Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Piękne Twoje trawy Soniu we mgle. Śliczne zdjęcia porobiłaś ;:333 A szkoda werbeny, niektórzy by chcieli mieć łany tej pięknej roślinki. ;:224
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fantastyczne fotki ci wyszły ;:63 ;:63
I tyle pracy zrobiłaś,Oj to sprzątanie jesienne sie odzywa, wykopywanie jeszcze,zwożenie do piwnic, itp.. :roll:
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne poranne widoczki we mgle ;:63
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Małgosiu miło. ;:180 Uczę się robienia zdjęć, a mgła dodaje im tajemniczości. Kilka werben zostawiłam, ale wiosną zmarnowałam kilka godzin na wyrwanie setek siewek. Nie chcę już takiego samosiewu. ;:222

Aniu dzięki. ;:196 Miałam dużo jednorocznych i sporo bylin wyrzuciłam, bo rozrosły się nadmiernie. Przy sadzeniu zawsze wydaje się, że tyle jeszcze pustego miejsca między nimi. ;:223 Zostawiłam tylko kilka kwitnących ładnie żeniszków i cynii. Żadnych kłączowych do przechowywania nie mam, bo brak piwnicy. Tylko kilka małych werben wsadzę w doniczkę, malutkie bukszpany i hortensja na pniu, powędrują do garażu. Jednak dopiero jak zaczną się większe przymrozki.

Kasiu dziękuję, ;:79 dziś był piękny dzień, to i zdjęcia łatwiej zrobić. Rano mgła, a w ciągu dnia piękne słońce. ;:215
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Piękne zdjęcia we mgle. ;:215
Soniu już nie mogę się doczekać Twej nowej różanki. Znając Ciebie będzie perfekcyjna.
Podziwiam za chęć wysiewu nasion wiosną. Ja po ostatnich niepowodzeniach wysieję chyba już tylko Kobeę. :oops:
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

Mojej koleżanki mąż z ciął rozchodnika bo mu przeszkadzał, szkoda że wcześniej o tym nie wiedziałam bo mi brakuje akurat w jednym miejscu. Zastanawiam się czy taki z cięty jest jeszcze do uratowania. Zagajnik brzozowy jest piękny a jeszcze jak by prawdziwki rosły to już w ogóle bomba :D
Ja to w ogóle nie jestem w stanie stworzyć projektu nasadzeń na kartce, mam pewną wizję w głowie nie do końca uporządkowano i wszystko tworzę w trakcie sadzenia.
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu, zdjęcia mgliste magiczne ;:333
Oglądam to zdjęcie
Obrazek
i tak sobie myślę, że coś takiego mogła bym pokombinować na tych moich półokrągłych rabatach co pokazywałam ostatnio - śliczna kompozycja ;:167
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

A ta hortensja na pniu, to zimować w ogrodzie nie może??
Ta rabata z trawami jest cudna .Gapię, się na nią i gapie :) ;:215
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

też uwielbiam tą rabatkę teraz sobie uświadomiłam że ja takie "cóś" tworzę :shock: kurde i to tak nieświadomie zerznęłam od Soni
Posadziłam bukszpanki półokrągło mam je zamiar kulkować barony od Soni też tam posadziłam, a ostatnio wpadłam na pomysł, ze rozplenice muszę i miskanty tam posadzić :D
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

też właśnie miałam pytać czy hortensja na pniu zimować nie może :)

Soniu
donoszę, że jedna z Twych podarowanych hortensji wypuszcza maleńkiego kwiatka, pewnie już nie da rady zakwitnąć, ale to chyba oznacza, że spodobało jej się u mnie ;:138

Anitko ile ja roślin zerżnełam tu od dziewczyn z forum to głowa mała, rabaty też podglądam co potworzę na wiosnę i też będzie to na bank na wzór :) już mam lekką wizję na alejkę hortensjową plus trawy, póki co posadziłam jedynie tulipany tam, bo do wiosny raczej już nic tam nie wsadzę za zimno się zrobiło
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

A co wy tu piszecie o tej hortensji na pniu? Dlaczego ma nie zimować w ogrodzie? Ja mam trzy takie wyprowadzone w tym roku i zaczynam się niepokoić. Nie zamierzałam ich niczym zabezpieczać ;:oj O co chodzi?
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Sonia, świetne zdjęcia we mgle ;:215 u mnie wczoraj zamiast magicznej mgły było mleko, widoczność do trzech metrów później biało :shock: I tak utrzymało się prawie do 11 godziny. Dzieci były zachwycone ;:306 Kierowcy pewnie już nie bardzo.. trawy jak zwykle piękne i już mi głupio kolejny raz pisać jak one bajecznie wyglądają. Na wiosnę muszę koniecznie kupić taką piórkową i jeszcze coś wyższego, ale żeby się za bardzo nie rozchodziło na boki.. masz może jakiś pomysł ;:218 ?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko dzięki, ;:196 zdjęcia raz lepsze, raz gorsze, może kiedyś wybiorę się na jakieś zajęcia z fotografii. Różanka na skarpie jeszcze bez pomysłu, choć domawiam, żeby było kilka jednakowych. ;:173 Wysiewy często się nie udają, ale to tani sposób na siewki. W tym roku przynajmniej część odpuszczę, mam już setki przetacznika siwego, firletki od ciebie, a werbena raczej też się wysieje. :heja Na pewno wysieję szałwię omączoną ciemnoniebieską, bo już na nowej rabacie tylko jej brakuje. Domówiłam Heidtraum, ma energetyczny kolor i kwitnie od posadzenia wiosną.

Obrazek

Anitko ja też z kartki nie umiem korzystać, czasem coś w GP zrobię, ale znowu są nierzeczywiste wielkości i trudno potem zrealizować na rabacie. ;:222 Wszyscy się inspirujemy nawzajem w tworzeniu rabat. Nawet jak są podobne, to zawsze mają nasz własny indywidualny charakter. ;:108 W zagajniku są grzyby, ale grzybiarz o czwartej rano już chodzi. W ciągu dnia jeszcze kilka osób też szuka. Rozchodnik w każdej postaci przeżyje. Obcięty wstaw w domu do wody i się ukorzeni, a karpa wiosną odbije i będzie ładna kępa. Ja ucięłam kilka pędów i po trzech tygodniach wsadziłam już do gruntu.

Obrazek

Zuza sadź trawy, bo jesienią zdobią rabaty, a jakiś kolor i tak trzeba dokomponować, żeby wiosną i latem było ciekawie. Twoje rabaty są tak przemyślane, a ja sadzę i przesadzam nieustannie. ;:223 Myślałam, że za dużo traw, ale rabata zmienia się w ciągu sezonu. Wiosną nie ma traw, będą tulipany, potem margerytki, czosnki główkowate i jeszcze... :?: Były lilie, ale denerwowały mnie łodygi i wykopałam. Teraz są tam młode marcinki, ale niziutkie jeszcze, więc ich nie widać na zdjęciu.

Obrazek

Aniu hortensja do zimowania w garażu, to ta ukorzeniana sposobem Ewy mewy . Długi pęd Pinki Vinki owinęłam przeciętą doniczką i podlewałam. We wrześniu sprawdziłam, ;:65 były małe korzenie. Odcięłam pęd od rośliny matecznej i z podpórką wsadziłam do doniczki. Moim zdaniem jeszcze za słaba do gruntu, więc będzie zimować w garażu. Zdjęcie za odpowiedzią dla Wandzi. Jeszcze inne trawy dla ciebie. :wit

Obrazek

Paulinko to taka specjalna hortensja. :) Opisałam powyżej. Kwiatka swojej oberwij, bo szkoda, żeby marnowała teraz energię, lepiej niech się dobrze ukorzeni. Alejkę hortensjową pochwalam, są śliczne z trawami. ;:215 Oglądałam w kilku ogrodach.

Obrazek

Wandziu to hortensja dziwaczki, która musiała sprawdzić, jak się ukorzenia w doniczce. Jak już odgrzebałam korzenie, to uznałam lepiej wsadzić do donicy i przetrzymać w garażu, bo korzenie były malutkie. Pewnie teraz się wzmocniły, bo hortensja ma ładne zielone liście. Na wiosnę pójdzie do gruntu. Kolejne dwa pędy ukorzeniają się przy Limelight. Na zdjęciu widać doniczkę z ziemią wokół długiego pędu.

Obrazek

Sabinko miło, że ci się podoba, ;:168 nic prostszego, jak poważnie się zastanowić nad przyjazdem do mnie. ;:65 Traw ukopiemy i będziesz robić eksperymenty w ogrodzie. ;:215 U ciebie trochę wyżej, to i mgła była gęściejsza. Heliotrop nadal kwitnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hah! Ja właśnie dlatego zrobiłam sobie kilkanaście dni temu bukiecik z rozchodników w domowym wazoniku. Bardzo spodobał mi się ten o jasnych listkach ale ciemno różowych kwiatach. ;:215 Będzie więcej. ;:215
Sonia ja tam śmiem twierdzić, że Tobie to urośnie wszystko! Nawet gruszki na wierzbie. ;:333
Domawiaj róże, domawiaj... :lol: ...wspólnie pójdziemy na leczenie. ;:306
No i kochana powiedz słów kilka na temat powojników. Zadowolona jesteś? Choć w pierwszym roku to one w sumie niewiele rosną. Na pewno w przyszłym sezonie Cię zadziwią. :wink:
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu urosły mi pigwy gruszkowe. :;230 Leczyć się nie zamierzam, bo nie znoszę wizyt u lekarzy, zresztą to nie śmiertelna choroba. ;:306 Powojniki dzięki twoim radom, mnie zachwyciły. Myślałam, że malutkie sadzonki, to będzie kilka kwiatków, a one wyrosły na 180 cm, kwitły obficie i jeszcze we wrześniu miały po kilka kwiatów. Jednak włoskie są niezawodne. ;:215 Mam nadzieję, że w przyszłym roku będą równie chętne do kwitnięcia. Rosną przy tarasie gdzie ma być różanka, gdyby mi coś nie pasowało, czy można je przesadzić. :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”