Jadziu - RU powinna odbić nowymi pędami, aż dziwne, że tego nie robi. A przecież ona nie jest u Ciebie nowa, prawda? Deszczu oczekujemy wszyscy, bo człowiek nie zarobi na wodę! Podobno w tym tygodniu ma być załamanie pogody, więc pewnie zgodnie z tradycją na Boże Ciało będzie padać. Po swoich nowoposadzonych widzę, jak bardzo potrzebują wody.
Ewka - Candelight rośnie w grupie, tworzą ją 4 krzewy. Ponieważ są posadzone na skosie, nie mam jak z dołu zrobić zdjęcia całości, bo przed nimi też rosną inne róże, ale zapewniam, że efekt takiego nasadzenia jest fenomenalny.
Wandziu - dziękuję za ciepłe słowa w imieniu RU, i w tym i w ubiegłym zachwycała obfitością kwitnienia. W ogrodzie jest już bardzo kolorowo. Wczoraj , kiedy wzięłam się za obcinanie przekwitłych kwiatów, zebrały się 2 skrzynki. Staram się wycinać systematycznie te, które są przekwitłe, bo 1. mi się nie podoba bałagan na krzewie, 2. przyspiesza to ich kolejne kwitnienie, 3. jak zrobić w miarę ładne zdjęcie, skoro straszą przekwitnięte kwiaty, no jak? Postaram się wieczorkiem troszkę powrzucać różnych zdjęć, choć jest ich tyle, że nie wiadomo od czego zacząć.
Soniu - grillla nie było, za to ognsko udało się znakomicie. Goście przystanęli właśnie przy Bucavu, a że nie do końca znają odmiany róż, dziwili się, że Bucavu jest różą. W tym roku posadziłam w donicy Lupo, okazało się, że ma bardzo zbliżone kwiaty do Bucavu, tyle że mniejsze. Całkiem fajna różyczka. Czekam na zdjęcia Twojego białego pustaczka NN.
Aniu - zmobilizowałaś mnie do wyjęcia miarki. Jestem ciekawa wymiarów swojej RU. Dziś koleżanka posadziła 3 Ghity i nie byłoby to nic niezwykłego, ale wszystkie 3 krzaczki mają rosnąć w obrębie 1m kw. Obiecałam jej, że zmierzę swoją Ghitę, ale z tego co pamiętam to 1 krzaczek zajmuje min. taką przestrzeń. Będę więc dziś latać z miarą po ogrodku!
Cd. odpowiedzi po powrocie do domu, przerwa się skończyła, lekcję czas zacząć!