Ogród po 30 - stce Część III
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród po 30 - stce Część III
Aniu. Przede wszystkim wspaniałe zdjęcia. Rośliny jak żywe. Cudowne ujęcia. Muszę to zobaczyć na żywo i w jaki sposób poruszasz się wśród takiego zagęszczenia roślin. Jakoś moja wyobraźnia mówi "niemożliwe".
Zazdroszczę deszczu. U nas dziś w nocy padał ale przemokło 2 cm Od podlewania przegrzałem już drugi silnik przy pompie. W piątek nie mieliśmy cały dzień wody. Dopiero wieczorem założyłem nowy silnik.
Jest zimno to już z pewnością deszczu nie będzie.
Zazdroszczę deszczu. U nas dziś w nocy padał ale przemokło 2 cm Od podlewania przegrzałem już drugi silnik przy pompie. W piątek nie mieliśmy cały dzień wody. Dopiero wieczorem założyłem nowy silnik.
Jest zimno to już z pewnością deszczu nie będzie.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
Bardzo dziękuję za wizytę, chociaż na FO
.
Może uda się nam spotkać w przyszłym roku - oby
.
W ogrodzie faktycznie gęsto, ale jak wiesz, mam długie nogi, to jakoś sobie radzę. Dla gości są miękkie ścieżki, wysypane korą. A tak na serio, to jeszcze jest trochę miejsca, bo przecież mam oczko wodne, które po zasypaniu dałoby mi możliwości poszalenia ogrodowo, ale już chyba nie mam aż tyle sił
. Nawet czasem się dziwię, że ono wytrzymało prawie 20 lat, a sama układałam folię i nie było takich mocnych, jak teraz. Pod nim jest czysty, żółty piasek.
Co do deszczu, to sprawa dyskusyjna. Fakt, że padało dużo więcej niż u Was, ale kopałam dołki pod róże i ziemia się przesypuje, bo wilgoć jest tylko do 10 cm
. Dzisiaj siąpi cały czas, ale pod drzewami sucho.
Pozdrawiam Was serdecznie

Może uda się nam spotkać w przyszłym roku - oby

W ogrodzie faktycznie gęsto, ale jak wiesz, mam długie nogi, to jakoś sobie radzę. Dla gości są miękkie ścieżki, wysypane korą. A tak na serio, to jeszcze jest trochę miejsca, bo przecież mam oczko wodne, które po zasypaniu dałoby mi możliwości poszalenia ogrodowo, ale już chyba nie mam aż tyle sił

Co do deszczu, to sprawa dyskusyjna. Fakt, że padało dużo więcej niż u Was, ale kopałam dołki pod róże i ziemia się przesypuje, bo wilgoć jest tylko do 10 cm

Pozdrawiam Was serdecznie

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aniu, zdjęcia w porannej rosie są cudne. Poczułam się trochę jakbym to ja spacerowała z kubasem kawy w świetle budzącego się słoneczka. Mało było takich pięknych poranków tego lata....przynajmniej w moich stronach. Ale jeszcze mam nadzieję, że jesień trochę mi to wynagrodzi.
- bejka1970
- Od: 23 sty 2012, o 18:50
Aniu a czeskie nabytki już posadziłaś
ja spojrzałam na prawą stronę tabelki i ostatkiem rozumu skreśliłam z listy trzy najdroższe,bo i tak sporo wyszło 
-- 3 wrz 2017, o 21:51 --
ja spojrzałam na prawą stronę tabelki i ostatkiem rozumu skreśliłam z listy trzy najdroższe,bo i tak sporo wyszło 

-- 3 wrz 2017, o 21:51 --

Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród I
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy rabatki... to jeszcze nie ogród II
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 91&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, zdjęcia Lady of Shalott w objęciach trawy jest zjawiskowe
Kilka razy przewijałam ekran w górę i w dół i napatrzeć się nie mogę. Wyszło obłędnie!
Jak tam jesienne zamówienie? Kliknęłaś, czy jeszcze dumasz?

Jak tam jesienne zamówienie? Kliknęłaś, czy jeszcze dumasz?

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Witam o ciemnym wilgotnym poranku Aniu
...gdzie to lato?? się pytam ?
Na jesienne szarugi jeszcze czas ale jakoś tak się porobiło...nieciekawie...U Ciebie się troszkę pobudziłam porannie bo kolorów jeszcze letnich u Ciebie nie brakuje!
Od razu się ożywiłam i mam chęć się ruszyć i kawę zaparzyć..

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hmm , masz 150 sztuk host ??Dobrze zrozumiałą ??? 

- Pulpa222
PEPSI - Gosiu, ,miło to czytać w pochmurny dzisiejszy dzień. Słońca u nas było sporo, czasem aż za dużo, rozumiem więc dobrze, że Ci go brakuje
. Myślę, że jeszcze będzie ciepło, czego Tobie i nam wszystkim życzę
.
bejka1970 - tak, posadziłam, ale się zastanawiam, jaką straż przy nich postawić
. Ja niestety nie spojrzałam na prawą stronę tabeli, bo zapomniałam, że mój komputer ma rozszerzony ekran,poza monitor. Cóż, jak wiadomo, gapowe się płaci
.
Mam tylko nadzieję, że wszystkie irysy przeżyją. Wykopałam przecież dla nich trzmielinę
.
dorotka350 - Dorota, nie kliknęłam, jeszcze myślę, ale to zaraz zrobię, co by mnie nie kusiło dalej
. A tak przy okazji, to znalazła się Lady Emma Hamilton, która rośnie obok tej żółtej, de facto Hansestadt Rostock , a wszystko przedzielone kępą liliowca. Mówią, że ślepy w karty nie gra, ale chyba jednak gra... .

Ma jeszcze kilka pąków, zobaczymy, co z pogodą będzie
.
marpa - Maryna, ta pogoda działa na mnie bardzo depresyjnie, więc szukam kolorowych zdjęć, ale laptop zdechł całkiem i 'się' robi (albo się zrobi albo i nie, bo ma swoje lata) i mam kłopoty ze wstawianiem zdjęć. Te zgrałam do komputera stacjonarnego, ale tu nie ma programu zmniejszającego. Coż, poczekam, może nie będzie czarnego scenariusza
.
anabuko1 - Aniu, ja mam 150 odmian, a roślin ciut więcej nawet
. Wiem, że ich nie widać, ale duże, to tylko te, które ostatnio pokazałam. Reszta to średnie i małe, a nawet malutkie
.

Angela

bejka1970 - tak, posadziłam, ale się zastanawiam, jaką straż przy nich postawić

Mam tylko nadzieję, że wszystkie irysy przeżyją. Wykopałam przecież dla nich trzmielinę

dorotka350 - Dorota, nie kliknęłam, jeszcze myślę, ale to zaraz zrobię, co by mnie nie kusiło dalej

Ma jeszcze kilka pąków, zobaczymy, co z pogodą będzie

marpa - Maryna, ta pogoda działa na mnie bardzo depresyjnie, więc szukam kolorowych zdjęć, ale laptop zdechł całkiem i 'się' robi (albo się zrobi albo i nie, bo ma swoje lata) i mam kłopoty ze wstawianiem zdjęć. Te zgrałam do komputera stacjonarnego, ale tu nie ma programu zmniejszającego. Coż, poczekam, może nie będzie czarnego scenariusza

anabuko1 - Aniu, ja mam 150 odmian, a roślin ciut więcej nawet

Angela

Pozdrawiam Ania
- anabuko1
150 host. To podziwiam. Spora kolekcja! !
Ostatni widoczek piękny. Moje klimaty;)
Ostatni widoczek piękny. Moje klimaty;)
-
- Od: 30 kwie 2008, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, ta ostatnia fotka to jak z jakiejś książki o ogrodach
świetna jest!
Host masz ogrom, u mnie też trochę jest, ale na pewno nie w takiej ilości. Zresztą trzeba je znów porozsadzać, bo szybciutko się zagęszczają i jest im za ciasno. Miejsce już mam, bo będę obsadzać nowy teren za domem od strony sąsiada, gdzie przez wszystkie lata był taki zapomniany grajdołek, ale postanowiłam to w końcu zmienić. Tylko problem z ziemią jest, trochę nawieźliśmy, ale to wszystko mało...

Host masz ogrom, u mnie też trochę jest, ale na pewno nie w takiej ilości. Zresztą trzeba je znów porozsadzać, bo szybciutko się zagęszczają i jest im za ciasno. Miejsce już mam, bo będę obsadzać nowy teren za domem od strony sąsiada, gdzie przez wszystkie lata był taki zapomniany grajdołek, ale postanowiłam to w końcu zmienić. Tylko problem z ziemią jest, trochę nawieźliśmy, ale to wszystko mało...
- Pulpa222
anabuko1 - Aniu, nie można nazwać moich host kolekcją, bo nie pamiętam już nazw wielu z nich, a etykiet gdzieś zniknęły
. W sumie tylko jedna hosta została pożarta do nerwów, ale moja najładniejsza - jak dla mnie.
To ta:
Neptune

Już ją przesadziłam w bardziej eksponowane miejsce i pod moim okiem
.
kropelka - Mariolu, to zdjęcie z deszczowej soboty - moja 'pokazowa' rabatka z oliwnikiem, który wiosną muszę 'podkasać' od dołu, bo zahaczam głową
. Takich kompaktowych rabatek jest kilka, bo lokuję je między drzewami.
Ja nie rozsadzam host, bo nie ma gdzie. Poza tym one u mnie zbyt mocno nie rosną, bo jest generalnie sucho, a ja ich nie podlewam. Gdyby jednak ktoś ich potrzebował, to musiałby sam wykopać, oddzielić i z powrotem posadzić. Innej wersji nie ma
.
Zazdroszczę wyzwania - obsadzanie nowego miejsca
.
Boscobel

Hosta plantaginea - ona na serio cudnie pachnie

Moje dziadki

Zdjęcia tylko 'zdjęte' z aparatu, a że duże, to tylko kilka. Laptop jeszcze nie działa
.

To ta:

Neptune

Już ją przesadziłam w bardziej eksponowane miejsce i pod moim okiem

kropelka - Mariolu, to zdjęcie z deszczowej soboty - moja 'pokazowa' rabatka z oliwnikiem, który wiosną muszę 'podkasać' od dołu, bo zahaczam głową

Ja nie rozsadzam host, bo nie ma gdzie. Poza tym one u mnie zbyt mocno nie rosną, bo jest generalnie sucho, a ja ich nie podlewam. Gdyby jednak ktoś ich potrzebował, to musiałby sam wykopać, oddzielić i z powrotem posadzić. Innej wersji nie ma

Zazdroszczę wyzwania - obsadzanie nowego miejsca

Boscobel

Hosta plantaginea - ona na serio cudnie pachnie

Moje dziadki

Zdjęcia tylko 'zdjęte' z aparatu, a że duże, to tylko kilka. Laptop jeszcze nie działa

Pozdrawiam Ania
- dorotka350
- -Moderator Forum-.
- Od: 26 maja 2014, o 20:18
Aniu, szukajcie a znajdziecieA tak przy okazji, to znalazła się Lady Emma Hamilton, która rośnie obok tej żółtej, de facto Hansestadt Rostock , a wszystko przedzielone kępą liliowca.

Mam nadzieję, że laptopa uda się naprawić i będziesz mogła swobodnie z niego korzystać. A na stacjonarnym kompie nie masz Painta? To dobry i prosty program do zmniejszania zdjęć

- Pulpa222
Dorota, ciekawe, bo róż znowu tak dużo nie mam, ważne, że jest i w ten sposób wszystkie już nazwane i wiem, która jest która
.
Myślałam o wgraniu do tego komputera swojego programu, ale na myśleniu się skończyło, niestety
. Postaram się to naprawić, bo bez niego jak bez ręki.
Od rana leje, nic się nie da w ogrodzie robić.

Myślałam o wgraniu do tego komputera swojego programu, ale na myśleniu się skończyło, niestety

Od rana leje, nic się nie da w ogrodzie robić.

Pozdrawiam Ania
- anabuko1
Co to za dziadki? Po clemkach ?
A tą hoste i ha mam .fakt cudnie pachnie. Zawsze mówiłam, że mogę mieć takie perfumy. A kilka kwiatów w domu cudnie wypelnia swoim zapachem całe pomieszczenie; )
A tą hoste i ha mam .fakt cudnie pachnie. Zawsze mówiłam, że mogę mieć takie perfumy. A kilka kwiatów w domu cudnie wypelnia swoim zapachem całe pomieszczenie; )
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Aniu,
moje hosty również nie wyglądają najlepiej.
Niektóre stanowią wręcz obraz nędzy i rozpaczy.
Jednak o tej porze roku nie jest to już niczym dziwnym.
Jeszcze miesiąc i po hostach zostaną jedynie resztki liści.
Obejrzałam hostę Neptune na zdjęciach z Netu i musze stwierdzić, że rzeczywiście jest bardzo urodziwa
moje hosty również nie wyglądają najlepiej.
Niektóre stanowią wręcz obraz nędzy i rozpaczy.
Jednak o tej porze roku nie jest to już niczym dziwnym.
Jeszcze miesiąc i po hostach zostaną jedynie resztki liści.
Obejrzałam hostę Neptune na zdjęciach z Netu i musze stwierdzić, że rzeczywiście jest bardzo urodziwa