Przydomowy ogródek Eweliny, część V.
Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część V.
A w sezonie to trzeba się z konewką nabiegać- dlatego w donicach mam tylko 3 róże 

Ogród pełen pięknych kwiatów i roślin- to marzenie, które zamierzam spełnić
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
A w planach był tylko trawnik...
Kasia
- stasia_ogrod
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewelinko, no widzisz jak to się plany zmieniają
gdy w perspektywie macie zawłaszczenie sąsiadującego pola, to łatwiej przenieść siatkę , niż jakikolwiek betonowy płot. To prawda co mi napisałaś ... teraz są nowe technologie a my musimy co kilka lat siatkę abizolem malować.
Na Twoich fotkach widać, że macie tam już siatkowe ogrodzenie i jeśli dokupienie hektarów nadal aktualne, to może poczekać z tym nowym ogrodzeniem, bo plany mogą się diametralnie zmienić.
Zakupy przednie,dendrobium ma cudowny kolorek a na ogrodzie, kto żyw pcha się na powierzchnię
już czekam na te łany tulipanów. 

Zakupy przednie,dendrobium ma cudowny kolorek a na ogrodzie, kto żyw pcha się na powierzchnię

- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Ewelinko widzę, że sezon zaczęty z porządkowym przytupem
Ja u siebie mam jeszcze trochę roboty i tak bym chciała żeby w weekend była pogoda, bo w tygodniu to nie mam jak się zabrać do porządków jedynie na chwilę po pracy zajechać okiem rzucić co tam się dzieje. A dzieje się podobnie jak u Ciebie coraz więcej.
Gartuluję zakupów i wysiewów - niech rosną na pociechę Tobie i nam, bo my będziemy podziwiać je na zdjęciach.
Czy ja dobrze zrozumiałam Ewelinko że przesadziłaś storczyki do nowej ziemi
czy miałaś na myśli specjane podłoże do storczyków?
Piękne to dendrobium - ja próbowałam swego czasu z innymi storczykami niż phalki ale niestety skończyło się to niepowodzeniem. Niedawno w hipermarkecie widziałam cudownego obuwika (jest to pierwszy storczyk, który mnie zachwycił w życiu jeszcze w połowie szkoły podstawowej) ale ostatkiem sił się oparłam ponieważ szkoda mi by było gdyby się zmarnował - a do tego i tani nie był.
Pozdrawiam serdecznie

Gartuluję zakupów i wysiewów - niech rosną na pociechę Tobie i nam, bo my będziemy podziwiać je na zdjęciach.
Czy ja dobrze zrozumiałam Ewelinko że przesadziłaś storczyki do nowej ziemi

Piękne to dendrobium - ja próbowałam swego czasu z innymi storczykami niż phalki ale niestety skończyło się to niepowodzeniem. Niedawno w hipermarkecie widziałam cudownego obuwika (jest to pierwszy storczyk, który mnie zachwycił w życiu jeszcze w połowie szkoły podstawowej) ale ostatkiem sił się oparłam ponieważ szkoda mi by było gdyby się zmarnował - a do tego i tani nie był.
Pozdrawiam serdecznie

- Blueberry
- Od: 7 kwie 2013, o 22:34
- Kontakt:
Fajna zieleninka Ci rośnie
świetny storczyk, bardzo ciekawy kolor 

?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
O, ja kupiłam dokładnie te same dalie w Lidlu w zeszłym roku, jedna się sprawdziła, inne nie. Ale przekonałam się, że niespodzianki także bywają przyjemne. Czekamy na pierwszy kwiatek i czujemy lekki dreszczyk emocji, prawda?
Przepiękne to Twoje fioletowe dendrobium.
Przepiękne to Twoje fioletowe dendrobium.

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witajcie
.
Ostatnio z pogodą bywało różnie. Przedwczoraj było 13 stopni
ale wiał tak mocy wiatr, że nie dało się nic zrobić. Umyłam jedynie okna a z ogrodu zwiałam
. Z kolei wczoraj było dość chłodno bo tylko 6 stopni
. Na szczęście sieweczki nie przejmują się temperaturą panującą za oknem i rosną jak na drożdżach, zwłaszcza papryki i sałaty mają tempo ekspresowe . Dzisiaj planuję posadzić begonie do doniczek . Pogoda na razie nie zachęca do aktywności na zewnątrz .

Wiolu fajnie gdyby tak odmiany dalii się sprawdziły ale zobaczymy co z tego wyrośnie . Na pewno będę z niecierpliwością czekała na pierwszy kwiat . Moje papryki szaleją na maxa i jeszcze trochę a będę je pikowała do osobnych mieszkań
. Czy Twoje coś ruszyły ??
Papryki .

Poziomeczki.

Kasiu a no widzisz
, a ja czasem sobie zapomnę podlać i nie wiem czy róża by to przetrwała . Z reguły pelargonie czy inne mi wybaczają ale nie mam pojęcia jak zareagowałaby na to róża. W końcu to taka dama .
Lobelia.

Pierwsze kolory w ogrodzie czekają na słońce.

Stasiu na razie te ary są w sferze marzeń
. Może pod koniec roku popytamy właściciela co i jak. On oficjalnie nie sprzedaje tej ziemi ale to taki spory inwestor na naszym terenie i 15 arów mniej dla Niego to nic a dla nas mega wypasione miejsce na warzywa, tunel, drzewa i krzewy owocowe a nawet na stawik . Ach, rozmarzyłam się
. Zobaczymy co z tego będzie ale na razie się nie napalamy. Na razie mamy te ary zakupione dwa lata temu i tego roku trzeba rozpocząć porządne prace żeby można było już korzystać z terenu. W ogrodzie coraz większy ruch ale pogoda jakaś taka dziwaczna, raz ciepło, raz zimno i rośliny nie wiedzą czy to już czy nie
. Pozdrawiam
.

Beatko mam ten plus, że nie pracuję zawodowo i mam ogród pod nosem. To właściwie dwa plusy
. W każdej chwili między gotowaniem ziemniaków a sprzątaniem pokoju mogę wylecieć i przyciąć co nie co
. Z tymi storczykami to oczywiście miałam na myśli odpowiednie podłoże do storczyków . Ja nigdy nie interesowałam się innymi storczykami, ba nawet nie wiedziałam, że takowe są
. Jesienią kupiłam jakieś przecenione dendrobia i tak stały w chłodnym pomieszczeniu. Jak już zauważyłam, że coś zaczynają wypuszczać to przeniosłam do cieplejszego i jasnego pomieszczenia i o dziwo jeden zakwitł a dwa niestety nie miały na czym bo w sklepie prawie wszystko im obcięli i zostawili stare, na których nie zakwitną. Jeśli zapewnię im odpowiednie warunki teraz i w lato to jesienią powinny zakwitnąć. Taką mam nadzieję ale to się okaże . Dzięki i wzajemnie
.

Natalio storczyk bardzo mi się podoba
a zielenina rośnie w oczach. Jeszcze trochę i trzeba będzie rozpocząć akcję pikowanie . Pozdrawiam
.

Róże są na takim etapie i to praktycznie każda.

Wandziu no nie pocieszyłaś mnie prawdę mówiąc
. Z reguły moje Lidlowe zakupy były zgodne więc myślałam, że może i te będą. Co prawda nie pamiętam czy kiedykolwiek kupowałam tam dalie . Zobaczymy jak zakwitną. Przeżyję wszystko byle nie jaskrawy żółty i krwisty czerwony
. Pozdrawiam
.
Pozdrawiam i udanej soboty życzę
.

Ostatnio z pogodą bywało różnie. Przedwczoraj było 13 stopni

Wiolu fajnie gdyby tak odmiany dalii się sprawdziły ale zobaczymy co z tego wyrośnie . Na pewno będę z niecierpliwością czekała na pierwszy kwiat . Moje papryki szaleją na maxa i jeszcze trochę a będę je pikowała do osobnych mieszkań

Papryki .

Poziomeczki.

Kasiu a no widzisz

Lobelia.

Pierwsze kolory w ogrodzie czekają na słońce.

Stasiu na razie te ary są w sferze marzeń

Beatko mam ten plus, że nie pracuję zawodowo i mam ogród pod nosem. To właściwie dwa plusy

Natalio storczyk bardzo mi się podoba

Róże są na takim etapie i to praktycznie każda.

Wandziu no nie pocieszyłaś mnie prawdę mówiąc

Pozdrawiam i udanej soboty życzę

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witam! Dendrobium pięknie kwitnie i kolor
!Moje przekwitło i zaatakowały go tarczniki ,przetarłam liście denaturatem i na razie spokój.
Dzisiaj wybieram się ściąć i spalić miskanty bo naśmieciły już na całej działce i pora je unicestwić .
Pojadę z synem to mam nadzieję,że szybko się uporamy!
Ogrodowo też już co nieco widać u Ciebie mam nadzieję,że i u mnie znajdę dzisiaj coś, czego jeszcze wczoraj nie było widać!
Miłego weekendu !

Dzisiaj wybieram się ściąć i spalić miskanty bo naśmieciły już na całej działce i pora je unicestwić .

Ogrodowo też już co nieco widać u Ciebie mam nadzieję,że i u mnie znajdę dzisiaj coś, czego jeszcze wczoraj nie było widać!

Miłego weekendu !

-
- Od: 10 wrz 2015, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje róże wyglądają podobnie
Moje Dendrobium nie ma zapewnionych warunków i pewnie dlatego nie zaszczyca mnie kwiatami. W tym roku zrobił wyjątek i pokazał trzy kwiatuszki
Cały czas stoi na wschodnim parapecie, a zimnego pomieszczenia nie mam, żeby go wynieść. To żółte to irysek żyłkowany? Moje chyba zginęły, z 30 jak na razie pokazały się tylko trzy
A na żółte jeszcze nigdy nie trafiłam
Pozdrawiam

Pozdrawiam

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Maryniu na pewno ramiona syna przydadzą się do cięcia traw. Ja robię to sekatorem i chyba czas zmienić metodę. Może piłka ręczna czy coś takiego
?? U mnie dzisiaj było ładne słońce po południu ale zimno mimo wszystko. W poniedziałek sobie odbiję jak dzieci będą w szkołach
. Pozdrawiam
.
Iwonko akurat ja mam nieogrzewaną spiżarkę i mogę przetrzymać tam niektóre rośliny. Zimuję tam też bulwy i cebule tak więc sprawdza się
. Zobaczymy co dalej będzie z tymi storczykami bo czytałam, że dobrze je wystawić w sezonie na zewnątrz do półcienia. Tak planuję zrobić i zobaczymy czy ładnie podrosną .Tak, to żółte to irysek żyłkowany ale u mnie też sporo zniknęło
. Powinnam mieć ich więcej ale coś nie widzę. Podejrzewam, że inne cebulowe też będą znikały
. Tylko szafirek jest nieśmiertelny i mnoży się na potęgę. Pozdrawiam
.
Begonie posadzone i dostały najniższą półeczkę regału
. Już jestem ciekawa czy będą zgodne z etykietą
.

Pozdrawiam

Iwonko akurat ja mam nieogrzewaną spiżarkę i mogę przetrzymać tam niektóre rośliny. Zimuję tam też bulwy i cebule tak więc sprawdza się

Begonie posadzone i dostały najniższą półeczkę regału

Pozdrawiam

- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Ewelinko, patrzę z podziwem na Twoje parapetowe wysiewy
Wszystko pięknie powschodziło
Na działce też porządek aż miło oglądać zdjęcia. Wiosna zawita lada moment, bo nawet u mnie pokazały swoje kolorki krokusy. Tulipany, których nie zdążył wykopać Bravo mają spore liście. W sklepach pełno nasion, aż trudno się oprzeć. W Lidlu pokazały się wióry rogowe, ale cena odstrasza, więc nie kupiłam. A takich mixów dalii u nas nie widziałam
Szkoda, bo pewnie bym się skusiła. Swoje dalie w większości traktuję jak jednoroczne, ale właśnie ze względu na ich różnorodność i całą gamę barw kupuję i sadzę do donic.

Na działce też porządek aż miło oglądać zdjęcia. Wiosna zawita lada moment, bo nawet u mnie pokazały swoje kolorki krokusy. Tulipany, których nie zdążył wykopać Bravo mają spore liście. W sklepach pełno nasion, aż trudno się oprzeć. W Lidlu pokazały się wióry rogowe, ale cena odstrasza, więc nie kupiłam. A takich mixów dalii u nas nie widziałam

- Pizza
- 500p
- Od: 28 mar 2018, o 11:21

Jestem w szoku, ile u Ciebie kwiatów - a posiane papryki i poziomeczki śliczne. Jaka to odmiana poziomki? Ja postawiłam na nasiona Rugii - a poza tym mam żółte poziomeczki, ale jakieś nieodmianowe.
I jakie mają rosnąć te begonie, których tyle na zdjęciu nasadzonych? Nie widziałam zdjęcia etykietki, więc wybacz ślepotę, jeśli gdzieś wstawiałaś.
Lobelia wygląda jak taki uroczy siewkowy dywanik

- Maciek13
- Od: 9 cze 2017, o 21:38

- Bazyla
- Od: 15 lut 2017, o 20:44
Ewelinko super sieweczki, a i w ogrodzie dzieje się dużo
Faktycznie mieć ogródek przy domu to ogromny plus, niestety działka w innej lokalizacji plus praca zawodowa na jedną zmianę dość ogranicza możliwości. Chociaż i tak ja nie mam źle, bo na działeczkę mogę zajechać po drodze do domu.
Dziś wolne, ale zimno na tyle, że nie ryzykowałam działkowania za cenę potencjalnego przeziębienia.
Za to byłam w LM i OBI, nabyłam sekstorek i bratki do donic - co troszkę ukoiło mój smutek z niemocy wobec pogody.
Posiadanie takiej spiżarki to super sprawa, ja nawet piwnicę mam ciepłą, bo przechodzą przez nią rury grzewcze.
Dendrobium śliczne .
Ślę serdeczności

Faktycznie mieć ogródek przy domu to ogromny plus, niestety działka w innej lokalizacji plus praca zawodowa na jedną zmianę dość ogranicza możliwości. Chociaż i tak ja nie mam źle, bo na działeczkę mogę zajechać po drodze do domu.
Dziś wolne, ale zimno na tyle, że nie ryzykowałam działkowania za cenę potencjalnego przeziębienia.
Za to byłam w LM i OBI, nabyłam sekstorek i bratki do donic - co troszkę ukoiło mój smutek z niemocy wobec pogody.
Posiadanie takiej spiżarki to super sprawa, ja nawet piwnicę mam ciepłą, bo przechodzą przez nią rury grzewcze.
Dendrobium śliczne .
Ślę serdeczności

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Ewelinko
syn stanął na wysokości zadania a ja nie odstawałam
...Jestem mega zadowolona z efektów dzisiejszego dnia... Z rana patrząc na termometr miałam sceptyczne spojrzenie na dzisiejsze plany ale nie żałuję!
To był bardzo udany dzień i pracując nie dostrzegaliśmy , pozornie nie korzystnej aury!
Wielkie ognicho ocieplało nam ją miło!
Podziwiam Twoje parapetowe wysiewy
bo ja jeszcze niczego nie posiałam ale plany są...Mam troszkę doświadczenia w tym względzie i nie śpieszę się...

Wielkie ognicho ocieplało nam ją miło!

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Ewelinka ja jestem w tyle z wysiewami, a u Ciebie już zielono w pojemnikach
Moja kobea śpi, ale poczekam na nią.Lobelię zapomniałam wysiać
Jeszcze chyba zdążę?
Papryki oby mi się udały, po raz pierwszy z nimi zaczynam przygodę.
Dendrobium jaki ma kolor wow
Cieszę się, że na bieżąco pokazujesz wiosnę i wyłażące z ziemi kiełki.
Ja na razie nie byłam na działce, L 4 przymusowe
Tak bardzo już tęsknię
Buziaki

Moja kobea śpi, ale poczekam na nią.Lobelię zapomniałam wysiać

Papryki oby mi się udały, po raz pierwszy z nimi zaczynam przygodę.
Dendrobium jaki ma kolor wow

Ja na razie nie byłam na działce, L 4 przymusowe

Buziaki