Familokowego ciąg dalszy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Familokowego ciąg dalszy

Post »

Witaj Jadziu ;:196
Piękne duże krzaki róż i już kwitną ;:138 ;:138 ;:138 cudne , a na dole pod różami to co tak ładnie kwitnie ?? jakieś dzwonki ??
Piwonia i lewizja też przepiękne ;:215
Miłego i ciepłego tygodnia życzę ;:168
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

JAKUCH pisze:Mam nadzieję ,ze wszystko dobrze podpisałeś
Nie tylko podpisałem, ale i poczytałem w necie, co i jak - teraz już mam pełną (prawie) wiedzę :wink:
JAKUCH pisze:Dla kogo są jeszcze te Kulniki, bo jednego już sobie posadziłam w to miejsce gdzie miał rosnąć mój . Jeden dla Tośki , a drugi ?Czy one mają jakieś specjalne wymagania?
Tośki nie było - wszystkie zostawiłem dla Ciebie, ale jak już się wsypałaś ... musisz się podzielić :;230
U nas rośnie na skalniaku, wciśnięty między betonowe płytki (ponoć lubi wapień) no i na słońcu (sprawdziłem - musi być na słońcu by ładnie zakwitł) nie lubi też nadmiaru wody - u nas mu nie grozi, bo na skarpie rośnie, między płytkami.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ANDRZEJU nie mogę wszystkiego zagarnąć to nie wypada .No to muszę zaś takie miejsce poszukać gdzie nie grozi mu zalanie ;:224 ;:180
TERENIU to veronica Mrs. Holt i floksik tylko zapomniałam podpisać .Blue Mirror dopiero zaczyna kwitnienie a mam jeszcze dwa inne przetaczniki które dopiero zakwitną
MARYSIU to też przetacznik Blue Mirror niestety zbiera sie już chyba z tydzień i nie umie porządnie wystartować.ma śliczne niebieskie kwiatki. Nie wiem czy można go zaliczyć do wroga .Mnie on nie przeszkadza,a jak tam sobie uskubnie trochę kwiatka to mi nie ubędzie :wink:
GRAŻYNKO czy ja wiem czy to szkodnik .Jeden nie robi specjalnie szkody chyba ,ze wpadłaby cała banda tak jak Ogrodnice ;:224 https://swiatmakrodotcom.wordpress.com/ ... nad-wisly/.No cóż jak mam róże na sterydach to szaleją :;230 Muszę je mocno podciąć po kwitnieniu

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Orliki śliczne ;:108
Tylko patrzeć, jak róże rozkwitną i oczarują twój ogród i nasze oczy ;:173
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, ale pięknie Ci kwitnie lewizja... ;:167 A u mnie chyba w tym roku nici z jej kwitnienia. Walczę z nimi już od kilku lat, bo są takie cudowne, ale chyba jednak nie mam do nich szczęścia.

I zauważyłam, że masz krzak Fresji, jaki duża ona u ciebie jest? Bo mam ją w planie... i mając w głowie, że ona małym - kompaktowym krzaczkiem będzie, a patrząc na Twoich zdjęciach, to raczej duże krzaczysko... ;:oj
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16

Post »

Jadziu, piękny ten orlik pełny ;:108
Mój pierwszy w podobnym kolorze wykiełkował. Ciekawe czy zakwitnie w tym roku ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jadziu przesadziłam wiosną Fresię i chyba padła po tylu latach nieokrywania i 3 przesadzaniach ;:223 Trochę mi żal że odeszła ;:145
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MARYSIU moja Fresja rośnie już 10 lat w jednym miejscu chociaż 2 lata temu myślałam ,że już po niej bo musiałam ją nisko przyciąć .Jednak się zregenerowała .Trzeba dać jej szansę, bo i pogoda nijaka .jednak lepsze jest przesadzanie w końcu października lub w listopadzie .Ja w grudniu przesunęłam Rhapsody trochę do przodu i ona nawet się nie zorientowała, bo cudnie się zaaklimatyzowała na nowym miejscu .Ubiegłej wiosny przesadzałam Artemisa i bardzo to odchorował
AGUSIU takich pełnych orlików mam mnóstwo tylko te drugie są ciut jaśniejsze. To raczej siewki z tego orlika Black Barlow.Możliwe ,ze zakwitnie ja nigdy nie wysiewałam orlików .Teraz po kwitnieniu zetnę je wszystkie do ziemi ,zeby mieć trochę światła dla pomidorów
BASIU miło Cię gościć jeśli chodzi o Fresję to ona tak dorasta do 120 cm chociaż moja w tym sezonie jest dużo wyższa ,gdyż słabo ja przycięłam wiosną .Lubię wielkie krzaczory to aż serce mi się śmieje .Ta Lewisja jest wyjątkowo śliczna a mam ją już 3 roku i co roku ma więcej kwiatów.Teraz dorastają jej boczne rozety ;:167 a na zimę okrywam ją szybą ,żeby śnieg na nią nie sypał. Ma tylko tyle wody ile deszczu spadnie, a tak w zasadzie jej nie podlewam no chyba ,ze jest takie lato jak było w ubiegłym roku .Zauważ jak idzie rozetka ona jest posadzona pod pewnym kątem ,żeby woda spływała po liściach i nie dostawała się do rozety
IWONKO dzisiaj Agatko robi kuśtyk gdzieś źle zeskoczyła lecz myślę ,że do jutra wydobrzeje jej ta przednia łapka . Piwonie zaczynają a najbardziej czekam na kwiaty Itohów one są takie piękne .Także czekam na kwiat Shirley Temple bo jeszcze nie kwitła .Mam też 2 nowe krzaczki dostałam od koleżanki więc i na te kwiaty czekam z niecierpliwością. Maigold zaczyna kwitnienie
ANIU dzisiaj wyrywałam wszystkie napotkane Śniedki a było tego mnóstwo to samo czosnki kwitnące na żółte te też wyrugowałam z rabatek.To robi niesamowite zagęszczenie także malutkie siewki orlików wszystko poszło na kompost.Porobiły się puste miejsca no i dobrze bo będzie gdzie wsadzić pomidory, a także doniczki z daliami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sezon różany uważam za otwarty
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

Jadziu dawno nie byłam :oops: ale już nadrobiłam więc wybacz bo obiecuję poprawę.
Jestem zszokowana ... w temacie różanym już otwarcie sezonu zrobiłaś ??? ;:oj
Dębika i ja kilka razy sadziłam ale dałam sobie spokój choć przydałby się w niektórych kącikach aby zadarnić co nieco.
Dałam macierzankę wonną i teraz planuję w inne miejsce taką niską krzewinkę o nazwie Pachystima canbyi. Juz mi podrosła w doniczce i czas na miejsce docelowe.
Masa zieleni w ogrodzie, poduchy z kwiatów i nawet Koziułka do Ciebie zagląda.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jadziu masz rację przesadzałam dużo róż jesienią i chyba tylko jedna niestety Patella nie pokazała się, a wiosną trzy róże i 2 milczą ;:224 Oczywiście jeszcze daje im szansę ;:333
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Jadziu, a powiedz mi czy swoją lewizję przesadzałaś kiedyś?
Przyjrzałam się i moja rośnie prosto, poprzednie, które miałam też tak rosły... wymarzały mi po zimie (nie okrywałam je ;:223 ). Zawalczę o nią jeszcze raz, bo jak widzę jej kolory, to... uwielbiam takie wyraziste barwy w kwiatach. Przesadzę tę co mam (jasno różowa chyba), usadowię ją po skosie i obsypię kamieniami. A w czasie intensywnych opadów nakrywasz ją?
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Jadziu brawo, już pierwsza różyczka kwitnie. Idę nadrobić zaległości, pospaceruję sobie po cichutku, nie będę przeszkadzać.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Naprawdę możesz już zacząć sezon ;:215 Jest już pierwszy kwiat, a inne pączki też już pokazują kolor :heja
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

IWONKO 1 gdyby było ciut cieplej to Maigold byłby już dzisiaj cały ukwiecony ;:167 .Te rozwinięte kwiaty są na samej górze i nijak nie szło zrobić fotki, bo potrzebowałabym drabinę :;230 jeszcze chwilka, a będzie istne różane szaleństwo ;:167 ;:167
DAYSY możesz spacerować zapraszam częściej do mojego ogrodu :wink: https://www.youtube.com/watch?v=WEL0VW1KcYA
BASIU oczywiście przesadzałam jesienią bardzo zabiedzoną Lewizję która rosła na skalniaku . .Jutro zrobię jej fotkę, bo teraz rośnie między kamieniami.Zaczyna trochę lepiej już wyglądać nawet pokazały się kwiatki lecz jeszcze się nie otwarły też są różowe .Właściwie powinno się je chronić w czasie intensywnych opadów również szybkami czy butelkami .Ostatnio na ciągłe opady nie możemy się doczekać :wink:
MARYSIU z pewnością ogarną się te Twoje królewny, bo Fresja to mocna róża a jeśli nie to służę patyczkami
KRYSIU wreszcie uporałaś sie z całą pracą .Bardzo ciekawa roślinka ta Pachystima canbyi podoba mi się .Koziułka to stały bywalec to sami Łanocha znamy się dawno, bo każdego roku bywają u mnie.Róża Maigold zawsze zaczyna u mnie różany spektakl za nią zaraz inne tylko potrzeba trochę słonka lecz nie upałów
porównywałam kiedy w ubiegłym sezonie pokazał się pierwszy kwiat Maigolda o tydzień wcześniej

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.