Różyczki u Ewki cz. III

Zablokowany
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Różyczki u Ewki cz. III

Post »

Ewuniu taką żółć mogę oglądać na każdej stronie. ;:oj Przepięknie się kwiat Candelight rozjaśnia na zewnętrzne płatki. Bucavu niezmiennie piękna. ;:215 Mam taką białą NN, kwitnie obficie co roku. Miłego grilowania. :wit
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuniu masz rację coś z aparatem, dziś zrobiłam kilka fotek jutro wejdę do ogródka i oczywiście pochwalę się kwitnącymi różycami.
Dziś zmierzyłam moją jedną RU i wymiary jak przystało na pulchną modelkę: szer.260 cm, wys.1,70 cm jutro będzie fotka i jak jej nie kochać.
Candelight u mnie jesienią dostała nową miejscówkę ciekawe co pokaże jeszcze śpi a Twoja jak zawsze zjawiskowa, wprost katalogowa.
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewuniu..spektakl różany trwa, przepięknie. ;:138 . Moje tylko niektóre, reszta odbudowuje krzaczki, może za jakiś czas. :wink: Co do żółtej...mnie tam wszystkie kolory się podobają, im więcej tym lepiej...no takie ze mnie bezguście. ;:306
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuniu, piękne żółte słoneczka! ;:167
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ewka36jj pisze:Na Forum czytałam, że Rosarium w tym roku w wielu ogrodach wymarzła.
Naszej z 6 pędów zostały dwa :(
Całe szczęście, że od ziemi ma mnóstwo nowych, już zaczynających kwitnienie pędów i idą w górę nowe długie pędy.
A druga niby w przeciągu rosnąca i to o nią się bałem, ma się bardzo dobrze i mimo iż nad dach wystawiała głowę to żadna gałązka nie przemarzła.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
silvarerum
1000p
1000p
Od: 16 kwie 2012, o 21:48

Post »

Coraz bardziej podoba mi się ta Candlelight... Nie wiem, czy w końcu się na nią nie skuszę :wink:

Co do róż - nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie ostatnie dni to najazd ogrodnicy i kwiaty podziurkowane jak dziurkaczem, a niech je...
Zapraszam: silvarerum czyli szwedzki ogrodnik w akcji.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=88534
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Jadziu - RU powinna odbić nowymi pędami, aż dziwne, że tego nie robi. A przecież ona nie jest u Ciebie nowa, prawda? Deszczu oczekujemy wszyscy, bo człowiek nie zarobi na wodę! Podobno w tym tygodniu ma być załamanie pogody, więc pewnie zgodnie z tradycją na Boże Ciało będzie padać. Po swoich nowoposadzonych widzę, jak bardzo potrzebują wody.

Ewka - Candelight rośnie w grupie, tworzą ją 4 krzewy. Ponieważ są posadzone na skosie, nie mam jak z dołu zrobić zdjęcia całości, bo przed nimi też rosną inne róże, ale zapewniam, że efekt takiego nasadzenia jest fenomenalny.

Wandziu - dziękuję za ciepłe słowa w imieniu RU, i w tym i w ubiegłym zachwycała obfitością kwitnienia. W ogrodzie jest już bardzo kolorowo. Wczoraj , kiedy wzięłam się za obcinanie przekwitłych kwiatów, zebrały się 2 skrzynki. Staram się wycinać systematycznie te, które są przekwitłe, bo 1. mi się nie podoba bałagan na krzewie, 2. przyspiesza to ich kolejne kwitnienie, 3. jak zrobić w miarę ładne zdjęcie, skoro straszą przekwitnięte kwiaty, no jak? Postaram się wieczorkiem troszkę powrzucać różnych zdjęć, choć jest ich tyle, że nie wiadomo od czego zacząć.

Soniu - grillla nie było, za to ognsko udało się znakomicie. Goście przystanęli właśnie przy Bucavu, a że nie do końca znają odmiany róż, dziwili się, że Bucavu jest różą. W tym roku posadziłam w donicy Lupo, okazało się, że ma bardzo zbliżone kwiaty do Bucavu, tyle że mniejsze. Całkiem fajna różyczka. Czekam na zdjęcia Twojego białego pustaczka NN.

Aniu - zmobilizowałaś mnie do wyjęcia miarki. Jestem ciekawa wymiarów swojej RU. Dziś koleżanka posadziła 3 Ghity i nie byłoby to nic niezwykłego, ale wszystkie 3 krzaczki mają rosnąć w obrębie 1m kw. Obiecałam jej, że zmierzę swoją Ghitę, ale z tego co pamiętam to 1 krzaczek zajmuje min. taką przestrzeń. Będę więc dziś latać z miarą po ogrodku!

Cd. odpowiedzi po powrocie do domu, przerwa się skończyła, lekcję czas zacząć! ;:224
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuziu - wydaje mi się, że na dorodny okaz trzeba czekać do trzech lat. Wtedy dopiero nasze róże pokazują pełną krasę. Musimy uzbroić się w cierpliwość, choć to troszkę trudne. Dziś zakwitło mi kilka nowoposadzonych wiosną krzaczków, są tak małe, że aż się wierzyć nie chce, że kiedykolwiek będą duże. Każda z nich ma inny kolor!

Basiu - Candelight i piekna i pachnąca. Trochę położył ją dziś wiatr, ale nie straciła niczego ze swojego uroku.

Andrzeju - jeśli jest tak jak piszą dziewczyny, RU szybko się regeneruje, więc na pewno będziesz miał na czym oko zawiesić.

Sylwio - inwazja dotorła także do mojego ogrodu, każdy obchód łączy się z mordem! Nie oszczędzam żadnej z nich, nawet jeśli to nieprzyjemne, zwyczajnie je rozduszam paznokciami.

Chipenadale - wsadzona została w ubiegłym roku i miała może 3, może 4 kwiatki w sezonie. Ciągle jeszcze widać, że dzieciuch, ale jeśli będzie tak przyrastać w pędy i tak ładnie kwitnąć, to ją pokocham. Na razie tylko ją lubię!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Clair kwitnie pięknie, ale nie tak obficie jak w ubiegłym roku. Przycinałam ją niewiele i w jej przypadku to chyba był błąd. Jest bardzo wysoka i to powoduje, że nie trzyma prosto pędów, te przewieszają się. Niedoskonałości tegoroczne znikają, gdy zaczynam się do niej zbliżać, pachnie oszałamiająco.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cherry Lady - pierwszy krzew kupiłam w jakiejś szkółce, drugi w markecie. Okazało się, że oba krzewy są równie zdrowe, silne i mają błyszczące liście. Zaczynają już swoje kwitnienie, za tydzień, półtora będzie ono naprawdę obfite. Nie spodziewałam się tylko, że urośnie taka wysoka i niepotrzebnie posadziłam ją w pierwszym rzędzie. Jest jednak tak piękna, że boję się jej ruszyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 12 cze 2017, o 19:19 --

China Town - najbardziej obficie kwitnąca ze wszystkich, ale na ten czas jeszcze tydzień muszę poczekać. Początki są jednak obiecujące.

Obrazek

Obrazek
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ewciu, ja dzięku Tobie mam Clair i Ghitę, bo tak mi się u Ciebie spodobały. Moje mają dopiero po kilka pąków, więc bardzo jestem ich ciekawa, jakie będą w rzeczywistości.

Ewo, a u Ciebie Ghita i Clair rosną po 1 szt obok siebie czy po więcej sztuk z odmiany?
Awatar użytkownika
inka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2009, o 11:54

Post »

Tak Ewuniu Cherry Lady ja również sadziłam jesienią z szkółki Hyżego , już kwitnie pięknie i jest przepiękny kolor , którego nie potrafię z fotogafować , bo i tak nie oddaje jego barwy.
Róże u Ciebie , kwitną pełnym kwiatem czyli pełnia rozkwitu- ślicznie ;:3
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dominiko - i Ghitę i Clair mam po 1 sztuce. Dziś dla koleżanki zmierzyłam Ghitę ( Clair ma podobne rozmiary). Wysokość Ghity w dniu dzisiejszym to 1,70 - 1,8 mcm a szerokość 1,1 m , a ponieważ jeden z pedów nieco się wygiął całkowita szerokość doszła do 1,3 m. Clair przez to, że w tym roku jej pędy w wyniku wiatru się położyły jest jeszcze szersza. Z obu będziesz zadowolona. Zastanów się też nad Miss Fine, ma cudowny kwiat, choć kolor na pewno nie przyciąga aż tak wzroku jak te, które są jaskrwawe czy z wyraźną barwą. On jest stonowany i dopiero z bliska widać jego urodę. Tak czy siak jest warta posiadania ze względu właśnie na kształt i lekko żółtawy z domieszką różu środek.

Miss Fine

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Inko - Cherry jest w rzeczywistości zdecydowanie piękniejsza niż na zdjęciach. Długo utrzymuje kwiat i zdrowe liście. Te przetrwały nawet zimę! U Hyżego jeszcze nie kupowałam, ale na Forum czytałam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat tej szkółki, więc na pewno ze swojej będziesz zadowolona. Mało mam czerwonych róż, może dlatego tak lubię Cherry, choć jej kwiat nie jest czystą czerwienią. Warta uwagi jest Irena, ale z tych dwóch bardziej podoba mi się Cherry.

Irena :

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

ewka36jj pisze: mam nadzieję, że żółć Wam nie przeszkadza!
Mnie osobiście tak, ale tylko wtedy, gdy mnie zalewa :lol:
:D Ale z wiekiem coraz rzadziej, więc dam radę :lol: Piękna róża, zadziwiająco ludziska nie rozumieją ostatnio piękna żółtych róż.
A Bukawu była na mojej liście i nie wiem dlaczego ja jej nie mam? Cudowna jest. Widziałam podobną, nie znam nazwy, ale kwiaty są w odcieniu ciemnego różu.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewuniu, napawam się widokami kwitnących róż i chyba dzisiaj będą mi się śniły forumowe ogrody :wink: Twoje panny rozszalały się na całego. Mnie żółte róże nie przeszkadzają, a wręcz odwrotnie - mam ich coraz więcej. One tak pięknie rozweselają, a ilość żółtych odcieni jest ogromna.
Muszę pochwalić Twoją RU, bo rzeczywiście jest co podziwiać ;:138 Swojej wiosną pogroziłam łopatą i chyba trochę się przestraszyła, bo pączków ma znacznie więcej niż w ubiegłym roku. Tylko ten drapakowaty pokrój... :roll:
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Dzięki Ewo, pytałam, bo posadziłam swoje obok siebie w nadziei, że tak ładnie urosną jak u Ciebie, ale jak zaczęłam się zastanawiać, to przyszło mi do głowy, że może Ty posadziłaś tam wiecej krzaczków.

Miss Fine piękna, ostatnio mi się takie podobają ;:183
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”