Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tam gdzie róże tam i ja Annes 77 ...

Post »

Aniu krokusów masz całe łany. Też mnie kusiło przycięcie róż, ale póki co tylko czerwoną pnącą trochę ciachnęłam...
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Anka, ty to pracowita baba jesteś :D
Tym bardziej że działkę masz dojezdną. Szacun ;:180
Piwonii obyś za głęboko nie wkopała, bo może nie zakwitnąć :?
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Tak kusisz tymi różami, że niemal nie przycięłam swoich. Na szczęście się opamiętałam. Poszłam oglądać forsycje. Jeszcze jej daleko do kwitnienia. No ale coś czuję że pod Twoim wpływem przestanę trzymać się tej reguły i przytnę je wcześniej. W ogóle na działce nie miałam pogody. Słońce w ogóle nie wyszło. Strasznie się robi w takie ponure dni. A dzisiaj to w ogóle miałam wrażenie że jest ciągle rano. Południe było a jak rano. Taka szaruga. Brzydka pogoda jak nie wiem.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Oj jaka dziś byle jaka pogoda,zero słonka,czekam na nie ;:3
W niedzielę dorwałam bratki,ale czy one błękitne? Aneczki to owszem sam błękit.Czekam na promyki to pstryknę im fotkę.
Dziś przyjechała paczka z Lilypolu,jestem zadowolona z zawartości,ładne,duże cebule i gratis różowa lilia.W poprzednim roku dostałam bardzo żółte Sundew. Teraz to Acierto.Miałam trochę małych doniczek,część z nich co miały kły posadziłam.Dalia i jeden liliowiec czeka na wysadzenie wprost do gruntu.
Dziewczynki te co czekają na patyczki Winter ...dzisiaj listy zostały wysłane,mam nadzieję,że uda Wam się ukorzenić,będę trzymała kciuki :D

Ewa ja osobiście włożyłam kilka patyczków James Galway do gruntu zaraz po cięciu.Zawsze jest dobry okres,próbuj,ja wciąż to robię i zero sukcesu ;:222

Teresko ja też myślę o wykopaniu dołów pod moje 5 róż,które dojadą i na tym się kończy.Chyba dopiero po świętach zacznę kopać,jest tak zimno i nieprzyjemnie,dziś na to wszystko jeszcze padał deszcz...

Pashmina mój wujek podobnie jak Ty tnie róże jesienią,ja od początku czynię to wiosną...
Ostatni wątek znajduje się tutaj...zapraszam do lektury:)

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=79868

Alu myślę,że dobrze zrobiłam,przycięłam juz róże,u nas ma być ciepło na święta,czekam na plusowe temperatury dwucyfrowe...
Ja też lubię bardziej bratki drobne zwisające,choć na działce mam tez te większe...każde kocham i mrugam do nich oczkiem :wink:
W prognozach mrozu nie zauważyłam,mam nadzieję,że nas to ominie,czasem w maju około 10 maja mały przymrozek chwyta,a ja wtedy się trzęsę i martwię o roślinki ;:303
Piwonia schowana głęboko,na szczęście żyje,może zdąży wyjść i pokazać swoje piękno?

Aniu jak już pojadę na tę moją działkę to chciałabym zrobić wszystko od razu,bo nie wiem kiedy znów dojadę i tak w kółko.
Gdybym miała ogród przy domu codziennie coś bym grzebała,a tak trzeba planować wszystko naprzód...
Trzymam kciuki za Twoją piwonię i za moją ;:215
Patyczki wysłane ;:108

Clem3 pnące też przycięłam,ale tylko kosmetycznie,bo całe zielone były ;:108

Zuza no nie próżnuję,jak tylko pojadę to wszystko bym chciała na raz,a plecy potem bolą,że hoho...ale taki los ogrodnika i nie narzekam ;:333
Wiem...wiem,że piwonia lubi płytko tak jak i rhododendrony ;:224

Madziu moja forsycja nawet kolorku jeszcze nie pokazała,a to wina tej pogody i brak słonka.Jednak niedługo i ona rozkwitnie,u mnie zazwyczaj w kwietniu.A może ja mam jakąś późno kwitnącą?
Życzę Ci słonka Madziu,by milej nam się pracowało ;:215

Lilie dorodne,dalia i liliowiec...

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Aniu przybiegłam szybko na fotorelację z pokazu błękitnych bratków a tu klops. :roll:
No nic, poczekamy na słoneczko. ;:333
Kochana lecę czytać jak najlepiej zabrać się do tego ukorzeniania patyczków. Trzeba jakiś ukorzeniacz im zapodać? Ja wetknęłam tak normalnie do gruntu w miejscu zacisznym i półcienistym trzy patyczki Artemisa i dwa Larissy. Zobaczymy. Do Wintera jednak chcę się lepiej przygotować. ;:108 ;:65
;:196 ;:196 ;:196
Ech... i czemu mnie W Lilly... nie zapodali takiego gratisa? Tylko Black Out do paczki wrzucili?
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Szaleństwo liliowe ruszyło z kopyta ;:215
Po świętach to tu cisza zapanuje na FO jak wszystkie wkroczymy do ogrodów poszaleć w ciepełku i zaczniemy sadzić, sadzić, sadzić :lol:
Już nie mogę się doczekać aż zawroty głowy łapię ;:219
Zakupy zacne ;:433
Za patyczek nie dziękuję ale za to w pas się kłaniam żeby nie zapeszyć tego sukcesu ;:224
;:cm
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Biała serduszka w planach zakupowych na nową rabatę
Czytam, że twoje róże w miarę przetrwały. Moje szczególnie wielkokwiatowe marne. Będzie cięcie do kopczyka
Chociaz są też takie, które sa calutkie zielone
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Aniu, może Twoje bratki jeszcze wybarwią się odpowiednio i nabiorą głębi koloru? Ja też uwielbiam te ich sympatyczne mordki, takie wesołe i pogodne :wink: Człowiek śmieje się do roślin, rozmawia z nimi niemal.... ;:224
pogoda podobno ma się poprawić od świąt, to i Twoje róże nie ucierpią, zwłaszcza w Twoim cieplejszym regionie.
Lilie i ja dostałam w piątek, jak zawsze cebule w super kondycji i wielkości i na dodatek zawsze gratis (nic, tylko zamawiać).
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, lilie faktycznie w tym roku ładne i duże. Pewnie się zmobilizowali, bo w tamtym roku różne chodziły opinie co do wielkości. Gratis bardzo udany. Ja dostałam podobnie jak Aneczka Black Out.. tyle, że ja lubię takie kolorki ;:224
Najbardziej jednak zaskoczona jestem (pozytywnie oczywiście) wielkością dalii z lily.. toż to w porównaniu do tego co oferują markety ogromniaste kłącze :shock:
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Aniu, czytałam, że cięłaś już róże :) Ja jeszcze czekam, bo u mnie zimniej, chociaż dzisiaj zrobiłam obchód i aż mnie ręce swędziały żeby chociaż kilka krzaczków przyciąć ;:224 Wstrzymam się jednak i może zacznę powolutku po Świętach. Najpierw muszę przygotować rabatę na róże, bo coś czuję, że w przyszłym tygodniu ruszą z wysyłkami.
Roboty mam jeszcze dużo, bo ani powojniki nie przycięte, ani hortensje, a tu trzeba też zrobić oprysk miedzianem, wziąć się za regenerację resztek trawnika... ;:219 Kiedy ja to wszystko zrobię? Żeby jeszcze pogoda zechciała się poprawić, to przyjemniej byłoby popracować, bo jak na razie to zimnica, a w taką pogodę nie mam ochoty na grzebanie w ziemi.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu lilie z takich cebul zakwitną pięknie. ;:215 Ostnicę będę przycinać po świętach, jak nie zapowiedzą większych przymrozków. U mnie w tamtym roku dopiero w maju pojawiły się siewki ostnicy. Werbena ruszy dopiero w naprawdę ciepłe dni. Czy jak róża nie ma rozwiniętego pąka liściowego, mogę jeszcze użyć Miedzianu. :?:
Awatar użytkownika
zara
500p
500p
Od: 6 maja 2015, o 12:06

Post »

Aniu ;:195 królowo ogrodniczego serca mego -patyczki dotarły ;:138 ;:138 ;:138 ;:138
Okazałe sztuki - aż boję się chwalić i dziękować ;:224
Za dodatkowe podarki ponad programowe też strach w pas się kłaniać bo w tym roku poszukiwałam patyczków hortensji aby coś spróbować ukorzenić, a Ty z mej głowy pomysły realizujesz i to jakie odmiany ;:oj - Jesteś wielka Aneczko ;:180

Szkoda tylko, że mi tu adresiki nie naskrobałaś na kopercie bo bym Ci z wdzięczności zająca podesłała jakiego ;:204
Ale gdybyś zmiękła co czekam na info na pw

;:cm ;:cm ;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Za kilka dni święta,zaczął się przedświąteczny czas,lubię te święta,wiosna i nowe nadzieje i radości :D
Za oknem kolejny dzień niepogody,słonka brak.Wczoraj zajrzałam na parapet,a tam trawki gotowe do przepikowania.
Troszkę tego się napikowałam,a mianowicie ostnicę,kilka rozplenic i goździki z Lidla.Kobee ładnie rosną,floksy też mężnieją.
Wysiałam do tego wszystkiego jeszcze szałwię trio,wiem....miałam w tym roku do gruntu,ale najwyżej dokupię jeszcze jedną torebkę.
Dzisiaj pojadę do Auchan to zajrzę na stoisko z nasionami,może kosmosa dorwę i wysieję .
Żeniszek mi padł jak nigdy ;:222 Szkoda,bo zawsze mi się udawał,lubię jego kwiatki puchate...

Aneczko nie robię zdjęć,gdy nie ma słonka,są słabo doświetlone i nie mają tego czaru ;:108
Możesz patyczki zanurzyć w ukorzeniaczu,mój wujek zawsze tak robi i czasem uda mu się ukorzenić.
Wyhodował tak kilka odmian ode mnie np Williama Skeakspeare...
Czemu nie podoba Ci się Black Out? Ja ją zamówiłam i zapłaciłam..hmmm ;:224

Gosiu róże na moje oko dobrze przezimowały,ale wiadomo,że to się okaże dopiero wtedy,kiedy będą ruszały,gdy zaświeci słonko.
Wielkokwiatowe mnie zawsze stresują,czarne do dołu,to nie dla mnie ;:222 Będę zwracała uwagę przy zamawianiu róż,ostatnio znów przychylnie patrzę na historyczne,są niezawodne ;:333

Alu czekam na słoneczko,które potrafi działać cuda ;:303 ja też rozmawiam z roślinami,ostatnio jak wleciałam na działkę to zaczęłam głośno krzyczeć do mamy,że coś wyszło z ziemi,a przechodzień pyta: Co tam Pani ma takiego ciekawego? ;:306
Mam nadzieję,że róże już nie ucierpią,myślę,że znów będą szybkie w zawiązywaniu pąków.
Z gratiska od Lilypolu się ucieszyłam,porządna firma ;:333

Sabinko lilie naprawdę spore przyjechały,a dalia też spora,liliowiec najmniejszy,ale da radę ;:333
Black Out zamówiłam i czekam na ciemnie kwiaty,posadzę koło żółtej Marselisborg może?

Dorotko moim różyczkom raczej już nic nie zaszkodzi,mrozów nie widać,także mam to z głowy.
Ty za to po świętach będziesz działać.Masz sporo angielek,więc pewnie tylko kosmetycznie będziesz ciąć?
Pogoda nieciekawa,rzeczywiście nie ma jak popracować,a święta za pasem i obowiązków sporo ;:108

Soniu będę musiała tylko pilnować,aby ta przebrzydła poskrzypka liliowa nie wyżarła pąków,kilka z lilii mi nie zakwitło,a może ptaki się posiliły?
Pocieszyłaś mnie,że mogę się jeszcze spodziewać siewek ostnicy i werbeny,na razie suche i nic nie wyłazi zielonego.
Takie noski,kiedy nie ma jeszcze liści możesz jak najbardziej popsikać ;:333

Anula cieszę się,że Ty się cieszysz ;:196 Trafiłam z patyczkami hortensji? To podwójnie mam radość ;:215 Królowa serca mego...no Ty to potrafisz sprawić,że mam teraz uśmiech od ucha do ucha :D
Wiesz...jak coś latem zobaczę u Ciebie i mi się spodoba,a będzie można to podzielić to na pewno dam znać :D
Oby tylko coś wyszło z tych patyczaków ;:168

Miłego dzionka kochani...

Nigdy nie wiem jak mam ciąć Cristatę :oops:

Obrazek
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu ja lilie mam koło domu i tak jednej samotnej nie ustrzegłam, zjadły doszczętnie. ;:223 Dziękuję, ;:196 dziś użyję Miedzianu.
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ania, ja ją tnę tylko kosmetycznie. Tyle, że moja posadzona jest przy kratce i chcę z niej zrobić pnącą. Widziałam też prowadzoną w formie krzewu.. przypuszczam, że również cięta była tyle tylko żeby nadać odpowiedniego kształtu. trzeba pamiętać, że to róża historyczna, więc ma być docelowo sporym krzewem ;:224
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”