Storczyki Storczykowej
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
witam.
U moich storczyków wszystko w porządku, ale na razie nie pojawiają się nowe łodyżki kwiatowe. ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawią. te 2 białe Phalaenopsisy mają łodyżki. 1 już zawiązuje pąki (a mało ich będzie, bo storczyk marniutki jest), a druga łodyga wciąż rośnie. może być całkiem spora, bo storczyk ładny, zdrowy i pęd dość gruby. muszę go ostrożnie mocować do patyczka, żeby się nie złamał. im dłuższy pęd tym trudniej go umocować, bo jest mniej elastyczny niż był wcześniej. Nie umiem się doczekać jego kwiatów. już mi raz kwitł, 9 kwiatów miał, ładnie zwieszających się (jego fotka jest w moim wątku, niestety nie pamiętam, na której stronie, ale raczej bliżej początku). a co do Vandy, na 99% zrzuci tą łodyżkę (wystarczyło 1 otwarcie okna i uschła...), ale puszcza za to bardzo gruby korzeń.
U moich storczyków wszystko w porządku, ale na razie nie pojawiają się nowe łodyżki kwiatowe. ale mam nadzieję, że wkrótce się pojawią. te 2 białe Phalaenopsisy mają łodyżki. 1 już zawiązuje pąki (a mało ich będzie, bo storczyk marniutki jest), a druga łodyga wciąż rośnie. może być całkiem spora, bo storczyk ładny, zdrowy i pęd dość gruby. muszę go ostrożnie mocować do patyczka, żeby się nie złamał. im dłuższy pęd tym trudniej go umocować, bo jest mniej elastyczny niż był wcześniej. Nie umiem się doczekać jego kwiatów. już mi raz kwitł, 9 kwiatów miał, ładnie zwieszających się (jego fotka jest w moim wątku, niestety nie pamiętam, na której stronie, ale raczej bliżej początku). a co do Vandy, na 99% zrzuci tą łodyżkę (wystarczyło 1 otwarcie okna i uschła...), ale puszcza za to bardzo gruby korzeń.
- Wanda
- Od: 29 mar 2008, o 11:44
Duśka, nie kracz, może nie uschnie.
Napisałaś o mocowaniu pędów do paliczków. Mnie to spędza sen z powiek. Jednego już ułamałam, mojego pierwszego, tak mi się łapska trzęsły z emocji. Dziś zauważyłam, że jeden z bidulków przecenionych nawypuszczał sporo korzeni i coś maleńkie się pokazało, najprawdopodobniej pęd. I już się martwię, jak ja go zamocuję??!!
Napisałaś o mocowaniu pędów do paliczków. Mnie to spędza sen z powiek. Jednego już ułamałam, mojego pierwszego, tak mi się łapska trzęsły z emocji. Dziś zauważyłam, że jeden z bidulków przecenionych nawypuszczał sporo korzeni i coś maleńkie się pokazało, najprawdopodobniej pęd. I już się martwię, jak ja go zamocuję??!!
- Storczykowa
pęd należy mocować jak najwcześniej. póki jest młody, jest bardziej giętki i łatwiej go wygiąć i umocować. gdy urośnie robi się twardszy i lepiej go nie prostować na siłę, bo się złamie... oczywiście nie należy przesadzać z tą wczesnością, pęd powinien mieć ok. 10 cm. wtedy wbijasz obok niego kijek tak, by nie uszkodzić korzeni i przypinasz łodyżkę spinką/klametką do mocowania pędów lub drucikiem w miękkiej otoczce. gdy rośnie, potem znowu ją mocujesz, by rosła w górę, przy podpórce. Mi się jescze żaden pęd nie złamał, mocować trzeba bardzo delikatnie i ostrożnie.
a co do Vandy, po łodyżce widać, że usycha, bo już lekko żółknie... ja i mój T. jesteśmy smutni, że uschnie... a tak się cieszyłam, że będą kwiaty...
a co do Vandy, po łodyżce widać, że usycha, bo już lekko żółknie... ja i mój T. jesteśmy smutni, że uschnie... a tak się cieszyłam, że będą kwiaty...
- Storczykowa
storczyki są naprawdę piękne i cieszę się, że je posiadam. kaktusy zbierałam jakieś 7-8 lat temu, ale w końcu się do nich zraziłam. nie chciały kwitnąć, kłuły mnie... storczyki bardzo wciągają i jk się zacznie je zbierać to raczej nie idzie przestać. mi się tak spodobały, że zbieram je do dziś i ciągle mi się jakieś marzą...Bebeszek pisze:Nie wiedziałem, że storczyki są aż tak ładne![]()
![]()
Chyba kupie sobie 1 storczyka, może zauroczą mnie tak samo jak kaktusy.
Pozdrawiam
Michał
- Storczykowa
ja wolę sobie osobiście wybrać i zarezerwować jakiegoś storczyka, który mi się spodoba. a poza tym Orcihdsklepik ma bardzo drogie storczyki z tego co zauważyłam na wystawie. najlepiej jest jechać w pierwszy dzień, jest największy wybór. rok temu byłam w pierwszy dzień i zobaczyłam tą cudowną rózową Vandę w kratkę. była tylko jedna taka... nie mogłam ją zabrać w piątek, więc tylko zapłaciłam za nią a odebrałam w sobotę. Vand jest zwykle bardzo mało, albo są bardzo drogie. w każdym razie szybko się sprzedają i jak się chce kupić Vandę trzeba jechać w pierwszy dzień. w tym roku właśnie Vandę bym chciała i oczywiście jakieś Phalaenopsis. Mam nadzieję, że Vandy będą tanie (czyli poniżej 100 zł). I chciałabym Phal. equestris oraz jakiegoś zwykłego, np. biały w kropki.Deirde pisze:Storczykowa - przed wystawą można sobie storczyki upatrzone zamówić, tak robi Orchidsklepik, na ich stornie są katalogi, można pobrać, sprawdzić czy jest dany storczyk i telefonicznie zamówić, wtedy ze spokojem idzie się na wystawę, płaci się i kwiat od nich odbiera bez nerwów.
i mam jeszcze jedno pytanko:
jak powiększyć ilość miejsca na storczyki? bo ciągle mi się jakieś marzą a miejsca coraz mniej...
Storczyki-dech zapiera. Śmieszna sprawa,bardzo podobają mi się storczyki ale jak do tej pory nie mam ani jednego. Najwyższy czas zacząć ...
Powodzenia w uprawie
Ściskam oj ściskam i pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16767
Powodzenia w uprawie
Ściskam oj ściskam i pozdrawiam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16767
- Storczykowa
ja teąż jedną ławę mam pod oknem, trzymam tam storczyki które nie są Phalaenopsisami ani Vandami (Phalaenopsisom jest tam za ciemno, jak kilka lat temu tam stały to kwitnąć nie chciały...). a mi sie marzy taki z liśćmi w kropki...miaaa pisze:Storczykowa ja zrobiłam to w ten sposób, że postawiłam sobie ławę blisko okna i tam ustawiłam moje storczyki 8)
- Storczykowa
mam nadzieję że będą na wystawie (i że ja też będę). niestety jestem zależna od T. bo na wystawę mam kilkanaście km i ktoś mnie musi zawieźć, a jak T. nie będzie... i jeszcze chcę niebieską Vandę i Phal. eqestris, ale niestety one nie są tanie, więc mi ich nie kupi :/ ale może będzie biały Phalaenopsis z rózowymi kropkami na kwiatkach? ostatnio kupiłam 6 storczyków teraz chce chociaż 2 lub 3...
a ławę trzymam pod wschodnim, ale nie jest na wysokości parapetu, tylko niżej. pod południowym nie moge trzymać bo tam jest kaloryfer. dawniej, kilka lat temu miałam też kwietnik i trzymałam na nimzwykłe kwiaty, ale już go nie mam.
a ławę trzymam pod wschodnim, ale nie jest na wysokości parapetu, tylko niżej. pod południowym nie moge trzymać bo tam jest kaloryfer. dawniej, kilka lat temu miałam też kwietnik i trzymałam na nimzwykłe kwiaty, ale już go nie mam.
- Storczykowa
miałam kiedyś takie (na którejś stronie chyba dawałam fotkę), ale u mnie Dendrobia (zwłaszcza nobile i podobne) nie chcą rosnąć nie mówiąc o kwitnieniu... Mam 2 D. phal, na razie ładnie rosną ale nie wiem, czy zakwitną. bardzo bym chciała... zimą kwitł mi fioletowy,ciekawe, czy zakwitnie teraz... mi się marzy kilka storczyków. wymienię te, które znam:
- niebieskofioletowa Vanda w kratkę, najlepiej V. blue magic lub jakaś bardzo podobna
- Phalaenopsis z liściami w kropki
- Phalaenopsis equestris
- Phalaenopsis biały w rózowe kropki, taki zwyczajny
- Phalaenopsis biały z fioletowymi mazami na brzegach
- niebieskofioletowa Vanda w kratkę, najlepiej V. blue magic lub jakaś bardzo podobna
- Phalaenopsis z liściami w kropki
- Phalaenopsis equestris
- Phalaenopsis biały w rózowe kropki, taki zwyczajny
- Phalaenopsis biały z fioletowymi mazami na brzegach
- Storczykowa
witam.
u moich storczyków bez zmian. czekam niecierpliwie na łodygi Phalaenopsisów, ale jeszcze się nie pojawiły... tylko te 2 co były. kwitnie 6 Phalaenopsisów, 1 zawiązuje pąki, 1 ma łodyżkę, ale jeszcze rośnie i dopiero zawiąże pąki. Phalaenopsis liodoro kwitnie i puszcza keiki (nie ma wierzchołka wzrostu). jego kwiaty pachną. lubię jego zapach i mam nadzieję, że będzie kwitł jak najdłużej.
u moich storczyków bez zmian. czekam niecierpliwie na łodygi Phalaenopsisów, ale jeszcze się nie pojawiły... tylko te 2 co były. kwitnie 6 Phalaenopsisów, 1 zawiązuje pąki, 1 ma łodyżkę, ale jeszcze rośnie i dopiero zawiąże pąki. Phalaenopsis liodoro kwitnie i puszcza keiki (nie ma wierzchołka wzrostu). jego kwiaty pachną. lubię jego zapach i mam nadzieję, że będzie kwitł jak najdłużej.