Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Agnieszko, Marku, Henryku, Marku (drugi w kolejności), Artur i Andrzeju - bardzo ciepło i serdecznie witam, dziękując za ślad pozostawiony w moim wątku! To miłe, że w świątecznej gorączce znaleźliście chwilę, by wesprzeć moje wysiewy. W tym jesteście jak zawsze niezawodni i bardzo gorąco Wam naprawdę dziękuję, bo skąd mogę mieć wsparcie jak nie od Was ;:7 Mąż się tylko zastanawia, gdzie ja to wszystko pomieszczę i nadziwić się nie może, że większą frajdą jest dla mnie kolejna porcja egzotycznych nasion niż bieganie po sklepach za prezentem :;230
Agnieszko - jakby specjalnie dla Ciebie ;:196 Kochani, przedstawiam (znalazłam nazwówkę i pogrzebałam w archiwum, stąd wiem): Echeveria carnicolor f. etricina ;:167

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jestem z niej dumna, bo była malutką rozetką i wiele przetrwała. W zeszłym roku o tej porze kwitła mi - też z gatunku carnicolor, ale f. bright - i chyba muszę do nich zajrzeć na zimowisko, bo nie wiem, co tam się dzieje ;:306 W każdym razie mam nadzieję, że kwiatek się spodobał :D

Marku - błocko, błocko, właśnie tak powstają eksperymenta ;:306
Henryku - jak zawsze nieustannie dziękuję ;:180 Ja też jak dotąd siałam w takim substracie, o jakim mówisz. Teraz chciałam jednak poćwiczyć nieco z zeolitem i to jest główny składnik całego tego "błocka". Na razie się sprawdza, bo doskonale trzyma wilgoć, ale muszę uważać, by z kolei nie przelać. To całkiem nowe doświadczenie i ciekawe, nie powiem... ;:204

Marku - no pewnie, że mam opanowany! Niezupełnie jednak wiem, jak zagadać z mężem o kuwety na wymiar...Męczyć Go jeszcze w tym roku czy poczekać do stycznia...? Obrazek Teoretycznie nie chciałabym wylądować z tymi kuwetami pod mostem Obrazek

Arturze - dzięki! Robię, co mogę :D Obrazek

Andrzejku - miło mi bardzo, że zawędrowałeś do mojego wątku, choć kaktusów u mnie niewiele Obrazek Niemniej jeśli coś z moich opisów zachęci Ciebie do wysiewów, to ja będę baaaardzo zadowolona, bo przecież o to chodzi! I oczywiście zapraszam częściej, choć z góry uprzedzam, że lubię Forumowiczów męczyć ;:108

Co to ja jeszcze chciałam... Wiem! Chciałam Wam powiedzieć, że mam już dość choinki. Nasza najmłodsza kotka, zwana dla niepoznaki Małą, okazała się mistrzynią w sprincie pod roboczą nazwą " Kto pierwszy na czubku". Z kim się ścigała - nie wiem, ale rekordy szybkości dawała niezłe. Pozostałe trzy kocury miały choinkę w głębokim poważaniu, ale ta, jako że mała, dokazywała ile wlezie. Tyle, co mi udało się uchwycić przy jej prędkości:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zasadniczo powinno się przyjąć, że dolne gałęzie choinki należa do kota. U nas jednak należało przyjąć, że cała choinka należy do kota!

No. W każdym razie już po świętach i wreszcie odpocznę Obrazek
Co do wysiewów, to idą dalej - kilka już większych, i kilka nowych:

Carraluma russeliana już jakoś wygląda, coraz bardziej podobna do człowieka:
Obrazek

Edithcolea grandis też co nieco więcej pokazała:
Obrazek

Epiphyllum sp. Peru w ilości sztuk dwie i namyślających się jeszcze rośnie już całkiem całkiem:
Obrazek

Hoodia pilifera ssp. annulata też podrasta:
Obrazek

Natomiast z nowych pojawiają się:
Lepismium miyagawae
Obrazek

i Uncarina peltata :
Obrazek

Tak więc uprzejmie uprasza się o trzymanie kciuków dalej, wypoczywanie jak na "poświętach" przystało i odwiedzanie mnie w wolnej chwili. Za dotychczasowe wizyty jak zawsze serdecznie dziękuję! :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Koty zasadniczo lubię... średnio(!), za to wysiewy już tak, bardzo. I Twoje śledzę z dużą uwagą bo rośliny ciekawe a i sposób mnie zaciekawił. Zeolit... nie spotkałem nikogo kto by próbował w nim siać. Tym bardziej mnie interesuje jak się Tobie powiedzie.
Dalej trzymam kciuki za powodzenie akcji! ;:333
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Dziwny ten zeolit... Ale pewnie dlatego, że go nie próbowałam. Trzymam kciuki!
Jeśli chodzi o koty i choinki to możemy się Żanetko zjednoczyć. :)
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko wysiewy rosną pięknie, trzymam kciuki za nie cały czas...a kwiatek Echeveria carnicolor f. etricina przepiękny...i taki delikatny, ulotny....cudo :heja
Kot widzę że też miał używanie... :;230 pomagał ozdabiać choinkę :?: czy może robił za ozdobę :?: :;230 :;230
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Będę podglądała jak rosną roślinki z wysiewów. A kot nieźle się wspina;)
Awatar użytkownika
bool
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2010, o 22:49
Kontakt:

Post »

Mój kot na szczęście jest tak gruby, że wskoczenie na sofę jest nie lada wyczynem, a choinka to coś zupełnie nieosiągalnego. :D
Jak tak patrze na Twoje wysiewy to mam ochotę i swoje nasiona wrzucić już do ziemi.
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Ciekawe wysiewy, fajnie się patrzy jak z małego nasiona wyrasta duża, zielona roślina ;:333
Kot... dla mnie jest zasadniczo zwierzątkiem "ogrodowym". Gdyby znalazł się u mnie w domu, np. na choince, to nie wiem, czy by to przeżył... ;:224
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Echeveria carnicolor obłędna-fantastyczne wprost kwitnienie ;:oj ;:oj ;:oj
Co do kota,to jak lubię zwierzaki tak się cieszę,że kota aktualnie w domu nie ma bo założyłbym się,że i na moją araucarię próbował by się wspiąć,no i byłoby już po niej a tak jest chociaż nadzieja,że przeżyje przyszłoroczny parapetowy "potop" ;:306
Pozdrówka i multum..... ;:196
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Kochani! Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za wszystkie wizyty ;:168 Dziękuję, że trzymacie kciuki, że jesteśmy tutaj już tyle czasu razem. A że czas to pojęcie względne co prawda, jednak ucieka bezlitośnie. Kończymy kolejny rok razem...To dobra pora, by wszystkim powiedzieć: dziękuję za ten kolejny wspólnie spędzony rok. Życzę Wam (i sobie) wielu wspaniałych chwil w następnym, wielu fascynujących kwitnień i kolejnych chwil spędzonych razem. I zdrówka, bo jak jest zdrówko, to i reszta się jakoś znajdzie!

Żegnam Was w tym roku podsumowaniem wszystkich kwitnień, jakie miały miejsce u mnie. Mam nadzieję, że w kolejnym roku pojawią się następne - czego Wam i sobie z całego serca życzę!

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tym przeglądem tegorocznych kwitnień żegnam z Wami stary, 2015 rok. Niech Nowy przynajmniej nie będzie gorszy, a wręcz lepszy pod każdym względem dla Was wszystkich! ;:196
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Kochana dziękuję .Tobie również dużo zdrówka i radości z kolejnych wspaniałych kwitnień życzę :wit
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko dużo zdrowia i kwitnień nieustających... a dla nas dużo zdjęć i opowiadań :heja
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

Bardzo kolorowe podsumowanie "przechodzącego do archiwum" 2015 roku, oby jego "młody braciszek" 2016 był pod każdym względem nie gorszy ;:3 .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
wisnia897
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2010, o 11:08

Post »

Kolorowo było w tym roku, kolorowo ;:138 Niech w przyszłym roku będzie jeszcze bardziej kolorowo ;:108
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Podsumowanie godne pozazdroszczenia. Kwiatuszki - i te duże i te małe - wspaniałe. Bardzo mi się podobają. ;:333

A na następny rok życzę Ci... 2x tyle pięknych kwitnień. I oby rośliny rosły doskonale! ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Żanetko :!: podsumowanie piękne ,od wyboru do koloru :D
I ja Tobie życzę więcej kwitnień niż było do tej pory :D ,również zdrówka :!: ,bo to najważniejsze :D
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”