Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

ela151 pisze:Kasia pewnie po moich śladach tu trafiła, jak ja po Beatki zgadłam ? ;:306
Prawdziwy Sherlock Holmes ;:224 ...
ela151 pisze: Tak Kasiu Witek jest utalentowany wszechstronnie, ale do tego wątku byle kto nie trafia z zasady, same talenty ;:306
Parę rzeczy potrafię zrobić ;:131 , to może mnie nie wyrzucicie z tego utalentowanego towarzystwa :wink:
ela151 pisze:No ładne gniazdko, mi podobne na balkonie uwiły i jak tylko wyszłam to zaraz zostałam pokąsana w kończynę dolną
Widać taki rok. U mnie wiosną zrobiły piękne gniazdo w altanie. Nie miałam sumienia im go niszczyć, więc sobie spokojnie wychowały pociechy i od jakiegoś czasu się już wyprowadziły. Został po nich piękny eksponat, który mój młodszy syn (11 lat) ma zamiar zabrać do sali biologicznej ;:333.
Jakiś miesiąc temu pojawiły się kolejne gniazda, tym razem pod dachem domu :evil:. Zrobiliśmy raz akcję z jakimiś spayami na osy (spryskałam wlot do gniazda), bo masowo wlatywały do domu, ale jakoś to nie pomogło. I tak już zostało. Jakoś żyjemy obok siebie i nie wchodzimy sobie w drogę ;:306. Póki co nikt nie padł ofiarą (nie licząc ofiar utopionych w naszych szklankach :wink:)

Co do grusz, to u mnie w tym roku pierwsze owoce, więc chodzimy koło nich jak koło "Świętej jabłonki" w Seksmisji :;230. Podobnie było w tym roku z pierwszymi brzoskwiniami (nie pamiętam nazwy, a karteczka wyblakła, ale były przepyszne) i pierwszymi czereśniami (niestety ptaki nas ubiegły i nie zostawiły ani jednej ;:145 ). Bo mój ogród młodziutki jest, dopiero 3 lata mieszkamy, więc jest dopiero w trakcie tworzenia się. Działkę mamy wprawdzie 10 lat, ale wcześniej to raczej tylko trawa rosła, a to co było z innych rzeczy nie przetrwało czasu budowy, więc od trzech lat ryję non stop w ziemi (jak to mawia mój M. :lol: ) i tworzę mój zielono-kolorowy mikroświat ;:215.

Małgosiu muszę Cię przy okazji wypytać o wędzenie ryb. Jaką zalewę do nich robisz? Ja wędzę od paru lat, więc chętnie wypróbuję coś nowego dla odmiany.

Witku nie wiem, czy wiesz, ale na FO jest też specjalny wątek do wrzucania swoich propozycji muzycznych ;:108
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Noo, ruch się tu robi wreszcie, więc cisza jednodniowa jak przedwczoraj już tu może nie grozi ;:306
Tak jak Beatka pisze pozyskiwanie nasion najlepsze i najprostsze to wydłubać z galaretką, w słoiczkach pozamykać przed muszkami, podpisać- bardzo ważne. Po dwóch dniach nasionka płuczę pod kranem na sitku i są super czyste ;:215
Betko spróbowałam kiszonych pomidorów i wiesz co? :;230 Nie powiem teraz, potrzymam Cię w błogim stanie ciekawości do wieczora ;:306

Witek dziś dostanie pomidory ode mnie-ciekawe, czy dojdą w postaci stałej czy ciekłej ? :D
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Elu wieczór już nastał . Powiedz jak te kiszone pomidorki ? Tak ;:333 , czy tak ;:222
Pozdrawiam, Beata.
x - e-1

Post »

Dobreeeeeee!!!
Wiecej informacj na ten temat w moim wątku, zapraszam :D
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit

Witajcie moi mili ;:168

Mnie dziś tak przywitał Kraków o świcie

Obrazek

Nie cierpię takiej aury- zimno, mglisto, wilgotno. Brrrr

Beatko
Jak ja lubię, kiedy się tak rozpisujesz ;:215
Nie dość, że goście, napitek, coś o przekąszenia to jeszcze tańce? Super ;:138 Taki urlop z pewnością pozwala zapomnieć o codziennej, monotonnej rzeczywistości
Ja także bardzo lubię Obrazek ale okazji niestety wciąż zbyt mało :roll:
Smerfa już wypatroszyłam i zostawiłam do lekkiego przefermentowania. Także zauważyłam, że galaretka lepiej schodzi. Niestety nie zawsze to jest dobry sposób. Ostatnio Carbon skiełkował mi w szklance ;:306
Suszę nasionka na plastikowych pokrywkach z herbatek Adasia. Świetnie się sprawdzają bo nasionka się do nich nie kleją
Obrazek
Ja z pomidorów do suszenia wezmę Opalkę bo tylko taki mam z tych suchych. Mam nadzieję, że sposób z mikrofalą się sprawdzi. Relacja foto będzie zamieszczona ;:333

Kasiu Towarzystwo nasze jest niezmiernie utalentowane choć nie każdy odnalazł w sobie to coś. Ja do tej pory szukam i także mam nadzieję, że nikt mnie z tego wątku nie eksmituje ;:306
Osy lubię w umiarkowanej ilości ale ze względu na potencjalną alergię unikam a jeśli są zbyt blisko- unicestwiam. Najskuteczniejsz jak do tej pory jest "gaśnica na osy". Jeśli już muszę- to tylko tym :roll:
Kasiu- ryby wędzi Beatka, ja niestety tylko lubię jeść ;:215

Wituś? Sulejman Malinowy? Nie pasuje :;230
A z kręgosłupem uważaj- jak przesadzisz to konsekwencje będą trwały i trwały. A do końca sezonu jeszcze trochę czasu zostało
Może jakiś masaż małżonka wykona i będzie ok ;:333

Elu Ciche dni lub chwile nawet w najlepszych związkach się zdarzają ;:306 Postaramy się to zmienić ale w pracy nie wypada klepać a czasem nawet czasu nie ma ;:215

Kasia, Witek Beniaminek byłby super ;:215
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mymysteryy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 sie 2014, o 07:58

Post »

Za szybko pochłonęłam wątek i fakt, teraz widzę, że Ty chyba tylko zdjęcia wrzucałaś? ;:131
Będę więc Beatkę o przepis molestować :lol:
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Dziś ani słowa o pomidorach:
O ozdobnych to i owszem:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
x - e-1

Post »

No to ja już nie o myszach, ale o kwiatach i kocie :D
Wczoraj dostałam moje zamówione roślinki do ogrodu, powyciągałam z pudeł, podlałam i ustawiłam na ziemi. Po jakimś czasie zobaczyłam, że moja kotka kula się po moich kwiatkach, wszystko poprzewracała i kulała się jak szalona ;:oj Natychmiast przypomniałam sobie, że wśród tych roślin jest kilka donic kocimiętki ;:306 Szybko wygnałam kotkę z moich kwiatków, zabrałam kocimiętkę i postawiłam w środku krzewu trzmieliny oskrzydlonej. Po chwili moja kotka atakowała już trzmielinę ;:306

A mi już wzrok nawala o tej porze, bo przed chwilą przeglądając tematy w dziale warzywniczym zobaczyłam nowy temat ,, Warzywa obrzydliwe,,
i już chciałam w niego wejść i dopiero wtedy przeczytałam ,, Warzywa olbrzymie,, :;230
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08

Post »

No ja niestety muszę spadać. Mężczyzna wrócił do domu, więc zamienimy kilka zdań i trzeba iść relaksować się przed pątuniem.
Kasiu Akcja "myszka" zakończona sukcesem- gratuluję ;:215

Lita Ford - Close My eyes Forever puszczę sobie jutro- tego raczej cicho się nie da, a głośniej będę przeszkadzała :roll:

Elu Mam nadzieję, że pokażesz foteczki nowych nabytków a kocimiętka nie na każdego kota tak działa.
Do mnie przychodzi taka kotka od sąsiada. Jak kocimiętka wysiana z nasion została wysadzona- kilka razy przyłapałam ją na leżakowaniu. Teraz mam spokój- chyba się znudziło kocicy to leżakowanie ;:215

A ja w sobotę przed wyjazdem na wieś jadę po cebulki kwiatowe- świeża dostawa w O.i. ;:138

Dobrej nocy :wit
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy te Wasze koty łowią ptaszki ?
Jak wiecie mieszkam w lesie i u mnie dorodziejstwa w postaci myszy i innych zwierzątek jest pod dostatkiem .
Kota nie mamy ze względu na ptaki , których mamy dużo , bo od kilku lat mają u nas zimową stołówkę . Teraz latem też się trzymają bo wystawiamy im naczynia z wodą . Myślę , że kotek u nas miałby niezłe używanie .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli mamy dziś temat zwierzątkowy to pokażę Wam rysunek mojej młodszej córy Ani gdy miała dziewięć lat.Od zawsze miała zacięcie rysunkowo-malarskie.

Obrazek
Mój Pikuś poluje na wróble i uwielbia maliny,jeżyny i śliwki.Najlepszy jednak jest w roznoszeniu po całym podwórku doniczek z ozdobnymi roślinami.Jak coś przeskrobie przyjmuje pozycję leżącą na plecach. ;:306 Dziwaczny z niego pies.
A tak w ogóle gdzie jest Marysia. ;:71
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Jestem, jestem siedzę tu Witku cichutko i podczytuję Was, ale jakoś pisanie nie wychodzi. Dziękuję Ci za troskę ;:180 Śliczny ten Wasz piesek ;:167 a i rysunek bardzo ładny. Zdolna córeczka ;:333 Dojrzewają mi pomidory i zajadam się nimi bezwstydnie :D Nie pisałam Wam, że robię sery typu koryciński i ricotta, a z pomidorami to jest wspaniała kompozycja. Trochę wypadłam z wątku Małgosi, bo zaczęłam zaniedbywać swoje dwa wątki :oops: Wczoraj odbyłam kolejną podróż forumową do Kalwarii do przepięknego ogrodu z przemiłymi gospodarzami (byłam tam już parę razy). Przywiozłam sporo roślin i tym sposobem mój ogród stał się bogatszy. Pozdrawiam wszystkich :wit
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu :wit :wit
Widziałam zdjęcie Twoich pomidorów . Ładny zbiór .
Ja też zaglądam do Ciebie , ale się nie odzywam bo się wstdzę :oops: , że palnę jakąś głupotę . Wiesz , że się nie znam na kwiatach , a ich nazwy to dla mnie abrakadabra . ;:15
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Beatko nie spotkałam się na FO z jakąś przykrą odpowiedzią na pytanie osoby, która czegoś nie wie. Każdy kiedyś zaczynał swoją przygodę, naukę i w zasadzie cały czas się uczymy, poznajemy. Tu naprawdę nie ma się czego wstydzić i jeżeli o cokolwiek się zapytasz na pewno grzecznie odpowiem :D A jak nie będziesz pytać to się nie dowiesz ;:oj Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Witam Was serdecznie przed weekendem.Wczoraj po ostatnim wpisie padłem jak mucha,że ledwie trafiłem do łóżka.
Małgoś dziś się wieczorem tak szybko nie wywiniesz,nawet gdyby kosztem miało być spanie w pełnym umundurowaniu. ;:306
Marysiu widzę że zameldowałaś się na posterunku. ;:333 Sery lubię szczególnie w kompozycji z pomidorami i bazylią.
Elu pomidory zjedzone,a nasiona się suszą. ;:215 Corazon i Ananas najbardziej mi podeszły,ale i pozostałym nic nie brakuje.Co się stało z twoim awatarem? ;:185
Beatko pomidory są dalej ekscytujące pomimo że może jest ich lekki przesyt,ale ja wciąż wyciągam kolejne późniejsze odmiany do kosztowania.Żeby nie być gołosłownym:
Gigante czerwony olbrzym o owocach nawet do kilograma.Smakiem bardzo przypomina Red Pear.Jak wszystkie wielkoowocowe jest oszczędny w ilości owoców na krzaku,ale nadrabia smakiem.

Obrazek
Świetny na przekąskę lub do obiadu - Megagron:
Solo:

Obrazek
I obiadowy z minimalną ilością śmietany: ;:oj

Obrazek
Zaczynamy na ostro od mocnego uderzenia;
Electric Light Orchestra - Rock n Roll is King. ;:333
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”