Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.17
chudziak
To znaczy, że w tunelu. Ale jesteś pewny? Tak wcześnie?
Możesz wstawić, zdjęcia nigdy o tym czasie nie widziałam BPL.
Niby nie wpływa na plon ale jeśli występuje takwcześnie to może namieszać.
Możesz wstawić, zdjęcia nigdy o tym czasie nie widziałam BPL.
Niby nie wpływa na plon ale jeśli występuje takwcześnie to może namieszać.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Tak w tunelu - raczej jestem pewnawhitedame pisze:chudziak

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
bielinek która POLIFOSKA i ile jej było w przeliczeniu na m2?
- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
Popatrzałam skąd jesteś, niedaleko mnie.chudziak pisze:Tak w tunelu - raczej jestem pewnawhitedame pisze:chudziak
To znaczy, że w tunelu. Ale jesteś pewny? Tak wcześnie?co do rozpoznania . Dzisiaj poobrywałam liście więc nie wiem czy coś do zdjęcia znajdę ale postaram się .
Do tej pory mało opadów, dużo słońca, ciepłe noce.
Brak więc warunków dla rozwoju grzyba, no chyba że miałaś w zeszłym roku i nie zdezynfekowałaś szklarni lub nie usunęłaś dokładnie chorych liści?

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Wszystko się zgadza dziewczyny,pogoda tej wiosny sprzyja pomidorom i rosną jak szalone.Jest
jest ciepło,ale licho niezauważalne nie śpi.Porównałem ostatnio zdjęcia roślin z ubiegłorocznym i pomidory mają obecnie taką wysokość i zagęszczenie powierzchnią liści jak rok temu 17 czerwca.To pierwszy czynnik sprzyjający a drugi i o wiele ważniejszy to wilgotność powietrza w tunelach.Od kilku dni ją obserwuję prostym sposobem.Potrząsając kwiatami zauważam że pyłek marnie a w większości wcale się nie osypuje.Raz że owoce będą się marnie wiązać,dwa sprzyja to szarej pleśni i właśnie brunatnej plamistości liści,więc nie jest wykluczone że u chudziaka pierwsze symptomy mogły się pojawić.Zresztą nie bez powodu 17 czerwca profilaktycznie pomidory pierwszy raz przeciw BPL pryskałem,musiało być coś na rzeczy.

Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
A jaki ŚOR użyłeś - topsin?Faworyt pisze:Zresztą nie bez powodu 17 czerwca profilaktycznie pomidory pierwszy raz przeciw BPL pryskałem,musiało być coś na rzeczy.
Dzisiaj była taka mgła ,że na 50metrów słabo było widać a trawa w zacienionych miejscach do tej pory jest mokra.
- Faworyt
Chudziaczku tak Topsin.To jeden z najskuteczniejszych środków.Pole manewru w wyborze nie jest za wielkie.Zanim się jeszcze pojawi to robię zwykle dwa profilaktyczne opryski.W zeszycie gdzie mam pisane wszystkie zabiegi w sezonie jakie wykonuję przy pomidorach mam notowane ze w ubiegłym roku Topsin stosowałem.Walka z nią jak już jest to ciężka sprawa a poza tym końcem czerwca zwykle pojawiają się pierwsze wybarwione owoce a wtedy staram się jak mogę unikać chemii.Najgorsze w tym jest to żę duża wilgotność powietrza bardzo sprzyja BPL,ale utrzymać ją na odpowiednim poziomie przy tak dużych już wtedy roślinach to strasznie ciężka sprawa.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
- Faworyt
Psia krec.
W zbliżeniu na zewnętrznej i wewnętrznej stronie liści ewidentnie to BPL.
Bardzo to dziwne,ale prawdziwe że przy takiej wielkości sadzonek ją już masz.Sadziłem że krzaki są o wiele większe co by to trochę tłumaczyło.Grzyb przetrwał na konstrukcji i ziemi zapewne a teraz trafił na dobre warunki,wilgotność powyżej 85% i temperaturę,na to mi wygląda. Na takich roślinach wielkościowo jeszcze nigdy się nie spotkałem. Musisz walczyć. ;:163Przejdę zlustrować swoje.

Bardzo to dziwne,ale prawdziwe że przy takiej wielkości sadzonek ją już masz.Sadziłem że krzaki są o wiele większe co by to trochę tłumaczyło.Grzyb przetrwał na konstrukcji i ziemi zapewne a teraz trafił na dobre warunki,wilgotność powyżej 85% i temperaturę,na to mi wygląda. Na takich roślinach wielkościowo jeszcze nigdy się nie spotkałem. Musisz walczyć. ;:163Przejdę zlustrować swoje.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
MK
kaLo
Był to jednak fructus npk 10:5:10, dawka była niewielka bo 5kg/150-170m2
Był to jednak fructus npk 10:5:10, dawka była niewielka bo 5kg/150-170m2
- ppwolf
- 100p
- Od: 21 wrz 2016, o 09:41
U mnie wprawdzie nic niepokojącego nie zauważyłem ale widząc co się u Was dzieje myśle czy profilaktycznie nie prysnąć topsinem,tym bardziej że u mnie już wielkie krzaki i niektóre puszczone na dwa pędy(coś mnie powstrzymało przed oberwaniem u wszystkich)
Czy moge w jednym oprysku zastosować topsin i siarczan magnezu?i w jakiej dawce?

Czy moge w jednym oprysku zastosować topsin i siarczan magnezu?i w jakiej dawce?
Pozdrawiam Paweł
- jola1313
- Od: 21 sty 2012, o 14:41
Witajcie.Znajoma prosiła mnie,bym spytała co dokucza jej pomidorom.Wiem tylko tyle,że są i w gruncie i w foliaku -chore.Nie wszystkie,w różnych miejscach w tunelu.Czy to choroba,czy jakieś niedobory?Informacji niewiele,ale może zdjęcie coś pomoże.Obok rosną ziemniaki i też na kilku są zdeformowane liście.Pomóżcie proszę Erice.

- Eris1
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 maja 2018, o 13:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry
Chciałam prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu mojego pomidorka.
Pod koniec kwietnia zakupiłam sadzonkę Balkoni Red. Krzaczek kwitł i zawiązał owoce. Ustawiony został na balkonie, niestety od wschodniej strony. Od jakiś 2 tygodni roślinka przestała rosnąć. Owoce się nie powiększają, nie ma nowych kwiatów i liści. Od tygodnia stosuję nawóz "Magiczna siła".
Będę wdzięczna za wszelkie rady
https://www.fotosik.pl/zdjecie/5584c819622110e0
https://www.fotosik.pl/zdjecie/febe5cc370ab6960
https://www.fotosik.pl/zdjecie/554a3230fe599bf9

Pod koniec kwietnia zakupiłam sadzonkę Balkoni Red. Krzaczek kwitł i zawiązał owoce. Ustawiony został na balkonie, niestety od wschodniej strony. Od jakiś 2 tygodni roślinka przestała rosnąć. Owoce się nie powiększają, nie ma nowych kwiatów i liści. Od tygodnia stosuję nawóz "Magiczna siła".
Będę wdzięczna za wszelkie rady

https://www.fotosik.pl/zdjecie/5584c819622110e0
https://www.fotosik.pl/zdjecie/febe5cc370ab6960
https://www.fotosik.pl/zdjecie/554a3230fe599bf9
Pozdrawiam, Asia
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ten pomidorek nie został przypadkiem utopiony? Ziemia wygląda na na nasączoną jak gąbka a na ostatnim zdjęciu , na doniczce jest biała obwódka ,która wygląda jak osad pływający po powierzchni wody.