Formowanie drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
gladkib
200p
200p
Od: 17 lis 2013, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Formowanie drzew owocowych

Post »

Floresita Co do czereśni to często chorują na guzowatość korzeni, potrafią to złapać w samej szkółce. Guzy ograniczają przewodzenie składników pokarmowych przez co drzewo nie rośnie. Drugim powodem może być niedobór składników odżywczych spowodowany suszą, Moje młode czereśnie nic nie urosły w tamtym sezonie, kilka całkiem uschło, a reszta dopiero teraz daje oznaki życia :D
Darkat
200p
200p
Od: 21 lip 2012, o 12:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mirabela pisze:Zwracam się do znawców cięcia młodego drzewka moreli. W zeszłym roku owocowała - 8 morelek, bardzo smacznych. Na załączonym zdj. widać jak obcięłam gałęzie, aby zaczęły wyrastać boczne. Nie wiem do końca czy takie cięcie jest właściwe?
Nie wiem czy w twoim przypadku te boczne są ci potrzebne. W twoim "formowaniu" wszystkie podstawowe gałęzie idą do góry. Chyba już bym zostawił ją w spokoju. Tym bardziej że zaczęła owocować.
Ja z kolei źle formuję swoją morelę. Ostatni raz przyciąłem wczoraj przewodnik celem wyprowadzenie jakiegoś górnego piętra ( w tamtym roku zrobiłem to w okresie letnim co było błędem, a ponadto drzewko i tak płakało )
Druga morela jakoś uformowała mi się lepiej i już jej nie ruszam.
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

A czy tą wiśnię trzeba aż tak radykalnie ciąć?? A co by było gdyby boczne gałązki skrócić tylko o 1/3??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jestem zupełnym nowicjuszem jeśli chodzi o uprawę drzew owocowych. Właśnie w tym roku posadziłam trzy drzewka. Proszę, poradźcie jak mam je przyciąć aby je zacząć właściwie formować. Nie chcę aby drzewka rosły wysoko i szeroko, szczególnie czereśnia (no ale na giseli to będzie raczej słabo rosła..?) i wiśnia (tu niestety nie jestem pewna podkładki). Jabłoń może mieć bardziej naturalną - rozłożystą - koronę.

Czy powinnam odginać pod większym kątem gałęzie czereśni (jak urosną...) i wiśni? Czy jabłoń ma przyrosty pod dobrym kątem czy też trzeba je nadal odginać?

JABŁOŃ ZŁOTA RENETA
Na podkładce półkarłowej (chyba M22 jak dobrze pamiętam), drzewko zakupione z już skróconym przewodnikiem. Dwie fotografie tego samego drzewka aby lepiej było widać dotychczasowe przyrosty.
Obrazek Obrazek

CZEREŚNIA BURLAT
Na podkładce karłowej gisela. Też miała skrócony przewodnik.
Obrazek

WIŚNIA DEBRECENI BOTERMO
Nie jestem pewna podkładki, chyba antypka. I znów ze skróconym przewodnikiem.
Obrazek
Pozdrawiam
Agneska
agucha1306
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2011, o 10:51

Post »

Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc. Na swojej działce posiadam 4 stare jabłonki (papierówkę i 3 chyba antonówki?). Musze je przyciąć i kompletnie nie mam pojęcia, jak to uczynić. Wszystkie drzewa obficie owocują - co jest pocieszające. Papierówkę podcinałam ze 4 lata temu bardzo mocno (zostały tylko główne konary :) ). Coroczne próby męża, nie wiem czy są fachowe, raczej wyglądają na głaskanie :wink: . Wklejam fotki i jeszcze raz proszę o pomoc.

http://www.fotosik.pl/u/agucha1306/album/2316787
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Jabłoń: dolne gałązki przytnij na 15-20 cm (in wyżej tym krótsze).
Czereśnia: podwiąż górną boczną gałązkę do pionu, delikatnie żeby nie złamać.
Wiśnia: skróć boczne pędy do ok 10-15 cm.
Przy skracaniu zwróć uwagę żeby pierwszy pąk który zostanie na drzewku był skierowany na zewnątrz (na dole ew. z boku gałązki) a nie do środka (na górze gałązki).

edit: to jest do Agneski
Pozdrawiam,

J
Awatar użytkownika
Agneska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2015, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Leff, dzięki. Z tą górną gałązką do pionu to po to aby przejęła funkcję przewodnika?
Pozdrawiam
Agneska
agucha1306
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 15 mar 2011, o 10:51

Post »

... i jeszcze moje drzewka szczepione (chyba jeszcze) niskopienne, które wszystkie pierwszy raz owocowały w ubiegłym roku. Rosną u mnie ok. 6 lat i również wymagają uformowania i podcięcia. Bardzo proszę o pomoc, jak mam to zrobić, ponieważ kompletnie nie mam pojęcia :)

http://www.fotosik.pl/u/agucha1306/album/2316790
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

Agneska pisze:Leff, dzięki. Z tą górną gałązką do pionu to po to aby przejęła funkcję przewodnika?

Tak, możesz przywiązać do tego kikuta po odciętym wierzchołku a latem wybierzesz albo z podwiązanego pędu albo z kikuta coś na nowy przewodnik.
Pozdrawiam,

J
elusial
50p
50p
Od: 30 kwie 2012, o 08:47

Post »

Wiosna pełną gębą. Czas chyba obciąć czereśnie?
To już trzecie wiosenne cięcie, które zamierzam zrobić wg wytycznych z forum. Poniżej moje dwa drzewka. Pierwsza Rivan, druga Burlat. Co uciąć?
Chyba znowu będę musiała je sporo przerzedzić?
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09

Post »

Jesteś pewna, że chcesz stosować wiosenne cięcie w przypadku czereśni? To już nie formowanie, bo drzewa wyglądają na owocujące. Przemyśl sprawę. Ja bym przerzucił się już na cięcie letnie. Tym bardziej, że pewnie chciałabyś utrzymywać korony w niewielkich rozmiarach.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
elusial
50p
50p
Od: 30 kwie 2012, o 08:47

Post »

One jeszcze nie owocowały tzn. w zeszłym roku miały po 2 owocki, które się zmumifikowały. Czyli uważasz żeby już ich nie formować na wiosnę, nie ciąć w ogóle? Co oznacza letnie cięcie? Lipiec, sierpień? Wtedy usunąć nadmiar gałęzi wyrastających z pnia bo chyba jest ich trochę za gęsto?
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cięcie czereśni standardowo najlepiej jest wykonywać po owocowaniu. Twoje drzewka powinny już normalnie owocować, więc etap formowania jest wg mnie zakończony. Teraz proponuję przejść już do cięcia letniego - najlepiej jest je wykonywać do końca lipca. I tak jak piszesz, polega na wycinaniu zbędnych gałęzi plus ewentualnego obniżania, jeśli uznasz, że wyrosły za wysoko. Suma summarum więc ja proponuję ciąć pestkowe wiosną, tylko w okresie formowania (do czasu wejścia w owocowanie). Nie ma sensu narażać dorosłych drzew. A mumie to oznaka moniliozy.
Pozdrawiam. Ernest
Ewao4
500p
500p
Od: 2 mar 2014, o 13:51

Post »

Czy czereśnie na podkładce gisela w o ogóle się podcina w pierwszych latach??Ja rok temu wiosną kupiłam czereśnię vega i burlat przez internet.Miały dziwny pokrój.Burlat w kształcie litery v od samego dołu a vega
Obrazek
z tyłu jeden tylko przewodnik przy paliku burlat,ponieważ doradzono mi abym z kształtu litery v jedną część ucięła a drugą prowadziła pionowo.Dzwoniłam do tego sklepu i powiedzieli,że nic przez kilka lat się nie tnie.Ale też nic nie urosły.Szczególnie burlat składa się dalej z jednego pędu.Chociaż na obu są pąki..Jak myślicie,może na czereśni burlat ciachnąć czubek aby zaczął wydawać boczne gałązki??
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Ci powiedzieli, bo nie chciało im się tłumaczyć, co trzeba uciąć. Możesz skrócić przewodnik to pobudzisz do wydania bocznych. Z tego podwójnego rozgałęzienia także zrezygnuj. Wyprowadź na jeden przewodnik, a potem go rozgałęziaj. Radzę nawieźć azotem.
Pozdrawiam. Ernest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”