Czy wysiewacie już nasionka warzyw?Zdjęcia siewek i rozsad. Cz. 1
Re: Czy wysiewacie już nasionka warzyw? Cz. 9
Słuchajcie. Powiedzcie czy komuś zdarzyło się kiedyś posiać na grządce głębiej niż zalecają na opakowaniu> Wyrośnie mi coś czy raczej marne szanse?? 

Jak może być jeszcze lepiej??? 

- Ginka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 wrz 2014, o 16:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jasne że wyrośnie, mało kto klęczy i odmierza linijką głębokość siewu.
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
oh, to dobrze, bo najpierw posiałam, a potem zaczęłam dumać, że chyba ten rowek za głęboki jednak

Jak może być jeszcze lepiej??? 

Warto przestrzegać zalecanej głębokości siewu. Zbyt głęboki siew skutkuje na ogół późniejszymi wschodami, zbyt płytki grozi np. wydziobaniem przez ptaki.
Pozdrawiam
- Ginka
Trochę się opóźnią ale będą, więc nic straconego.
Ja jak ustaliłam metodę wysiewu, tak się pobawiłam na grządkach, wywnioskowałam że za gęsto zostawiam korzeniowe (w sumie wszystkie warzywa
), także metoda na ten rok posiałam marchewkę/pietruszkę grupkami w odstępach zalecanych na opakowaniu tzn 5cm, jak wykiełkują i podrosną powyrywam najsłabsze i zostawię pojedyncze sztuki (zawsze było mi szkoda przerywać
), także liczę na mniej ale większych i prostych potworów, natomiast kalarepa poszła po dwa nasionka co 10cm, sałata co 15cm.
Ja jak ustaliłam metodę wysiewu, tak się pobawiłam na grządkach, wywnioskowałam że za gęsto zostawiam korzeniowe (w sumie wszystkie warzywa

- camellia
- Od: 21 mar 2010, o 16:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wczoraj wysiałam pietruszkę, a dziś marchew 'Pierwszy Zbiór', sałatę 'Bona', sałatę 'Bona', koper oraz eksperymentalnie kalarepę 'Wiedeńska Biała' i dwie odmiany cebuli.
- justa_be
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
U mnie wczoraj wysiana pietruszka i wyznaczone kwatery pod pomidory
wejdzie mi max 40szt a mam coś około 80.. 

Pozdrawiam ;)
- zara
- 500p
- Od: 6 maja 2015, o 12:06
Od wczoraj wysiana jest już u mnie: sałata, kalarepa i brokuł.
Pietruszka na korzeń poleci dziś do kuwety razem z sąsiadką rzodkiewką i koprem.
A po świętach reszta planowanego warzywniaka.
Pietruszka na korzeń poleci dziś do kuwety razem z sąsiadką rzodkiewką i koprem.

A po świętach reszta planowanego warzywniaka.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Czy jak wysieję pomidory i paprykę w poniedziałek, to nie będzie za późno? Po przeczytaniu prawie wszystkiego z zakresu uprawy idę w kierunku rozsady 6-8 tygodniowej z przeznaczeniem do gruntu. W ubiegłym roku posiałem w lutym i jakoś miałem pod górkę. Spróbuję też Nano-gro na połowie sadzonek, żeby porównać wyniki.
Pozdrawiam Rafal
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
Nie wiem, jaki jest klimat w Connecticut, ale w polskich warunkach nie jest za późno na siew pomidorów. Co do papryki, to nie wiem, bo zawsze uprawiałam z kupnej rozsady. Jeśli klimat masz podobny do naszego, to pomidory siej śmiało.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea
- Ginka
Jestem przerażona szybkością kiełkowania wysianych warzyw, por się dzisiaj pokazał (4 dni od wysiania, może to z powodu zagrzania pojemniczka na gorącym kaloryferze pierwszego dnia, nasiona mam z zeszłego roku), kalarepa również, reszta napęczniała puszcza kiełki, sałata się troszkę ociąga z powodu przykrycia ziemią.
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
Beatko, klimat jest trochę podobny. Zasadniczo jest bardziej ciepło i wilgotno . Jeżeli przychodzi front z gorącym wilgotnym powietrzem, to wygląda to tak, jakby człowiek siedział w saunie. Odbija się to niestety na zawiązywaniu gron . Tak było w ubiegłym roku. W tym okresie żadne grono nie zawiązało. Trzeba dodać, że ubiegły rok był rekordowo suchy i gorący. Aż się boję, co będzie w tym roku. Prawie w ogóle zimy nie było.
Pozdrawiam Rafal
-
- 50p
- Od: 29 gru 2014, o 16:29
Ja posiałem pomidory w poprzednim roku pod koniec maja do gruntu i było co jeść. Tylko bawole serce nie dało rady.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rafał, w takie gorące i wilgotne dni czekam do późnego wieczora, gdy temp. spadnie do 30 st C, już się ciemno robi i potrząsam mocno krzaczkami. Udaje się parę sztuk zapylić, najgorzej w takiej temp. wiąże K-37, Aussie i Coustrolee - praktycznie wcale nie wiązały. Najlepiej wiązały Kumato, wprawdzie nie całe grona ale większość - im temperatura ani wilgotność u mnie za bardzo nie przeszkadzały. Moje pomidory zaczynają wypuszczać dopiero zaczątki liści właściwych. 

Pozdrawiam! Gienia.
-
- 500p
- Od: 17 kwie 2015, o 20:04
To zupełnie tak jak u naslucioperca pisze:Trzeba dodać, że ubiegły rok był rekordowo suchy i gorący. Aż się boję, co będzie w tym roku. Prawie w ogóle zimy nie było.

Natomiast co do papryki, to jak posiejesz kilka sztuk, to niewiele stracisz w razie niepowodzenia, a dowiesz się empirycznie, czy to dobry termin.
Pozdrawiam
Bea
Pozdrawiam
Bea
Bea