Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków cz. 7

Post »

Witaj Lucynko :wit . Jeszcze nie mam działki obok a w myślach jest już zagospodarowana ;:306 . Dziewanny są na mojej liście ;:108 . Twoje słowo o nich tylko mnie do nich przekonuje ;:333 . Dziękuję za przepisy na truciznę na mszyce ;:108 . Pokazało się u mnie sporo tego dziadostwa a soda w domu jest ;:108 . Dzisiaj niestety wieje i oprysk odpada ale dobrze wiedzieć, że nie muszę zawsze używać chemii ;:224 . Fajnie, że mogłaś podziałać i odpocząć na działce. Pogoda póki co sprzyja chociaż dzisiaj u mnie pochmurno. Pięknie kwitnie Ci lilak Mayera i to drzewko z niego jest boskie ;:333 . Pozdrawiam :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
tencia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sty 2013, o 20:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko mocno trzymam kciuki za Was ;:196 ,działeczkę wymuskałaś,więc dwa dni nic się nie stanie .U mnie wczoraj była burza i popadało solidnie,ale zdążyłam wyplewić warzywniak więc deszcz jak znalazł ,mój leżaczek też rzadko używany ,najlepiej odpoczywam na działce jak się narobię :;230 .Pozdrawiam i spokojnego tygodnia życzę :wit
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Śliczne orliki Ci porosły ;:63 Masz ich sporo i w różnych kolorach, ale nie widzę żółtego. Nie masz? Zaproszę Cie do siebie w porze jego kwitnienia ( coś się ociąga i jeszcze nie kwitnie), może Ci się spodoba, to podeślę razem z liliami. Trochę mi się go nasiało. Większość wypieliłam, ale jeszcze zostało.
Już kwitną dziewanny? Moja od Ciebie jeszcze nie kwitnie, ale w tym roku zmężniała i ładnie wygląda. Mam jeszcze od Marysi, ale ta siana w tym roku, to nie wiem czy zakwitnie. Wszystko wcześniej u Ciebie kwitnie, również bodziszki. Ładne masz kolorki, ciekawa jestem jaki będzie mój, ten od Ciebie? Przyjrzę się listkom, może rozpoznam. Deszcz w Twojej okolicy padał i nawet zdążyło już wszystko wyschnąć. U mnie bez deszczu nuż trzy tygodnie. Raz padało przez 15 minut, ale po takim samym czasie już było sucho ;:222
Trzymam za Was kciuki ;:196
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witam Wszystkich cieplutko.
Dzisiaj dzień domowy. Okazuje się, że w domu też jest co robić, wobec czego jakoś się nie nudzę i nie błądzę myślami zbyt daleko.
Pogoda mi się nie podoba, bo aczkolwiek chmury wędrują po niebie na zmianę ze słońcem, to ani jedna kropelka wody z nich nie spadła.

Tereniu [TerDob] - ależ bardzo proszę. ;:196
Bodziszki polubiłam bardzo niedawno, a teraz widzę, że one niesamowicie się rozrastają i wiem, że będę musiała zmienić im miejscówkę.
Oby Twoje życzenie się spełniło, bo deszcz potrzebny, a jak dotąd go nie ma. ;:174

Obrazek

Iwonko [00..] - a ja swoim bodziszkom muszę zastosować separację, ;:204 bo nie dość, że rozrosły w splątany gąszcz, to jeszcze zagłuszają inne rosnące obok roślinki.

Obrazek

Julio - u mnie jak dotąd mszyce opanowały tylko jedną śliwę, ale już zostały unicestwione.
Na pewno pojawią się też na innych roślinach, dlatego uważnie muszę je obserwować.
Niestety, bodziszki są ekspansywne i zagłuszają mi rosnące obok nich rośliny. Po przekwitnięciu wyprowadzę je w inne miejsce. ;:224
M wrócił z dobrym samopoczuciem, a ja zaczynam wierzyć, że wszystko będzie dobrze. ;:333
Bardzo Ci dziękuję za wsparcie. ;:196

Obrazek

Basiu [apus] - bardzo proszę. ;:180 Cała przyjemność po mojej stronie!
Nawet nie wiedziałam, że mam pełnego bodziszka. Kwitnie po raz pierwszy. Ponieważ będę wszystkie przesadzała, to zapewne da się podzielić. Pożyjemy, zobaczymy. ;:7

Obrazek

Ewelinko - jeszcze w ubiegłym roku też marzyłam o dodatkowej działce obok. W międzyczasie odeszło z tego świata małżeństwo staruszków, naszych najbliższych sąsiadów zza miedzy i działka jest na sprzedaż. Nawet niedrogo, bo mocno zaniedbana, ale ja już nie chcę, boję się, że o tę jedną mogę nie móc należycie zadbać. ;:131 Ironia losu.
Dzisiaj mam odpoczynek od działki, ale wolę pracować w pocie czoła na powietrzu niż spokojnie w mieszkaniu.Taka ze mnie dziwaczka. ;:306
Lilaka muszę porządnie przyciąć po przekwitnięciu, trochę za mocno urosła mu korona. ;:108

Obrazek

Tereniu [tencia] - kciuki bardzo pomogły, bo M wrócił po wlewie w dobrym stanie. Dziękuję. ;:196
Jasne że działce nic złego nie grozi, tylko deszczyk bardzo by jej pomógł, ale on nie chce spaść. ;:185
Zdaje się, że każda z nas tak właśnie odpoczywa: podczas pracy na tzw. łonie. ;:306
Pozdrawiam wzajemnie wraz z życzeniem zdrówka. ;:167

Obrazek

Iwonko1 - mam żółte orliki, tylko one jakieś spóźnialskie. Jeszcze nie rozwinęły kwiatków. Może dzisiaj... ;:218
Kwitną dziewanny z zeszłorocznego samosiewu. Zawsze kwiaty, które same się zasiały, kwitną trochę wcześniej. Mam też dziewanny z mojego ubiegłorocznego majowego wysiewu i one dopiero pąki mają.
Twój bodziszek będzie miał różowe kwiatuszki. Będę pamiętała o Tobie podczas przesadzania wszystkich moich bodziszków. ;:108 Zapisałam w kajeciku.
Niestety, teraz deszcz mnie ominął szerokim łukiem i rośliny zdane są na moją bieganinę z wężem i koneweczką.
Za kciuki serdeczne dzięki. ;:196 M czuje się wyjątkowo dobrze.

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

I ja dzisiaj w domu ...Wczoraj dobrze popadało, dzisiaj też były zapowiedzi burzowe ale ich nie było. Małżonek miał kontrolę lekarską i wystąpiłam w roli osoby towarzyszącej...Szykuję się na jutrzejszy dzień,zapowiedzi pogodowe są świetne! Bodziszki lubię ale u mnie jakoś szczególnie się nie rozrastają , są takie akurat! :)
Jarzmianka już u Ciebie ;:oj ma kwiatuszka u mnie kilka pąków dopiero zauważyłam. ;:108
:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Lucynko to ja jeszcze dodam do Twojej ekologicznej walki z mszycami coś co wypróbowałam na sobie!
Jak mnie jakiś gad bzyczący ukąsi to żadne specyjały nie pomagają tak swędzi i jedyne co jest niezawodne to soda rozrobiona z kroplami wody na papkę... tym smaruję i po swędzeniu nie ma śladu!
Dogorywam w Kołobrzegu ;:306 nie tylko ja wszyscy już chcą do domu ;:65
Pozdrawiam serdecznie ;:196
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Lucynko lilak węgierski ma teraz pąki i jest to spory krzew taki raczej drzewiasty,też pachnący.Lubią go bardo te duże,latające żuki.
Masz fajne posłonki,są takie delikatne.
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Posłanki lubie a mam tylko 2 ;:306 piękne delikatne kwiaty a takie śliczne.
Krzewuszki zaczynają swój pokaz, szybko gonią kwiaty barw coraz więcej i każdy chce się pokazać z pięknej strony
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lucynko, z tego co czytałam na opakowaniu specyfiku na mszyce, który nie chciał działać to on też miał jakiś olej żeby paskudy oblepić ale
nie był skuteczny. Nie wiem jak reszta składu. Straty w dodatkowym inwentarzu zauważyłam dopiero po Waszym przepisie na oprysk z nikotyną. No ale może jeśli Ty lub ktoś inny z forum wypróbuje to podzielicie się opinią?

A teraz biegnę do Twojego ogrodu by popatrzeć na serduszkę ;:3
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Marysiu - już z górki, kochana. Czas szybko leci i za chwile będziesz w drodze do domku , do swoich bliskich, do roślinek , kurek, kotków i pieseczka. ;:63 ;:63

Obrazek

Danusiu [danuta z] - lilak węgierski nie na moją malutką działeczkę. ;:185
Posłonki lubię za ich delikatne kwiatuszki i niziutki wzrost. ;:63

Obrazek

Kasiu [Kasiula17] - też mam dwa posłonki i dosyć, bo się rozrastają. ;:306
Coraz więcej kolorów, to prawda i niech tak będzie aż do ... brrr... zimy. ;:7

Obrazek

Aguniu [witch] - nie wypróbowałam jeszcze specyfiku z sody, więc nie będę się mądrzyć, ale wypróbuję dla sprawdzenia jego działania. ;:108 Wtedy napiszę, czy i jak działa. ;:7

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ja od ponad 20 lat stosuję oprysk papierosami na mszyce. Ale dopiero od dwoch lat dodaję też mydło potasowe, bo dopiero tu się o tym mydle dowiedziałam.
Lucynko, ależ masz dorodnie zapączkowaną tę różę ;:215 https://images83.fotosik.pl/606/f26a5bb7b8f26261med.jpg
Śliczne krzewuszki ;:167
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Lucynko ;:138 cudownie ze mąż dobrze zniósł wlew i oby tak zostało ;:168
Szkoda , ze bodziszki tak się mocno rozrastają bo są śliczne, niestety w takim razie do ogrodu ich nie zaproszę widocznie przeznaczone na większe tereny niż działkowy ogródek. Widzę, ze różyczka pąk ma prawie rozwinięty ale twoja jest szlachetna a moja to taki na półdzikus.
Widzę ze deszcz omija Twoją działkę tak jak moją ;:145 padało jedno popołudnie i tylko chwilę, nawet połowy beczki nie napadało ;:222
nie ma sprawiedliwości jedni narzekają na nadmiar a u nas nie ma. Życzę w takim razie deszczu w nocy ,a w dzień cieplutkiego słoneczka
abyście oboje mogli pobyć na działce ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Lucynko...cieszę się z dobrych wieści co do eMa, to wspaniale, może będziecie mogli razem częściej bywać na działce. :D Mamy czas kiedy stale coś nowego zakwita co sprawia nam radość. Szkoda że u ciebie brak deszczyku. U mnie dość, wręcz czekam aby trawa przeschła aby ją skosic. Pozdrawiam i ;:3 życzę. ;:168
danuta z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2011, o 11:58

Post »

Serduszka dopiero teraz zaczęły fajnie kwitnąć bo jednak trochę przemarzły.
Bodziszki strasznie się rozrastają więc pozbywam się stopniowo.
To różowe ,postrzępione co to?
Lilak rośnie u mnie w kącie za altaną.Kwitnie póżniej więc mam ciągłość kwitnienia bzów.

Miłego dnia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:wit Witajcie!
Pierwszy dzień czerwca zbliża się ku końcowi. U mnie nadal bez deszczu, dlatego zmuszona byłam pobiec na działkę w celu podlania roślinek oraz napojenia i nakarmienia gołąbków. Przybyło nowych kwitnień, ale zapomniałam wziąć aparat.

Beatko - ja nie dodawałam mydła do mikstury z tytoniu, może dlatego musieliśmy pryskać kilka razy. ;:7
Pączek róży nie taki duży, fotka nieco oszukuje. ;:306

Julio - ;:cm
Ja zaprosiłam bodziszki, bardzo mi się podobają, bo to wdzięczne kwiatuszki, ale problem jest. Muszę dobrze kombinować nad nowymi miejscówkami dla nich ;:223
Nawet nie wiem, jak ma na imię ta różyczka, tak mi się tylko kojarzy, że to może być 'The Fairy', ale pewności brak.
Deszczu nie było, ale ziemia chyba jest nasiąknięta, bo niewiele wody muszę wylewać, by dwa dni później gleba nie była wysuszona. ;:333
Jutro, jeśli M będzie się czuł na siłach, oboje pojedziemy na działkę, tym bardziej że jutro brama będzie otwarta i można wjechać ;:71
Deszczyk mógłby spaść, a i ;:3 zaświecić. Dziękuję ;:196 i tego samego Tobie życzę. ;:167

Zuziu111 - ;:cm
Jeśli nic się nie zmieni, to od jutra znowu dni na działce będziemy spędzać. ;:63
No nie padało i nie zanosi się na deszcz w najbliższych dniach. ;:185 Trudno. Woda do podlewania jest za darmo, prosto z rzeczki, niechlorowana, więc dobra dla roślin, tylko z wężem trzeba łazić po działce. ;:7
Twoja działeczka dostała wody z nieba, to teraz niech ją słonko ogrzewa. ;:108

Danusiu [danuta z] - te różowe postrzępione kwiatki to 'Firletka Poszarpana'. Niziutka rozeta liści, długie łodyżki zakończone gwiazdkowatymi drobnymi kwiatkami. Sieje się na potęgę i kwitnie u mnie w rozmaitych miejscach. Nie przesadzam, bo taki mały bałaganik bardzo mi odpowiada. ;:306
Fajne te łobuziaki - Bodziszki, ale też mam kłopot z ich umiejscowieniem. Jednak nie pozbędę się ich, ;:185 muszę znaleźć miejscówki dla tych ślicznotek. ;:303
Ja mam jednego lilaka, właśnie 'Meyera', natomiast tuż przy siatce rośnie lilak sąsiada, którego gałęzie przeszły na stronę mojej działki i wydaje się, jakby był mój. :tan Pachnie bosko! ;:333 Ma dubeltowe kwiaty.

Zdjęcia z wtorku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam. Lucyna
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”