Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zlotko73
100p
100p
Od: 30 mar 2015, o 17:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Witaj Krysiu :wit
Pięknie zimowo u Ciebie.U mnie dziś ciepło,no jeśli 8 stopni można nazwać ciepełkiem :)
Wczoraj byłam w LM poszperać za przecenionymi cebulkami a tam....cebulki wrzucone w jakiś kosz a dookoła święta na całego.
Miłoego dnia ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja jeszcze cofnęłam się o kilka stron i sobie obejrzałam fotki przepięknych chryzantem. Właśnie one i dalie przybędą po raz pierwszy do mojego ogrodu. Nie zdecydowałam się jeszcze na kolorystykę, ale to dobrze, że jest do wiosny tyle czasu, bo koncepcja co jakiś czas mi się zmienia i nie mam pojęcia, na co w końcu się zdecyduję. Ponieważ teraz na dworze jest szaroburo, więc marzą mi się żółcie, pomarańcze i morele. Ale im bliżej wiosny, może będę bardziej zastanawiać się nad różowymi i purpurami...
U Ciebie już mroźne krajobrazy, ja mam +10 stopni i nadal grabię liście, żeby mieć mniej na wiosnę.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Krysiu tego Ci życzę. Ja chwilowo wyleczyłam się z choroby chryzantemowej i postawiłam w tym roku na jednoroczne. Tak, miałam przez 1 sezon Tiki Tip. W poniedziałek po 16 widziałam wschodzący księżyc :)
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie też dzisiaj ciepło i słoneczko , chociaż trochę wiatr. nadal też grabimy liście. Ale mój eM wymyślił ,że idzie z kosiarką , trawy nie ma , ale zbiera w ten sposób liście . Łatwiej , lżej ...no leniuszek zawsze coś wymyśli żeby się nie napracować ;:306
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Krysiu Widziałaś wczoraj Księżyc? Było go widać tak mniej więcej 3/4 ale właśnie wschodził wielki i pomarańczowy. W czasie pełni nic takiego nie widziałem. Tę dalię co wkleiłaś Jagodzie kiedyś miałem, całkiem była spora ale czy dotrwała do dziś.... :?: Nawet nie wiem bo w tym roku wszystkie dalie rosły razem i takie wielkie żółte zarosły wszystkie inne. Jak jest mokro (jak w 2014) potrafiły na ponad 2 metry wyrosnąć.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu chciałam zapytać o tę różę o której pisałyśmy u mnie. Czytałam że trzeba długo czekać na jej kwiaty, czy tak u Ciebie było i czy zbierasz owoce z wiśni, czy ona cię nie przeszkadza?
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit

Czas najwyższy pojawić się na forum. ;:131
Rację ma Jagódka JagiS, że im dłużej zwlekamy z odpowiedziami tym trudniej coś sensownego później napisać.
A przy tym tak łatwo pominąć kogoś, komu absolutnie nie chcemy zrobić przykrości.
Czas , jaki minął od ostatniego wpisu całkiem nie sprzyjał mojej wenie i chociaż nieraz podejmowałam próby pisania,
nic z tego nie wychodziło. :roll:
Trochę prac remontowych , lekki rozgardiasz w domu i tak zleciało mi do końca listopada.

Ostatni dzień listopada, dopiero co stopniał śnieg.
Zapowiadano znaczne ochłodzenie, więc usypałam kopczyki różom.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to już początek grudnia i znowu nasypało białego, tym razem znacznie więcej i dłużej poleżało.

Obrazek

Obrazek

Bardzo szybko pokazał się pęd kwiatowy i zakwitło mi Hipeastrum. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety , te zdjęcia to już przeszłość, kwiatki już przekwitły i teraz czekam na kwiaty hipeastrum w kolorze czerwonym. ;:65

Wybacz Lisico ;:196 , że dopiero teraz piszę .
To już prawie miesiąc minął od tego widoku "transatlantyka".

Ewelinko ;:196 , to jest najgorsze w naszym klimacie, że jest taka huśtawka pogodowa.
U mnie też niemal co tydzień zmienia się widok za oknem. A to plucha a to znowu zawierucha i śniegu pełno.
Już było poniżej zera by pokazać coś koło 10-ciu stopni na plusie. Dzisiaj znowu śnieg i mrozik , na razie -5 stopni.
Mam nadzieję, że jakieś rośliny to wytrzymają i będzie co podziwiać w przyszłym sezonie.
Święta zbliżają się już prawie galopem a nie tak dawno wydawało się , że do nich jeszcze tak daleko.

Danusiu złotko73 ;:196
Też widuję w różnych centrach handlowych cebulki różnych roślin, niektóre nawet
ciekawe lecz mocno już wysuszone i nic a nic nie przecenione. Szkoda, bo może przy niższej cenie ktoś by może
zaryzykował ich kupno.

Wandziu ;:196 Jak oglądam wiosną różne dalie w sklepach to też mam problem, które kolory wybrać.
Ostatnio wybierałam białe, bordowe i ciemno różowe. Jednak , jak zobaczyłam u koleżanek w ogrodach takie bordowe ,
prawie czarne , to teraz mam na takie ochotę. :lol:
Te krajobrazy za oknem mi się zmieniają za szybko. To mam szaro a za chwilę znów biało.
Ostatnio ten śnieg był jakiś taki mokry, nie puchaty i bardzo ciężki do sprzątania. W tym samym czasie w Gdańsku,
do którego mam raptem około 10 km, śniegu prawie nie było. Zdążył właśnie wczoraj stopnieć już do końca a dzisiaj
sypie od nowa. Nie mógłby napadać i leżeć spokojnie do wiosny. :?

Oleńko ;:196
jak na razie bardzo mi się te chryzantemy podobają. Na zimę podsypałam im małe kopczyki, może nic im się nie stanie.
Widoku tego wschodzącego księżyca to zazdroszczę. U mnie to trudne, bo mam dookoła lasy.

Karolinko ;:196
I dobrze, że Twój Stasiu ułatwia sobie robotę.
Podobno takie "leniuszki" wynalazły nie jedną pożyteczną rzecz, ułatwiającą życie. :lol:

Michale :D tym razem nie udało mi się zobaczyć takiego wielkiego księżyca.
Kiedyś też udawało mi się wyhodować takie wysokie dalie i to nawet w doniczkach.
Teraz , jak trochę podrosły to im obcięłam czubki, żeby się rozgałęziały i już mi takie wielkie nie rosły.
Kwiaty też miały jakby drobniejsze.

Olu :wink: na temat wiśni już odpowiedź znasz, bo napisałam u Ciebie.
Tak tylko dla wiadomości , gdyby ktoś chciał wiedzieć, to moja wiśnia Kanzan nie zawiązuje owoców a jedynie kwitnie.
Jak ona przekwitnie to dopiero zakwita róża Paul's Himalayan Musk. Problemu , jak widać, z owocami nie ma.

:wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Oj tak święta już niedługo a potem tylko będziemy odliczać do wiosny ;:306 . Kwiat Hipeastum ma cudny kolorek ;:333. Zdjęcie z ośnieżonym mostkiem bardzo ładne ;:108. Masz rację, te huśtawki pogodowe są złe nie tylkodla nas ale i dla roślin. Mam nadzieję, że strat nie będzie i nasze ogrody zniosą to dzielnie ;:108. Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ojej i na mostek napadał śnieg :shock: na ten śliczny mostek :!: :wink: ale się już stopił :lol:
U mnie jeszcze śniegu nie było. kwitnie jaśmin nagokwiatowy , ale zima nadchodzi, tyle ,że po świetach styczen i wiosna ;:306
Moje Arboretum
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu kochana, w końcu do Ciebie dotarłam akurat na prezentację ślicznego Hipeastrum. ;:138 ;:138
Pięknie wygląda ogródek w zimowej szacie a te różyczki to nadal Ci tak ładnie kwitną. ;:oj
Jeszcze dwa tygodnie i będziemy odliczać dni do wiosny, oby nam tylko mrozy jakichś szkód nie narobiły, przy mizernej okrywie śniegowej.
Pozdrowienia i uściski zostawiam oraz zdrówka Tobie i bliskim życzę. Wesołych Świąt.;:cm ;:cm
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Witaj Krysiu. :wit
Może zdziwisz się tym co napiszę, ale u mnie było o wiele mniej śniegu niż u Ciebie, chociaż jestem na podgórzu.
Dzisiaj też tylko śladowy śnieg u mnie ale w górach już sezon narciarski na całego.
Widzę, że róże masz okryte a ja nawet nie zaczęłam ich okrywać bo stale jest zbyt ciepło żeby się tym zająć.
Sporo róż ma jeszcze liście na pędach a nawet pączki, chociaż chyba teraz już przemrożone.
Przekwitły mi już grudniki, i tylko zieleń na parapetach została.
Niedługo święta a potem już coraz bliżej wiosny :heja
Póki co zdrówka życzę ;:168 i spokojnych świąt. ;:196 ;:167
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Krysiu róże przygotowane do zimy, ;:215 teraz możesz zająć się świętami. U mnie nadal leży trochę śniegu, ale mrozy niewielkie, więc róże nadal nie okryte. Zwartnica ma piękne kwiaty. ;:oj Czerwona będzie już w tonacji świąt. ;:108
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu już teraz nic nie róz w ogródku bo zaraz wiosna, teraz już święta i dlatego życzę CI WESOŁYCH ŚWIĄT I DOSIEGO ROKU ;:196 ;:167
Moje Arboretum
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Witaj Krysiu :wit

Bardzo podobała mi się relacja z angielskich ogrodów. Najpiękniejsze są te zakamarki z dużą ilością róż ;:167 Twój ogród też mnie zachwycił. Urocze jest to miejsce z mostkiem i oczkiem wodnym. Masz sporo róż, niektóre ja też posiadam. Zamieszczaj więcej zdjęć bo robisz bardzo ładne.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mostek jest atrakcyjny cały rok :) Nie przypominam sobie żebym go kiedyś chwaliła ;:218 najwyższy czas to uczynić - jest bardzo ładny :)
No i otoczenie iglaste podnosi jego walory o tej porze. Krysiu czy przypadkiem masz na niego widok z okna? Byłby extra.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”