Storczykowa kraina Soni :)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj Soniu,tak to czasami bywa,że jak nastawiamy się na wielkie zakupy to wychodzą z tego nici, ja tak miałam jadąc na giełdę kwiatową ,byłam przygotowana ,że nawet sobie kupię kilka sztuk , a nie kupiłam nic,po drodze wstąpiłam do OBI ,żeby coś kupić na otarcie łez ,ale i tam były już bardzo nieświeże,więc też nie kupiłam.
Pozdrawiam będzie jeszcze wiele okazji ,że będziesz mogła kupić wymarzone cudeńka.
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 mar 2008, o 11:44

Post »

Ja już nawet nie zaglądam do kwiaciarni. Mało, jak przechodzę obok, to odwracam głowę.
Czerwiec, to da mnie zawsze kosztowny miesiąc ze względu na ilość imienin, w tym własne, terminy płatności ubezpieczeń za samochody, to jeszcze za tydzień mam wesele. To po pierwsze, a po drugie, czekam na kwiaty moich dwóch niespodzianek. Nie chciała bym kupić takiego, jak już mam.
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08

Post »

Soniu, szkoda że nie udało Ci się nic kupić :( ale za to "pocieszka" niezwykłej urody ;:183
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Soniu - też byłam ciekawa jakie cudo przywiozłaś z wystawy :)
Doskonale Cię rozumiem z tą decyzją. Ja w Sosnowcu miałam problem z wyborem, ale z innych przyczyn :roll:
Wybór był ZA DUŻY :lol: :lol: :lol: ! To STRASZNE uczucie, gdy podoba się tyle, że trudno wybrać...;:219
Ten, który kupiłaś poza wystawą jest b. ciekawy - niby popularny kolor, ale przez te żyłeczki taki inny. I ważne,
że zdrowy ! Soniu, jesienią pewnie coś kupisz ze swoich wymarzonych na kolejnej wystawie, a tymczasem
pewnie jakiś Ci wyzdrowieje z Twojego szpitalika dla storczyków i też będzie radość. Może nawet większa :)

Pozdrawiam, Joanna :wink:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Art pisze:Soniu - też byłam ciekawa jakie cudo przywiozłaś z wystawy :)
Doskonale Cię rozumiem z tą decyzją. Ja w Sosnowcu miałam problem z wyborem, ale z innych przyczyn :roll:
Wybór był ZA DUŻY :lol: :lol: :lol: ! To STRASZNE uczucie, gdy podoba się tyle, że trudno wybrać...;:219
Ten, który kupiłaś poza wystawą jest b. ciekawy - niby popularny kolor, ale przez te żyłeczki taki inny. I ważne,
że zdrowy ! Soniu, jesienią pewnie coś kupisz ze swoich wymarzonych na kolejnej wystawie, a tymczasem
pewnie jakiś Ci wyzdrowieje z Twojego szpitalika dla storczyków i też będzie radość. Może nawet większa :)

Pozdrawiam, Joanna :wink:
to byłaś w tym roku na wystawie w Sosnowcu? ja też byłam i tym razem wybór był duży (czego nie można było powiedzieć o paru poprzednich wystawach).

a ten różowy Phal. prześliczny :)
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p
Od: 21 maja 2007, o 00:50

Post »

renata75 ja też z giełdy kwiatowej wróciłam zawiedziona, bo ceny ani przystępne, a wybór jedynie w falenopsisach, których pod dostatkiem w naszych marketach ;:225
Wanda cieszę się, że ja jedna nie potrafię dotrzymać danego sobie słowa - zakaz kupowania falenopsisów ;:191 bo właśnie na Twoim wątku znalazłam dwa nowe nabytki ;:183
Jeanne dziś to mam udany dzień, bo kupiłam wymarzoną tacca - toz akupy z LM, a pojechałam po Vandę, bo zawsze były, a dziś niestety nie ;:145 plus dwa falenopsisy - jeden z przeceny w idealnym stanie, a drugi z listy chciejstw - żółty z różową warżką :tan oraz jedną rozetkę paphiopedilum przecenione z 39,99 na 4,99 ;:183 za paphiopedilum proszę trzymać kciuki, jest w dobrym stanie - korzenie i liście, wiem bo juź przesadziłam do nowego podłoża ;:225
Art bardzo ciekawa jestem Twojego jutrzejszego pobytu na wystawie ;:183

Tacca - już prezentowałam na wątku założonym przez Jovankę
Obrazek

phalaenopsis z OBI z przeceny z 29,99 na 14,99
Obrazek
Obrazek

z listy "chciejstw" z LM po 25,29
Obrazek
Obrazek

oraz przecenione paphiopedilum
Obrazek

Teraz mam 100% szlaban na falenopsisy ;:198 jedynie paphiopedilum będę mogła kupić i wymarzone storczyki Vanda lub Ascocenda
a u moich podopiecznych to 4 falenopsisy przedłużyły kwitnienie na starych pędach :heja a piąty wypuszcza albo pęd albo korzeń powietrzny albo keiki ;:173 rośnie wolno i jest trudne do identyfikacji, jeden z OIOM-u powolutko, ale wypuszcza nowy listek, a drugi ma kilka malutkich korzonków :tan wszystkim moim storczykom lato służy

pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
renata75
1000p
1000p
Od: 5 kwie 2008, o 16:10

Post »

Soniu jestem pełna podziwu dla nowych nabytków,szalejesz dziewczyno ostro,ale warto było się skusić ,są piękne .Za paphiopedilum trzymam kciuki,będę czekać az pokaże co w sobie ukrywa.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
madzik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 gru 2007, o 09:12

Post »

Soniu - niezłe łowy :) Niech się dobrze chowają a Paphiopedilum szybko ujawnia tożsamość ;)
Pozdrawiam
Magda
LINKI
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

śliczne te Phalaenopsisy :) a Vandy może jeszcze spotkasz... jaki kolor byś chciala mieć? ja marzę o niebieskiej, ale ta Vanda nie chce do mnie trafić. mam za to różową... jej łodyżka rośnie strasznie szybko... zakwitnie miesiąc przed czasem, co wcale mnie nie cieszy, bo będzie kwitła akurat wtedy, gdy będę na wakacjach i się nią nie nacieszę :(((((
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cudeńka! Cudeńka! Cudeńka! Ten cieniowany różowy wspaniały. A tacca mnie normalnie powala. Kiedy ja się takiej doczekam? Ale za to mam dwie!!!! Hi, hi!
I jak tu można nawet sobie samej słowa dotrzymać, jak sie człowiek natknie przypadkiem na takie cuda?
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

madzik paphiopedilum tak mniej więcej wiem jakie będzie, bo jak bywałam w OBI to było takie zielone i jedno z czerwonawe ;:225 może doczekamy się co też mam za cudeńko ;:183
Wanda trudno dotrzymać danego sobie słowa ;:171 ale zawsze mam usprawiedliwienie, że nie palę i nie piję to jakiś nałóg mogę mieć ;:198 a ten jest pozytywnie zakręcony ;:204
a moja tacca ma cztery małe odrosty ;:183
Duśka w sklepie widziałam chyba ascocendę różową i niebieską, obie były piękne, ale marzy mi się najbardziej biała ;:173 potem różowa ...
a ja trzymam kciuki by Twoja roślinka przyhamowała tempo wzrostu łodyżki kwiatowej, co jak najdłużej będziesz mogła cieszyć się widokiem tych cudownych kwiatów ;:215 a komu zostawiasz pod opieką swoje kwiaty :?:

a ja jestem niezdara i oderwałam ogromnego pączka kwiatowego od paphiopedilum seryjnie kwitnącego ;:155 ale za to zauważyłam kolejne "cosik" wychodzące falenopsisa i stawiam na pęd kwiatowy :tan i nauczyłam się nie molestować codziennie moich odpoczywających storczyków
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

sonia pisze:madzik paphiopedilum tak mniej więcej wiem jakie będzie, bo jak bywałam w OBI to było takie zielone i jedno z czerwonawe ;:225 może doczekamy się co też mam za cudeńko ;:183
Wanda trudno dotrzymać danego sobie słowa ;:171 ale zawsze mam usprawiedliwienie, że nie palę i nie piję to jakiś nałóg mogę mieć ;:198 a ten jest pozytywnie zakręcony ;:204
a moja tacca ma cztery małe odrosty ;:183
Duśka w sklepie widziałam chyba ascocendę różową i niebieską, obie były piękne, ale marzy mi się najbardziej biała ;:173 potem różowa ...
a ja trzymam kciuki by Twoja roślinka przyhamowała tempo wzrostu łodyżki kwiatowej, co jak najdłużej będziesz mogła cieszyć się widokiem tych cudownych kwiatów ;:215 a komu zostawiasz pod opieką swoje kwiaty :?:

a ja jestem niezdara i oderwałam ogromnego pączka kwiatowego od paphiopedilum seryjnie kwitnącego ;:155 ale za to zauważyłam kolejne "cosik" wychodzące falenopsisa i stawiam na pęd kwiatowy :tan i nauczyłam się nie molestować codziennie moich odpoczywających storczyków
niestety storczyki zostają w domu. mam nadzieje, że babcia nie będzie nic z nimi robić (może zamknę pokój na klucz...). a białej Vandy/Ascocendy nie widziałam nigdy na żywo, ale biała jest chyba Ascda. tubtim velvet, bo kiedyś fotkę takiej w necie widziałam. ale ja wolę Vandy. takie Ascocendy jak widziałam niezbyt mi się podobały, miały niewyraźną kratkę, niemrawe kwiaty... mam Vandę różową, ale jest o wiele ładniejsza od tych różowych Ascocend z bardzo niewyraźną, niemrawą kratką. Moja rózowa Vanda to chyba Vanda pink magic. ma super kratkę. marzy mi się taka, tylko niebieska... ta różowa była kupiona, bo nie było niebieskiej, a jakąś chciałam mieć.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

na nazwach to się nie znam, a w rzeczywistości to nie wiem co widziałam, bo nazwy na tym storczyku nie było, kolory były bardzo intensywne, kwiaty bardzo duże i te cudowne korzenie ;:183 a z tych białych to tylko fotki w galeriach widziałam, więc nie wiem jak wyglądają na żywo
a babcię poproś o szczególne traktowanie roślin, daj babci wskazówki i zapewne dobrze sie nimi zaopiekuje, bo zdaje mi się, że wyjeżdżasz aż na miesiąc i to jak na lato troszkę za długo bez podlewania ;:173
Awatar użytkownika
Wanda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Soniu, ty naderwłaś na sabotku, a ja pierdoła gęsia pęd kwiatowy falka. Chciałam zamocować żeby szedł przy paliczku do góry. Jakoś rośnie na razie.
Awatar użytkownika
sonia
1000p
1000p

Post »

Wanda znam tę rozpacz z powodu złamanego pędu u falenopsisa ;:161 i tak samo jak Ty, ja chciałam zamocować do palika. Teraz rosną chyba dwa nowe pędy u dwóch różnych falenopsisów, piszę chyba, bo pewności nie mam ;:185 a w tym sabotku to juź mój drugi oderwany pąk
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”