Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015 -cz.II

Post »

czy to znaczy, że Novalis to taki brudny róż (przecież teraz bardzo modny ;:306 ) czy raczej majtasowy? A może wyblakły, siny...
Rzuć łaskawie jakimś przymiotnikiem, będzie łatwiej :wink:
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cudne wspominki ;:138 Ile Ty masz cudnych róz, nie mogę sie napatrzeć :!: ostatnio pokochałam różę i zaczęłam gromadzić kolejne krzewy, ale to dopiero start. A u Ciebie piękne a jak obficie kwitną . Mnie podobają sie te o ciemnych kolorach-cudne, zresztą ta królowa kwiatów w każdym kolorze piękne ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Witam :wit korzystam z łaskawości fotosika i chwilkę powspominamy. Zacznę od Novalisa, który budzi tyle emocji :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aprilko mam zagwozdkę jak określić jego odcień "sprany" fiolet, wyblakły róż z odcieniem fioletu, siny róż, siny lila-róż ;:131 , no nie wiem. Po prostu nie jestem fanką takich odcieni, ale jak sama wiesz ze zdjęciami różnie bywa, a ja chyba bardzo chciałam uwierzyć, że on właśnie taki, jakim go widzę na zdjęciu. Samo życie ;:224 Przepraszam jeśli ktoś poczuł się dotknięty moim opisem, ale zaznaczam to moja subiektywna ocena. Poza tym nic nie mogę mu zarzucić i do tego zdradzę Ci tajemnicę..... kręcą mnie jego "różki" :;230
Jednego Novalisa mam wsadzonego w półcieniu pozostałe 3 w słońcu, nie zauważyłam, aby miejsce miało wpływ na jego kwitnienie ani na intensywność koloru. Myślę, że u Ciebie w świetle rozproszonym koronami drzew będzie mu dobrze ;:333 .
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Karolinko, no troszkę mam różyczek, ale takich "potworów" ;:oj jak u Ciebie niestety nie mam. Podobają Ci się ciemne? to specjalnie dla Ciebie Mushimara

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

William Shakespeare

Obrazek

Obrazek

Obrazek

LD Braithwaite

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Anastazja80
500p
500p
Od: 20 mar 2014, o 19:59

Post »

Wielkie dzięki, daysy, chyba nie przeceniam twojej wiedzy, te podpowiedzi w sprawie popiołu bardzo mi się przydadzą.
Pozdrawiam
Joanna Anastazja
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

O właśnie, może ta woda tak dobrze robi Twoim różom.
Ja mam studnię głębinową, ale nie mam pompy, a to wydatek kilku tysięcy. Wiadomo, że prędzej wydamy na sufity na piętrze... Dobrze, że M. zamówił trzy tysiąclitrowe zbiorniki na wodę. Na razie będzie w nich stała kranówa, ale to już będzie cieplejsza woda i chlor się ulotni. Trzeba sobie radzić na miarę możliwości :D .
Ja u mamy podsypywałam róże popiołem, właśnie na wiosnę (większą ilość) i jesienią. Efekty były widoczne. Ziemia robiła się bardziej pulchna, nie zbijała się po zimie. Pielenie było dużo przyjemniejsze. Teraz idzie na warzywnik, żeby glinę uzdatnić.
Wymiana opinii o Novalisie bardzo mi się podoba. Mało kto serwuje takie dokładne opisy. Ja wciąż nie wiem, czy go chcę. Za to wielu chcę z pewnością ;:108 .
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

:wit Daysy , szkoda , ze kolorek Novalisa Ci nie pasi ... , szykowalam dla Ciebie cos w podobnym kolorze , musze to przemyslec ;:24 .
U mnie , w piekarniku , niestety sie przypala ... , ale rosnie teraz w "godnym" ogrodzie ;:108 .

;:100
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Daysy dziękuję za fotki Novalisa ;:167 Nie przejęłam się zbytnio twoim kręceniem nosem na jego kolor (jego? jej?...) Ja zimne odcienie uwielbiam. Może być zimny blady, może być mocniejszy ale zawsze zimny. Byle nie wpadał w beż, jak Blue Girl...... to będzie idealnie. Dla mnie to eleganckie kolory. W połączeniu z jakimś fioletem będą zachwycać. Już je widzę w kompozycjach z białymi i fioletowymi łubinami. Tylko czy łubin toleruje półcień ;:224 Pomyślę o tym później.
Z pewnością zakupię Novalis :uszy
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit ;:167 . U mnie dzisiaj mokro, baaardzo mokro, lało rzez całą noc, teraz leje również. Jest szaro, buro, ale na całe szczęście już nie wieje. Na razie jeziora w ogrodzie nie mam, podejrzewam, że ziemia już rozmarzła i zachłannie wchłania wilgoć. W grudniu jak kopali przyłącze, to ziemia była sucha na głębokości 40-50cm. Nie ma się co dziwić po takim suchym lecie nawet cyprys mi padł, ale już ręce zacieram, bo zwolniło się miejsce na jeszcze jedną różę ;:333

Joasiu cieszę się, że mogłam Ci choć troszeczkę pomóc, ja też wielu ciekawych rzeczy dowiedziałam się na forum od koleżanek i nadal chętnie korzystam z ich wiedzy.
ASK_anulla pisze:O właśnie, może ta woda tak dobrze robi Twoim różom.
Ja mam studnię głębinową, ale nie mam pompy, a to wydatek kilku tysięcy. Wiadomo, że prędzej wydamy na sufity na piętrze... Dobrze, że M. zamówił trzy tysiąclitrowe zbiorniki na wodę. Na razie będzie w nich stała kranówa, ale to już będzie cieplejsza woda i chlor się ulotni. Trzeba sobie radzić na miarę możliwości :D .
Ja u mamy podsypywałam róże popiołem, właśnie na wiosnę (większą ilość) i jesienią. Efekty były widoczne. Ziemia robiła się bardziej pulchna, nie zbijała się po zimie. Pielenie było dużo przyjemniejsze. Teraz idzie na warzywnik, żeby glinę uzdatnić.
Wymiana opinii o Novalisie bardzo mi się podoba. Mało kto serwuje takie dokładne opisy. Ja wciąż nie wiem, czy go chcę. Za to wielu chcę z pewnością ;:108 .
Aniu moja studnia nie jest głębinowa, korzystamy z wody podskórnej, mimo to nigdy nam wody nie brakowało, po raz pierwszy w tym roku był moment, że trzeba było poczekać 1-2 dni aż woda naszła. Wszystko to dzięki panu, który szukał nam miejsca, gdzie należy kopać, by wody było pod dostatkiem. Ubiegły rok był potwierdzeniem jego umiejętności.
Dobrze, że masz pojemniki, tam możesz też magazynować deszczówkę ;:333 .
O wykorzystaniu popiołu drzewnego czytałam niedawno, choć tak bezwiednie wykorzystywaliśmy go w ogrodzie od dawna, ale tylko na trawniki. Teraz już wyrzucamy na kompost, a później trafia na rabaty.
Od paru dni M składuje popiół do pojemnika i wiosną pójdzie bezpośrednio na rabaty, u mnie też glina, więc taki bezpośredni zastrzyk się przyda roślinkom.
Novalisowi potrzebne jest dobre towarzystwo, żeby się ładnie zaprezentował. Na razie nie umiem go znaleźć, brak mi tego co nazywają
"wrażliwością estetyczną" :D , ale dziewczyny na pewno coś poradzą w tym temacie, oczywiście jak się na niego zdecydujesz.
alexia pisze::wit Daysy , szkoda , ze kolorek Novalisa Ci nie pasi ... , szykowalam dla Ciebie cos w podobnym kolorze , musze to przemyslec ;:24 .
U mnie , w piekarniku , niestety sie przypala ... , ale rosnie teraz w "godnym" ogrodzie ;:108 .

;:100
Witaj kochana Alexio, długi czas byłam bez internetu i strasznie się za Wami stęskniłam. Ty się tak nie przejmuj moim wybrzydzaniem, ja od czasu do czasu muszę pomarudzić. Nie zaprzątaj sobie głowy, jeśli kolorek będzie choć o ton bardziej wyrazisty, to nie ma powodów do obaw, zresztą o czym ja piszę, od Ciebie przyjmę każdą różyczkę. Wszystkie, które widziałam u Ciebie były przepiękne, więc bez obaw. Nic nie kombinuj, bo nie ma po co, będę wdzięczna za każdą.
Wiesz myślę, że u mnie, choć rósł na słonku, to korzenie jednak miał w gruncie i nie były tak narażone na gorąco jak w donicy, więc może bardziej wytrzymywał palące promienie. U Ciebie na balkonie są wyjątkowo trudne warunki, powiedziałabym wręcz ekstremalne, a różyczki wychuchane jak z wystawy ;:180 ;:180 ;:180
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

April pisze:Daysy dziękuję za fotki Novalisa ;:167 Nie przejęłam się zbytnio twoim kręceniem nosem na jego kolor (jego? jej?...) Ja zimne odcienie uwielbiam. Może być zimny blady, może być mocniejszy ale zawsze zimny. Byle nie wpadał w beż, jak Blue Girl...... to będzie idealnie. Dla mnie to eleganckie kolory. W połączeniu z jakimś fioletem będą zachwycać. Już je widzę w kompozycjach z białymi i fioletowymi łubinami. Tylko czy łubin toleruje półcień ;:224 Pomyślę o tym później.
Z pewnością zakupię Novalis :uszy
Aprilko masz rację, trzeba się kierować własną intuicją i gustem ;:333 . Jeśli Tobie się podoba, to jest najlepszy wyznacznik, że musi zamieszkać w Twoim ogrodzie, ja też tak mam. Większość moich róż jest w ogrodzie, bo mi się podobały, jak zabije serce na widok jakiejś, to znaczy, że ma zamieszkać u mnie. Problem tylko taki, że moje serce zwariowało , zrobiło się bardzo pojemne i coraz częściej na widok róż bije zbyt mocno :;230 .
Mówisz fioleciki dla Novalisa, no zobaczymy, kupiłam wczoraj ciemne orliki, Blue Barlow i Black Barlow, można spróbować :D
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
lucynda
200p
200p
Od: 4 sty 2015, o 19:39

Post »

Ale się ubawiłam. Mam Novalisa już trzeci sezon, a u Ciebie go nie poznałam. To chyba wina kolorku, bo u mnie to on jest dużo bardziej blady i coś jeszcze popielem trąca.
Pozdrawiam Lucyna
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ha,ha,ha, bo on w rzeczywistości jest inny. Na zdjęciu uwodzi wszystkich, mnie też zwiódł, chociaż po przygodzie z M.Fastnacht powinnam być ostrożniejsza. Trzeba jednak przyznać, że Novalis jest ładniejszy a przede wszystkim zdrowszy i chętniej kwitnie.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyznam się Wam, że byłam wczoraj w Obi, ale późno, więc część ogrodowa była zamknięta. Pogrzebałam ;:224 jednak w nasionkach i cebulach. Żadnych wielkich atrakcji nie było, ale i tak przytargałam do domu mieczyki, wspomniane wcześniej orliki i trochę nasion. I jak tu nie lać po łapkach :wink:
Coś mnie wzięło na błękity i fiolety nawet groszek kupiłam niebieski, biały i granatowy ;:306,mieczyki również w tych barwach, będzie się działo ;:224

To co chwilka wspomnień? Za oknem leje, to może kilka zdjęć w tym temacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Śliczne róże.
No proszę, mieczyki, a mi M powiedział, że wczoraj jeszcze nie było cebulek. Gapcio.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu mogło nie być, bo ja byłam po 17-tej to dopiero rozkładali cebule na wystawnikach. Cebul było dużo , ale powiem szczerze, nic ciekawego, żadnych nowości nie wypatrzyłam.
Dzisiaj się wybieram do Brico, może tam będzie coś ciekawego.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”