Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejne lato w ROD-owym ogródku...CD

Post »

Maryniu, u Ciebie cudny buchający kolorami czerwiec, a u mnie dopiero styczeń. ;:98
W dodatku wysiane roślinki nie śpieszą się do wschodów. Smutny parapet, smutna aura, bo strasznie niskie chmury; ciemny cały dzień. To jak w takich warunkach mają startować sieweczki?
A'propos wzajemnych pochwał, to moja babcia miała takie powiedzenie:
- Matka...
- Co?
- Chwalą nas.
- Kto?
- Wy mnie, a ja was.

Dobrej nocki, Maryniu. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale u Ciebie te jarzmianki sa olbrzymie
Piwonia Delavaya straszliwie mi się podoba
To musiał być wspaniały ogrodnik
Wszystko co pod tą nazwa się kryje jest cudne
Ostatnio zachorowałam na rutewki tegoż.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jarzmianki sobie posadziłam-dwie różne sztuki. Dopiero w następnym roku się okazało, że to bez sensu, bo powinny rosnąć przynajmniej trzy obok siebie, żeby to miało odpowiedni wygląd :? Na szczęście teraz można je kupić w wielu miejscach i mogę sobie dosadzić, żeby wreszcie było je widać. U Ciebie się sieją?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Jolu,Iwonko,Lucynko dziękuję za odwiedziny ;:180 zima była i się zbyła ,wiosną pachnie.. ;:oj
Lucyna, ja sobie jeszcze oszczędziłam " parapetową nerwówkę " i nadal niczego nie posiałam ..W ub.sezonie miałam sporo siewek,najgorzej radziły sobie heliotropy..chodziłam,chuchałam i dmuchałam coś tam przetrwało ale niezbyt były wydarzone... W czerwcu spotkałam na targu ładne sadzonki po 1,50 ... ;:7 W tym roku nie sieję...
Gosiu,Ewciu- jarzmianki wcale nie takie olbrzymy to pojedyncze sadzonki ,jasna kilkuletnia a ciemne młodziutkie.Nie zauważyłam siewek ;:185 , jesienią zostawiłam nasienniki i rozsiałam nasiona ...Ciekawe,czy coś się pojawi bo u mnie zawsze sucho i rośliny poza chwastami nie rozsiewają się chętnie...Wyjątek to chyba stokrotki .
Rutewki Delavaya nie posiadam i jeżeli nie wpadnie mi przypadkowo w ręce to żądzą posiadania jej jakoś nie pałam ...

Dla rozpędzenia zimowo wiosennych smętków kilka obrazków ze środka lata...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Środek lata to największa eksplozja kształtów i kolorów ;:138 ;:138
Ale przecież każdy miesiąc niesie z sobą wiele doznań zapachowo wizualnych. ;:108
Trzeba tylko umiejętnie dawkować nam te specjały i Ty to artystycznie eksponujesz. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jarzmianka wcale nie wygląda na pojedynczą roślinę :D
Rutewki Delavaya zacznij pragnąć, bo śliczna :wink: Mam dwa sezony-w pierwszym chudzina prawie nie kwitła, ale w zeszłym roku chodziłam koło niej i patrzyłam :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Maryniu u ciebie jak zwykle pięknie... ;:173 U mnie też oznaki wiosny i roślinki hurtem wystawiają noski spod ziemi...Ja jarzmianki kupiłam jesienią dwie pojedyńcze sadzonki, białą i różową. Czy ona się dość dobrze rozrasta czy może mogłam więcej kupić aby były chociaż widoczne i nie zginęły wśród innych roślin...
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Maryniu te drobne białe kwiatuszki to różyczka?, powiedz coś więcej o niej :wit
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Marysiu spaceruję po letnim ogrodzie i wypatrzyłam przy wiciokrzewie japońskim wysoki biały dzwonek. Czy to brzoskwiniolistny. :?: Kupiłam go i jeszcze jarzmiankę, i mam dylemat jak posadzić wiosną. ;:218 Fioletowy powojnik niesamowicie obsypany kwieciem. ;:oj
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Wiem, że Ty jesteś opana kobietka i nie ulegasz modom. Ja kiedys też taka byłam dopóki pierwszy raz nie spróbowałam zamówinia internetowego
Wpadłam. Teraz to juz leci. Twój sposób jest o tyle bezpieczny, bo nie ma takiego kuszenia. Kupujesz to co jest.
Jak ja bym chciała robić takie zdjęcia ;:173
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Stasiu to fakt , ..."Środek lata to największa eksplozja kształtów i kolorów"..., zbliżamy się wielkimi krokami do takich widoków a potem przemkną jak mgnienie oka....i będziemy wspominać znów ... :?
ewamaj66 jarzmianka jasna ma już kilka lat toteż i wygląda...jest to absolutnie pojedyncza sadzonka.Nie powielam ilości jednorodnych roślin raczej...brak miejsca jest doskwierający !A w zasadzie preferuję u siebie w ogródku i nie tylko niezbyt wypasione rośliny... Upajam się i rozczulam nad roślinkami drobnymi ...te mnie łapią za serce ! ;:oj Rutewka Delavaya by mnie też chyba zadowoliła ale póki co nie wiem,czy akuratnie mnie zaszczyci swoją obecnością..Zamawiać mi się nie chce ale może i u mnie na rynku lokalnym się pojawi...
Ola2310 dziękuję za uznanie ;: Co do jarzmianek to u mnie po sezonie niezbyt się powiększyły sadzonki bordowej ,kupione w tym sezonie bo moja kilkuletnia 2 lata temu zginęła...a jasna ma 3 lata więc i troszkę już jest widoczna.
iwona0042 biała różyczka to multiflora /chyba/ , samosiewka , bezproblemowa sama się zasiała i sobie rośnie na miedzy prawie...Kwitnie wcześnie ale tylko raz.A jesienią ma ładne drobne owocki.
cyma2704 Białe i liliowe dzwonki brzoskwiniolistne od 2 lat zagościły ponownie u mnie bo był czas,kiedy zupełnie mi wyginęły i zniknęły z ogródka.Sąsiadka mnie wspomogła po jednej sadzonce i rozsiały się po całym ogrodzie,mam nadzieję,że w tym sezonie również się pokażą.To moje ulubione dzwonki tym bardziej,że one jako jedyne mi się darzą...
Jarzmianka moja rośnie w półcieniu a nowe bordowe posadziłam w słońcu i w cieniu obydwie miały się dobrze...Czy przetrwają zimę ? To się okaże.
Margo2 Gosiu zgadza się , trendom nie ulegam... I wcale nie jest to z mojej strony żaden wysiłek ani wyrzeczenie.... :wink: Taka jest moja psychiczna konstrukcja... ;:306 .Lubię chadzać własnymi ścieżkami...jak i samodzielnie w/g własnego pomysłu urządzać własne obejście... ;:173
A fotki bywają mniej lub bardziej udane ...

trendom nie ulegam ale...w B.dzisiaj m.in. tej prymulce się nie oparłam... ;:306 trochę wiosny nie zawadzi w domciu. :)

Obrazek

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

witaj Maryniu,znowu rozweseliłam buzię Twoim ogrodem ,w którym naprawdę można sie zgubić ,ale o to tu chodzi,że co krok odkrywają sie tajemnicze zakąteczki,prymulka piękna ,ja bym się jej też nie oparła,pozdrawiam i pięknej niedzieli życzę ;:196
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Przecież kupić prymulkę i to tak uroczą to nie grzech :wit
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Śliczna ona, takie drobne kwiatuszki ale urocze, jednak szukałam na necie i raczej nie widzę w sprzedaży, a szkoda ;:108
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Znikłaś na chwilę, mam nadzieję, że nic złego się nie wydarzyło :roll:
Takie biedronkowe prymulki to nie żadna moda, tylko zabieg ratujący życie, zanim nie zacznie się normalne ogrodowanie ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”