. Tak to wszystko pięknie się ze sobą przeplata..Tak pięknie komponuje.. Różyczki mi zaimponowały. Owszem moje są niezłe, ale to tylko kilka odmian a u Ciebie tyle gatunków. I powojniki, dzwonki, iryski i cała masa roślinek których nie rozpoznaję ale zachwycają mnie . Marysiu strasznie szybko wszystko tym roku dojrzewa, zakwita i przekwita.. Nie narzekam , bo wolę mieć coś choć przez minutę , niż nie mieć wcale. U mnie tradycyjnie znów susza. Nie wiem jak jest u Ciebie, ale na wszelki wypadek życzę Ci orzeźwiającego deszczyku w następnym tygodniu.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ja dziś zauważyłam, że roślinki bardzo wyrywne toż jest początek czerwca, a tu zakwitają rudbekie, floksy, słoneczniki. Ty pokazujesz chryzantemy. To co będziemy podziwiać jesienią ;:185
Lepiej żeby nam deszcze popadały bo tak to czekają nas ogrodowe sianokosy.
Pozdrawiam Dorota
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Kaczuchy jak najbardziej też mogą być ;:108 Dobrze, że mają długie szyje, to bez trudu i z wanny się napiją :;230
Maki piękne....Ciekawa jestem jakie moje będą? Wysiałam wszystkie nasionka (tzn. rodzaje), ale nie wszędzie mi wzeszły. jakby co, to znowu będę się do Ciebie szczerzyć ;:113
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Marysiu, masz ogrom oryginalnych roślin. niektóre pierwszy raz widzę na oczy.
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, jak to chryzantemy???? ;:oj ;:202 Już? A to jest jakaś letnie odmiana, czy może oznaka że jesień blisko? ;:145
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam!

Niedziela! spokój tylko kury gdaczą Obrazek Słońce za grubą warstwą chmur i może coś w tego wyniknie. Moje ogrodowanie sprowadza się do podlewania i zbierania truskawek, które idą na dżemik, bo malutkie suche ale słodkie. Mimo, że uprawiam je na agrotkaninie to ta agro nie ma czego trzymać, bo co podlało to z niej wyparowało. Jakiś czas siadały na niej ptaszki i owady i miały pijalnie w polu. Teraz jak podlewam moje skrzynie natychmiast zlatują się motyle i spijają wodę Obrazek

Agnieszko walczę o te lilie żeby chciały być u mnie i cieszyć zapachem i widokiem. Tym bardziej, że ja do I Komunii byłam z taką lilią...tylko z materiału Obrazek Jak się zadomowi na stałe to przesadzę ostróżki obok, bo masz racje będzie cudny zestaw!
Ucieszył mnie ten irys ale i zaskoczył, bo zupełnie nie miałam nadziei na kwiaty. Pamiętam jak dostawałam to z taką uwagę no może ci się spodoba, a ja byłam przekonana że to tylko ozdobne liście ;:306 Wstawię później do rozpoznania.
Dziękuję Agnieszko ;:196 staram się jak najmniej przemęczać Obrazek

Martuś ja mam jedną którąś tam co Ty i też nie jestem w stanie podlać wszystko, tym bardziej że ja z wodociągu ;:222 Natomiast mam sporo cienia i ciasno posadzone rośliny to może jakoś dadzą radę. Jarzynki podlewam, ale jest tak sucho w polu że i one i chwasty te z marnie rosną ;:222
Chyba najlepiej karczochy (też podlewane) i pomidory Obrazek A jak Twoje karczochy, bo coś ich nie pamiętam...dalej stoją w doniczkach w przedogródku ;:306 Dzięki upał zelżał i głowa też, pozdrawiam ;:196

Oleńko w większości moje kompozycje są przypadkowe...albo raczej żywiołowe ;:306 Doczekasz się i Ty wielu odmian, ja dopóki pracowałam miałam kilka róż a nie miałam ich czasu nawet zabezpieczyć bo zima przychodziła nagle a ja całymi tygodniami jak wracałam to było ciemno i ogrodu nie widziałam. Dopiero forum we mnie obudziło kolekcjonera ;:306
I mnie żal tych krótkich kwitnień ale co poczniemy musimy przyjąć wszystko z pokorą, tym bardziej że mnie tez tak szybko rok i.... ucieka ;:131 Dziękuję niech życzenia spełnią się mnie i Tobie niech podlewa ale spokojnie bo zmęczone upałem róże szybko tracą urodę pod strumieniem wody. Pozdrawiam Obrazek

Dorotko rudbekie ;:oj o jak dobrze u mnie jeszcze nie :| ale pierwsze floksy tak! Słoneczniki posiałam przy jarzynach i nie wiem czy mają parę centymetrów. Chryzantemy wyrosły bardzo wysokie i nie wiem kiedy się zatrzymają?

Iwonko nie nalałam więcej wody bo wanienka stoi na wybiegu i bałam się, żeby kury nie potopiły się jak zaczną małpować kaczki ale rok temu kaczki w tej wanience pływały i muszę im to zafundować znowu. To wanienka mojego najmłodszego, ale porządna bo ma 32 lata ;:306
U mnie maki w tymi roku skromniej rosną a wysiewałam to może jeszcze nie dorosły? nasiona zbiorę na pewno!
Lubię jak się do mnie szczerzysz Obrazek

Ewciu takie zbieractwo mnie ogarnęło...i końca nie widać ;:168

Basiu wysokościowo chryzantemy dorosły do kwitnienia, ale na szczęście jeszcze nie kwitną...chociaż mam jedną co zaczyna w lipcu :shock:

A teraz przegląd wczorajszego dnia!

Na wstępie trzy królowe: Elżbieta, marna niebieska i szwedzka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

teraz jak dla mnie klasyki albo róże miłości ;:167
pierwsza Barcarole

Obrazek

A pozostałe też mają nazwy tylko już nie rozróżniam, a nazwy w buszu marnie osiągalne ;:306

no jeszcze Lavaglut
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i pozostałe
Obrazek

Obrazek

Schneewittchen
Obrazek

Chopin w miłosnym uścisku z pierwszą lilią!
Obrazek

Obrazek

z trudem wyłuskuję krzaczki, bo wszystko wychodzi z gąszczu innym roślin i liści
Obrazek

Obrazek

śliczna Alberich od Ewci w
Obrazek

kuleczki których nazwy zapomniałam :oops:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kokorycz już przekwita
Obrazek

konwalnik trapiony przez nornicę ;:124 ale i tak zakwitnie!
Obrazek

Obrazek

parzydło i zaczynająca spektakl Marie Viaud Obrazek
Obrazek

Obrazek

śliczności, ale niedługo bo szybko ptaki objedzą i otrzepią

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawa jestem czy winnik zmienny zakwitnie i obdarzy mnie koralikami?
Obrazek

coś do podjedzenia Obrazek
Obrazek

Nie będę więcej zanudzać i coś zostawię na zimę! Miłej niedzieli!

p.s. zapomniałam! wczoraj zjadłam pierwsze borówki amerykańskie...jeszcze nigdy nie dojrzały w czerwcu i to w pierwszej dekadzie ;:223
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Marysiu jakże pięknie u Ciebie. Co i rusz to nowe kwitnienia, nowe piękności. Buszowisko wspaniałe zarówno te po lewej jak i po prawej stronie szaliczka.

Kaczki przy wodopoju super.

U mnie susza okropna. W nocy troszkę pokropiło, ale zaraz rano słońce i tak tę wilgoć zabrało :(

Wszystko kwitnie jak szalone. Mnie też zaskoczyło kwitnienie rudbekii, ale z drugiej strony skoro są tak wysokie temperatury, to się nie dziwię, że rośliny głupieją i im się wydaje, że to pełnia lata.

Z jednej strony podziwiam ten spektakl w przyrodzie, z drugiej jednak jestem pełna obaw, jakie to będzie miało przełożenie na przyszły sezon.

Marysiu, życzę Ci pogody wedle zapotrzebowania i serdecznie pozdrawiam ;:196
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu Twoje parzydło rozkwita, a moje już przekwitło.
Naprawdę kwitną kwiaty lipcowe.
Cały dzień trzymała duchota, słonce prażyło, a teraz chyba zbliża się burza, oby nas nie ominęła.
Pozdrawiam Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”